Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

ponedjeljak, 27.02.2023.

Što meni znači književnost

Jedino smisleno je studirati književnost. Povijest je prepuna nekakvih brojeva, pojedinačna, tek treba dobiti smisao.
U vrijeme rata noći su duge ceste. U vrijeme rata, treba samo pisati i čitati. Dakle, noći su teške i duge. U kojima umjesto metaka odzvanjaju stihovi. Epovi. Priče. Romani. Sve moguće vrste.
Potcrtane knjige, gutanje slova umjesto doručka.
Život kao pisanje, i pisanje života, u jednom. Dani teku. Živjeti iznutra i bacati čini na minska polja, otvarati vrata dragim psima i sanjati. Preživjela sam zbog književnosti, zbog korica knjiga kao korica kruha....Preživjela sam Kosovo zbog pisanja. Zbog književnosti. Dajte samo knjige, i ona proljetna i ljetna jutra. Zbog riječi. Zbog romana. Zbog još neispričanih priča. Zbog pisanja. Zbog života. Pisanje: moja potreba, moja želja, moje zadovoljstvo, moje sve!!!!
Odjebite, ratnici.
Ljubim!





E, ovo je glazba. Huljić je s Ljiljanom imao više sreće nego pameti...Koja interpretacija, koji glas....Svaka čast!

- 22:05 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Ne volim februar :))) Ali....

Ne volim snijeg i zimu nikako, još manje ako sam u gradu - na planinama je nešto drugo...Tu uživam! Kako god, sinoć nakon divnog koncerta dočekao mene i ekipu - snijeg. I očarao. Velike, prekrasne sniježne pahulje baš su bile pravi dodatak atmosferi i u raspoloženju u kojem smo izašli. Prelijepo!
Danas sam prisustvovala odličnom live-u na Facebooku: "Budi žena po svojoj mjeri". Aleksandra je nadmašila sebe. Baš sam uživala. Samo takvih pozitivnih događanja - i svijet je ljepši.

Žao mi je što, pod utiskom koncerta, nisam malo slikala. Mobitelom, ako ništa drugo....No, biti će još prilike...

Ljubim!

- 00:25 - Komentari (11) - Isprintaj - #

nedjelja, 26.02.2023.

Šesnaesti rođendan "Saxa"

Večeras u punom sastavu i punom snagom - "Neki novi klinci". Uživanje.

Sedamstoti post! Ljubim!

- 02:24 - Komentari (14) - Isprintaj - #

subota, 25.02.2023.

Pjesnikinje petkom

Gošće ovogodišnje druge tribine Pjesnikinje petkom bile su Dorta Jagić i Maja Marchig. Čitale su svoje pjesme i pričale o poeziji. Dvije autorice samo naizgled na različit način obuhvaćaju svijet poetski, ali njihova poezija neprestano zahtijeva od nas preispitivanje prisutnosti, nježnosti i egzistencije.
Moderatorica je bila također pjesnikinja Monika Herceg.

"Tamagochi mi je umro na rukama" - Dorta Jagić

onoj staroj dječjoj sobi, na crveno uokvirenom
portretu smijem se.
pretpostavljam da me takvu znaš.
iz nosnica mi vire nebeske jagode, iz očiju vlast.
u krilu mi mirno spava moj čuvar pas…
ali ako makneš portret, u zidnome sefu
imam nešto za tebe:
gle, iživcirani tužni tamagochi
maloprije zadavljen mojim rukama

Maju Marchig sam predstavila ranije, sa njezinom novom zbrikom pjeama.
Dorta - što reći. Mogla bih je slušati danima. Izuzetno obrazovana, voli pisati u ciklusima - obožava ženske teme i bavi se njima,ali je jako zanimaju i biblijske teme, jer je završila filozofiju i religiologiju. Posebna, baš kao i Darija Žilić.



I samo kratko osvrt na zabranu "cajki" u Puli. Zna se da je Thompson zabranjen zbog riječi svojih pjesama, za uskik i na kraju - time potiče mržnju. Koncert, koji se trebao održati u zatvorenom prostroru pulskog Doma sportova, a pod nazivom Duško Kuliš i prijatelji, trebali su nastupiti još i Ana Bekuta i Dragan Kojić Keba (bivši Severinin svekar). Dakle, ni jedna pjesma ne širi mržnju, upravo suprotno...Ana Bekuta: "Zlatiborske zore", " Dobro jutro, lepi moj" .....Cijenjena je članica žirija "Zvezde Granda".....No, koncert će se "preseliti" u Osijek. Koji nema ništa protiv. Odličan post o istoj temi ima Mariano Aureliano u svom novom postu. Odličan!

Ljubim!

- 01:20 - Komentari (12) - Isprintaj - #

petak, 24.02.2023.

