utorak, 02.07.2013.

....
Spakirala bih torbe. Čudni sadržaj, toliko nepotrebnih stvari, pogotovo odjeće koju nikad ne nosim. Ali, odlazila sam od doma, što ja znam što bi mi sve moglo zatrebati.
Ne znam kada me je mama prestala pakirati, nekako je spontano došlo do toga. No, to ne znači da je ostala sasvim po strani. Jedna mala torba skrivala je najveće stvari. Ljubav i toplinu doma za mene i dobre želje za one koji će me pratiti na putu. I za one koji će me dočekati.
Dočekali bi me ljudi koji su mi na tri tjedna otvarali vrata svog doma i, zahvaljujući njima, osjećala sam se uistinu kao kod kuće.
Jutrom bi me budila galama s okrepe. Neki bi rekli da je to neugodna dalmatinska navika, a ja... ja sam čula glasove svoje obitelji. Nekome galama, meni glazba njihovog razgovora....

Noćas nisam mogla spavati. Nedostaju mi, strašno mi nedostaju, a nemoćna sam da bih išta promijenila. Bili su moja obitelj, ali, samo dok je on bio moja obitelj. Danas smo stranci, a ja nemam snage ni hrabrosti da se javim tim ljudima. Strah me je odbijanja, negodovanja, ignoriranja.
Već danima nosim u grudima onaj teški osjećaj. Svaki put kad udahnem, nešto me stegne. Zbilja mi nedostaju.

I kad zatvorim oči, vidim ih. Vidim didu kako kradom pije rakiju pored frižidera. I vidim ga kako još nešto radi. Otvara kutiju koju ja donesoh s radošću, a moja mama pripremi s ljubavlju. I opet kradom, otvara poklopac lijepe limene kutije, uvlači ruku unutra i uzima jedan kolačić... eh te stare muškarčine... ne bi ga uzeo dok je kutija na stolu. Ne jede on slatko, ne voli on to....

Upute:
Možda ovi kolačići nisu nešto posebno, ali... meni puno znače. Volim ih i zato što su mi fini i zato što me podsjećaju na obiteljsku ljubav. I zato, ako ih tko odluči probati, apeliram na njega/nju da ih radi s puno ljubavi.

38 dag brašna
20 dag maslaca
5 dag šećera
1 vanilin šećer
1 žlica likera od naranče
2 jaja
12,5 dag očišćenih oraha
cca 40 klinčića
4 žlice ružine vodice
25 dag šećera u prahu
malo soli

Maslac omekšajte na sobnoj temperaturi, izradite pjenasto sa šećerom i malo soli, u pjenastu, glatku smjesu. Dodavajte jedno po jedno jaje i vanilin šećer, liker, ružinu vodicu, brašno i sitno nasjeckane orahe.
umotajte tijesto u plastičnu foliju i pustite da odstoji 30 minuta u hladnjaku.
Uzimajte po malo tijesta, oblikujte kuglice, stavljajte ih na lim prekriven papirom za pečenje. U sredinu svakog kolačića stavite klinčić. Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.
Tople kolačiće provaljajte u šećeru u prahu, protresite da otpadne višak i stavite na rešetku da se potpuno ohlade.
Zatvoreni u kutiji, kolačići se mogu sačuvati jedan mjesec.

* važno je kolačiće dok su topli provaljati u šećeru, tako će se na površini stvoriti sloj koji će ih dulje sačuvati mekanima.
* liker od naranče možete zamijeniti maraskinom
* kolačići se najbolje čuvaju u staklenci s hermetičkim poklopcem
(tako i najljepše izgledaju)
* ružina vodica se može napraviti i doma:
10 dag latica mirisne ruže stavite u staklenu ili plastičnu zdjelu i prelijte s cca pola litre vruće vode. Zdjelu dobro zatvorite aluminijskom folijom i ostavite na toplom preko noći. Procijedite kroz gazu, istisnite i tekućinu iz latica te čuvajte u dobro začepljenoj boci.

- 11:08 -

Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Opis bloga

Pozornica mog života

Linkovi

putpovratka@gmail.com