Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

subota, 30.04.2022.

Dan posvećen kućnim ljubimcima



Na Veterinarskom fakultetu danas je organiziran Dan za šapice (Dan kućnih ljubimaca). Bilo je prekrasno. Sve udruge, koje podržavam i pratim bile su na jednom mjestu.



Moje "Meride", koje je rado posjećivala i Goldie, kad god je bila neka njihova akcija....

































Sve ovo su udruge prodavale, kako bi pomogle svojim štičenicima, šapicama - bile to wuf šapice, ili micke....Pomogla sam - zato sam i došla - koliko sam mogla.

Na Veterinarskom fakultetu se nalaze i neke druge životinjice:









I čestitam današnji dan veterinarima, jer je ovo bio i njihov dan - Dan veterinara.....

Još jedan dan ispunjen zadovoljstvom, ljepotom i srećom - na četiri nogice!

I još jedan događaj ispunio me srećom. U petak naveče dogodila se čarolija ispred Jovana Cvijića - na događanju se okupilo toliko ljudi, da je promet bio privremeno zaustavljen. Olivera i njena obitelj su objavili dosad neobjavljenu, ali snimljenu Đoletovu pjesmu: "Rođendanska", a Olja je prije neki dan imala rođendan...Može li ljepše?! Kao da Đole brine o svima njima i sada - iako ga više fizički nema....:(((( Evo linka na pjesmu:

https://youtu.be/vs_ZkUWppNo?t=45

Ljubim!

- 23:45 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Danijela

Vrijeme koncerata konačno se vratilo! I to na najbolji mogući način. Konačno je došao red na Danijelin koncert u "Johannu Francku" ! Hura!
Danijelu poznajem još iz novinarskih dana, više puta sam s njom bila u kontaktu - jedno izuzetno drago, vrckasto, lucidno biće. Jako volim tu pozitivnu energiju. Dok njene bivše ne podnosim. Thompson, s kojim je bila u braku i Petar Grašo, koji je iznevjerio nju. :((((

Čaša muškata prije početka koncerta...Brič Vinarija, Sladki Muškat 2017. Fenomenalnoooo!





Danijela i ja...

Bilo je i finog pršuta, sira, pita od sira i raznih grickalica u backstageu. :))))) Da se vino ima u čemu topiti...:)))) Sestra Izabela čuva leđa; došla je kao podrška. I ona je napravila ovu lijepu fotografiju Danijele i mene. Danijela je promijenila ishranu, pa sam primijetila da ne jede meso - samo povrće i voće. Bilo je nekoliko plata - i baš je birala samo povrće, a kasnije i malo voća.

Koncert je bio jako dobar - i drago mi je kada već nisam uspjela doći u "Lisinski", uspjela sam doći u "Johann Franck".

Evo malo fotografija:



Obratite pažnju na prekrasnu Danijelinu haljinu....Divota!!!!!







Zaplakala sam kada je zapjevala ovu pjesmu:

https://youtu.be/EiLz79pecGU?t=10


I zaplesala kada je zapjevala ovu:

https://youtu.be/xSblGT9A-I4?t=88


Glamurozan početak vikenda. Ljubim vas!

- 03:01 - Komentari (12) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.04.2022.

Moj život s Milanom

Nikada nisam bila na neobičnijoj promociji. Sve se odvijalo u kafiću Teatra ITD. Promocija knjige "Moj život s Milanom". Misli se na Milana Bandića. Pa naslovnica podsjeća na njegovog psa Rudija...Intrigantno.
Otišla sam na promociju, ne znajući što me čeka. A kad tamo, Tomislav Čadež, kojeg sam upoznala preko glumice Made Peršić, pa Enes Vejzović, glumac i autor knjige. Autor je Željko Špoljar, rođen 1975. u Zagrebu. Autor je romana "Gumeni galeb" (2008.). Pod pseudonimom Pavle Svirac izašle su mu knjige "Književna groupie", "Kako biti hipster", te "Slikaranje"....Kolumnist je tjednika "Nacional".



Željko Špoljar, Tomislav Čadež i Enes Vejzović.





Posveta u knjizi: :))))



Tomislav Čadež, ("Jutarnji list"), je o knjizi rekao: "Istinska literatura....urbana, lirska proza što neposredno reagira na Zagreb u pandemiji i nakon potresa; dijelom i triler, jer do zadnjeg retka knjige strepimo hoće li glavnog junaka "Možemo" izbaciti iz stana koji mu je dodijelio Milan Bandić...."

"Stara me zvala. Da gdje sam i da je skuhala ručak.
"Kod Price"
"Kakve Price? Alme Price? Nosiš joj onu dramu?! "
"Ma kod Natalije Price."
Stara zamuknu.....

Eto, nadam se da sam vas bar malo zaineresirala. Knjigu srdačno preporučujem, a nešto više o njoj sigurno ću još napisati. Napeto do kraja....



Za Dav Ginda: danas batci, ali uz rižu.:))))) Ljubim!






- 23:56 - Komentari (13) - Isprintaj - #

srijeda, 27.04.2022.

Ljubavne riječi

Današnji ručak je baš bio jako dobar, pa sam odlučila podijeliti recept. Potrebni su nam: pileći batci (količina po želji i prema broju osoba, naravno!), umak od rajčice - koji več koristite (treba prekriti batke s umakom), tri mala režnja češnjaka usitniti i dodati u umak, deci bijelog vina, sol, papar, gljive (kupila 250 grama već narezanih šampinjona, da ubrzam proces kuhanja) - količina opet prema želji i afinitetima. Ja sam potrošila pola šampinjona.





Kuha se na laganoj vatri skoro sat vremena. Ali je za prste polizati! I kada je kuhanje gotovo, kada stavljate na tanjur gotovo meso, možete ga ukrasiti predivnom, mirisnom majčinom dušicom (iliti timijanom). Dobit ćete prefin okus!



Dobar tek! :))))

Navečer, opet jedno lijepo događanje. Predstavljanje nove zbirke poezije Ane Narandžić, koju sam već spominjala u postu, a radilo se o predstavljanju te iste zbirke na "Jutru poezije".

Danas se predstavljanje održalo u knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović". Uz dragu Zorku Jekić, vlasnicu "Biakove" (koja je objavila i moju knjigu, već i vrapci na grani znaju:))), sudjelovala je i Darija Žilić, a čitanja su predivno odradili Anine učenice.




Zorka i Ana....



Ana i Darija....

Ana Narandžić: "Između ravnodnevnica" nova je zbirka poezije, Ana je svestrana umjetnica, osim pisanja bavi se i slikanjem i u obje umjetnosti briljira, o čemu govore nagrade i na polju poezije i na polju slikarstva. Zbirka je podijeljena u više pjesničkih cjelina, kao što su: Koža kao jedra, Ljubiti bez ostatka, Uzavrela nedjelja, Bjelina noćnih bdjenja, Između ravnodnevnica, Izgnanstvo i spasenje, Rastanci.

