minus40kg - kalorijski restoran

* Bosiljak i pašteta s paprom



Bosiljak pomalo gubi boju, stapka je sve drvenija i osjetno slabije raste.
Ove kućne varijante bosiljka u teglici imaju uspone, padove i kraj.

Mogao sam i više naglasiti raženi kruh iz pekača ili povrće,
skušu u maslinovim ili paštetu od tune s paprom, ali ...

Sve u svemu izvrstan obrok, nutritivno u redu.


31.05.2023.
komentiraj (11)


* Thomy Deluxe Majoneza paprika ... 445 kcal


Nutritivna deklaracija
- Energija (kJ/kcal) ... 1837/445
- Masti (g) ... 43,1
- Ugljikohidrati (g) ... 11,7
- Bjelančevine (g) ... 1,3

Opis proizvoda
Naziv proizvoda: Niskokalorična majoneza s paprikom.
Neto količina: 220 g
Sastojci / Sastav: suncokretovo ulje, voda, ocat, šećer, pire od rajčice, ŽUMANJAK 3,6% (voda, ŽUMANJAK u prahu), SENF (voda, ocat, sjemenke GORUŠICE, sol, šećer, začini, aroma), kukuruzni škrob, komadići paprike 1,5%, začini (paprika u prahu, češnjak u granulama, čili u prahu), solą 40% manje masti u odnosu na Thomy delikatesnu majonezu.
Dodatne informacije: Pakirano u kontroliranoj atmosferi.
Uvjeti čuvanja: Čuvati na suhom mjestu na temperaturi 5-25 °C. Nakon otvaranja držati u hladnjaku.
Proizvođač: Nestle Adriatic S d.o.o., Železnička 131, 11271 Surčin, Republika Srbija
Odgovorna osoba / Stavlja na tržište: Nestlé Adriatic d.o.o., Avenija V.Holjevca 40, 10010 Zagreb, Republika Hrvatska

Cijena u Konzum internet trgovini:
3,15 €/kom
23,73 kn/kom
Cijena za j.m.: 14,32 €/kg (107,89 kn/kg)

Komentar: Meni je ukusna, dostatno gusta i kalorijski prihvatljiva. Nutritivno, nema točnih podataka o omjerima sastava, pa samo mogu pretpostaviti da je u redu, jasno, u okviru industrijskih prehrambenih proizvoda.


29.05.2023.
komentiraj (9)


* Piletina, šparoge, ...



Izvrsno, završetak ove etape,
uz tako prigodan fijasko, fakat super,
hvala vam od srca, niš ne gasim, dapače, ...


27.05.2023.
komentiraj (7)


* Piletina, tjestenina i šampinjoni ... 460 kcal



10 dag filea pilećeg zabatka ... 140
5 dag tjestenine ... 180
10 dag šampinjona ... 20
0,3 dl vrhnja za kuhanje 20% m.m. ... 70
0,05 dl ulja ... 50
sol, papar, hvarski začini, svježi bosiljak

- ispeci piletinu u pećnici na soli
- dinstaj šampinjone ne malo ulja
- skuhaj i ocijedi tjesteninu
- pomiješaj, dodaj vrhnje

Eto, pečenje na soli je definitivno prošlo,
neovisno što se nije radilo o cijelom piletu.
Masnoća je ocijeđena i završila je u kori soli.

Uz priču o svakodnevnoj kuhinji, pažljiviji,
primijetit će da su korištena dva tijesta.
Jednostavno, trebalo ih je potrošiti, ...

Izvrstan obrok,
mrvicu kompliciraniji,
ali koristio sam već očišćene i
narezane šampinjone, ...

P.S.
Pomalo mi je drago da gubite interes za ovaj blog,
jer toliko je ovdje dosadnih ponavljanja da je i meni previše.
Imam neke nove ideje i one idu čim objavim već do sada pripremljeno,
ne za vas, nego samo za sebe, kako to zapravo i treba biti.
U tom kontekstu odlaze i dodatna objašnjenja.