Virus, Potres, Brak

Dakle, kakav dan. Čujte samo od kakvih sam događanja danas imala priliku i zadovoljstvo birati: Književni karusel - Centar za kulturu Trešnjevka, pa Kinoteka: ciklus filmova Miloša Formana: "Ljubavi jedne plavuše", Fraktura: Drugačiji krimići. I sve počinje u 19 sati! :(((( Dakle, sve počinje istovremeno! Žalosti! S obzirom da se ne mogu klonirati i biti istovremeno na ovim događanjima, izabrala sam - i nisam pogriješila - predstavljanje romana "Virus, potres, brak" Marine Šur Puhlovski. U Kinoteka baru. Naravno, i ova je promocija počela u 19.:)))))
Izdavač V.B.Z uvijek ima odlične promocije, a ova je promocija bila zaista nešto posebno. Na promociji su sudjelovale, osim autorice i Ingrid Šafranek, te Darija Žilić, urednik Drago Glamuzina i Lada Žigo.
Što je bilo posebno na samoj promociji?! Atmosfera. Divni ljudi koji su se okupili na promociji. Lada Žigo, koja nam je na početku baš kao profesionalna glumica predstavila Sofiju Kralj, glavnu junakinju romana "Virus, potres, brak". Ovu Ladinu stranu (talent) do sada nisam upoznala, i baš me oduševila, kao i vjerujem sve prisutne. Genijalka!
Ingrid Šafranek je govorila o tome kako je doživjela Marinine knjige (ciklus romana o Sofiji Kralj: "Nesanica", "Ljubav", "Igrač", "Divljakuša", "Zbogom, djevojčice").
Tema ovog novog romana je 45 godina braka, kojih se glavna junakinja sjeća, a početak nas vraća u 1976. godinu....Ovaj roman će dobiti još dva nastavka i govoriti će o Sofijinim ljubavima, tako da će ova trilogija postati jedna zaokružena cjelina.
Što se sve Sofiji događalo, morat ćete otkiti u knjizi....Napetost, kao u krimiću, ali i zabava su zagarantirani....
Drago Glamuzina, kao urednik knjige, otkrio je da je autorica tek pri pisanju ovoga romana otkrila da će joj za cjelinu trebati još stranica, koje se upravo pišu - u obliku drugog dijela romana....Naravno, bila su spremna i neka druga pitanja za Marinu....
Darija je, uvijek savršeno točna i detaljna, dala znanstveni osvrt na Marinin rad.
I naravno, šećer na kraju - iz Varaždina su stigle makovnjača i orahnjača, i savršenstvo u vidu kolača od sira.
Ingrid Šafranek, Marina Šur Puhlovski u plavome, Darija Žilić i Drago Glamuzina. Lada Žigo u ulozi Sofije Kralj. Ljubim!

- 01:05 - Komentari (12) - Isprintaj - #

srijeda, 22.02.2023.

Hotikultura

Danas sam bila na predstavljanju knjige Vlatke Planine: "Hotikultura", u knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović." Sudjelovale su: Petra Petrović, book blogerica, Jelena Hrvoj, književnica i Vlatka Planina, autorica.
Jako lijepo predstavljanje, jer se zaista išlo u detaljnu analizu i pisanja poezije kao takve, govorilo se o tome da li je lakše pisati roman ili poeziju (s obzirom da Vlatka piše i romane)....Iz moga iskustva, puno je teže pisati poeziju - moraš svoju misao sažeti u stihove, moraš odmah prijeći na bitno i na poantu...U romanu ipak možeš malo dužiti, dozvoliti likovima da se razmašu, voditi radnju od početka do kraja....
Vlatka je generacija moje sestre, izuzetno vesela i draga osoba, kojoj je pisanje i užitak i potreba - i iz toga proizlazi i zadovoljstvo koje na kraju nudi čitatelju. Vlatka je pričala o tome kako sama bira naslovnice svojih knjiga i zbirki pjesama (jako su lijepe!), govorila je i o tome kako je pisanje poezije nepredvidivo, odnosno ovisno o inspiraciji, koju možeš dobiti i u tri sata ujutro....Biti spreman zabilježiti svoje misli.
Petra je bila odlična moderatorica i postavljala pitanja, koja su bila zanimljiva i publici, a Jelena je pričala o svom iskustvu pisanja romana, i kako je okušati se u pisanju koje žanrovski više pripada muškarcima.....
Vlatka je generacija moje sestre, u punoj snazi i pozitivnoj energiji, diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik, i zanimljivo je da piše i na engleskom jeziku, za kojeg tvrdi da je lakše pisati.
A kako je došlo do imena zbirke? Vlatka je smatrala da je ta pjesma posebna, posebnija od drugih, te je odlučila da upravo po njoj nazove zbirku. Moj izbor pjesme:

"Odvolimo" - Vlatka Planina

Već danima puše istočnjak
I proljeće je izgleda odustalo
Privremeno barem
Znaš li kakvu smo imali zimu
Koliko smo ljubavi uspjeli
Pustiti u svijet
Da ni pahulja snijega nije pala
Tamo gdje smo se voljeli.

Možda proljeće zato čeka
Možda nam dopušta da se
Još malo odvolimo.


Petra, Vlatka i Jelena



Ljubim!!!

- 00:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #

nedjelja, 19.02.2023.

Lunjo

Danas su prošle točno dvije godine od kada Đole nije više među nama. Jako nedostaje.
Đole je svaka od onih žica koje zatrepare pod vještim rukama svirača, on je poezija i proza, čitanka i glazbena kultura. O njemu se pišu maturski radovi. Aki, ostale su nam priče koje je pričao, ostao nam je Vasa Ladački, Boža zvani Pub, Ilona, Lepa protina kći. Balašević je stil života. Života koji se od bajki razlikuje po tome što traje duže od ponoći. Njega ili voliš ili ne voliš. Trećeg - nema.




