Beograd film festival

27.02.2019.

Nakon prve obljetnice mog bloganja i prigodne zajebancije vraćamo se ozbiljnim postovima. Blog.hr bi trebao razmisliti o uvođenju kategorije telepatija jer ovo što se dogodilo telepatija i je i da je ta kategorija ovdje ovaj post bi bio svrstan u nju. Mali podsjetnik ovdje sam na kraju posta spomenuo godinu dana od premijere filma 8.povjerenik u Zagrebu. Upravo pijem kavu i rondam po netu i tako sam vidio vijest o sinoćnjoj premijeri gore navdenog filma na beogradskom filmskom festivalu. sad će se napokon naš film popularizirat i u drugim državama a bolji od ovog nisu mogli izabrat. Dobra konkurencija ovom filmu je i jedan noviji sniman prošle godine koja je ovo država možda sljedeće godine i to izaberu. Nakon premijere u Zagrebu i Puli napokon je održana premijera i van Hrvatske. Održan je razgovor sa ekipom iz filma i sa piscem romana po kojem je snimljen film. U kompletnom intervjuu mi se najviše sviđa izjava jedne glumice citat:Hrvatska publika je skeptična prema hrvatskom filmu, kraj citata. Ja još mogu dodat, da je to glavni problem naše kinematografije jebeni skepcizam koji kod nas iz ne znam kojeg razloga obitava u visokoj mjeri. Ps projekcija ovog filma bila je i u Hollywoodu napokon da i ameri vide što je film. Kompletan intervju je na ovom linku par fotki sa iste stranice da bude bolji uvid.





I još jedno pitanje za ekipu iz Beograda jer znam da ih ima na ovom portalu. Dali je tko bio na festivalu da iznese svoje dojmove?

život je pozornica,dramska umjetnost je njegova projekcija

Godina

23.02.2019.

Godina bloga...a situacija je sljedeća:

Postovi

Datum i vrijeme prvog posta:
24.02.2018. (10:45)
Zadnji post napisan:
prekjučer
Ukupno postova:
61
Broj postova u zadnjih 30 dana:
6
Broj postova u tekućem mjesecu:
5
Prosjek postova po tjednu:
1.2
Prosjek postova po mjesecu:
5.5
Mjesec s najviše objavljenih postova:
srpanj, 2018. (9 postova)
Mjesec s najmanje objavljenih postova:
siječanj, 2019. (3 postova)
Najveći broj neaktivnih dana između postova:
19
Broj dana bez postova:
302
U koje doba dana najčešće pišete postove:
navečer (16 - 22 sata)
Ukupno riječi u svim postovima:
2791
Prosjek riječi po postu:
46
U prosjeku pišete kratke postove (manje od 250 riječi po postu).
Broj postova sa slikom:
0 (0%)
Broj postova bez slike:
61 (100%)

Komentari

Ukupno komentara ostavljenih na vašem blogu:
1525
Prosjek komentara po postu:
25
Najviše komentara po postu:
96
Broj postova bez komentara:

7
nemam komentara. Ps u prvom mjesecu je bila i godina od premijere filma 8.povjerenik mislio sam u povodu toga objaviti post ali eto ispalo je da nisam. Još jedan dokaz da planiranje nema smisla :) fotka sa neta:



Ps, fotka je prigodna, ovdje je ekipa filma proslavila premijeru filma a ja na sličan način slavim godinu bloga party


život je pozornica,dramska umjetnost je njegova projekcija

Zatvaranje kina Grič

21.02.2019.

Pred koji dan sam imao nekih poslovnih obaveza po gradu i tako prolazio kroz centar do Jurišićeve. Tako mi je u prolazu bilo kino Grič.