Ana u ovoj zbirci otkriva vlastito sebstvo, u svijetu koji sebnost gubi.

I za kraj, odabrala sam jednu Aninu pjesmu, koja se zove "Ljubavne riječi".

"Ljubavne riječi"

Ljubavne riječi
kao bobice prezrelog grožđa,
bez otisaka prstiju berača
padaju na zarasli put.
Kad budeš prolazio, zaobiđi ih
da se ne rasprsnu,
da ih ne zgniječi sljepoća tvojih koraka.
Njihov sok
na koži ostavlja brazde
i mrlje na svježe opranoj bijeloj košulji,
koju oblačiš prije berbe
da pridobiješ naklonost vinograda.
Zgažene, nikada se neće pretvoriti u vino
i neće me odvesti u postelju
nagorjelu od dodira.

Ljubim!

- 23:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

utorak, 26.04.2022.

DHK

Danas sam bila na jednom događanju, koje će mi zaista ostati u sjećanju. Mislim da smo si prisutni jedva dočekali - i uživali. Druženje poslije se nastavilo, i trajalo - tri sata!!!!!!!!!

Dakle, u Društvu hrvatskih književnika dogodilo se jedan skup, pod nazivom "Bez cenzure", polemičko razmišljanje o totalitarizmu medija u kapitalističkom društvu. Sudjelovali su: Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, u ovom slučaju samozatajan sudionik i komentator izrečenog; divan Dražen Katunarić (glavni urednik "Europskog glasnika"),
Marijan Grakalić, Stjepan Čuić, a moderatorica Lada Žigo Španić, moja splitska prijateljica još iz osnovne. Njezin tata je bio Bože V. Žigo, književnik i vrlo produktivan i dobar novinar. Preminuo prošle godine, na žalost. U Splitu smo stanovale zgrada do zgrade.

U nekim prijašnjim vremenima, kada su mediji bili na svome vrhuncu (danas u to više društvene mreže, jer brže i u trenutku prenose informaciju), nije se diralo, kada se i razotkrivalo, u političare - jer su mediji financijski ovisili od njih. Pa se dokolicu, (recimo na televiziji) pokušalo prodati kao privid slobode. Kao - imaš Ti pravo isključiti televiziju, ali - ja ću kao medijiski maher napraviti sve da Ti ipak održim pažnju i da nećeš stisnuti taj dugmić. Dovođenje američkih serija poput "Dinastije" i sl. (Sjećate me se?! :)))) Vratite mi moju Falon!!!!)

Dražen Katunarić je istaknuo upravo tu razliku cenzura i censura - cenzura. Cenzura bi bila sustav administrativnih mjera koje poduzimaju državne, vjerske, stranačke, vjerske i druge vlasti protiv objelodanjenja , čitanja, širenja, slušanja i gledanja nepoćudnih i za to društvo navodno štetnih knjiga, filmova, kazališnih predstava, radijskih emisija....U antičkoj Grčkoj prvi slučaj spaljivanja knjiga je zabilježen u V. st. pr. Kr. u Ateni. Dogodilo se to s knjigom "O bogovima" filozofa Protagore.

Censura je, za razliku od cenzure, manipulativna tehnika i trudi se na "mekan" način nagovoriti nekoga da prati određene sadržaje (posebno televizija, film). Ono kad se kaže: prikovao me za ekran..ne mogu prestati gledati...seriju prekidaju u posebnom trenutku, kada želiš vidjeti rasplet - a to ćeš imati prilike tek u novoj epizodi....Prodaj, prodaj - sve za reklamu u kapitalističkom društvu.

Današnji mediji su izuzetno korumpirani, ali bez hijerarhije, novine npr. bez posebnih rubika koje bi bile odvojene, bez kriterija....Pojavljuje se i jednoobrazna zabava - fašizam razonode. Mediji ne bi smjeli biti ideološki obojeni. A jesu.
Ponekad se čini da je narod pismeniji i bolje razumije neke pojave od medija.

Postoji li demokracija u medijima?! Tek u tragovima.

Ne smijemo zaboraviti da totalitarizma medija nema bez razvoja tehnologije. O tome i o manipulaciji pisali su i George Orwell ("1984", "Životinjska farma"), te Aldous Huxley:"Otok", "Brave new world" ("Vrli novi svijet").

Rasprava se nastavila uz kavu i preveselo i divno društvo. Doživljaj za poželjeti! Ovakav dan bih rado ponovila - čim prije moguće!

Evo i fotografija. Na početku, na žalost devastirano u potresu stubište koje vodi do Društvo hrvatskih književnika....Lift ne radi - zaglavio na trećem katu...:((((((







Početak skupa.



Ljubica Balog, supruga preminulog Zvonimira Baloga i moja Lada.....



Marijan Grakalić, Stjepan Čuić, Dražen Katunarić i Lada......



Ovdje smo već na kavi. Pridružila nam se i Darija Žilić....



Uvijek raspoloženi Dražen,,,,,,



Lada me pozvala na sudjelovanje na jednoj tribini, kada će biti riječi o prevođenju...."Dobiješ i honorar" - kaže. Odlično, iako bih rado sudjelovala i da nema toga.

Nakon ovakve kave i ljudova - ogladnih. Pa se zaustavih na Mitnici, na ćevapima. Sorry, nisu stigli biti slikani! :)))))) Ljubim!

- 23:58 - Komentari (16) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.04.2022.

Što kada ....

Večeras sam otišla na Filozofski fakultet, poslušati jedno warm up predavanje. Bliži se Psihozij, znanstveni skup studenata psihologije, na koji sam se prijavila (Psihozij će se održati tijekom svibnja). Kako je sada moj bivši fakultet lijepo mjesto za rad i studentski život! Oduševila sam se divnom knjižnicom (koje nije bilo za vrijeme mojih studenstskih godina, pa sam nakom predavanja odlazila u Sveučilišnu učiti), pa novi restoran - ma svašta nešto! Odlično! Kako bih uživala.....Ajmeee!!!:))))
Dakle. predavanje. Odlična Helena Rašić Radauš, mlada psihologinja specijalizirana za traume, održala je predavanje na temu:
"Što kada nam život umjesto predaha donosi nove prepreke?!" I zapravo - znamo li iskoristiti dane predaha za odmor - onaj pravi, rasterećeni od svega?!
Tema je bila i potres, i pandemija i na kraju rat u Ukrajini.
Jako me se dojmio jedna slika sa prezentacije, na kojoj je pisalo: zašto krivimo sebe....Osoba na slici se drži za glavu, i sve oko njega je - crno....Objašnjenje: zato jer na takav način želimo imati PRIVID da vladamo svojim životom. Jer - MI smo nešto loše napravili, mi smo krivi....
Međutim, to ne može funkcionirati kod događaja, na koje nemamo utjecaj, kao što su gore navedeni potres, rat ili pandemija....
Jako zanimljivo predavanje, odličan uvod za znanstveni skup.