Zaista - unikat! Ljubim!

- 22:30 - Komentari (17) - Isprintaj - #

subota, 18.02.2023.

Mala morska vila

Danas sam dopodne provela u Azilu Dumovec, gdje se održalo edukativno druženje djelatnika Azila, volontera i građana. Djelatnici Skloništa pokazali su kako odgajati ljubimca na način da suživot bude što ugodniji. Trenerica pasa Marija na poligonu za agility pokazala je kako radi sa problematičnim psima, ali i radnim psima - koji trebaju puno aktivnosti i istrčavanja, igre i zabave. Naravno, sve u pozitivnom tonu, s poslasticama u rukama. :))). U skloništu se trenutno nalazi 140 pasa i deset maca, čiji smo stacionar također posjetili. Obečala sam da ću ponovno doći, kako bih vam predstavila neke drage pesonje, koji trebaju pomoć kod udomljenja. Onako detaljno ih predstaviti, sa njihovim životnim pričama. Možda nekome od njih pomognem na putu do novoga doma.

. .
A popodne - "Kinoteka" i "Mala morska vila". Divota kako to Česi upakiraju - i glazbu, i priču i glumce...Što je bilo pozitivno iznenađenje je razgovor moderatora prije filma, kad nas je uputio u priču, godinu snimanja, glazbu....A na kraju pitao djecu za utiske . oni, koji su čitali, pitao ih je po čemu se knjiga razlikuje od filmske priče, mora li kraj biti tužan i sl. Kinoteka - čista petica za ovaj ciklus čeških bajki! Bravoooo! hoćemo još! i biti će svaki mjesec jedna bajka.

Ljubim!

- 22:10 - Komentari (14) - Isprintaj - #

petak, 17.02.2023.

Mia

. Hrana za Miu!!! Uživa malena!!! Ljubim!!!

- 22:23 - Komentari (9) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.02.2023.

Sarme i pol:)))

Danas je bio, pa ne znam kako bih to nazvala, u najmanju ruku izuzetno emocionalan i zanimljiv, na kraju i zabavan dan. Pa da počnem. Idem po nalaze doktorici, koju posjećujem doslovno nakon četiri godine. :)))) Ne, znam da nije smiješno. Nije bilo smiješno ni meni, kada sam išla po nalaze. Otišla sam, konačno, jer sam primijetila da nešto s mojim šećerom nije u redu. Ne računajući da je to stres od gospođice zvane - Mia, mašuća repom zajebant...:))))
Dakle, idem ja po nalaze. I razgovor je sjajan. Rezultati dobri, osim tog šećerka kojeg idemo unormaliti. I počne Štajmingerica: a Vi malo pijete?! Mooolim?! Pa, vidim ovdje jedan parametar....ali ne mora biti....Rekoh, ja povremeno - pivu popijem. Dobro, ponekad i pelin...U redu - shvatila sam. Jasno mi je zašto je tar parametar mrrrvicu povećan...Nastojte izbjegavati. Više kretanja. (Hoću, imam Miu!) Može i plivanje - kaže doktorica. Ma može - kažem ja.
I tako u najboljem raspoloženju oprostim se od doktorice. Znači, još ne umirem. .)))) Dobro je. Dobila sam umjesto Siofora za šećerko jedan novi lijek.
E da, obavila sam i ultrazvuk abdomena - i tu je sve u najboljem redu. Sretna. Zovem mamu, pričam joj dobre vijesti...I ona sretna, odahnula. Čuje se, doslovno. Preko telefona. Onaj poseban uzdah, kao kad nešto očekuješ, pa dobiješ dobre vijesti - pa Ti je laknulo. Pao Ti kamen sa srca....
A nije za zezati se. Sinoć sam slala eure za vijenac od razreda (osnovna škola). Umrla nam je kolegica, moje godište. 1969. Ostao suprug i dvoje djece. Srčani udar. :((((((Teško i tužno.
Mia je dobila svoje posebne Royal Canine gastrointestinal konzervice.Posebno za štence. Kad se konzervica otvori (ona jede dvije dnevno + suhi intestinal) izgleda kao najfinija pašteta. Tako i miriše. Mia je luda upravo za takvim pašteticama. Meni zadovoljstvo kupiti joj.
I na kraju dana, poziv na večeru. "Stari fijaker". Što ćemo?! Uglas: sarme!!!!! I nismo pogriješili. Sjajne sarme i restani krumpr. Slavimo moje dobre rezultate.
I kada sam bila u "Kinoteka baru", zaboravila sma se pohvaliti da sam kupila kartu za češke bajke, "Mala morska vila", i moja najdraža Libuše Šafrankova. Moja divna, najbolja Pepeljuga u "Tri oraščića za Pepeljugu".....
To je to za danas. I više nego previše, zar ne?! Ljubim vas!

. Saaarmeee...:)))))

Karta Kinoteka....

Novi lijek:.



Ljubim!