W. A. Mozart: Velika misa u c-molu
Crkva Gospe od Zdravlja, Split, 2014.



27.05.2023.
komentiraj (2)


* Bakalar i meksičko povrće ... 450 kcal



20 dag bakalara ... 160
20 dag meksičkog miksa povrća ... 120
1 dag maslaca ... 80
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, limun

- kratko blanširaj povrće, ocijedi, umiješaj maslac
- povrće i ribu ispeci u pećnici na 180 st. C
- kod serviranja prelij s malo maslinovog ulja

meksičko povrće:
kukuruz šećerac, grašak, mrkva, zelena mahuna, crvena paprika, zelena paprika

Ukusan i nutritivno kvalitetan obrok.


26.05.2023.
komentiraj (3)


* Sušeni škampi na rižoto i salata



Evo i jedne iznimke koja ne ulazi u grupu svakodnevnih jela.
Egzotični proizvod koji je slučajno došao do mene.
Zato i neću puno, eto, tek nqpomenuti.

Standardno u rižu stavim vode x 3,
ali ovaj puta se rižoto radio sa sušenim škampima,
pa je još nekoliko puta dodavana voda, dok škampi nisu došli na svoje.

originalni proizvod je imao dosta intenzivan miris,
na kraju je ispalo sličnije friškim škampima,
tako da ih neću ponovno nabavljati.
Više imam povjerenja u naše.


25.05.2023.
komentiraj (6)


* Pašta šuta i salata ... 480 kcal



5 dag miješanog faširanog mesa ... 150
4 dag tjestenine ... 140
1 dl tekućeg paradajza ... 20
5 dag luka ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol, papar, bosiljak, ...
... 420 kcal

5 dag rikule ... 10
0,05 dl bučinog ulja ... 50
sol, papar, aceto balsamico
... 60

- dinstaj meso na luku i ulju
- dodaj rajčicu i ocijeđenu tjesteninu
- serviraj uz salatu

Pašta šuta me baš uvijek veseli.
Češće radim sa špagetima, ali to je nijansa.

P.S.
To što mnogi ovo jelo zamišljaju ili zovu drugačije,
nije moj problem, a još me manje smeta,
ima mjesta za različitost istosti.


24.05.2023.
komentiraj (5)


* Skuša s povrćem i kruhom ... 430 kcal


10 dag skuše s povrćem ... 150
5 dag raženog kruha ... 130
10 dag maslina ... 150

Brzi i fini doručak.
Volim dobre obroke s malo truda.


23.05.2023.
komentiraj (8)


* Kruh naš svagdanji ... 260 kcal / 10 dag


Kruh mi u pekaču ispada sve bolje.

S ovim na fotki sam baš jako zadovoljan.

Napravljen je od sastojaka u ovim omjerima:

- 2,5 dl vode
- 0,3 dl ulja
- 0,5 dag soli
- 0,5 dag šećera ... 20
- 2 dag mlijeka u prahu ... 100
- 20 dag bijelog brašna ... 720
- 15 dag raženog brašna ... 560
- 5 dag suhog kvasca

Koristio sam program 8 (Tefal PF-240E) s odgodom, da mi ispadne gotov taman pred doručak.

U početnim pokušajima sam lagano nauljio cijelu posudu, čime sam dobio tvrđu i deblju koru. To sam vidio u nekom videu na netu, ali ispalo je nepotrebno, tj. bolje je bez toga. Nije potrebno posebno uljiti ni krilce za miješanje. Bez toga mi kod vađenja kruha ostane u posudi, a kad sam uljio krilce bi redovno ostao u kruhu, pa ga je trebalo čeprkati kukicom van.


20.05.2023.
komentiraj (13)


* Piletina, rajčica i rikola ... 390 kcal


20 dag tamne piletine ... 260
10 dag mini rajčice ... 30
5 dag rikule ... 10
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico

- pile ispeci na soli u pećnici
- serviraj uz salatu od rikule i mini rajčice

Kada se izostavi klasični prilog puno je lakše biti u željenim kalorijskim granicama.
Ovakav način kombiniranja obroka mi je savršen za večeru.


