Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

petak, 30.06.2023.

Nova frizura i Vinski grad

Nova frizurica kod moje frizerke, zadovoljna. Nakon toga, predveče - Vinski grad (kod Dr. Franje Tuđmana)....
Bilo je fino, odlučila sam se za platu sira, šest vrsta, cherry rajčice i crne masline....Savršeno!
Naravno, probala sam moje najdraže vino - a to je muškat. Slovenci i Makedonci također su imali odlična vina i baš mi je bilo zadovolstvo. Stižu i fotke: IMG-20230630-181742-HDR. IMG-20230630-224753-HDR-2
Kupila sam ovo makedonsko vino, odlično je - probala sam na licu mjesta...:)))

Ljubim vas!

- 23:47 - Komentari (5) - Isprintaj - #

četvrtak, 29.06.2023.

Dan knjiga

No, prije svih knjiga - fina papica kod Spicy Days. Izabrala sam Korean Skirt Steak + cheeese dip. Evo fotkice: IMG-20230629-162849-HDR-2

Majstori roštilja.....

IMG-20230629-162837-HDR-2
Klopica.....


Grlo nije ostalo suho uz 200 piva u bocama i limenkama, i naravno i točeno...

Nakon fine papice, pravac HNK..... Imam vremena do promocije, pa sjedam u kafić i uživam u pelinu antique.....

Vrijeme je za promociju. Predstavljanje knjige "Eskim na feniksu ti je ukrao mobitel" Nataše Govedić. Na ulazu u Akademiju srela sam Almu Pricu, davno se nismo vidjele....Topao i lijep susret, dogovor za kavu...Alma odlazi na ispite - studenti čekaju....
Odlazim na kat, na promociju...Jelena Miholjević, Nikolina Prkačin, Anja Jogunica, Dora Hasanec, Lucija Nera Đurić, Marta Lončar, Sanja Milardović - sedam protagonistica putuje kroz Kredine dimenzije, poklanjajući književnom liku svoj glas, pogled, iskustvo, pitanja.....Ljevak je izdavač.
Promocija je bila posebna, jer su sve glumice oko stola crtale, pričale, glumile ulomke iz knjige koje su odabrale.....Jako mi se svidjelo što iz knjige, makar iz odlomaka koje sam čula, izbija svjetlo - a ja sam u prijevodu Svjetlana...:))))
Nema one izlizane težine, komplikacija, crnila....Stvoreno za mene. Svi koji su u nekoj težini, previranjima i problemima - najsrdačnija preporuka za čitanje....Da dobijete snagu i pozitivno razmišljanje.


IMG-20230629-175925-HDR-2
/a>


Glumice su bile senzacionalne!

IMG-20230629-175951-HDR-2

Evo i Nataše Govedić, autorice....Stoji i poziva nekoga da dođe....


IMG-20230629-213938-HDR-2
csv remove duplicates online



Za kraj ovog predivnog dana, Mozaik knjige i naš sastanak s knjigama ..Knjiga je bila "Slomljene kosti"....I nakon toga, kupnja dvije knjige autorica koje pratim....Može li bolje?! Ja kažem ne može. Baš sam sretna.

IMG-20230629-213928-HDR-2

Ljubim vas!!!

- 23:19 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Milko Valent i Deveti festival Prvi prozak na vrh jezika

Danas: Društvo hrvatskih književnika i Lada Žigo Španić: tribina "Bez cenzure" ugostila je eruditu i pjesnika Milka Valenta (komparativna - filozofija). Pjesnika sam predstavila već kad je gostovao kod Kemala na tribini petkom. Bio je tada neporedno pred operaciju raka pluća. Operacija je dobro prošla, i pjesnik nastavlja s radom. Danas nije bila riječ o poeziji, nego o prozi. U pitanju je novi roman "Pjena za rušenje". Intrigantan je već i sam naslov, a kad vam kažem da je radnja smještena u vrijeme korone, i odvija se tijekom deset dana, unutar kojih mladi ljudi - koji su "pobjegli" od korone i žive zatvoreni unutar svojih svjetova, i međusobno razmjenjuju različita saznanja i priče, upoznaju se na jedan neobičan, ali dubok način....
Dok je Lada postavlja pitanja, Milko na jedno od njih daje lucidan odgovor, s kojim se zaista (na žalost!) moram složiti. Pa kaže: "Bezosjećajnost je jedna od nejtoplijih emocija na svijetu." O čemu se radi?! Jedna Milkova junakinja pokušava postati ravnodušna, kako je nitko ne bi mogao povrijediti...No, da li je to u stvarnom životu moguće?! Što kažete?! I slažete li se da je bezosjećajnost jedna od najtoplijih emocija danas? I da li je to nešto normalno i uobičajeno?!

IMG-20230628-181051-HDR-2

Nakon Milka, Deveti festival Prvi prozak na vrh jezika. Kulturpraktik organizator, uz potporu Ministarstva kulture....
Sjedila sam vani, u ljetnoj haljini ispred "Bookse" (jer se sve odvijalo ispred "Bookse") - i moram konstatirati da je baš bilo hladno na kraju....Nisam ponijela jaknu - pouka za ubuduće.
Jedna mlada dama, Dora Šustić, predstavila je svoj prvi roman "Psi". Moja tema:)))). Frakturino izdanje - zar je netko sumnjao?! :)))) Roman je dobio nagradu "Drago Gervais", i knjiga je ušla u uži izbor nagrade roman tportal. Dora Šustić je mlada riječka spisateljica, redateljica i scenaristica, a trenutno živi u Zagrebu. Volim, ma obožavam svestrane osobe kao što je Dora, koja se bavi i pisanjem i filmom i pisanjem scenarija. Svaka čast! I s prvijencem odmah - nagrada! Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, Dora je bliska i po tome što je magistrirala na scenariju na praškoj FAMU. Kao nekada, u prošlosti kada su ljudi, koji su se htjeli baviti filmom odlazili završiti Filmski i televizijski fakultet Akademije scenskih i muzičkih umjetnosti (koji je utemeljen 1946. godine, kao peti najstariji takav fakultet u svijetu, i nalazi se na listama njboljih filmskih škola u svijetu.).

"Psi" - kada upiše slavnu Filmsku akademiju u Pragu glavna junakinja Dora se nada da će od života dobiti sve što želi - znanje, slobodu, seks, posao, uspjeh, ljubav i financije. Na jednoj zabavi se upozna s jednim starijim gospodinom fotografom, ne sluteći koliko će to promijeniti njen život....(Još jedna poveznica: i ja sam bila zaljubljena u starijeg! Nije bilo nimalo zabvno...:((( Bira srce, a ne pamet.).