- 23:10 - Komentari (13) - Isprintaj - #

srijeda, 15.02.2023.

Priča počinje s nama

Uh, sanjala sam da sam pokradena. I živo sam vidjela i čovjeka (potpuno nepoznatog), koji je u snu upao u moj stan i opelješio ga. Kada sam gledala objašnjenje, kaže da je to strah od nekakvog gubitka ili nepravde prema meni....Ne znam to najbolje objasniti, ali značenje će se već otkriti kad - tad.:)))).
Valentinovo je predivno prošlo, a počelo je lijepom promocijom naklade "Neptun" u caffe baru "Backstage", u Dalmatinskoj ulici, odmah iza "Drame" (znat će Teatralni). "Neptunovci" su se baš potrudili; na poklon smo dobili predivnu knjigu koju su promovirali "Priča počinje s nama" Collen Hoover. Svaki kraj ima svoj početak, zar ne?! Osjećala sam se kao na "Kavi i kolačima", na svakom stolu su bili posluženi fini kolači (baš kolači, ne kkeksi) i uz to svatko je mogao naručiti jedno piče na promociji. Jako lijepo. Hvala im.
Zanimljivost promocije je bio i kviz, prilično težak, koji je "provjeravao" koliko zapravo poznajemo djela Collen Hoover i što smo zapamtili (zapleti, imena likova i sl.). Uglavnom, pobijedila je djevojka koja je imala sedam točnih odgovora - od petnaest mogućih. Po tome se vidi da stvarno nije bila šala. Mislim da sam imala šest točnih.

"Neptunovke" u akciji...A evo i prekrasne knjige:

Danas je teško reći točno u koji žanr spada knjiga, ali za "Priču..." smo zaključili svi da je - ljubavni roman. Naravno, tu je i drama, i ljubav i potrage....Kao i u životu. Ne možeš tako jednostavno odvojiti jedno od drugog...

Druga promocija dogodila se u "Kinoteka baru". Irena Matijašević sa svojom knjigom poezije "Put za Tar", Sanja Baković i Davor Šalat kao predstavljači. I postavljači pitanja. A kad je, uz malo kašnjenje, došla i Darija Žilić i Zorka Jekić - ma savršenstvo! Svi na broju....

Sanja, Irena u sredini i Davor Šalat.

Irena Matijašević (1965.) diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radijska je urednica kulture, pa "privodi" pjesnike i pjesnikinje, s kojima priča o njihovoj poeziji. Za sebe kaže da je poeta i da su joj omiljene kraće forme, i pri svakoj od svojih devet knjiga tvrdila je da neće više pisati. Da to nema smisla. Nije ostvarila. :)))) Na sreću ljudi i prijatelja koji vole njen poetski izričaj.

Evo za kraj jedna Irenina pjesma:

"Nauživala sam se pisanja kao načina izbjegavanja boli"

Sad treba gledati je, a ne izbjegavati je pomoću riječi.
Riječi mi više nisu ni pomoćnice ni spasiteljice. Samo su
riječi, skup simbola kojemu dajem značenje ili barem
smisao. Zaokružujem ih. Nema u tom činu ničega
posebnog, ničega magičnog. Sad imam stav prema pisanju
kao profesionalka. Sad treba biti samo pribran. I ništa
više. Treba uključiti centar za ravnotežu. Za sklad
sintagmi. Za neku stilistiku vražju. Treba vježbati rječnik.
Treba potonuti duboko i jednom se pokušati izbaviti bez
riječi. Bez naslaga značenja. Gole simbole uzimati i
govoriti im: vi ste samo simboli, a bol ostaje.


Ljubim vas!

- 00:30 - Komentari (15) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.02.2023.

Valentinovo

Sutra je Valentinovo. Za mene prije svega mamin rođendan, a tek onda jedna lijepa svečanost ljubavi. Volim proslaviti, nezavisno od povoda, i da je moguće - slavila bih svaki dan! Volim Valentinovo, da - i kao datum, i kao ljubav. Potrebno je da ako već ne svaki dan, onda bar jedan dan da budemo bolji i ljubavniji od ostatka godine. Malo zaustaviti trenutak, posvetiti se voljenima. Znati da smo tu za njih, i znati da su oni tu za nas.
Najljepši poklon na svijetu je uvijek - vrijeme. Vrijeme poklonjeno dar; vrijeme poklonjeno kroz razgovor, vrijeme poklonjeno kroz najfinije bombone i vino; večera uz svijeće....Nešto što će obilježiti i slaviti ljubav - do prve sljedeće prilike.
Volim život, volim slaviti i volim svaki i najmanji povod slavlju....Ne pokušavam spašavati svijet i glumiti da sam u dubokoj depresiji jer je svijet otišao kvragu. Ne! To je moj život, jedan jedini, i živim ga punim plućima, svjesna da mogu utjecati na vrlo malo toga. Jedino na svoj najuži krug ljudi. Koji su tu, koje volim i s kojima ću, nadam se, slaviti puno, puno Valentinova i maminih rođendana. Živjeli! Zdravlje, slavlje i srce lavlje!!!!! :)))

Ljubim!

Roxette





Ed Sheeran

- 20:50 - Komentari (13) - Isprintaj - #

nedjelja, 12.02.2023.