Helena Rašić Radauš, psihologinja
Ps: Kad sam se vraćala kući, sretnem prof. Lalića s Fakulteta političkih. Komentirali smo, odmah nakon pozdrava, rat. Prof. smatra da će biti još gore nego što je sada....:(((

- 23:03 - Komentari (11) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.04.2022.

U Noći knjige 2022....

Divno je bilo - jučer, cijeli dan! Smije se Konobarica, da jesam li obukla tenisice...:)))))) Skoro! :)))) Maraton je počeo rano, u sedmanaest sati poslije podne (subota!).
Najprije me privuklo predavanje Fit forme o zdravoj prehrani. Govorilo se o mediteranskoj prehrani, kao primjer nazdravije prehrane, o tome koliko trebamo unositi šećera ili soli....Neke sam stvari znala, neke nisam. Otišla sam i sa informacijama (na papiru) kakve bi sve namirnice i koliko trebalo konzumirati dnevno. Što jesti za doručak, ručak, večeru....
Prema svemu, zaključila sam da se @Gogoo izvrno hrani, ali - to sam prepoznala davno....Evo malo materijala:





Ovdje sam imala jedan netočan odgovor. Izvor proteina je izuzetno važan. Meso: sasvim dovoljno dva do tri puta tjedno.

Događaj br. dva - dirljiv....Marica Hrvatska je organizator. I toliko mi je drago da sam bila! "Imperativ slobode: ukrajinska književnost, kultura i povijest. Sudjelovali su. dr.sc. Dariya Pavlešen, viša lektorica na Kadetri za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu,
dr.sc. Alla Tatarenko, profesorica hrvatske književnosti na Sveučilištu u Lavovu; ujedno i prevoditeljica književnih djela s ukrajinskog na hrvatski i obrnuto
dr. sc. Vladimir Ryzhovskyi, povjesničar
dr.sc. Filip Kozina
docent na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Divno su govorili o ukrajinskoj književnosti, posebno o Tarasu Grigoroviču Ševčenku, ukrajinskom pjesniku i slikaru humanističke orijentacije. Da bi smo razumjeli što se događa danas, govorilo se i o povijesti Ukrajine. Imperiji, kraljevine i carevine utjecale su na formiranje ukrajinskog naroda , ali su Ukrajinci također utjecali i na formiranje tih dominantnih europskih i euroazijskih imperija, posebno kada je u pitanju Velika kneževina Litva, Kraljevina Poljska i Rusko Carstvo. U tom razdoblju govori se i o ukrajinskim kozacima, koji su oformili poseban vojnički pokret. Upravo zahvaljujući kozacima i njihovom specifičnom vojničkom svjetonazoru ostvareni su veliki poduhvati pri osvajanju euroazijskih i azijskih prostranstava današnje Ruske Federacije.
Sljedeće razdoblje ukrajinske povijesti karakteristična je borba za ukrajinsku autonomiju u sklopu ogromnog Ruskog Carstva. Ovo razdoblje posebno je zanimljivo s obzirom na to da ukrajinski povijesničari upućuju na to da je Ukrajincima (tada Rusinima) u ovom vremenu sredinom 18. stoljeća oduzeta etnička identifikacija odnosno njihov povijesni naziv povezan s terminom "Rus". Tada se događa rusifikacija, odnosno gruba i nasilna asimilacija Ukrajinaca....
Vratimo se na tren Kraljevini Poljskoj, koja se s Ruskim Carstvom borila za prostor Ukrajine. Nisu li zato danas Poljaci toliko blagonakloni prema Ukrajincima i nastoje im pomoći?!




Bila sam jako sretna što vidim profesoricu, doktoricu Allu Tatarenko, koja se javila putem interneta. Ona je bila ta, ako se sjećate, koja je na predtavljanju u "Frakturi" rekla: ne uznemiravajte se ako budem morala ići u sklonište. Kao da je normalno u 21. stoljeću ići u sklonište :(((((( Doktorica Alla je odlučila ostati i govoriti o Ukrajini i ukrajinskoj književnosti. Njaveća moguća hrabrost. I kad se bolje razmisli, ona je već pobijedila! Nije dala da unište nju, njen rad i njenu egzistenciju, i javlja se uporno iz grada pod opsadom. Svaka čast, u nadi da ću je imati prilike i osobno upoznati, kada sve ovo prođe!

Fotografije:





Draga Alla....


Treći događaj, a nema veze sa Noći knjige. :)))) Meni srcu blizak i izuzetno drag. Mla pauza i brza večera u gradu, a onda - pravac Sax, klub hrvatskih glazbenika. Nastupa trenutno jedini tribute band, koji izvodi Balaševićeve pjesme. Prijatelji me već čekaju.

A čeka me i:



Bila sam uporna, cijeli koncert prestajala pjevajući uz "Neke nove klince"....A počeli su u deset navečer, a zavrćili u pola dva iza ponoći :))))).











Moji Đoletovci su mi pripremili i iznenađenje:







Dragi Zaltko i ja....

I eto vam posta, mili moji. Emocije su bile jake; bilo je i smijeha i suza....Ljubim vas!







- 18:37 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Uskršnja čestitka

Sretan Uskrs vjernicima pravoslavne vjere, koji danas slave. Neka uvijek imate pun stol, zdravlje, sreću i svoje najbliže uz sebe. Sve najbolje! Hristos voskrese!

Novi post o Noći knjige i svim događanjima tek večeras.


- 04:08 - Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 23.04.2022.

Pjenušci

Kako sam jučer najavila, pjenušci u Maksimiru! U jučerašnjem postu je bila najava, pa da vidimo kako je bilo:











Lilith - najbolji!!!! Najbolji pjenušac, a zanimljiva je i priča o imenu: naime, vlasniku Vinarije Degrassi rodila se kćer nekoliko dana prije nego što su stvorili novi pjenušac, pa su ga, kao i kčerku, nazvali Lilith.









Grissini su bili jedino posluženje uz pjenušac.


Nakon što sam probala neke od pjenušaca - bilo je nemoguće probati baš sve - otišla sam u Botanički, na književnu večer. Ali - već je sve bilo gotovo! :))) Za pola sata! Nisam stigla, ali sam bar pozdravila na kraju pjenikinje i pjenike koji su bili prisutni - jer sam došla na kraju događanja.

Treće - Kulturni centar Dubrava; Slavonija dolazi Zagrebu. Neka fotografije govore.









E sada, ovo vam događanje teško mogu približiti. Ples, pjesma, čitanje poezije....To je trebalo doživjeti!

Biti tamo i uživati više od dva sata! I na kraju, sretan nam Dan planeta Zemlje!!!!

Ljubim!

- 03:36 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 22.04.2022.

Pjenušci u Maksimiru

Najava sutrašnjeg događanja: 5. Salon pjenušavih vina u Zagrebu održat će se sutra (petak) od 15 h do 21hu restoranu "Maksimir". Okupit će se 27 vinara s preko 70 pjenušavih vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije, Vina će se predstavi u velikoj dvorani, a u maloj dvorani bit će dvije edukativne radionice: u 16 h Pjenušavi susret u čaši, Hrvatska i Slovenija, te zagorski i istarski mjehurići u 18 h. Moći će se naručiti i pjenušavi menu restorana Maksimir, samo za ovu prigodu.