U ovom romanu ima autofikcije, ljubavi, patnje i pisanja - koje na kraju spašava.....


IMG-20230628-205158-HDR-2


Monika Herceg, Dora Šustić (u sredini) i Ivana Dražić na kraju....

Ljubim vas!!!!

- 00:46 - Komentari (7) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.06.2023.

Savjetovanje - kako je proteklo

U jučerašnjem postu sam napisala da idem na savjetovanje vezano za prehranu, da s vama podijelim utiske. Moram priznati da je, uz malu napetost - jer nikada ne znaš što ćeš čuti - sve proteklo jako dobro. Doznala sam da je moj BMI 23,3, što je adekvatna tjelesna masa. Od 25 nadalje bi bili problemi :)))) Mislim, pretilost....
Doznala sam da u prehranu trebam uvesti Omega 3 masne kiseline. Ne volim baš ribu, pa to ti je!:)))). I Oleovit D3.
Što više jesti sezonskog voća i povrća, namirnice koje se ne moraju termički obrađivati. Lagana, mediteranska prehrana. A ja od ribe volim šarana i lignje. Dobro, i lososa. I to je to!:)))) O.k, dva puta tjedno obavezno riba. Dobro, tunu volim.

Dobila sam i ogledni primjerak takve prehrane, tijekom sedam dana. Okvirno, naravno - i treba prilagoditi količine. Sviđa mi se, jer nema šanse da ostanem gladna. Tri obroka i dva međuobroka. Stignem ponekad samo dva obroka pojesti - dakle, super.
Međuobrok je npr. banana, a ja je tretiram kao obrok. Jutarnji. No, to mijenjam. Doručak: Kriška integralnog kruha, sirni namaz, 1 kriška nemasne pureće šunke. Nezaslađeni biljni čaj. To je samo jedan primjer.
Jako me obradovala vijest da mogu nastaviti piti kavu bez šećerka, jer navodno zapravo njeni sastojci "čiste" gušteraću i imaju time blagotvoran utjecaj na jetru - pomažu osloboditi se otrova.....

Pisati i bilježiti nisam morala, jer sam sve dobila isprintano. Doktorica je umirala od smijeha kad sam pričala što sam sve ranije znala utrpati u Čokolino....Ajojjjj! Odmah nakon toga je rekla: naravno, to Vam sada neće pasti na pamet....Pa - neće!:)))))

Spominju se umjesto keskića i kolača rižini krekeri...Nisam baš sigurna da su ukusni...:((((( Radije ću se držati Bruschetta sa sirom, rajčicama....

Za sve namirnice postoji adekvatna zamjena, tako da nema brige. Spominjani su i bademi, orasi - no, nisam veliki ljubitelj....Prije ću pojesti premasne, ali prefine indijske oraščiće....

Treba se malo i igrati sa svime time, da bi na kraju rezultat bio dobar ili bar zadovoljavajući.

Primjena počela: odmah.

Ljubim vas!

- 20:06 - Komentari (12) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.06.2023.

Nutricionizam - savjetovanje

Sutra idem na nutricionističko savjetovanje na Rebro, kod:

Vlasta Vranešić Bender, Prof.dr.sc.
Direktorica je tvrtke Vitaminoteka, klinički nutricionist na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb, profesorica u naslovnom zvanju na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predaje dijetoterapiju i kliničku prehranu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Zdravstvenom veleučilištu te Zdravstvenim studijima u Rijeci. Surađuje na raznim domaćim i inozemnim znanstvenim i javnozdravstvenim projektima, autorica je brojnih znanstvenih i stručnih radova, knjiga, udžbenika i priručnika.

"Volim spajati znanost i svakodnevni život, a to najradije činim kroz jednostavna mediteranska jela. Trudim se pojednostavniti i najkompleksnije znanstvene činjenice, jer ako ne možeš objasniti na jednostavan način, onda vjerojatno ne razumiješ o čemu je riječ."

Već vidim što će mi reći: "Ne ovo ne, ne ovo ovo ne, na ovom svijetu je zabranjeno sve...":))))) S obzirom na moj šećerko. Sve je dobro dok se praviš da ne znaš. Ali - od sutra se više neću moći praviti da ne znam...:)))))) Kako ću piliti - joj!:)))) Zašto mi je od ovoga dobro, a od onoga loše?! Zašto ne smijem miljeko u kavu?! Itd.:))))

Javljam sutra naveče što je bilo. Nosim i teku za bilješke....

Ajmeee!:(((( Ljubim vas!

- 23:01 - Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 24.06.2023.

Srce crno kao tinta

Nakon romana: "Zov kukavice", "Dudov svilac", "Karijera zla", "Smrtonosno bijelo" i "Nemirna krv" stigao je šesti naslov iz serije kriminalističkih romana s detektivom Cormoranom Strikeom i Robin, iz pera J. K. Rowling, autorice Harryja Pottera.Piše ih pod pseudonimom Robert Galbraith. Ne znam, ali meni je J. K. puno bolja u ovom cikusu krimića, nego u ciklusu Harry Pottera. Dobro, dobro - zatucite me, ali meni je tako....:)))). "Srce crno kao tinta" dosad je najopsežniji roman, u prijevodu Mirne Čubranić. Nadam se da će ekranizirati i ovj dio, kao što su do sada sve knjige iz tog ciklusa. Glumce sam zamišljala drugačije, ali izbor je odličan. Javili su mi da je knjiga stigla - jedva čekam čitanje....Što nam je sve majstorica spremila....
ps. Upravo sam na HBOMax odgledala "Nemirnu krv", odnosno prve dvije od četiri epizode!

Ljubim vas!

- 22:05 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 23.06.2023.

Moja Bratislava

U Bratislavi sam odrastala, napravila svoje prve korake u gledanju predstava - u kazalištu, moja Helenka Bezakova (jedna od kćeri djeda broj dva) kostimografkinja i slikarica vodila me na sve predstave, a djed br. dva u kino - sve bajke ovoga svijeta bile su moje...:))) Pa Pipi Duga Čarapica, pa ruske bajke o tvrdom srcu, kojeg jedino ljubav može otopiti.....Pa moja Norika, još jedna kćerka od djeda broj dva....Profesorica tjelesnog, koja je ladno preskakala balkone na petom katu:)))) Ta je igrala karte - što bi Đole rekao - koda gleda kroz njih...:))))) Nije bila opasno tiha, nego uvijek vesela i nasmijana....
Koji su to praznici kod bake bili! Sve se vrtjelo oko mene i moga rasporeda, da nešto slučajno ne bih propustila....:))))) Ne daj Bože...Utakmice - Inter i Slovan..."Zelena je trava, fodbal to hra - a kdo goly dava, len ten vyhrava...":)))) Eto odakle meni nogomet...:)))))

Uh, i sada se naježim od miline kada se sjetim tih prekrasnih dana....Pa vožnja brodom po Dunavu, pa na drugoj obali rigišpil i autići....Pa sladoled (točno se znalo gdje je najbolji - sa vrhnjem i tko ga proizvodi i prodaje - Albanci)....Predobro!!!
Majstorski....