Spavajte u čarapama

Danas šećer na kraju dana: "Kava i kolači". Ivica Prtenjača ugostio je sjajnu Maju Marchig. U Biblioteci HDP-a pod uredničkim vodstvom Alena Brleka, izašla je knjiga Maje Marchig "Spavajte u čarapama". Maja Marchig rođena je 1973. u Rijeci. Živi u Zagrebu; piše poeziju i kratke priče.
S Prtenjačom se prisjetila odrastanja i školovanja u Rijeci; upoznavanje svoje ljubavi zbog koje je putovala Rijeka - Zagreb i na kraju - odlučila ostati u Zagrebu.

"Spavajte u čarapama" je zbirka poezije koja nas poziva na prisutnost u trenutku, koja poziva na ugodu, koja nas želi podsjetiti da ponekad pomislimo na sebe i ugodimo si. Inače, ja obavezno spavam u čarapama - čak i preko ljeta. Godi mi.

"Biti" - Maja Marchig

"Sjediti
na proljetnom suncu
i znati da
sve oko mene
diše."


"Dlan samo jedne ruke" -Maja Marchig

"u potrazi za zvukom
kojeg stvara samo
polovica pokreta
u izvoru vrišti
tišina tinitusa."
.



Sljedeća knjiga za čitanje - ugledala sam je u izlogu, i s obzirom da pratim kraljevsku obitelj, sa znatiželjom pročitati. Čini se da nije prevedena, na engleskom je - što mi je još veće zadovoljstvo. Čitam u originalu. Kako je napisano. .

I još samo da se osvrnem na post koji je napisala blogerica Andrea, iliti "U zvijezdama piše". Nisam željela pisati dugački komentar, pa ću na svom blogu reći nekoliko riječi. Ovako, uopće se ne smatram konzervativnom, ali postoji granica do koje treba ići (barem na društvenim mrežama, na kojima sve ostaje zabilježeno!). Za mene je granica uvlačenje u priču nekoga, tko nije na blogu i ne piše blog, ne može uopće dati komentar ili nešto potvrđivati ili opovrgnuti; i osobne teme - poput sexa ili zavirivanja u tuđe postelje....Apslolutno je gadljivo i neprimjereno pričati o tim temama na blogu - smatram da je to i te kako čovjekova intima, koja se ne dijeli naokolo. Tko je dijelio - jako je požalio. Jer - drugi jedva dočekaju kako se ne samo uvući u postelju nekome, nego po mogućnosti biti voajer u takvim "ispovjedima". Mislim da to nema nikakve veze sa konzervativizmom - nego stvar pristojnosti i dobrog odgoja. Zaista, danas kad sve podastiremo kao na dlanu, većinu svoga života - valjda zaista nešto treba i mora ostati - naše. I to ne dijelimo s nikim - osim sa svojim partnerom. Eto, prokomentirala sam. Ovakvoga stava se držim od početaka bloganja. I držat ću se toga nadalje. A voajere - prezirem. Neka brinu samo i isključivo o svome životu, a ne zavirivati u tuđi život.
Ljubim!



PS: Kakvu smo to sumanutu pjesmu poslali na Euroviziju?! Ja ne vjerujem! :(((( Najgoru do sada. Najgoru.

- 22:15 - Komentari (12) - Isprintaj - #

subota, 11.02.2023.

Hotel za mrtve


Knjiga žalosti za Ćiru, Petrinjska 2. Upisala sam se danas.
"Jutro poezije" danas je imalo predstavljanje divnog dvojca: Lane Derkač i Davora Šalata.
Davor je kolega s fakulteta (Filozofskog), a Lana (njegova ljubav i divna pjesnikinja) je moja generacija (1969.).
Predstavit ću vam Lanu i Davora kroz njihove stihove i kratke bilješke iz njihovih životopisa.
Lana Derkač (Požega, 1969.) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše pjesme, kratke priče i eseje. Sudjelovala je na Jadranskim književnim susretima. Djela su joj prevedena na španjolski, engleski, talijanski, francuski i mađarski.
Neka od Laninih djela: ""Škrablica za sjene", 1999. "Atlas ljubavi", 2005., "Striptiz šutnje", 2006., "Zastava od prašine", 2009., "Šah sa snijegom", 2011., "Doručak za moljce", 2012., "Hotel za mrtve", 2020....
Meni se jako svidjela, iz zbirke "Hotel za mrtve", jedna pjesma:

"Rat za ljeto" - Lana Derkač

Dolina bilježi propuštene sunčane dane
kao mobitel propuštene pozive.
Neprestano ratuje za ljeto.
Ako se vrati u svoje djevojaštvo ,
pretvara se u arheološko nalazište.
U njega godišnja doba zasijecaju motikom
i iskapaju krhotine laži,
čak je ni ljubimac ljeto ne štiti.

Poznajem muškarca kojeg brine neobjektivnost
doline
u kojoj ima malu okućnicu.
Znam razlog zašto dolina površina ostaje ista.
Mškarčeva briga ne dopušta joj ni da se
udeblja.

Evo opet gledam tog čovjeka kako ulazi
u svoj omanji vrt, u divovsku konzervu.
Iz nje usporeno vadi kolovoški mix.