Sutra stižu i fotografije - sigurna sam da će biti lijepo. A nakon pjenušavih vina - biti će u Botaničkom vrtu u Zagrebu pjesnička prezentacija: "U modroj šumi kroz drveće - pjesnikinje o Vesni Parun". Sudjeluju: Sanja Baković, Lana Derkač, Andrijana Kos Lajtman, Sonja Manojlović, Zrinka Posavec, Martina Vidaić, Darija Žilić, Vanda Mikšić. Početak u 17.

A u subotu:



Moji Đoletovci i ja...:))))





Đole i ja, davnih dana, u Beču, prije koncerta....:(((((

Gle kako papričice napreduju:



Ljubima!

- 00:45 - Komentari (11) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.04.2022.

Radost 2

@dav gindo, kojeg osobno jako volim, ostavio mi je komentar ispod posta o radosti. Komentar je odličan, a ja želim pojasniti što sam mislila postom.

Dragi @dav gindo, kad sam pisala post, nisam uopće pomislila na Tebe. Mislila sam na potpuno druge ljudove. No, kako god. Netko, i na blogu (ima ih najmanje dvoje!):)))), ali i u stvarnosti zaista glumi zabrinutost i tugu. Zašto kažem da neki ljudi glume zabrinutost?! Stoga jer im baš ništa ne nedostaje u životu - ali oni zdvajaju. Najprije nad neodgovornošću drugih vezano za cijepljenje (corona film!), pa zatim sada Ukrajina i sl. Ne naprave baš ništa da bi pomogli - ali - rado dociraju drugima. Radim i pomažem konkretno, što je vidljivo i na mome blogu - gdje jasno kažem što sam konkretno poduzela, a ne idem ratovati; a ja da počnem kukati - oh, pa ne bi me nitko zastavio...Meni je najteže radi mame - pa ne zdvajam, nego je snažim i ulijevam joj snagu - svakodnevno.
Drugo - meni je blog kao npr. moj stan, moje boravište i sl. Moj dnevnik, moja ispovjedaonica. I sada - tako se ponašam i prema blogovima drugih ljudi. S poštovanjem i ljubavlju. Svakome dolazim komentirati s dobrom mišlju i u dobroj vjeri - ne ga kuditi ili nazivati nekoga pogrdnim imenima, insinuirajući da sam ja jedino mjerilo pravde i pravičnosti na svijetu.
U coroni nisam nikoga izgubila od prijatelja i prijateljica - jer se nisam svađala oko toga da li se netko cijepio ili ne. To je njegov osobni stav, odluka i točka. Nisam se odrekla ni mame ni sestre ni nećaka - jer se nisu cijepili. Niti su se oni odrekli mene.
Kod Tebe sam primijetila da si prekritičan prema sebi, da se bičuješ i kudiš bez razloga, spominješ stalno ego - koji je u puno situacija naš spasilac od zla! Da osvijestimo sebe - i da otjeramo zlo. Ometači su svi oni koji pokušavaju kreirati Tvoj život, te Ti lijepe etikete da si Ti ovo ili ono - kao da sami najbolje ne znamo gdje smo jaki, a gdje slabi - i razvijamo se u smislu jakosti - ne slabosti. Zahvalnost uvijek! Uvijek! Upravo sam ja zahvalna na svemu - a iz te zahvalnosti dolazi radost. Radujem se sitnim stvarima, volim razveseliti druge sitnicama - ljude koji ih i te kako prepoznaju i znaju uzvratiti. Prepoznaju to ljudi i na mome blogu! Kažu: Ti si pozitivna osoba i to nam se sviđa. Hvala na tome!
Baka je znala reći: "Znaš, ako možeš pomoći - pomozi, ali ako ne možeš - makni se i bar nemoj otpomoći:" To radim do današnjih dana. Ali avaj - postoje ljudi koji iz čistog jala i zlobe žele rastužiti druge, oduzeti jedino što nekome ne možeš oduzeti, jer je to u njemu - radost! U tom smislu je išao moj prošli post. Nadam se da sam pojasnila.
Znači - zahvalnost i radost idu zajedno. Tuga baš ne pomaže - ne precjenjujem se, jer znam da ne mogu spasiti cijeli svijet. Ili sve životinjice. A jako bih voljela! Umjesto toga, kreiram i radim najbolje za moje najbliže, snagu koju imam i na mjesta do kojih mogu doprijeti. Niti rat zavisi od mene; niti mogu svima pomoći. Mogu NEKIMA. To i radim.
Ljub!

Ljubim!

- 00:03 - Komentari (12) - Isprintaj - #

utorak, 19.04.2022.

Radost

Primjećujem da nekim ljudima nedostaje radosti i sreće u životu. Ali, to se ne uči u knjigama - to imaš u sebi ili nemaš. I zato su mi smiješni ljudi koji pokušavaju glumiti neke zabrinute, tužne.....
Sjetite se "Malog princa" - Antoine de Saint Exuperya:

Molitva za odvažnost koju je autor "Malog princa" napisao kad mu je bilo najteže:

"Ja ne molim ni zaa čudesa ni za priviđenja, već za snagu svakodnevnu. Nauči me umjetnosti malih koraka.

Načini me pažljivijim i snalažlijvijim, da bih se u raznolikosti svakodnevnoga života zadržavao na otkrićima i iskustvima koja me uzbuđuju.

Nauči me da pravilno raspolažem vremenom svoga života. Podari mi fini dar da razlikujem primarno od sekundarnog.

Molim za snagu uzdržanosti i mjere, da kroz život ne bih lepršao i skliznuo, već razumno planirao tijek dana. Da mogu vidjeti vrhove i prostranstva i da nađem vremena uživati u umjetnosti.

Pomozi mi da shvatim da iluzije nisu od pomoći. Ni sjećanje o prošlosti, ni snovi o budućnosti. Pomozi mi da budem ovdje i sada, i prihvatim ovaj trenutak kao najvažniji.

Spasi me od naivnog uvjerenja da sve u mom životu treba biti glatko.

Podari mi jasnu spoznaju da su teškoće, porazi, padovi i neuspjesi samo prirodni, sastavni dio života, zahvaljujući kojem rastemo i sazrijevamo.

Podsjećaj me da se srce često buni s razlogom....

Nauči me umjetnosti malih koraka."


Odavno sam naučila umjetnost malih koraka. I zato uspjela u svemu, čega sam se prihvatila. Upornost, konzistentnost, svakodnevni rad, razmišljanje, hrabrost donijeti odluku za sebe, dosljednost, svaki dan polako prema cilju....S osmijehom. S radošću. Ne dozvoliti ometače. Kojih će uvijek biti, pogotovo kada se penjete stepenicama svoga života prema vrhu.