Kao što Demetra kaže - Slovačka u mome srcu, kao Slavonija u njenom....

Eto malo povratka u prošlost...Prijalo mi je, pogotovo uz ovu kišu koja kao da nema namjeru stati :)))))

Ljubim vas!


https://www.istockphoto.com/photo/bratislava-at-night-gm517664988-89611467


Kliknite na link - vidjet ćete predivan Bratislavski zamak...(.Kad se link otvori, tu ćete imati potpisanog i autora fotografije, kao i sve specifikacije fotografije) Njegovo ime je: Denis Vesely). Najljepši zamak na svijetu za mene (Dobro, nemojmo sad o Schonbunnu...:)....Mnoge priče se vezuju sa svaki zamak u Slovačkoj, rekla sam da ću kad odem u mirivinu, a zdravlje me posluži - otići i sakupiti sve priče za svaki od njih.....A fotke ću prepustiti profesionalnom fotografu! Da dojam bude savršen....Ljub!

- 22:37 - Komentari (12) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.06.2023.

Dan antifašističke borbe

Nadam se da ste lijepo proslavili, a i malo se odmorili - Dan antifašističke borbe. I ne zaboravite: da je bio drugačiji ishod, Hrvatska, pa ni Hrvati ne bi postojali. Podijelili bi ih međusobno Italija, Njemačka, Austrija.....:(((( Zato, danas je posebno važno prisjetiti se.
Zahvaljujem na fotoblogu.
Čitala, pisala, spremala jesti...i prođe dan u trenu...Ljubim vas!

- 22:49 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Ljeto nam je stiglo....

Sretan nam prvi dan ljeta! Neka bude lijepo i toplo, kako i priliči. Ljubim vas!

- 00:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

srijeda, 21.06.2023.

"Vrt razgranatih staza"

U Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5, Zagreb održalo se predstavljanje knjige "Vrt razgranatih staza" Olega Maštruka.
O knjizi su razgovarali psihoterapeut i pisac Ivan Salečić te autor Oleg Maštruko, dok je razgovor vodio Književna Groupie (kako je sam sebe čovjek prozvao), Pavle Svirac. Nekako mi je to simpatično, pronađoh se i ja - zaista kao grupie knjiga i književnosti...:))))))
Knjiga Olega Maštruka spaja moje dvije najveće ljubavi: književnost i putovanja (dobro, ljubav prema psima podrazumijevam:)))). Proputovala sam kao studentica cijelu Europu (od Beča, Pariza, Cracowa, Bratislave, Praga, Temišvara, Rima, Salzburga, Stuttgarta, Basela...studentske konferencije, sve plaćeno - uzvratila napisanim seminarima, koja su poslije objavljeni u zbornicima s konferencije), a kasnije nastavila s Goldie i izložbama....London - prekrasni moj London, u kojemu bih odmah mogla ići živjeti....
Nisam bila jedino u Americi....Želja mi je, ali takvo putovanje se mora detaljno isplanirati.....
No, vratimo se ne promociju knjige. "Vrt razgranatih staza" , u podnaslovu: "Putovanje Latinskom Amerikom". Evo što o knjizi kaže sam autor: "Ova knjiga nastala je kao rezultat tri dugačka odvojena po zemljama Latinske Amerike....Detaljno je proputovano devet zemalja: Bolivija, Paragvaj, Argentina, Urugvaj, Dominikanska Republika, Panama, Kolumbija, Peru i Brazil." Sve je popraćeno divnim fotografijama.
Ivan Salečić kaže: "Izravan i neposredan tekst, interaktivna dimenzija, ulična, pustinjska, riječna, prašumska, daje dodatnu dimenziju opisima i uvidima, pa se još i više čini da smo i mi tamo s Maštrukom." I još jednu zanimljivu stvar je istaknuo kao psihoterapeut: istaknuo je da putovanja mogu imati iscjeljujuće djelovanje, ukoliko si postavimo veći izazov nego što je onaj, koji nas je natjerao da na putovanje krenemo.

IMG-20230620-190601-HDR-2.

Ivan Salečić, Oleg Maštruko u sredini i na kraju Pavle Svirac.

IMG-20230621-014957-HDR-2.

Ljubim vas!

- 01:16 - Komentari (7) - Isprintaj - #

utorak, 20.06.2023.

Bosna i Hercegovina + Louvre

Danas nešto malo drugačije. Tribina "Sadašnji trenutak Bosne i Hercegovine" u Koordinaciji hrvatskih društava prijateljstva. Predavač je bio dr. Mate Arlović. Izuzetno zanimljivo predavanje, sa na kraju ne baš optimističkim krajem...
Bosna i Hercegovina je uvijek teška tema. Postavilo se pitanje da li je Hrvatska pokušala razdvojiti, rascijepiti Bosnu i Hercegovinu?! I da je htjela, ne bi to mogla. Naime, Zapadu je jako stalo da očuva cjelovitost Bosne i Hercegovine, a nije ga briga kako će to ostvariti. Svi sukobi i konflikti unutar Bosne i Hercegovine, smatraju na Zapadu, trebaju se rješavati za pregovaračkim stolom, ali bitna je cjelovitost zemlje. To bi se moglo postići, da se ostvare zaista jednaki izborni uvjeti za sve - Bošnjake, Hrvate i Srbe....Dayton 2 ne bi ništa pomogao, jer možete imati najbolje zamišljene zakone, ako ih se ne poštuje. Za daljnje razmišljanje.....

IMG-20230619-181507-HDR-2
Dr. Šemso Tanković, dr. Mato Arlović i Andrija Karafilipović


Događanje 2: Dana 19. lipnja u 20 sati u Laubi - KUĆI ZA LJUDE I UMJETNOST održala se tribina Razotkrivanje, promocija autobiografije jednoga od najvažnijih suvremenih svjetskih umjetnika Brace Dimitrijevića, "Louvre je moj atelje, ulica moj muzej".