Davora volim i kao pjesnika, ali jako i kao književnog kritičara: "Skeniranje vjetra: eseji i kritike o hrvatskim i inozemnim književnicima" (2016.). Davor Šalat rođen je u Dubrovniku, 1968. Živi i radi u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu diplomirao je komparativnu književnost, te španjolski jezik i književnost. Radi kao novinar i urednik na Hrvatskom radiju. Godine 1991. dobio je nagradu Goran za mlade pjesnike. Priredio he izbore iz poezije Željka Sabola, Ante Stamaća, Branimira Bošnjaka, Zvonimira Goloba...Davor je bio sudionik i brojnih književnih festivala, književnoznanstvenih skupova (Litva, Slovenija, Albanija, Makedonija, Meksiko, Indija i Maroko). Jedna njegova zbirka zove se vrlo poetski: "Zvijezde, davna lica spašenih".

"Sunce pod dekom" - Davor Šalat

Ušlo ti je sunce u kuću,
razgledao kuhinju i kupaonicu
i u spavaonici zaspalo.
Zbunjeno ga gledaš
kako mu je hladno
pa se pokrilo dekom.

Vani je pala noć jer
sunce je sada samo tvoje
Čudiš se kako hrče,
slušaš mu svemirsko srce
i propadaš u svoju tamnu sobu
uljudnih zidova.

Nestrpljiv,
čekaš da se sunce probudi.
Otpješači na nebo.



. Ljubim.

- 22:00 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Tko je ovdje lud?!

Danas me moja draga Darija pozvala u kazalište. Knap. Pešćenica. Predstava je kazališne družine "Planet Art", a igraju Marko Torjanac i Natalija Đorđević. Topla preporuka za predstavu. Predstava je obrada D. Sandersa, a prilagodbu je napravio Marko Torjanac.
Radnja se odvija u jednoj psihijatrijskoj klinici, a izmjenjuju se ženski i muški psihijatar u okviru šest priča. I naravno - tada je ona druga strana - pacijent.
Fascinantna Natalija Đorđević nadahnuto se transformira iz lika psihijatrice u ulogu pacijentice s takvom lakoćom kao da je trepnula leptirovim krilima. Paprira joj odličan Marko Torjanac. Kaže meni Darija Žilić: gle koliko ljudi. Ipak idu u kazalište!
Rekoh: da, ali samo na ovakve predstave. Pune ludizma, duhovnoga, života, priča koje se zaista mogu dogoditi u realnom životu....

"Jebem Te ludu" :))))) Smijem se i sada, kada se sjetim nekih scena....."Ja sam Bog".

.

- 01:32 - Komentari (19) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.02.2023.

Duffy

Duffy - mali ljepotanović iz Azila "Pobjede" - Osijek. Evo što o njemu kaže njegova teta iz Azila: "Koliko te život nagnuo na tu lijevu stranu (nemoj se ljutit al sam malkoc zadovoljstva našla u činjenici što je lijevo) pa te niko (i ovo je živa istina!!!) nije izabrao, premda je svih tvojih petoro sestara i braće vrlo brzo pronašlo dom, ošli, postali sretni , javljaju se....Ne prenosim ti njihove pozdrave. Šta imam od toga da ti pod nos guram kako bi to moglo da izgleda. A ne izgleda.:(((( ..........I ne znam nikog, al nikog, ko je toliko lijep u svijetu u kojem je većina slijepa na ljepotu.....".
.
I Starry je poželjela vidjeti moj novi novčanik.

Mia je super. Jako puno papa i vjejorojatno će uskoro skidati konce....Tada više neće trebati ni lampa oko glave! :)))) Mama je dobila paketić za rođendan - oduševljena je!

Ljubim!

- 23:37 - Komentari (11) - Isprintaj - #

srijeda, 08.02.2023.

Ćiro

Dragi Ćiro! Izuzetno drag, mudar i dobar čovjek. Jednom su ga SPES-ovci (jedna prevoditeljska firma) pozvali na božićnu zabavu. Tom prigodom bio je toliko raspoložen; plesali smo zajedno - sretala sam ga na Trgu i oko Trga, uvijek je bio raspoložen za razgovor, o svemu - a pogotovo o nogometu. To mu je bila tema svih tema. Jer je on naprosto bio - trener svih trenera! Počivaj u miru, dragi Ćiro! Poseban, najbolji, jedinstven!
Ljubim!








- 20:57 - Komentari (13) - Isprintaj - #

utorak, 07.02.2023.