Što me sjetilo na još jednu tužnu hrvatsku stvarnost. Stvarno je apsurdno što se događa u ovom našem Zagrebu, da su ovdje u stanju sjebati sve što vrijedi i što samo po sebi spada u povijest Zagreba. Navedeno kino je nedavno zatvoreno ,navodno ga sele na drugu lokaciju što je samo po sebi apsurdno i skroz bezveze. Na lokaciji na kojoj je bilo ima svoju povijest, i svi su navikli na tu lokaciju. Dodatnih informacija apropo zatvaranja naravno nema. Bilo mi je žao kad sam čuo za zatvranje, previše sam kavi popio tamo i pogledao premijera europskog i domaćeg filma. Ako se i otvori na drugoj lokaciji ovo je gubitak za Zagreb, sjebali su kino ali sve drugo razni mcdonaldsi američki restorani i ine gluposti koje su uvezene ostaju. Još da dodam da ne mislim davati loše prognoze niti prenositi negativnost, ali nebi me čudilo da zatvore i kino Tuškanac i ljetnu pozornicu. i sve drugo što doprinosi zagrebačkoj povijesti, kulturi i filmskoj umjetnosti.sve što vrijedi i simbolizira umjetnost filma u Zagrebu propada a ostaju razni stranci sa svojim brzim prehranama. Još bi samo trebalo da zatvore KIC i KCM i ostala kulturna mjesta u Zagrebu, ukinu Zagreb film festival koji je već tradicionalan kod nas.Kako je krenulo nebi me čudilo počeli su sa Gričem. Taman kad su stvari krenule na bolje (mi ljevičari maknuli hasu od hnk) uslijedi ova vijest o zatvaranju popularnog zagrebačkog kina. Još ostaju kino Europa i Tuškanac ako i to ne zatvore, sve je to politika. Poslovni prostor će pretpostavljam biti nekome prodan ili iznajmljen i vjerovatno će biti otvoreno nešto slično svim ovim uvoznim sranjima koja imamo danas. Inače kino je otvoreno 40-ih godina prošlog stoljeća, a od 2005. su samo povremene filmske projekcije i predstave. Više u gornjem linku. ps. jebiga, fotku malo kvari refleksija od sunca i stakla, ali nešto se ipak vidi

život je pozornica,dramska umjetnost je njegova projekcija

NOVINE IZ 1935.

13.02.2019.

Ako ste pomislili da je riječ o pravim novinama iz tog vremena...zajeb novine su ipak iz 2017. u reizdanju. navedene novine su izdane u povodu premijere predstave tko pjeva zlo ne misli napravljene po istoimenom filmu. U novinama su sve aktualne vijesti iz tog vremena jer se radnja predstave ( kao i filma) odigrava u tom vremenu.



Ideja je poprilično kreativna, bolja nije mogla biti neki od događaja iz tih vijesti stavljeni su i u samu radnju predstave. Iako u scenariju ima dosta sličnosti kao i u filmu , predstava ima neki svojevrsni koncept u odnosu na film. U odnosu na film predstava mi je imala više humoristične forme, a sam scenarij koji je pisan za predstavu bi super poslužio kad bi se snimala neka nova verzija filma. Nažalost odigrane predstave se još ne snimaju i nisu dostupne na dvd-u iako se to već spominje kao ideja. Nakon premijere 30.9. bila je na repertoaru 11,19,26 i 30.10. ja sam pogledao 11.10.2017. što se samog scenarija tiče ostala je ona antologijska rečenica: ja u crkvu neidem! u novinama ima vijesti o Titu Strozziu, Hitchokoku i sličnom. O samoj predstavi ne previše ali koncept i ideja napraviti reizdanje starih novina je kreativna i originalna u skladu sa vremenom u kojem se odigrava radnja. Pred samu premijeru sam pokupio desetke primjeraka novina ali jebiga nestalo je, sreća da imam još bar jedan. Stranica sa fotkama iz same predstave.









život je pozornica,dramska umjetnost je njegova projekcija

CENZURA NA FILMU ??

07.02.2019.

