23

ponedjeljak

siječanj

2012

svašta nešto u ovom postu

a svašta nešto treba i napisati, s posla na posao ;)

jučer je dan krenuo s pečenjem muffina, u pidžami, uz kapučino....moram priznati da sam na kraju neplanirano provela cijeli dan u pidžami, sva sreća da je crna, skočila sam u njoj i na glasanje :P

muffini su bili predviđeni kao za danas, za doručak, ostalo je čak par komada do jutra

recept je od tete nigelle s mojim dodatkom ruma, a mogla sam baš i cimeta staviti...inače su vjerojatno bezukusni :D meni je sve na bazi kakaa i čokolade, ako nema voća ili nekih orašastih plodova ili nekakvog alkohola ili nekakvog drugog začina, zapravo bezveznog okusa, isprazno

sama smjesa je krasno mekana i sočna zahvaljujući bananama



ajmo na prvi recept

čokobananasti muffini po drugi put na ovom blogu

sastojci:

3 zrele ili prezrele izgnječene banane
125 ml neutralnog ulja
2 jaja
100 g svjetlijeg smeđeg šećera
225 g brašna
3 žlice kakaa
1 žličica sode bikarbone

60 ml ruma a može i žličica cimeta



priprema:

u većoj posudi dobro izmiješajte banane, ulje, jaja, šećer i rum, dodajte suhe sastojke koje ste zajedno izmiješali u drugoj posudi, promiješajte da se sve sjedini

napunite kalupe za muffine i pecite na 180°C oko 20 minuta



ajmo sada na ručak, mislila sam napraviti nekakve svitke, pa mi je baš dobro došla ideja iz subotnje glorie in, nisam ih još nikad punila tikvicama, pa sam isprobala

u original receptu pune se samo tikvicama i mozzarellom, ali kako te dvije namirnice baš i nemaju nekakav intenzivan okus dodala sam i malo pršuta

pileći file punjen tikvicama, mozzarellom i pršutom

potrebni sastojci, oni koje sam ja upotrijebila

4 pileća filea
150 g tikvica, izrezati na kockice
200 g mozzarelle, izrezati na kockice
oko 30 g pršuta, izrezati na ploškice pa na kvadratiće
2 dl bijelog vina
2 dl vrhnja za kuhanje
sol, papar, suhi origano



priprema:

pileće filee ili istući da dobijete odrezak za punjenje, a možete ih i bočno zarezati skoro do kraja pa puniti, kako vam je jednostavnije, ja sam ih ovaj put pretvorila u odreske iako sam ih mislila napraviti na ovaj drugi način...usput sam zaboravila što sam mislila, događa se ;D

no uglavnom, dobivene odreske posolite i popaprite i ostavite sa strane, idemo na pripremu nadjeva

na malo ulja propirjati tikvice i pršut začinjene origanom, par minuta....kad se ohladi dodati mozzarellu, sve promiješati i nadjev spreman

napunite odreske nadjevom, preklopite samo na pola ili rolajte, kako vam drago, mislim da ih je lakše samo preklopiti, učvrstite čačkalicama rubove da vam sve ne ispadne van, uvaljajte pripremljene filee u brašno

popržite na malo ulja filee sa svih strana da dobiju boju, zalijte vinom i vrhnjem i krčkajte dok ne omekšaju

za prilog sam upotrijebila poprženo povrće

3 rog paprike, ono što mi je ostalo od tikvice, oko 150 g, jedna mala glavica karfiola

karfiol razdijeljen u cvjetiće, kuhan na pari oko 7 minuta da malo omekša, paprike narezane na kolutove, tikvice na ploškice

na malo ulja popržena prvo paprika da tek malo omekša, dodati tikvice i prokuhani karfiol, posoliti, popariti, dodati malo mljevene čili paprike, pržiti dok tikvice i karfiol još omekšaju



ajmo sad još na muffin panna cottice, zašto muffin, zato što sam ih napravila u silikonskim kalupima za muffine, jednostavno ih je izvaditi u tom slučaju ;)



iako ja jako volim slatko vrhnje, sama panna cotta mi je bez okusa zapravo....kako sam imala doma konzervu kokosovog mlijeka, kupljenu u mojim pohodima po metrou, nema police koju ne pregledam kad idem sama, da, duuuugoooo ostanem u nekom dućanu kad nemam pratnju....tako sam jednom prilikom kupila i to mlijeko da nešto napravim s njim, pa mi je napokon palo na pamet i što ću učiniti s njim



i tako su nastale ove panna cottice

sastojci:

500 ml vrhnja za šlag
400 ml kokosovog mlijeka
90 g šećera
2 vrećice želatine
2 žličice arome vanilije

za preljev:

otprilike 3-4 šake smrznutih kupina
sok od pola malog limuna
2 čepa maraschina
1 i 1/2 žličica meda



priprema:

želatinu preliti s 8 žlica hladne vode, ostaviti desetak minuta da nabubri

u zdjelu na vatru stavite vrhnje i mlijeko sa šećerom, zagrijavajte dok se šećer skroz ne otopi i smjesa dođe skoro pred vrenje, dodajte vaniliju i umiješajte pripremljenu želatinu da se skroz otopi

smjesu ulijte u kalupe prema želji, ili čaše i ostavite da se ohladi, premjestite u hladnjak da se dobro ohlade

za preljev stavite u zdjelu kupine, sok od limuna, maraschino i kuhajte dok smjesa ne sliči na preljev, umiješajte meda prema ukusu, ostavite da se ohladi

i kad dođe vrijeme za desert, izvadite panna cottice iz kalupa, stavite na tanjur, prelijte preljevom...i uživajte ;)





<< Arhiva >>