Uz autora, o knjizi su govorili književnik, novinar i kolumnist Miljenko Jergović i Frakturin glavni urednik Seid Serdarević.

Naslov autobiografije "Louvre je moj atelje, ulica moj muzej" – sažeto, precizno i točno opisuje umjetnički rad Brace Dimitrijevića jednoga od najvažnijih suvremenih svjetskih umjetnika. Od svoje prve izložbe koju je imao kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu do svih najvećih svjetskih muzeja i galerija Braco Dimitrijević beskompromisno otvara nove poglede na umjetnost, uvijek se oslanjajući na tradiciju koju iščitava drugačije, neopterećen predrasudama, a svojim djelima osvaja srca milijuna.

Autobiografija Brace Dimitrijevića nevjerojatno je umjetničko i životno putovanje na pet kontinenata na koje je autor krenuo noseći sa sobom dijelove svojih zavičaja Sarajeva i Dubrovnika, nasljeđa svoga oca, jednog od najvažnijih jugoslavenskih avangardnih umjetnika, Voje Dimitrijevića i svoje majke, izvanredne Jelene Dimitrijević. Poput najuzbudljivijeg romana autobiografija Brace Dimitrijevića Louvre je moj atelje, ulica moj muzej pokazuje da su strast, talent, upornost, neposustajanje pred naizgled nepremostivim preprekama oni elementi koji su potrebni da svijet razumije i prihvati drugačije, a da je umjetnički jezik univerzalan i razumljiv svima od blaziranih bogataša do životinja u zoološkom vrtu.

IMG-20230619-201725-HDR-2


Miljenko Jergović, Braco Dimitrijević i Seid Serdarević.

IMG-20230619-195758-2.

Prekrasna knjiga, čudesna događanja i život.....Jedva čekam čitanje!!!Ljubim vas!

- 00:20 - Komentari (11) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.06.2023.

Sensa day

https://youtube.com/shorts/OUGTxWdOIhs?feature=share. Uspjela s videom! Nakon pokušaja i pogrešaka. Ali sam sada naučila! Uporna sam kao....:)))) Dakle, link koji je iznad ovog teksta pokazuje Miu kako jede tortu, koja nestaje u sekundi....:)))) Presmiješno!:))) Pogledajte, kad sam se već toliko potrudila. Što sam sve krivo radila?! Najprije nisam znala video postaviti, jer ga treba postaviti na vlastiti YouTube kanal. Napravila! Nisam ni znala da sam davnih dana otvorila YouTube, ali ništa nisam objavljivala. Zatim sam iskopirala link videa. I uporno ga pokušavala samo postaviti u blog, umjesto da odem na onu poveznicu na blogu preko koje postavljamo linkove. Tu treba iskopirati kod, i maknuti HTTP. I konačno - evo videa. No dobro. Vraćam se na nedjelju. Ujutro: Sensa day.Pa kaže: Sensa 18. lipnja tradicionalno organizira najveći festival zdravlja, vitalnosti i ljepote na otvorenome - SENSA WELLBEING DAN! Pridružite nam se i ovog puta i budite dio velike Sensine obitelji 18. lipnja, od 10 do 19 sati. Uživajte u oazi dobre energije, sreće i vitalnosti, a očekuje vas:

ś joga
ś meditacija
ś gong kupka
ś vježbe disanja
ś masaže
ś radionica s eteričnim uljima
ś predavanja na temu ljubavi prema sebi, održivom životu, anti ageu...
ś degustacija zdrave hrane i organske te prirodne kozmetike

U sklopu Sensa wellbeing dana tradicionalno će se održati i Sajam prirodnih proizvoda te mnoga zanimljiva događanja naših partnera na kojima ćete imati priliku isprobati ili kupiti nove proizvode za ljepotu i zdravlje, funkcionalnu hranu, dobiti savjete za njegu, zdravlje i prehranu…
Eto, poslušala sam i otišla, prvenstveno na jednu odličnu masažu na otvorenom. Masažni stol usred maksimirske šume, masaža se izvodi preko odjeće i trajala je pola sata. Nakon te divote, otišla sam na otvaranje Sensa day. A to je slikovno izgledalo ovako:IMG-20230618-111425-HDR-2. IMG-20230618-111430-HDR-2. IMG-20230618-111715-HDR-2. IMG-20230618-111914-HDR-2. IMG-20230618-113008-HDR-2. Divne žene, koje vode časopis Sensa. Našli su jake i dobre sponzore. Odlazim kući, kad - zvoni mobitel. I moja Anne: "Hoćemo ponovo u Samobor?!" :)))) Nego što! Idemo!IMG-20230618-135244-HDR-2. Evo nas u Samoboru.IMG-20230618-135309-2
pictures images free
I naravno, kremšnite za kraj....IMG-20230618-143229-2

- 23:49 - Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 17.06.2023.

Dog&Style

Ranom zorooom: rođendan "Dog&Style",Ulica grada Mainza, slave 5 godina postojanja! Naravno, pozvane smo Mia i ja, jela se pasja torta (Mia) i mali kanapei (ja)...:)))))

IMG-20230617-101515-2
inside emojis

I konobar, usluga kakva se poželjeti može...
IMG-20230617-101521-HDR-3

Ovako ljudovi....

IMG-20230617-101551-HDR-2

Ovako wufovi...:)))

Imam jedan divan video na mobitelu, u kojem Mia slasno jede tortu. Ne znam ga postaviti. Ima netko tko bi mi objasnio?! Unaprijed hvala! Znači, molim nekoga tko je već postavljao kod sebe videa, pa zna...Neizmjerno hvala!

Drugo događanje: Jutro poezije. Dinko Kreho je gostovao na "Jutru poezije".

Dinko Kreho čitao je svoju poeziju iz nove knjige "Dobri objekti", a ponešto i iz knjige "Simptomi". Bilo je divno, veselo i raspjevano! Svirkom na gitarama podigli su atmosferu Zvonimir Varošanec i Vedran Suton, a poezijom svi ostali.

IMG-20230617-120324-HDR

Mia na Jutru....:)))

IMG-20230617-123822-HDR-2

Dinko Kreho čita svoje stihove.....

IMG-20230617-120246-HDR-2

Zvonko Varošanec pjeva Balaševića... Baš sam bila obradovana! "Lepa protina kći".....

Događanje broj tri: Midsommar - švedski doček ljeta u parku Opatovina! Jedan od najvećih švedskih praznika ..Organizirala se i izrada vjenčića za ukras, a Šveđani vole prirodu i izradu vjenčića od cvijeća. Još ako su izrađeni od poljskog cvijeća....
IMG-20230617-160156-HDR-2

Kad si među Šveđanima, i ti se ponašaj kao i oni:)))) Eto mene s vjenčićem....