Danas se vraćam na film koja je ovo država. Ne mislim sada baljezgati o radnji niti davati svoje dojmove jer sam to već napravio početkom godine u jednom postu. Za one koji nekim slučajem ovdje nalete, da bi im bilo jasno o čemu se zapravo radi neka kliknu ovdje ako nisu pogledali navedeni film. Naravno ja kakav sam filmoholičar, nije prošlo niti mjesec dana od redovne kino distribucije a navedeni film već tražim po netu. Osim trailera u više varijacija i nema ništa drugo bar zasad. Ono što sam iskopao je poprilično zanimljivo cenzura. U kojoj mi to demokraciji živimo kad se sve živo cenzurira meni stvarno nije jasno. Iako film nije totalni humor više je ozbiljan sa elementima satire i komedije. Sve u svemu meni jedan od najboljih novih domaćih filmova, koji bi bio još i bolji da nisu izrezali, cenzurirali scenu koja bi još dodatno dala filmu dozu humora, provokativnosti, a sigurno i apsurda jer film se zapravo vodi apsurdima u državi koji su u ovom filmu i daleko gori.
Scena je vrhunska iako nemogu niti pretpostavit u kojem dijelu priče je trebala biti montirana. Uglavnom da se sami uvjerite.



Sa mog stajališta, da ova scena nije cenzurirana/ izrezana iz filma to bi sigurno dalo na konceptu apsurda kojim se ovaj film vodi.

život je pozornica,dramska umjetnost je njegova projekcija

Posljednji srbin u Hrvatskoj

06.02.2019.

Još jedan novi film. Spoj fantastike komedije i horora. Film se odigrava 7 godina nakon bankrota aše zemlje. A čista voda je luksuz samo za bogate. Posebno je zanimljivo da zagađena voda pretvara hrvate u zombije a srbi u Hrvatskoj su iz nekog razloga otporn na virus. Hrvatska je kao izvor zaraze ograđena. Zanimljiva ideja. Zapravo sad sam se sjetio da sam premijerno pogledao trailer za navedeni film prije projekcije filma koja je ovo država ( nakon 8.povjerenika meni osobno jedan od najboljih) scene u stilu klasičnog američkog horora. Izgleda kao kompletan horor, a negdje je bilo istaknuto kao crna komedija. Iz scena se ne vidi da je riječ o filmu humoristične forme prije čisti hororac. Uglavnom vuče me da ga pogledam sigurno će biti bolji od 90% američkih horora posebno mislim na kreativnost u samom scenariju i priči. Krajem ovog mjeseca je u kinima. Zapravo čisti horor koji sadrži komediju i satiru u natruhama.



Jebote, živ sam se usro kad sam ovo vidio u kinu na velikom ekranu. Tako da oprezno sa videom. Iako nije gori od svega onoga iz američkih horora. Ps u sljedećem postu se vraćam na jedan od najboljih domaćih filmova biti će jedna zanimljivost u vezi istog.

život je pozornica,dramska umjetnost je njegova projekcija

Poveznice...

04.02.2019.

U prošlom sam postu spomenuo poveznice na neki način, da sad u ovom malo proširim njihov kontekst. Radi se o hip-hopu, žanr na kojem sam odrasao. General Woo,Bolesna braća El bahatee. Poveznice sa glumom su u ovom žanru vidljive, zapravo sam hip hop je u neku ruku gluma. Tekstovi su svedeni na neki određeni scenarij najviše kriminalni gdje MC ( master of ceremony) interpretira tekst iz kuta tog lika kojeg glumi. To su stvari kao što je ova.


U drugu ruku ima i jedna skroz druga poveznica. Realan opis stanja u državi,od politike kriminala, ekonomije. Primijer 2.



I zadnje da malo zakuham kašu svim konzervativcima, zadnja stavka su ljubav i seks. Slijedi primjer 3.



Iz ova tri primjera se zapravo da zaključiti da hip- hop kao žanr zapravo ima dosta poveznica sa glumom. Interpretacija teksta iz kuta izmišljenog lika, opis stanja u državi i društvu i ljubav i seks. Ovo je i jedini žanr koji se može izvoditi kroz uloge. Tako da sa scenografijom ili glumom hip hop kao žanr ima dosta poveznica. Način interpretacije teksta se može složiti da to sve izgleda kao neki krimi film ili serija. Ps hip.hop se neće svidjeti svima samo kratka digresija. Uglavnom, sve se svodi na to da je ovaj način izražaja neka vrsta glume a osim toga većinom su teme sa socijalno ekonomskom podlogom.

život je pozornica,dramska umjetnost je njegova projekcija

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.