18.05.2023.
komentiraj (9)


* Piletina, rajčica i rikola ... 390 kcal



20 dag tamne piletine ... 260
10 dag mini rajčice ... 30
10 dag rikule ... 10
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico

- pile ispeci na soli u pećnici
- serviraj uz salatu od rikule i mini rajčice

Kada se izostavi klasični prilog puno je lakše biti u željenim kalorijskim granicama.
Ovakav način kombiniranja obroka mi je savršen za večeru.


18.05.2023.
komentiraj (0)


* Pile na soli



- u protvan prospi šaku soli
- cijelo pile stravi prsima na tu sol
- peci nepoklopljeno 1:20 na 180 st. C

Ovo je podsjetnik meni, ... na pile od 1,5 kg.

Ipak, zaboravim lakše nego sam mislio.
Prvo sam pile stavio krivo, na leđa.

Nema gotovo nikakvog posla,
a pile je vrlo sočno i ukusno.

Istina, bude bljedunjavo,
ali nema ništa masnoće,
sva ostane dolje u soli.


17.05.2023.
komentiraj (15)


* Sir, tjestenina i salata ... 470 kcal



10 dag svježeg sira ... 100
2 dag pancete ... 100
5 dag pirove tjestenine ... 180
sol, šareni papar, svježi bosiljak
... 380

10 dag mini rajčica ... 30
5 dag rikule ... 10
0,05 dl bučinog ulja ... 50
sol, papar, aceto balsamico
... 90

- skuhaj pirovu tjesteninu, ocijedi
- na vrlo kratko ispeci pancetu
- umiješaj svježi kravlji sir
- dodaj tjesteninu
- serviraj uz salatu

Eto, kad već radim svoj sir,
logično ide neko konkretno jelo.

Panceta je korištena u kontekstu začina.

Ispalo je izvrsno, a i nutritivno je OK.


16.05.2023.
komentiraj (9)


* Svježi sir



1,5 l trajnog mlijeka (2,8 % m.m.)
0,6 dl limunovog soka (1 veći limun)
1,8 dl čvrstog jogurta (2,8% m.m.)
malo soli

- dobro promiješaj (odradio sam to u aparatu)
- stavi na program 20 (3 sata) i čekaj

Ponovno je ispao odlično.
Ispada da trajno i manje masno mlijeko nije ništa lošije za ovaj sir.

Ovaj puta ga je probalo više osoba.
Povratne informacije su vrlo pozitivne.
Neki su čak našli sličnosti s Ricotta sirom.

P.S.
Kako ga točno napraviti, što koristiti, kako uklopiti dodatne plastične posude, ...
Pitanja blogerima koja sam postavio kod prve objave ostala su neodgovorena,
neovisno što sam ih postavljao više puta kroz komentare, tj. odgovore na njih,
pa ih neću više ponavljati, nego tek staviti u ladicu potvrđene vlastite naivnosti.
S druge pak strane, nije to uopće tako loše, tj. daje mi sasvim stvarnu slobodu.



13.05.2023.
komentiraj (11)


* Hrenovke, tjestenina, kajmak i salata ... 480 kcal



5 dag pilećih hrenovki ... 110
4 dag pirove tjestenine ... 140
2 dag kajmaka ... 100
sol, papar, češnjak
... 350 kcal

10 dag zelene salate ... 10
10 dag mini cherry rajčica ... 30
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico
... 130

Dobro je imati pričuvni obrok,
nešto što se može jednostavno i brzo pripremiti.

S druge strane,
bolja kupovina bi to odvela u nutritivno prihvatljiviji obrok.

Kako god, ovo je bilo fakat ukusno.


11.05.2023.
komentiraj (14)


* Grah i zelje ... 470 kcal


10 dag kuhanog crvenog graha ... 80
20 dag kiselog kupusa ... 40
2 dl pasirane rajčice ... 60
5 dag kukuruznog kruha ... 110
2 dag masti ... 180
sol, papar, crvena ljuta paprika

- skuhaj kupus
- dodaj grah i pasiranu rajčicu, začini
- serviraj uz kruh i mast

Znam da je lakše zapaziti kavijar, losos i teletinu,
ali ovdje prezentiram svakodnevnu kuhinju,
pa su i ovakva jela zapravo vrlo učestala.