Moja je najveća pobjeda da navečer nešto zamislim, isplaniram - poželim da moj sutrašnji dan izgleda baš tako i tako. Koje je zadovoljstvo kad se ujutro probudiš, i kreneš realizirati svoj dan baš onako, kako si ga zaželio i osmislio. Zahvalna sam na tome. Jako zahvalna!

Svjesna sam svojih kvaliteta i mogućnosti, i nastojim ih tijekom života iskoristiti. Njegovala sam ih i trudila se - pa je red i reći glasno da ih posjedujem. Jer - znamo samo za ovozemaljsko. Što će biti tamo negdje, u nekom drugom životu - ako išta - to ne znamo. Prema tome -treba iskoristiti sve mogućnosti upravo ovdje i sada. Krenite! Sada!

This one - Paul McCartney

"....If I never did it, I was only waiting
For a better moment that didn t come.
There never could be a better moment
Than this one, this one..."




Ljubim!

- 22:28 - Komentari (16) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.04.2022.

Ma tko ima najbolju sestru....))))

Moji su došli, na jedan dan, da bi mi uljepšali Uskrs! Dakle, svaka čast! Zahvalna i sretnaaa! Nema gdje nas nije bilo - od Maksimira do Jaruna....Lako tako kad me voze u autu...:)))))))





Dobila ovu lijepu biljčicu, a zove se Money plant (biljka koja donosi novac):)))). Njezino stručno ime u biljnom svijetu, pod kojim je poznata, je Pilea peperomiodes. Pa kaže: "This plant produces mini versions of itself so you can cover your home with its clones". Zgodno! :)))) Valjda zato donosi novce! :))))))))

I malo književnosti, jer baš volem: na današnji dan, 18. travnja 1874. rođena je Ivana Brlić Mažuranić, književnica koja je stvarnost pretvarala u bajke. Ili možda bajke u stvarnost?! Potječe iz poznate intelektualne obitelji - Mažuranića. Otac, Vladimir Mažuranić, bio je pisac, odvjetnik, povjesničar...Djed je bio hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić, a baka Aleksandra Mažuranić, sestra jezikoslovca Dimitrija Demetra. Kao majka sedmoro (!) djece, imala je priliku upoznati se sa dječjom psihom, i tako razumjeti čistoću i dobrotu njihovog svijeta. 1913. objavljuje roman "Čudnovate zgode šegrta Hlapića". Tri godine kasnije objavljuje zbirku pripovjetki "Priče iz davnine" , koja se smatra njezinim najboljim djelom. "Priče iz davnine" ponovo vraćaju u život izgubljeni svijet pretkršćanskih vjerovanja. Likovi poput Kosjenke i Regoča, Jaglenca, sestrice Rutvice, Palunka, Potjeha, Malika Tintilinića, Svarožića utjelovljenja su vjernosti, ljubavi, i dobrote, ali i nestalnosti i slabosti. Mnogi je nazivaju hrvatskim Andersenom.
Neusporediva je čak i sa slovačkim bajkama Pavla Dobšinskeho, koji je bajke samo prikupljao i bilježio - nije ih sam pisao.

A kada smo već kod bajki, da li ste znali da su Pepeljugine cipelice bile napravljene od krzna?! Međutim, greškom prevoditelja, dobili smo staklene cipelice. :))))) U verziji Charlesa Perraulta je francuska riječ: "vair" (krzno) bila zamijenjena riječju "verre" (staklo)?! Mojoj najdražoj Pepeljuzi su zamijenili cipelice! :))))) Greška nikada nije ispravljena. I još: u originalnoj verziji, maćehine kćerke, ne bi li njihova velike stopala ušla u malu cipelicu, same sebi režu pete....Ajme?! :(((((

Ljub!

Ps: (vezano za wuf): oprosti Đole, malo ću promijeniti riječi pjesme:

Neću jednu malu garavu,
hoću jednu plavu, plavu, plavu, plavušu
da me grije kada zapadne snijeg
da se ne budim.

Cijeli život jurile me svijetle
svijetle ne jašu metle
i ne namjeravam uopće paziti
svijetle ne jašu metle
i hoću jednu svijetlu, najsvjetliju
kao Suce na nebu
da mi stavi glavicu na ruku
i da zaspe na mome ramenu....


By: me. :)))) Drugi Uskrs bez Goldie :((((



Ps: hvala na fotoblogu!



- 19:08 - Komentari (15) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.04.2022.

Proslava Uskrsa



Odlična šunka...



Arancini...





Plus - puno odgovaranja na čestitke i mobilni telefon - čula sam se s ljudima, koje davno nisam čula, nisam stizala....Nadoknađeno!

Ptičica je dobila komadiće zelene salate i sa zadovoljstvom mi je iz ruke jela komadiće jabuke....Očišćene, ne iz francuske salate...:)))))

Ima još -sutrašnji dan! :))))))

Samo odmor i uživanje. Ljubim!

- 20:11 - Komentari (9) - Isprintaj - #

subota, 16.04.2022.

Sretan Uskrs

.

Ljubičanstvena jaja za ljubičanstveni Uskrs! Sretan Uskrs; želim vam zdravlje, srce lavlje, sreću i ljubav. Najljepši blagdan za mene je upravo Uskrs. Priroda se budi, pa se trebamo "probuditi" i mi!

Ps: Najljepši uskršnji poklon: mama je obavila jednu pretragu na msct scanu i rezultati pokazuju da bolest ne napreduje - da je zaustavljena. Ne širi se dalje - što je odlična vijest.

Ljubim!

- 20:29 - Komentari (20) - Isprintaj - #

petak, 15.04.2022.

Predblagdanski



Evo Meco - ovako izgledaju krila na mome vratu. Točno je kako si rekla. Obožavam ih!

Danas sam pripremila francusku salatu - naravo, obavezno s jabukom, kako su me naučile najprije moja draga slovačka baka, a onda i mama.



Nikada mi bolje nije ispala. Kupila sam jedino grašak i mrkvicu smrznute, sve ostalo sam već imala kod kuće. Skuhala krumpire, narezala ih na sitno; očistila jabuku i narezala na sitno, inarezala na sitno i male krastavce, skuhala grašak i mrkvicu....Sve to lijepo pomiješala, dodala majonezu i veliku žlicu senfa (znate da obožavam ljuto!), žlicu vrhnja - i odlična francuska je tu!

Tu su i:



- rotkvice



-gigantski mladi luk


i naravno, moje omiljene:



- rajčice.....

Šunka i sirevi u hladnjaku, i pinca čeka svoj trenutak...:)))) Jesam li spremna?! Jesam! Gosti stižu u ponedjeljak, pa da sve bude kako treba.