Yulski napitak

Ovaj fini čaj je zapravo alternativa kuhanom vinu, ali moćete ga pretvoriti i u vrući, savršeni napitak ako dodate whiskey, brandy ili meni najdraže - votku.
Kuhano vino ili cider je originalno bio napitak koji se koristio za magiju plodnostikod starih Nordijskih plemena. Izlijevao se na zemlju na Yule (Midwinder) da bi pospješio rast usjeva u sljedećoj godini.
Recept je za jednu šalicu.
1 šalica kipuće vode
1 vrećica crnog čaja
1 kriška limuna
5 cijelih klinčića
1 čajna žličica suhih cvjetova kamilice
prstohvat naribanog đumbira
mala žličica narančine kore
1 štapić cimeta
žličica meda
Sve sastojke osim limuna, klinčića i cimeta stavite u čajnik zajedno s vrećicom čaja i zalijte kipućom vodom. Ostavite 5 minuta. Klinčić, limun i stavite u šalicu, dodajte žličicu meda i pomiješajte štapićem cimeta. Ne zaboravite votku! :))))

Mama je danas bila na kontroli, primila svoj pametni lijek. Samo ja znam kako proživljavam taj jedan dan u mjesecu :((((
Mia papa kao velika, i sada već se vidi - oporavak će biti uspješan.
Kupila sam mali, srebrni, slatki novčanik za sitne eure. Predobar!

Hvala na komentarima iz prošlog post, diskusija je odlična i drago mi je da kulturno i lijepo argumentirate i ne svađate se. Bravo!

Ljubim!




- 22:45 - Komentari (8) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.02.2023.

Zašto kleče?!

Zaista mi nije jasno kako se ljudima da klečati. Ne razumijem - zašto kleče. Što hoće?! Za što se mole?! Da ih se ne provocira sa haljinama, suknjama ili minicama?! Za vjernost?! Za sex u braku, a ne izvan njega?!
Svašta! Neka oni kleče, ali sramote....:((((( Prenijet će mediji, čitat će netko tko nije s ovih prostora i reći: što je ovo?! Ne može - ne možeš iz ljudi istjerati Balkan, pa da ne znem što radiš...Mentalitetom smo, na žalost, zaista ostali na Blakanu....Ni blizu EU.....U EU smo samo formalno - a nikako glavom. Nikako srcem....Što s tim?!
Kako to prelomiti?! Ostai ono što jesi ili se praviti da si nešto - što nisi?! Nevjerojatno!
Normalno je da neka ograničenja i zabrane moraju postojati - u protivnom bi svatko radio što god hoće. Na kraju, državi plaćamo si za svoju sigurnost. Uz te klečavce - ne osjećam se ugodno....I to u centu centara kleče - na Trgu....Da ih se vidi i čuje. Ne videći da ih se zaista vidi i čuje - ali na njihovu sramotu....
No, dobro. Nisam htjela komentirati - ali, što je previše - previše je - pa sam jednostavno morala reći....
Mia je odlično, jede kao velika i danas je dobila antibiotik...Oporavak teče odlično, a vet je zadovoljan i kako se oporavlja rez....:((( Ljubimo vas!

- 23:20 - Komentari (33) - Isprintaj - #

subota, 04.02.2023.

Ažuriranje jučerašnjeg posta

Vrlo kratko: oporavak ide jako dobro; Mia je primila infuziju i lijek i danas, s time da je lijek bio i pojačan, da je "drži" tijekom nedjelje. Papala je puno; crijeva su danas ponovno proradila! To je jako važno i sretna sam zbog toga. Mia je raspoložena i vesela, baš kao je bila prije....Ljubimo vas!


- 19:50 - Komentari (14) - Isprintaj - #

petak, 03.02.2023.

Oporavak

Ljudi, puno hvala na podršci. Koliko poziva, mailova - zaista sam izuzetno sretna da toliko navijate za Miu!!!!! Hvala neizmjerno! Cijeli dan zvoni telefon. Odgovaram, pričam, objašnjavam - i ljudima s bloga i ljudima iz stvarnog života, koji čitaju, ili su čuli.....
Jutros smo Mia i ja ponovo otišle kod veterinara, da Mia primi infuziju i lijekove (atibiotike) i tako će biti do vađenja konaca. Konci bi se trebali vaditi na dan maminog rođendana. Eto, ne da mi u Split i gotovo...No, zato ću slati poklone! I Lukasu i mami - Lukas je poželio Harry Pottera, pa sam kupila. Pa mami parfem, pa sestri kozmetiku.....
Paket kreće devetoga prema Splitu, kako bi stigao na vrijeme....
No vratimo se na Miu. Od jutra maše repićem, traži jesti i presretna sam radi toga. I veterinari su zadovoljni! Oporavak ide kako treba! Lijekovi rade svoje, apetit i "staro" veselo raspoloženje se vraća. Juhuuu!
Pomaci su dobri, i sve govori da oporavak ide kako treba. Vjerujem da će nakon skidanja šavova i "lampe" oko vrata biti još i bolje.
Ali, moram reći - konstatirati, kako god - ima toliko divnih ljudi! Već spomenuti svi koji misle i brinu, zovu, šalju poruke, recimo i ljudi iz Radio Taxi - ja koji voze do veterinarske i iz veterinarske; svi u veterinarskoj ordinaciji - nevjerojatna briga i pažnja kojom brinu o svojim pacijentima - ma, savršeni su. I ne samo zato što mene poznaju i što su voljeli Goldie - nego su takvi. To je dio njihovog životnog poslanja. Nikada neću zaboraviti scenu kada šef uzima Miu na ruke, pažljivo i brižno, a petoro ljudi ulazi za njim u salu za operaciju. Nikada! Urezano u mene.
Eto, to su novosti današnjega dana. Ljubimo vas nas dvije.

!

- 22:36 - Komentari (11) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.02.2023.

