Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Mali umor

Jedva držim oči otvorene, ali - sve sam uspjela odraditi...Sretna!!!!!
Današnji dan je baš bio i lijep, ali i naporan. Otišla sam ponovo u Spicy Days. Savršeni Chutney od luka nisam mogla zaobići! :))))) Volim tako neobične okuse i volim ih kombinirati s nečim finim....
Nego, ja bih danas malo o prevođenju. Dakle, prijevodi i prevođenje - prevela sam pet knjiga. Slovačko - hrvatski, hrvatsko - slovački, hrvatsko-engleski, hrvatsko - engleski i englesko - hrvatski. Najteže i najkompliciranije što sam ikada u životu radila. Dobro je dok prevodiš simultano ili konsekutivno - ali, pisana riječ ostaje! Ono - zauvijek! :)))))
Zašto sam rekla da je prevođenje teško?! Jer moraš prevoditi dosljedno - znači, ako si na početku jedan izraz ili riječ prevela tako i tako - tako mora biti do kraja knjige....Nema mrdanja! :))))) I najgore je kad znaš da u nekim slučajevima možeš upotrijebiti nekoliko izraza - u redu, ali koji je najbolji?! :)))))
Google prevoditelj je dobar kao provjera napisanoga - jer prevodi doslovno, ali tu moraš znati nešto o hrvatskom i jeziku s kojeg/na koji prevodiš - da Te Google ne zavede i ne ponudi nešto smiješno ili nevaljano u kontekstu. Zato i jest izuzetno teško prevoditi npr. poeziju. Jer trebaš prenijeti ne riječ - nego smisao. Bit! Srž prenijeti....I biti stalno u nekoj pripravnosti, maksimalno koncentriran!!!!!
Ali - Google će prevesti riječ zasebno, i imati ćeš točno napisanu riječ - jer Google tako radi. Robotski. Bez ljudskog razmišljanja. I zato - kao svakom robotu - moraš mu dati dobre i kvalitetne upute, a i Ti sam moraš znati više od "robota" :)))) Jednostavno, zar ne?! :)))) Provjeri Ti lijepo gramatiku i Ti miran!!! :))))

Eto, to mi je palo na pamet - jer sam nekoliko noći redigirala tekst, koji sam trebala prevesti i poslati naručitelju. Ponekad je, vjerujte, puno lakše ponovno nešto prevesti - nego baviti se mogućim greškama i prerađivati....:)))))

To je radila moja profa na doktorskom - sve bi zacrvenjela, kao to, to i to trebaš ispraviti - a kad sam pregledala, uzdahnula sam i rekla samoj sebi - lakše bi bilo napisati iz početka.:))))



Chutney od luka

440 post od povratka!

Ljubim!

Post je objavljen 13.04.2022. u 22:29 sati.