Dodatak: anonimne komentare smatram neprimjerenim i osuđujem takvu vrstu komunikacije, jer mislim da je za kukavice. Kakvi god bili ljudi i što god im želio poručiti - napravi to pod svojim nickom. I to u komentarima osobama , kojima se obraćaš - ne nekoj trećoj strani.
Odavno imam zabranjene anonimce, jer doista - ako ne stojiš iza svojih riječi - što si i tko si?!
Znam kako je meni bilo kada me se napadalo kada sam otišla s bloga - i zato bilo kakve hajke i proganjanja ne podržavam. Brate, napiši post i reci što Te muči - a ne u prazno....:((((( I ne bezobrazlukom. Pokaži nedosljednost, pokaži glupost - ali, ne vrijeđaj i ne psuj!!!!!!! :(((((

Sretan Uskrs svima! Sutra još moram obojiti jaja, pa će lijepo poslužiti i za blogočestitku!!!!!

Svako vam dobro, samo zdravlja i sreće svima želim! Ljub!







- 21:39 - Komentari (12) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.04.2022.

Krila

Danas sam dobila prekrasna krila.

Ostala sam dužna u postu o Chutney od luka - kad sam već bila u Spicy Days- odmah sam probala i njihove pive....Ma, predobro!!!! Jedno sam povela i kući! :)))))


No, vratimo se na krila......



Predivna ogrlica stigla je od moje prijateljice Aleksandre, kao poklon za Uskrs....U pravo vrijeme! Aleksandra se bavi između ostalog, i izradom nakita - pa je ovo unikatan poklon, njenih ruku djelo - i nitko nema isti nakit....Svaki primjerak je posebno izrađen za ljude, kojima je ona odlučila pokloniti komade nakita - i svatko je dobio i različite motive...Ja sam dobila krila!



Hvala Aki!

Trebala sam ići još na "Frakturino" predstavljanje zbirke pjesama Monike Herceg: "Ubij se, tata" - ali, nisam otišla....:))))

U subotu ću bojati jaja i pripremati uskršnji stol, i jako se veselim! Dobre vijesti pristižu, tako da bolje ne može....

Ljubim!!!!!

- 23:10 - Komentari (10) - Isprintaj - #

srijeda, 13.04.2022.

Mali umor

Jedva držim oči otvorene, ali - sve sam uspjela odraditi...Sretna!!!!!
Današnji dan je baš bio i lijep, ali i naporan. Otišla sam ponovo u Spicy Days. Savršeni Chutney od luka nisam mogla zaobići! :))))) Volim tako neobične okuse i volim ih kombinirati s nečim finim....
Nego, ja bih danas malo o prevođenju. Dakle, prijevodi i prevođenje - prevela sam pet knjiga. Slovačko - hrvatski, hrvatsko - slovački, hrvatsko-engleski, hrvatsko - engleski i englesko - hrvatski. Najteže i najkompliciranije što sam ikada u životu radila. Dobro je dok prevodiš simultano ili konsekutivno - ali, pisana riječ ostaje! Ono - zauvijek! :)))))
Zašto sam rekla da je prevođenje teško?! Jer moraš prevoditi dosljedno - znači, ako si na početku jedan izraz ili riječ prevela tako i tako - tako mora biti do kraja knjige....Nema mrdanja! :))))) I najgore je kad znaš da u nekim slučajevima možeš upotrijebiti nekoliko izraza - u redu, ali koji je najbolji?! :)))))
Google prevoditelj je dobar kao provjera napisanoga - jer prevodi doslovno, ali tu moraš znati nešto o hrvatskom i jeziku s kojeg/na koji prevodiš - da Te Google ne zavede i ne ponudi nešto smiješno ili nevaljano u kontekstu. Zato i jest izuzetno teško prevoditi npr. poeziju. Jer trebaš prenijeti ne riječ - nego smisao. Bit! Srž prenijeti....I biti stalno u nekoj pripravnosti, maksimalno koncentriran!!!!!
Ali - Google će prevesti riječ zasebno, i imati ćeš točno napisanu riječ - jer Google tako radi. Robotski. Bez ljudskog razmišljanja. I zato - kao svakom robotu - moraš mu dati dobre i kvalitetne upute, a i Ti sam moraš znati više od "robota" :)))) Jednostavno, zar ne?! :)))) Provjeri Ti lijepo gramatiku i Ti miran!!! :))))

Eto, to mi je palo na pamet - jer sam nekoliko noći redigirala tekst, koji sam trebala prevesti i poslati naručitelju. Ponekad je, vjerujte, puno lakše ponovno nešto prevesti - nego baviti se mogućim greškama i prerađivati....:)))))

To je radila moja profa na doktorskom - sve bi zacrvenjela, kao to, to i to trebaš ispraviti - a kad sam pregledala, uzdahnula sam i rekla samoj sebi - lakše bi bilo napisati iz početka.:))))



Chutney od luka

440 post od povratka!

Ljubim!

- 22:29 - Komentari (14) - Isprintaj - #

utorak, 12.04.2022.

Uskršnji običaji kod Slovaka i promocija knjige

Podijelit ću post u dva dijela: prvi dio je Šubićeva, Češki dom, gdje se danas održala izložba pisanica i govorilo se o uskršnjim običajima kod Slovaka.
Na uskršnji ponedjeljak mladići odlaze djevojkama koje simpatiziraju i korbačem dobro izbičuju noge djevojaka, da im sve ide od ruke - a zatim ih polijevaju vodom ili u novije vrijeme parfemom....Da raste u svim dobrim osobinama.


Korbač....lijepo ukrašen mašnicom....A djevojke nude svoje pisanice.....ili kako bi rekli Slovaci: kraslice. Evo kako je izgledala izložba:











Tu je i divan nakit....





Divne narodne nošnje....







Bilo je i finog papanja....:))))) Od pića slovačka piva i borovička (alkoholno piće; proizvodi se od borovih iglica, prilično jako - bar za mene)....

Kući sam donijela:



Jednog anđela...



Dvije pisanice...

I :



Pivce iz Slovačke...Najboljeeee! :))))

2. Drugi dio posta - nakon Šubićeve, otišla sam u Novinarski dom, gdje je povijesničar i diplomat Ivo Goldstein imao promociju nove knjige.Nije baš bilo lako prijeći na puno složeniju i ozbiljniju temu - ali, koncentracija i zanimljivo izlaganje Ive Goldsteina uspjelo me potpuno prenijeti u neko drugo vrijeme i prostor.

Dana 12.04. u 20 sati u Novinarskom domu održala se promocija knjige istaknutog povijesničara Ive Goldsteina "Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do danas" minuciozno, uz citiranje mnoštva dokumenata i novinskih članaka, prikazuje proces stvaranja i rađanja mržnje prema drugome i drugačijem koja je dovela do Holokausta Ova knjiga enciklopedija je besčašća, katalog mržnje. Pišući o antisemitizmu, Ivo Goldstein piše svevremensku analizu ljudske mržnje. Jer, antisemit sigurno ne mrzi samo Židove. Onaj tko je u stanju mrziti i ubijati, a kao kriteriji uzimati nečiju rasu, vjeru ili etničku pripadnost teško da je sposoban ikoga i išta iskreno voljeti.