IMG-20230617-160303-HDR-2

I evo jedne od njihovih torti, po meni najbolja....Jagode i šlag....Ajme!!!!

.Ljubim vas!!!!

- 21:36 - Komentari (22) - Isprintaj - #

petak, 16.06.2023.

Back together summit

Počelo je s jednom konferencijom, koja je vezana ze zdravlje "Back Together summit". Izmjerila sam šećer (7.00, što je dobro); provjerila sam tlak, koji je bio odličan, također pregledala jedan madež, koji mi je bio sumnjiv - ali, na sreću, sve je u redu. I na kraju pregled štitnjače ultrazvukom. Sve super! Sretna!
Došla sam poslušati nekoliko panela, a prvi od njih je bilo predavanje Izv. prof. dr.sc. Sanje Musić Milanović vezano za pretilost. Rezultati Hrvatske zaista nisu sjajni; već od starosno mlađih kategorija - i Hrvatska je na žalost pri vrhu zemalja, u kojima postoci govore da u Hrvatskoj ima pretile djece, a kasnije se isti trend nastavlja i u odrasloj dobi. Prof. je naglasila da se treba ulagati u prevenciju, a ne kad je šteta već napravljena - dijabetes i slično kao posljedica....Znači, ulaže se u liječenje dijabetesa npr. tipa 2, umjesto u prevenciju da do pretilosti, koja utječe na dijabetes, ni ne dođe. Učenjem o pravilnoj prehrani, o tome da u gaziranim pićima ima puno šećera, da se šećer nalazi i u voću i sl. O kruhu i pekarskim proizvodima da se ne govori...:((( Treba jesti puno vlakana, jer od njih organizam može samo profitirati.
Popila sam i prefini sok sa vitaminima, a najdraže mi je bilo kada sam na kraju mogla postaviti nekoliko pitanja, na koje sam dobila odgovor. Događanje se odvijalo u Plaza Centru na Slavonskoj aveniji br. 6. (Bivši Hypo).IMG-20230616-111717-HDR-2
Drugo predavanje je bilo posvećeno ženskim hormonima i menopauzi. IMG-20230616-121741-HDR-4 I treći panel:IMG-20230616-131425-HDR-2 Na trećem panelu o vezama između mozga i crijeva - čitaj: prehrane sudjelovala je i prof. dr.dc. Vida Demarin. Odlično je objasnila što se s nama događa ako crijeva ne rade dobro. Može biti čak povezano s demecijom....:(((( Zaista treba paziti što se unosi u organizam....

Događanje broj dva: Milana Vuković Runjić i njeni susreti - ciklus pod nazivom "Ljepota slova", a danas je analizirala Držić i Gundulić, dvojica genijalnih antipoda. Zašto antipoda?! Zato jer je Držić pisao i dugo bio slavljen u Dubrovniku, no odjednom je odlučio otići u Italiju. Tamo je pisao protiv Dubrovačke republike, nagovarao tadašnje možnika u pismima da ga unište, jer nikako nije volio ustajalost i nemijenjanje plemstva, za koje je smatrao da ne raspodjeluje pravedno financije. Što je od toga potpuna i prava istina, i što je Držić zapravo htio postići - nećemo saznati...Krleža je kasnije rekao da se divi Držiću i njegoovj borbi protiv plemstva. Sloboda je, naravno, imala svoju cijenu - kao i uvijek...Za razliku od Držića, Gundulić je bio dio plemstva, i već rođenjem predodređen za visoke državne funkcije....Pametno ih je koristio, i nikada nije dizao pobune protiv plemstva, kojem je i sam pripadao. Milana nas je "počastila" dijelom svoga doktorata, a mi smo zapravo beta čitatelji...Na kraju smo svi spontano zapljeskali, jer je stvarno intrigantno, uz puno detalja i znanja, objasnila ova dva pisca...Koje detalje je uočila - prava komparatistica. Nevjerojatne sudbine! Čim objavi doktorat, zamolit ću je za jedan primjerak.....IMG-20230616-181254-HDR-2


IMG-20230616-181302-HDR-2

Događanje broj tri: Nordijci su jednako poznati po svojim pripovijetkama i mitovima kao što su bili i po svojim vikinškim pohodima. Obilje literature koju su ostavili za sobom prepuno je kako zanosnih, tako i mračnih ali i herojskih priča koje ponekad djeluju toliko realistično da djeluju poput modernih romana dok su neke od tih priča ponekad krajnje jezovite pa čak i brutalne…Edicija "Stanek" objavila je knjigu iz edicije ‘Epske priče’ – Nordijski mitovi i pripovijetke, a koja vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima. Predstavljanje se održalo u Knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović." Pred nama jedna od najpoznatijih, a kako za nju kažu i jedna od najokrutnijih mitologija svijeta. Ona nordijskog naroda. Nordijci su jednako poznati po svojim pripovijetkama i mitovima kao što su bili i po svojim vikinškim pohodima. Obilje literature koju su ostavili za sobom prepuno je kako zanosnih, tako i mračnih ali i herojskih priča koje ponekad djeluju toliko realistično da djeluju poput modernih romana dok su neke od tih priča ponekad krajnje jezovite pa čak i brutalne. Stare su ovo priče, prenošene usmenim putem stotinama godina prije njihova zapisivanja tijekom 12. st. pa nadalje. Priče u kojima su granice između ovozemaljskog i nadnaravnog, ljudskog i božanskog često zamagljene pa nerijetko prelaze iz jednog u drugo. Pred vama su priče u kojima glavnu riječ vode brojna božanstva, divovi, patuljci, zmajevi, heroine i heroji, zlikovci, sjecikese i lupeži, poludjeli berserkeri i ratno nastrojeni Varjazi, pjesnici zvani skaldi, proročice i mnoga druga podzemna stvorenja kojih su se klonili i oni najhrabriji. Otvorite korice ove začudne knjige i prošećite svjetovima Yggdrasila, stabla svjetova u kojima vas očekuju jednooki Odin i njegova supruga Frigg, prelijepa Freyja, čuvar Asgarda Heimdall ali i glavni negativac Loki koji je udružio snage sa svojom djecom – vukom Fenrirom, zmijom Jormungandrom te vladaricom svijeta mrtvih Helom, kako bi započeo kraj svijeta poznatiji kao Ragnarok. Od trenutka kada ćete otvoriti ovu knjigu pa sve do posljednje strane – budite na oprezu, kao što su bili i oni koji su stotinama godina prije vas bili kada su pričali te iste priče. Jer nisu badava ovaj svijet nazivali prilično neprijateljskim.
Raskošno izdanje knjige zaista je vrijedno imati, pogotovo što gospodin Stanek, izdavač iz Varaždina, ima u planu izdavati i ostale mitove - pa i slavenske mitove! Odrastala sam uz slovačke, češke, poljske, ruske mitove i bajke, P. Dobšinsky je bio moj nadraži pisac...Mnoge od tih mitova kasije sam gledala na filmu...Genijalno! Nordijski mitovi će biti prvi u nizu; obožavam i veselim se čitanju!!!!! Koliko bogova, vila i "običnih" zemaljskih junaka se nalazi u toj knjizi! Naravno, posebno se veselim i slavenskim mitovima.
Jesu, nordijski mitovi su nasilni, nema uljepšavanja završetaka...Ali, bez obzira na to - biti će bajka čitati ih...Ne znam da li ste znali, ali bajke braće Grimm su prerađene - točnije, njihov kraj - gdje su likovi također ginuli...Međutim, jako je teško pronaći ljude, koji će čitati takav kraj....Pa da bajke ne bi postale ekonomski promašaj, krajevi su se izmijenili, mnogi ubijeni junaci - preživjeli su...Takve smo mitove i bajke i mi upoznali....
IMG-20230616-195027-HDR-2. IMG-20230616-221405-HDR-3