Kod veterinara

Sinoć je sve izgledalo super. Mia je pojela rižu i piletinu. Nedugo nakon toga je zaspala. Usred noći, nađem je u kutu sobe, glavica okrenuta prema zidu. Nije dobro! :((((( Ujutro ponovo povraćanje...:((((( A ja sam unaprijed proglasila pobjedu...:(((((
Usred noći, vjerovali ili ne, čujem ja "Za sve je kriv Toma Sawyer...." Zvonjava mobitela...Ma super, ali kako može zvoniti, a izgašen je...:(((((( Užas!
Tek kasnije sam znala objasniti da mi to nagovještava da ću tijekom dana primiti neki telefonski poziv...
Otišle kod veterinara. Sve sam ispričala kako je bilo....Nije dobro. Idemo ponovo ultrazvuk. Nema ništa posebno. Idemo rendgen.
I tu je ugledao. Pojela je neki najlon...Koji se zapleo oko crijeva.
"Molim vas, odite doma - nazvat ću vas kada bude gotovo." "I baš morate operirati?" "Baš moram!"
Bez riječi sam se pokupila van. Plakala sam cijelim putem do kuće. Horor! I još je Branimir rekao: "Gle, ona je sitna, ne znam kako će podnijeti anesteziju:" Ali i : "Zovem vas čim operacija bude gotova."
Plačem, plačem. Čekam....I u šest popodne: "Za sve je kriv Toma Sawyer..." Kao u snu....Samo tada nisam mogla dokučiti donosi li taj poziv dobre ili loše vijesti.
"Sve je prošlo u redu. Možete doćipo Miu u 19.30." Opet plačem, sada od sreće.
Sutra opet infuzija i lijek; konzervice....Branimir, pokušavajući me oraspoložiti: "Pogledajte ovaj komad najlona. Ali, našao sam ja i zrna riže..."
Uffffff......
Eto, jedna neočekivana i neželjena kalvarija je gotova. Sada samo oporavak.

. Ljubim!!!

- 21:45 - Komentari (35) - Isprintaj - #

srijeda, 01.02.2023.

Težak dan

Današnji dan Mia i ja smo provele u veterinarskoj ambulanti :(((( Sve je bilo sinoć u redu, međutim jutros je Mia počela povraćati; Povratila je jadna sve što je pojela u dva dana...:((((( Odmah sam, bez odlaganja, naručila taksi i odmah otišla - nisam prethodno ni nazvala...Jako sam se preplašila...:(((( Tamo smo najprije ispričale što nas muči; izvadili su joj krv - nalazi sve u najboljem redu. Dobila je lijek protiv povraćanja i proljeva; infuziju koja je kao u usporenom filmu tekla tri i pol sata...:(((((Branimir vet je jednoj gospođi objašnjavao bolesna legla i švercanje pasa, zarade...:(((( Da Ti se želudac okrene:(((( Došle smo kući, s uputama da Mia idućih nekoliko dana jede konzervice intestinal hrane (znači, hrane koja je odlična upravo za gastro smetnje) i smije rižu i piletinu....Pojela je žlicu riže i piletine, i prezirno je odbila u drugom pokušaju....Ništa, u igri su konzerve. To hoće jesti. Eto, tako - neki nervozan dan. Još mi je došla u pet prijateljica na kavu, jer se imala nešto potužiti na svijet i život. Nisam je mogla odbiti, jer sam osjetila u glasu da ni njoj nije neki dan...:(((((
Sutra ću predstaviti wufa iz Azila Osijek - danas nemam volje ni snage, a zna se da to u tom slučaju ne ispadne najbolje....Držite palčeve Miji za ozdravljenje, a sutra smo na infziji u deset....Uffff...:(((((
Moram ujutro još predignuti lijek, koji su joj napisali....u ljudskoj ljekarni, koja mi je blizu.....
U ovom danu radost je bio poziv moje prijateljice sutra popodne na ručak.....Svjetlo, svjetla mi dajte....Ljubim!

- 20:05 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2023 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Travanj 2024 (20)
Ožujak 2024 (24)
Veljača 2024 (18)
Siječanj 2024 (20)
Prosinac 2023 (25)
Studeni 2023 (26)
Listopad 2023 (28)
Rujan 2023 (16)
Kolovoz 2023 (18)
Srpanj 2023 (22)
Lipanj 2023 (30)
Svibanj 2023 (27)
Travanj 2023 (28)
Ožujak 2023 (26)
Veljača 2023 (23)
Siječanj 2023 (24)
Prosinac 2022 (25)
Studeni 2022 (26)
Listopad 2022 (29)
Rujan 2022 (25)
Kolovoz 2022 (22)
Srpanj 2022 (22)
Lipanj 2022 (21)
Svibanj 2022 (28)
Travanj 2022 (29)
Ožujak 2022 (25)
Veljača 2022 (24)
Siječanj 2022 (25)
Prosinac 2021 (23)
Studeni 2021 (24)
Listopad 2021 (28)
Rujan 2021 (26)
Kolovoz 2021 (29)
Srpanj 2021 (31)
Lipanj 2021 (22)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Studeni 2020 (23)
Lipanj 2018 (1)
Opis bloga