Vuk Perišić



Ivo Goldstein



Seid Serdarević kao moderator. Njegova "Fraktura" objavila je ovu knjigu.

Hvala na fotoblogu - krasne su pisanice prepoznate!

Ljubim!

- 23:27 - Komentari (15) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.04.2022.

Svako je slovo kurva

Večeras sam bila na predivnom događanju u "Kinoteci" - poezija u drugom filmu: Krešimir Bagić. U Kordunskoj, u "Kinoteci", nisam bila valjda desetak godina...Ajmeeee! Maknuli su Charlie Chaplina, ali bar je crtež ostao....



Lijepo je uređen novi Kinoteka Bar - gdje se i odvijalo druženje. Kinoteka Bar postaje novo mjesto predstavljanja, čitanja i razgovora o poeziji. Prvi gost je pjesnik, književni kritičar, profesor stilistike Krešimir Bagić. Povod gostovanja bila je njegova nova knjiga poezije" Ponornice". Program je vodila uvijek predivna i elokventna Sanja Baković, i sama pjesnikinja.

Bilo je govora o novim pjesmama, o tome kako razdvojiti pjesnika od profesora.....Pjesnik Bagić ne oslanja se na profesora Bagića; treba čitati da bi se moglo pisati; ako se piše kritika na zbrike poezije ili pjesme drugih - gubi se vlastiti glas.....Iscrpljuje se poetika, naprosto - i nema je dovoljno za vlastito pisanje....
Govorilo se i o izdanju knjige o pjesniku Josipu Severu, koju je uredio Krešimir Bagić.....
Bile su i Andrijana Kos-Lajtman, pjesnikinja; studenti profesora Bagića - koji se, kako je sam rekao, ne daju razuvjeriti i njeguju ljubav prema poeziji....

Prisjetio se profesor Bagić i nagrade Goranovo proljeće 1988., za knjigu "Svako je slovo kurva", koju je napravio zajedno sa Borisom Gregorićem.....



Sanja Baković i Krešimir Bagić....Divan ambijent "Kinoteka Bara".....

I za kraj, izabrala sam jednu pjesmu Krešimira Bagića.

"Lice nogometa"

ma otkad su okrunili loptu
trave i blata ima posvuda
zastaje dah putinu i koptu
na trenutak iz istih pobudaene se sahara

zelene se sahara i gobi
kalahari zalijevaju pivom
zeleni su bijeli ksenofobi
fifa časti zelenim pecivom

bolje je bilo dok bijah bedak
dok su u lopti vidjeli krastu
dok gušt bješe neshvaćen rijedak
kao slavonac okrenut hrastu

krvavi prištevi i vatrometa
prekrili su lice nogometa


Baš je bio gušt! Još kad popiješ jedno malo pivce za živce...:)))) Ljubim!

- 23:46 - Komentari (11) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.04.2022.

Donacije



Maslinove grančice....

Danas je krenula roba za ukrajinske izbjeglice:













Mali dio onoga, što je zapakirano u vreće, otišlo s kombijem prema onima, kojima su ove stvari potrebne. Baš sam ponosna, jer je ovo i mojih ruku djelo - kvartovska vijećnica (ja!) odradila je dobar posao!

I još vijesti: Slovačka je donirala Ukrajini svoj protuzračni sustav S-300, izjavio je slovački premijer Eduard Heger u petak.
Članica NATO-a Slovačka ima jednu bateriju tog sovjetskog sustava, koji je naslijedila nakon raspada Čehoslovačke 1993.
Slovačka donacija prvi je poznati slučaj da je neka država poslala protuzračni sustav Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače ove godine. I sada može i kiša padati, u svom domu sam!:))))

Ljubim!




- 15:05 - Komentari (15) - Isprintaj - #

petak, 08.04.2022.

Kumkvat

Kumkvat je prekrasno, veselo, narančasto voće. Njegova fascinantna kombinacija okusa - od gorkaste, preko slatke do kisele - uz fina aromatična ulja iz korice koja se također jede. Najzdraviji i najučinkovitiji je ipak - sirov. Zna imati male koštice......
Prefinooo i ukusno!



I još jedna slatka vijest, koja me podigla i razveselila. Odličan petak!

Ljubim!

- 21:55 - Komentari (14) - Isprintaj - #

Terapija

Primjećujem da sve više postajem "terapija" svojoj okolini. Odnosno, drugi liječe svoje frustracije na meni, i još me uvjeravaju da baš tako treba, ljubav i tako to.
Voljeti nekoga ne znači trpjeti preko mjere, isto tako do beskraja opraštati. Oprostiti znači razumjeti što se dogodilo i zašto se dogodilo. Da li to znači da nas netko treba zlostavljati?! Ne. Ako netko ima problem koji vi ne možete riješiti, onda to i nije vaša zadaća. One koje imaju bolesno ponašanje ne možete spasiti trpljenjem njihovih ispada, nego micanjem od njih. To samo znači da ste naučili voljeti sebe i ne trpjeti ponašanje koje vas uništava.

Ljubim!

- 00:10 - Komentari (22) - Isprintaj - #

srijeda, 06.04.2022.