Ovo je moj osamstoti post od kada sam se vratila na blog. Ljubim vas!

- 23:25 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Festival europske kratke priče - Fraktura

FESTIVAL OF THE EUROPEAN SHORT STORY; Festival europske kratke priče

Zagreb / Zadar 14. – 18. 6. 2023.
Razum i osjećaji / Sense and sensibility
www.europeanshortstory.org
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca


Zagreb



Četvrtak, 15. lipnja
18.00
Zapadnjačke priče: Sándor Jászberényi

Razgovor (Mađarski autor)
„U teoriji bi razumijevanje koliko je sve besmisleno trebalo voditi u empatiju, ali moje priče pokazuju drukčije – jednostavno, svijet je okrutno i zlo mjesto. U krivu ste kad sugerirate da u mojim pričama nema suosjećanja – naprotiv, one su pune empatije, a ono čega u njima nema jest moraliziranje. Taj dio prepuštam čitateljima.”

Zapadnjačke priče naslov je još jedne sjajne, na hrvatski jezik prevedene zbirke pripovijedaka u kojoj nas Sándor Jászberényi i njegov prozni alter ego Daniel Maros vode u srce tame. O pričama koje svijet presijecaju od New Yorka i Londona, preko kurdskih izbjegličkih kampova u Siriji, pa sve do ratom zahvaćene Ukrajine ili migrantskih naselja u rodnoj mu Mađarskoj – s piscem i ratnim reporterom razgovara nagrađivani dvojac: novinar i publicist Jerko Bakotin te prevoditeljica Patricija Horvat.
Moderiraju | Moderated by: Jerko Bakotin & Patricija Horvat
Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17

Uh, tema je zaista teška. Sandor nema baš lijepe prognoze za Europu, posebno ne za naše prostore, za koje kaže da su istočnoeuropski. Jako dobro detektira sve probleme, bez obzira što je nekoliko godina živio na arapskim prostorima, s Arapima - i kaže da jako voli živjeti i tamo, ali je Europa ipak "njegov" prostor, koji najbolje poznaje i gdje je rođen (Mađarska).

Jerko Bakotin se nadovezao na ovu temu, ali iz hrvatske perspektive - tema migranata je jako važna, a Hrvatska je očito ima ulogu odvraćanja migranata od ulaska - zato čitamo, na žalost, o prebijanju migranata od strane policije i sl. Razmišljajući o tim riječima, najprije sam se stresla - ali, shvatila da je to, na žalost, istina...

Sandor je govorio o traumama, koje doživljava na svim tim ratnim prostorima koje mora službeno, kao novinar - posjetiti i pisati o njima....:((((( Pisanjem izbacuje sav stres i tugu. IMG-20230615-181750-HDR-2

Sandor, Patricija i Jerko

19.30
Jezerska voda nikad nije slatka: Giulia Caminito
Razgovor
„Društveni roman koji razotkriva laž u koju svi vjerujemo: da uz dobro obrazovanje svi možemo postati netko i nešto.”

U godinama dvijetisućitim, u koje je Giulia Caminito smjestila svoj dirljiv, ljutit, moćan i naglavce izvrnut bildungsroman Jezerska voda nikad nije slatka, velike političke i građanske bitke više ne postoje, a važno je jedino izboriti se za svoje mjesto pod suncem. Neispunjena obećanja “bolje budućnosti” i razočaranje čitave jedne generacije u ovom bestseleru nagrađenom uglednim nagradama Strega Off i Campiello ranjivost pretvaraju u bijes, a o tome gdje nas sve bijes može odvesti s autoricom će razgovarati Tatjana Peruško.
Moderira: Tatjana Peruško
Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17

Radi se o jednoj majci, koja svojoj kćeri želi bolji život od vlastitog, i smatra da će to najbolje postići obrazovanjem...No, njezina kćer ne misli tako...Želi slijediti vlastite snove i ideje, i živjeti svoj život kako ona želi i zamišlja....I što se dogodi?! Pa - ne završi nikada dobro, kada ne poslušamo svoju majku, koja sigurno želi najbolje....Samo je pitanje: da li na pravi način.....Ostalo ćete saznati na kraju ove lijepe, ali i potresne priče, koja se događa od dvijetisućite, ali zapravo - počinje već pedesetih godina u Italiji....

IMG-20230615-194253-HDR

Tatjana i Giulia

Ljubim vas! I uvijek uživajte u kvalitetnoj literaturi!!!!

- 01:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.06.2023.