Ovo je jednostavno i podatno ukusno.

P.S.
Malo me ubija izostanak komunikacije.
Na moja pitanja u komentarima dobivam ignoriranje,
pa se fakat iskreno pitam, čemu uopće odgovarati na komentare.



06.05.2023.
komentiraj (12)


* Povrtni popečak, ćevapi i kajmak ... 930 kcal



10 dag purećih ćevapa ... 180
0,1 dl ulja ... 90
... 270 kcal

20 dag kelja ... 40
15 dag batata ... 140
0,2 dl ulja ... 180
... 360 kcal

5 dag kajmaka ... 240
3 dag sweet chilli umaka ... 60
... 300 kcal

- dobro skuhaj batat i kelj
- formiraj u popečak, peci u tavici na ulju
- ćevape peci u tavici na ulju
- dodaj kuglicu kajmaka
- prelij slatko ljutim umakom

Eto, tako je bilo, stihijski i bez plana.
Rezultat je skroz sukladan pristupu: Katastrofa.

Povrće je prekuhano, pa još i pečeno.
Bespotrebno je dodan kajmak i slatko ljuti umak.
Vrijedno povrće je uništeno, a kalorije su otišle u nebo.
U originalnom receptu je u popečak trebalo ići i jaje.

Kako je trebalo:
10 dag purećih ćevapa ... 180
15 dag batata ... 140
20 dag kelja ... 40
0,05 dl ulja ... 50
... 410 kcal

- skuhati povrće (po mogućnosti na pari)
- na gril tavici na malo ulja ispeci ćevape
- ocijediti povrće, servirati ga uz pureće ćevape

Ovako bi dobio nutritivno vrijedan i prihvatljiv obrok.

Ne kažem da prva varijanta nije ukusna i baš sočna,
ali želiš li zdravo jesti, mani se ovakvih obroka.

Jeo sam to prekasno, loše spavao,
a i jutros se probudio pun,
i nije lijep osjećaj.


P.S.
Samo mi je falila još jedna pivica.


05.05.2023.
komentiraj (8)


* Sir iz pekača kruha


1,5 l svježeg mlijeka (3,2 % m.m.)
0,54 dl limunovog soka
1,25 dl jogurta
malo soli

- program 20 (3 sata)

Radio sam točno po receptu i sve je dobro prošlo.
Kada se sve zbroji ne ispadne baš jeftino.
Ostalo je i preko litre fine sirutke.

U obrok je uz svježi sir išao i kukuruzni kruh.
U izradi, dodao sam mu chia sjemenke i nešto više vode.

U samom obroku su i grčki jogurt,
zelena salata s bučinim,
svježi bosiljak
i papar.


04.05.2023.
komentiraj (9)


* Teletina ispod peke


Porcija ove teletine ispod peke je plaćena 95 kn.
Jeo sam je kroz tri obroka, što znači malo manje od 32 po jednom.
Meni se to ne čini nedostupno ikome koga znam,
ali da su količine skromne, to jesu.

Dio je završio i u prošlo objavljenom prvomajskom grahu.

P.S.
Još su mi kune bliže.


02.05.2023.
komentiraj (11)


* Teletina, zapečeni grah i zelena salata ... 410 kcal


10 dag teletine s masnoćom ... 200
10 dag zapečenog graha u umaku od rajčice ... 110
... 310 kcal

10 dag zelene salate ... 10
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, papar, aceto balsamico
... 100 kcal

Ovo nije baš prvomajska klasika,
ali nikako nije niti toliko skroz daleko.
Ova je objava došla malo napreskokce,
jer je teletina rađena dan ranije, pod pekom,
ali prigodnost je ovaj obrok ipak gurnula naprijed.

Da sam ja pravi radnik ovo bi mi bilo premalo,
ali nama manekenima sasvim je dovoljno.

Sretan vam neradni praznik rada!


01.05.2023.
komentiraj (7)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak