Zelena knjiga: Vodič za život (2018)

23.02.2019.

U zadnje vrijeme sam često u kinu i mogu priznati da sam sretan što je tri od četiri puta bilo u kinu koje nije Cinestar. U Varaždinu se sad već dvije godine imamo priliku boriti protiv "ogromnog, almost blockbuster only" kina, a mjesto borbe je Kino Gaj koje je član grupe Europe Cinemas. Ponekad još uvijek završim u elitnim stolicama Cinestara, ali preferiram naše manje, lokalno kino.


Jučer sam pogledao film Zelena knjiga: Vodič za život za kojega sam pogledao najavni video (trailer) i odmah vidio u kojem smjeru će film ići, a to je upravo smjer moje preferencije. Ozbiljna tematika ispričana kroz tragične, ali i, što je bitno, komične elemente što sasvim solidno opisuje ovaj život koji svi na svoj način proživljavamo. Priča je to o transformaciji koja se događa ljudima kada dođu u kontakt s pojedincima iz skupina prema kojima gaje razne predrasude. Dakle, nešto što bi dobro došlo ljudima našeg podneblja. Viggo Mortensen (Tony Lip) bio je odličan i u "Kapetanu Fantastičnom", ali mislim da ga nikad nisam vidio u tolikom sjaju kakvog pokazuje u Zelenoj knjizi. Igra besprijekorno i fascinantno ulogu izbacivača talijansko-američkog podrijetla, čovjeka koji nije završio ni osnovnu školu, ali ima ono što se inače na engleskom govornom području naziva "street smart" (najjednostavnije rečeno: praktična inteligencija). S druge strane imamo uštogljenog dr. Shirleya (nagrađivani Mahershala Ali) koji ima tri doktorata i previše se drži (društvenih) pravila.

Neću ulaziti u detalje same priče jer bih svima toplo preporučio da pogledaju ovaj film. Međutim, potrebno je ukazati na već spomenuti moment transformacije likova koji detektiram kao glavni moment filma. Tony Lip i dr. Shirley predstavljaju dvije krajnosti - hrabrost, iskrenost te spontanost i strah, suzdržanost te artificijelnost ponašanja. Iako na početku dolazi do mnogih nesporazuma, što nije čudno budući da je razina (službenog i neslužbenog podjednako) obrazovanja itekako faktor u diferenciranju ljudi, likovi zajedno rastu i mijenjaju se. Tony Lip pronalazi mjeru u svojim ishitrenim postupcima koji su u globalu dio njegovog dobrog karaktera. Dr. Shirley pak se uči opustiti i skliznuti kroz prste sustava krutih pravila kao što se to događa i s pijeskom. Tako pojedinac koji je sličniji dr. Shirleyu (a u tu skupinu svrstavam na neki način i samog sebe; nemojte zaboraviti da čitamo knjige i gledamo filmove kroz filter naše svijesti, proživljenih iskustava koja su samo naša i jedinstvena) u liku Tonija Lipa vidi što mu fali i obrnuto za one koji se prvenstveno prepoznaju u liku Tonija Lipa. Usudio bih se reći da je Tony Lip po mnogočemu učenik, ali na kraju i učitelj Zena. Spontanost i zaigranost njegovog karaktera predstavljaju ono što bi se moglo nazvati "ples sa životom" ili "igranje života", a to su stavovi prema životu koje bi valjalo usvojiti za poboljšanje njegove kvalitete. Da, velike riječi su dobre i učenost je blagoslov, ali tišina i "življenje" samo imaju svoju vrijednost koju često previđamo zbog načina života koji nam se, htjeli to mi ili ne, nameće. Tako kao ideal vidim pojedinca koji je kombinacija Tonija Lipa i dr. Shirleya - velika učenost i teorijsko razumijevanje stvarnosti, ALI i mogućnost prilagodbe, spontanost i općenito mogućnost života u trenutku. Iako se na taj "život u trenutku" obično odmahuje rukom, zapitajte se koliko svojih sadašnjih trenutaka žrtvujete na oltaru prošlosti i/ili budućnosti?

Iako sam iz njega izvadio dijelove koji opisuju osobni (duhovni) rast glavnih likova, film je društveno emancipatorske prirode. Redatelj Peter Farrelly nas uspješno vodi kroz prikaz rasnih i klasnih razlika šezdesetih godina u SAD-u. Teme su to za koje se čini da smo ih prevladali i uspješno ostavili iza nas, ali mnogo puta izgleda da je to samo prividno jer mržnja te diskriminacija i dalje postoje. Kao što sam spomenuo, predrasude prema drugim narodnostima postoje i kod nas te se kroz ovaj film onima koji gaje takve osjećaje daje jedan dobar savjet kako ih nadvladati: jednostavno provedite određeno vrijeme sa pripadnikom skupine prema kojoj osjećate odbojnost i uskoro će se dogoditi čarolija - čarolija shvaćanja da smo svi ljudi.

Oznake: Zelena knjiga: Vodič za život, kino, Vigo Mortensen, Mahershala Ali, Peter Farrelly

<< Arhiva >>