Ritam odlazaka

Zagrebačka promocija romana "Ritam odlazaka" Vlaste Golub održala se u srijedu 14.6 s početkom u 19 i 30 u knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5.
Autorici je to četvrti roman po redu, ali prvi namijenjen odraslima. Na promociji će uz autoricu govoriti urednik Josip Pandurić i Dora Golub, dramaturginja i komparatistica književnosti i autorica pogovora romanu. Ulomke iz romana interpretirat će Vlasta i Igor Golub.
"Pripovjedna struktura romana Ritam odlazaka temelji se na ulančanom nizu reminiscencija, poetski intoniranih fragmenata u vidu bljeskova sjećanja četiriju protagonistica. Obiteljska povezanost među likovima ostaje zamućena u prvoj polovici romana, prepuštena čitateljevoj žudnji za gotovo detektivskim iznalaženjem narativne logike u tijeku radnje. Međutim, vrlo brzo postaje jasno da se radi o romanu čija je centralna tema neka vrsta transgeneracijske traume koja se prenosi ženskom nasljednom linijom; drugim riječima, u središtu je opisanih zbivanja prijenos prešućenog svjedočanstva specifičnog rodnog iskustva, uvelike obilježenog ukotvljenošću u većinom ruralnu i/ili provincijsku sredinu.(...)
Trauma koju, svaka na svoj način, podnose i Vera i Ana posljedica je represivnog patrijarhalnog odgoja sredinom 20. stoljeća. Navedeni kontekst ostavlja razoran trag na mentalnom zdravlju obiju žena, produžujući nanesenu im bol dodatnom stigmatizacijom njihova tobožnjeg ludila od strane okoline, kao i društvenom osudom 'lošeg' i nepotpunog majčinstva ili, što je još važnije, neuspjehom njegove adekvatne reprezentacije."
(iz pogovora Dore Golub)
Autorica naslovnice: Mirjana Zajec Vulić.

Kad sam došla na promociju, bila sam oduševljena skladom ove obitelji (majka, otac, kćer) i predivno je kako se međusobno podržavaju i razumiju. Kao da vidim svoju obitelj, samo je moja još malo proširena nećacima....Toplo oko srca!!!!!!

IMG-20230614-195235-HDR-2.
Igor Golub, Vlasta Golub, Dora Golub i urednik knjige, Josip Pandurić (nakladnik: Disput)


IMG-20230614-192744-HDR-2

Jedan moj kolega s fakulteta, inače i pisac, prati moj blog i nahvalio ga, kao i moje recenzije knjiga.....Mnogima daje link na blog, jer smatra da je zaista vrijedno čitanja. Hvala mu, baš me obradovao. I učvrstio u namjeri da pišem i dalje. Najbolja motivacija! Ma dobro, pisala bih ja i ovako - ali osjećam se još bolje ako je pozitiva i dobro pisanje prepoznato.

Bravo za naše nogometaše - Hrvatska je pobijedila u utakmici protiv Nizozemske u sklopu završnice Lige nacija u Rotterdamu, pa je time izborila finale! Sutra se još igra utakmica Španjolska-Italija, pa završnicu igramo s pobjednikom iz ovoga dvoboja. Bravo dečkiii! Modriću svaka čast - igra kao da je tek počeo karijeru.....


Ljubim vas!

- 01:31 - Komentari (15) - Isprintaj - #

utorak, 13.06.2023.

Ego, ljubav, istina

Iako su danas bila planirana tri književna događanja, nije bilo moguće stići na sve - jer su svi počinjali u 18 sati. Izabrala sam promociju, meni srcu najdražu. Izdavač je Palnetopija, promocija se održala u "Hoću knjigu". Knjiga se zove "Ego, ljubav, istina". Autor: Zoran Salopek. Pratim čovjeka i na Facebooku, i uvijek ima prekrasne objave - pa je to bio još jedna plus za isbor baš ove promocije.
Pridružite nam se na promociji nove knjige Zorana Salopeka "Ego, ljubav, istina"
"Sve je tu, i ego i život i svemir, samo kako bismo sakupili dovoljno iskustava, sazrijeli i spoznali vještinu ljubavi. Iskustvo ljubavi je ono što nam nedostaje, ono što naša duša traži u životu a da često ni ne znamo što je to.“

Nakon svoje prve knjige Neboder života, Zoran Salopek nas vodi dalje u promišljanju smisla i svrhe života i stalno iznova bodri da si postavljamo pitanje: tko sam stvarno ja – jer spoznaja o tome tko smo, odakle dolazimo, skupljanje iskustava i sazrijevanje kroz proces samoostvarenja pravi su smisao našeg života. Sve što danas jesmo i kako nam život izgleda samo je manifestacija, posljedica naše zrelosti. Sva patnja i negativne emocije samo su alarm naše duše da nama upravlja ego, a ne ljubav. Sebičnost, potreba za kontrolom, iluzije, želje, vezivanja, zamjeranja, odgađanja i sumnje, sve su to izazovi ega koje možemo prevladati uz pomoć svjesnosti, savjesti i hrabrosti na putu do istine. Kada utišamo ego i otkrijemo svoj put slijedeći istinu, spoznat ćemo ljubav. Kada spoznamo ljubav, otkriti ćemo i svrhu i jasnoću života.
Na promociji sudjeluju:
Patricia Salopek, Nataša Ozmec, Marko Cindrić i Zoran Salopek
moderatorica: Vlasta Prohaska, "Planetopija"


Citat iz knjige: "Razina brige i sklonosti katastrofičnosti pokazuju našu emocionalnu zrelost. Ako se ne brinemo, ne znači da ignoriramo stvarnost, nego da živimo u sadašnjosti.Kada sazremo roliko da se ne brinemo, postat ćemo sposobni živjeti u težim vremenima."Koliko je ovo istinito! I koliko bi ovo ljudi trebalo pročitati, posebno mnogi upravo ovdje, na blogu...Oni koji sve dovode u pitanje, brnu kao da je sutra smak svijeta ili naprosto ne osjećaju (jer je ne poznaju) sreću u životu...Razmislite makar malo o ovome....

Emocionalno zreli ljudi prvenstveno znaju upravljati sobom - jer ako to nismo sposobni, kako bi smo (npr. na nekom poslu) mogli upravljati drugima? Znati ih savjetovati, pokazati, ali i učiti od drugih...

Naravno, najzanimljivije je kada slušate osobno iskustvo. Meni se urezala u um priča, koju je s nama (punom dvoranom) podijelio Zoran Salopek. Imao je u mladim danima djevojku, no ona ga je u jednom trenutku ostavila. Kada je upitao za razlog njene odluke, odgovorila je: "Ne mogu. Ti rjšavaš sve moje probleme." Toliko ju je volio da je htio "počistit" put po kojem hoda, ali njoj to nije odgovaralo - jer je svoje izazove htjela ipak samostalnije rješavati....Može li biti previše ljubavi?! Očito može, ali takva ljubav - guši i onemogućuje rast...

Brige, tuge, zabrinutost - nestaje, ako živimo u sadašnjosti. Jer se koncentriramo na zadatak. U najvećoj boli trebamo se zapitati: što iz toga možemo naučiti?!