Blog prije i sada

Kako smo došli do toga da smo se od natjecanja tko će bolje napisati post; tko će više zainteresirati i biti bolji od boljih - do današnjih dana?! Jako me rastužuje ova situacija na blogu.
Vrhunski blogeri su otišli, ne da im se više pisati u jednoj atmosferi smrdljivih jaja i nevjerojatnih postova u stilu: Ti moraš ovo ili ono....:((((( Nitko ništa ne mora. Dapače, sramotno je ulaziti nekome u život u smislu: moraš se cijepiti! Moraš ići u rat za Ukrajinu! Moraš.....:((((((( Pizdu mundanu moram - dosta sam se namorala!
Hvala na zdravom razumu, inače bih bila sto puta mrtva - slušajući razne "eksperte" za rat, jezike, kuhanja i ne znam što sve ne.....
Jadno je to......I uvijek će jadni ratnici (jadni, jer ne znaju živjeti u miru!) oko nečega ratovati. A nama treba - samo mir. Nikakav rat. Oružje. Neka pošalju najprije svoje sinove - pa poslije prduckaju drugima.
Treći bi učili neke druge kako se živi i o čemu se smije ili treba pisati....Pa poanta je da pišem o onome, što mene veseli. A ne nekoga drugoga. Jer sebe najviše na svijetu volim. Zatim sve ostale. I ako netko pročita - super! Ako ne - ostaje meni dnevnički zapis.....Nitko nikoga ne vuče za rukav. Moji najbolji postovi imali su najmanje komentara, a oni - za koje sam smatrala da nisu uspjeli - imali su ih puno....:((((( Pravilo je da pravila nema. I da - više me ništa ne može uznemiriti kao ranije, kada sam bila tužna radi nekih ljudi...Nikada više!
Jedino što ne volim - obraćanje nekome u smislu - jer nema što više - "krivice" godina - kao da smo "krivi" za godinu rođenja,ili za naš fizički izgled - koji je određen genetikom.....Ali, ponavljam - nema se što drugo ružno reći, pa se "puca" na najniže porive. Za prezir, ništa drugo! Pljuvati narode - umjesto krivca - pojedinca.....Lako tako! :((((( Kućni odgoj kod nekih - nulaaaaaaa! :((((
Jer - ne jebeš se naokolo (i zamisli, jebanje je zabranjeno - i potrebno je samo u svrhu reprodukcije- ma daj me nemoj...:(((((( ), pa imaš završenih nekoliko fakulteta, pa još sama vodiš svoj život - ma da, Ti mora da si vještica...Ništa drugo! Žena nije za mudraca, nego za madraca - jel tako.........Jebanje, pa reprodukcija - i to je ženska svrha! Da ne bi! Pokazujem srednji prst svima, koji tako razmišljaju. Moji prioriteti su drugačiji - i zaista ih nemam namjeru objašnjavati bilo kome -presretna sa svojim životom i radom. Ma sebična tisuću posto - to znaju svi, koji su me upoznali. Posebno sam sebična. Ha, ha, ha! Malo tko mi se može približiti!!!!!!!! I ponosna sam što sam sve uspjela u životu. Sama. Svojim snagama i znanjem. Duge noge nemam, pa nisam uspjela zbog dugih nogu. To ima moja prijateljica, ali ima i soli u glavi. Zato je mnogi ne podnose.
Neki ljudi su stvarno pokvareni i zli, i žive i hrane se kao krpelji ljudskom krvlju koju uspiju isisati...:((((( Ima ovdje na blogu ljudi, koji su bili u ratu - i nikada to nisu spomenuli. Ni jednom! Takvima kapa dole, slagala se ja s njima ili ne slagala, komentirala ih ili ne.
Dosta, ako boga znate......Naravno, kao i u svemu - čast iznimkama!!!!!!
Oscar - Will Smith je na nasilje odgovorio nasiljem. Nije trebao. No, reakcije su nevjerojatne: nije kriv klaun - nego Will, jer je odreagirao. Stvarno?!

Što bi moja mama rekla: tako je to kad zločasto (zle - loše na slovačkom) spavaš....Ja sam prošlu noć "zločesto" spavala...Što ću vam ja! :)))))

Ljubim!



- 21:56 - Komentari (22) - Isprintaj - #

utorak, 05.04.2022.

Sreća

Danas je opet dan kada je mama išla na kontrolu, a ja s knedlom u grlu čekala rezultate....Još jednom je sve dobro prošlo, srećom. Ali, samo sestra i ja znamo što proživljavamo taj jedan dan u mjesecu...
No, sve je dobro!!!!!!
Dobila kartu za koncert Danijele Martinović u Johannu Francku. Veselim se.

Danas samo toliko. Ljubim!

- 22:21 - Komentari (15) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.04.2022.

Anastazija



Maca Anastazija iz Dubrovnika u vrlo je kratkom vremenu ostala bez svoje kućice, jer su gradski poglavari smatrali da narušava izgled Kneževih dvora. Zbilja?! Sram vas bilo, da osamaestogodišnjoj maci ne date još malo poživjeti u miru i u svojoj maloj kućici, koja je štitila bar od kiše i vjetra...:(((((

Zašto danas ovaj post?! Zato jer je danas 04.04. 2022. Svjetski dan napuštenih životinja.

Pisala sam i ja mail, za povratak kućice maci Anastaziji i za daljnju brigu o njoj u smislu vode i hrane. Prekasno je da se Anastazija udomi, to je trebalo davno napraviti...:(((( Sada se maca ne bi ni privikla na kućne uvjete....

Gospari, ponašajte se gospodski i sačuvajte svoju macu, koja je postala simbol grada.

Prisjetila sam se i splitske mace, ispred sestrine zgrade, o kojoj brine moj nećak i ja. Živa je i zdrava, i pazimo je - i ostatak ljudi iz zgrade brine i hrani....

Ljubim!

- 21:49 - Komentari (15) - Isprintaj - #

nedjelja, 03.04.2022.

Ovčice



Prvi uskršnji pokloni - Krašotice - limun i ovčice - čokolada! :))))

Danas prijavljujem kavu u McDonaldsu sa mojim prijateljima. Ljubim!

Ps: bravo susjedi! Valja vidjeti još Mađare - e, tu bih rado vidjela da je Orban izgubio....No, na žalost - izgleda da Fidesz i Orban pobjeđuju :((((

- 22:55 - Komentari (16) - Isprintaj - #

subota, 02.04.2022.

"Papavero" i "Boogaloo"

https://www.instagram.com/p/Cb1yRPcslzW/?utm_medium=copy_link

Kliknite na link... Riječi nisu potrebne.....

I danas malo o hrani: :))))))



Burger day u "Papaveru"....Burger California, pa odlična salata i ljuti krumpirići.....I naravno, malo pivo.....



Za desert: jagode kod kuće.... I nije mi bilo teško napraviti male uštipke:





Ostalo i za sutrašnji doručak.....

I na kraju: (Ne)normalni Balašević u "Boogaloo-u". Malo razočarenje, jer su promovirali samo svoj drugi album - Panonskog mornara je bilo samo u tragovima......Ljubim!

https://www.facebook.com/zcejpek/videos/350676733514669/

- 22:05 - Komentari (12) - Isprintaj - #

petak, 01.04.2022.

Nakon dugo vremena....

Najdraži doručak: činkeee!!!!! :)))) Punjenje: pekmez od maline, pekmez od smokava - moja izrada; sir i Nutellla....





A za ručak:



Salata od hobotnice; rikola, masline, maslinovo ulje.....Prefinoooo!

Eto, tako današnji dan je baš bio - super, a hrana - nemam riječi! :)))))

Ljubim!




- 21:40 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2022 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Travanj 2024 (18)
Ožujak 2024 (24)
Veljača 2024 (18)
Siječanj 2024 (20)
Prosinac 2023 (25)
Studeni 2023 (26)
Listopad 2023 (28)
Rujan 2023 (16)
Kolovoz 2023 (18)
Srpanj 2023 (22)
Lipanj 2023 (30)
Svibanj 2023 (27)
Travanj 2023 (28)
Ožujak 2023 (26)
Veljača 2023 (23)
Siječanj 2023 (24)
Prosinac 2022 (25)
Studeni 2022 (26)
Listopad 2022 (29)
Rujan 2022 (25)
Kolovoz 2022 (22)
Srpanj 2022 (22)
Lipanj 2022 (21)
Svibanj 2022 (28)
Travanj 2022 (29)
Ožujak 2022 (25)
Veljača 2022 (24)
Siječanj 2022 (25)
Prosinac 2021 (23)
Studeni 2021 (24)
Listopad 2021 (28)
Rujan 2021 (26)
Kolovoz 2021 (29)
Srpanj 2021 (31)
Lipanj 2021 (22)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Studeni 2020 (23)
Lipanj 2018 (1)
Opis bloga