Topla preporuka za čitanje - knjiga kojoj ćete se vraćati...Razmišljati o sebi, postupcima, ljubavi i istini.

IMG-20230613-182640-HDR-2

Vlasta Prohaska, Nataša Ozmec, Zoran Salopek, Patricia Salopek (bijela haljina) i Marko Cindrić

Fotke rade, konačno! I u prošlom postu i u ovom! Ljubim vas!

- 23:35 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Čerečenje

V.B.Z. vas poziva na predstavljanje knjige „ČEREČENJE“, Dejana Šoraka
Ponedjeljak, 12. lipnja u 20 sati
Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb
Sudjeluju: dr. Vlaho Bogišić, Kruno Lokotar i Dejan Šorak.

Nakon 15 godina dubrovačkoj plemkinji Pavi Orsuli vratit će se pamćenje i ona će ponovno doći u svoj Grad, ali tamo više ništa neće biti isto: izborni Knez, Wu Tsang Li upravo je ponudio Zagrebu, prijestolnici novoosnovanog Hrvatskog Kraljevstva, koncesiju na 100 godina za Dubrovačku Republiku.
Prihvati li ulogu prve veleposlanice, Pave bi mogla kod Sjedinjenih Europskih Država spriječiti javno čerečenje koje se spektakularno priprema uz fiš-paprikaš u Andrijevcima, u Slavoniji koju kontroliraju plaćeničke vojske korporacija s kojima se sukobljavaju lokalne milicije domicilnog stanovništva.
No, sve je to samo politički okvir unutar kojega će se na pozornici Dubrovačkih ljetnih igara na Lovrijencu postavljati „Hamlet“.
Opisujući pripreme za predstavu, ocrtavajući uloge, likove i karaktere sa snažnim erotskim i emocionalnim nabojem, Dejan Šorak će nas podsjetiti da nije samo filmski, nego i kazališni režiser, znalac i naravno, sjajan pisac.
Kruno Lokotar - recenzija

Da vidimo, što rječnik kaže: Čerečenje

1. reg. sjeći meso na čereke, na četvrtine
2. pren. ekspr. nezgrapno dijeliti; komadati, razbijati (u doslovnom i prenesenom smislu)

Imam i fotke, ali njima ću se pozabaviti sutra. Da i ja probam kako to izgleda postavljati fotke preko drugih servera. Nadam se da ću uspjeti!
IMG-20230612-204525-HDR
delete duplicates online
.
Dejan Šorak, Kruno Lokotar i dr. sc. Vlaho Bogišić

image

Dejan Šorak, autor knjige

Dušu ispustih, fotke postavljat naučih Ljubim vas!

- 01:14 - Komentari (15) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.06.2023.

Pisma iz parka

Jučer sam se nanervirala radi nepravde prema Julijani Matanović (post spod ovoga), pa nisam ništa napisala o "Juru poezije". Ispravljam danas.

Zorica Krstičević Avdagić predstavila je svoju pjesničko likovnu zbirku „Pisma iz parka“. Likovni dio napravila je slikarica Vlasta Pastuović Aleksić. .
Recenziju za knjigu napisao je doktor Tin Lemac. Zaprešićka akademska slikarica Vlasta Pastuović Aleksić radila je kolaže na tih 28 pisama primijenivši razne tehnike. ..
Autorica govori svoje stihove iz zbirke....

Za divne fotografije zaslužan je Željko Buklijaš.

Ljubim vas!

- 21:54 - Komentari (9) - Isprintaj - #

subota, 10.06.2023.

Julijana i DKH; utrka...

Da najprije objasnim o čemu se radi: uredništvo časopisa "Republika" , na čelu sa Julijanom Matanović, dalo je ostavku. Julijana nije više mogla trpjeti napade, kojima je počela biti gotovo svakodnevno izložena.....Evo kako je reagirao jedna njen kolega!
Ovo je objava Đure Vidmarovića, pa čitajte.
"Poštovani uredniče, uvažene kolegice Šojat i Matanović pišu o izvarednoj izbornoj skupštini Druištva hrvatskih književnika kao o nekoj drami, nećemu što je njih užasnulo. To je njihova istiona i kao takva zaslužuje uvažavanje. Ali nisu u pravu. Javnosti treba obznaniti kako je u DHK prevladala demokracija i na to sam ponosan. Upravni odbor DHK, ne netko treći ili deseti, donio je LEGITIMNU ODLUKU o sazivanju Izvaredne izborne skupštine DHK i time svoje mandate, te mandate svih izabranih tijela DHK stavio na provjeru članstvu, odnosno Skupštini. Uredno je održana i predizborna skupština na kojoj su istaknuti kandidati za sva rečena tijela. Članovi Upravnog odbora javno su i iscrpno, u koncilijantnoj atmosferi, obznanili razloge ove povijesne odluke: nemogućnost daljnje suradnje s predsjednikom Društva i tajnikom Društva. Došlo je do blokade. Na sjednice Upravnopg odborea članovi su prestali dolaziti. Na izbornoj skupštini svi koji su to željeli iznosili su svoja mišljenja, a potom TAJNO,OD NIKOGA FIZIČKI NEOMETANI, obavili glasovanje, rezultat kojega je izbor nove predsjednice, ugledne znanstvenice, dr. sc. HRVOJKE MIHANOVIĆ-SALOPEK,dok je UPravni odbor u većini dobio povjerenje članstva. Urednica "Republike" je, također. iznijela svoje stavove. Kako sam bio jedan o članova DHK koji je imao primjedbe na njezino uređivanje književnog glasila DHK, javno sam ga iznio. U osnovi smatrao sam kako je urednica privatizirala "Republiku" i nametnula svoju uređivačku politiku onako kako je sama odredila kao da je riječ o privatnom glasilu.. Smatram kako "Republika" mora biti otvorena svim članovima DHK, jer su prijemom u članstvo stekli status i ravnopravnost. Ne treba raditi diskriminaciju na profesorski način. Urednici se trebaju vratiti na vrijeme kada su "Republiku" uređivali akademik Ante Stamač i književnik MIlan Mirić. Poštovana profesorica Matanović, je, dakako u najboljoj vjeri, izvršila, de facto, podjelu na književnike prvoga i drugoga reda. Ubacivati u svoju ostavku druge sadržaje nije dobro. Isto tako pokušati prikazivati DHK u nekom političkom kontekstu, govoriti o zavjeri, etc., ne odgovara stvarnosti. Kolege pisci iz DHPH imaju svoja glasila, svoj Statut, svoje financije, svoju kulurnu politiku, imaju sjajnih autora. Pa u ćemu je problem? Neka vlada živost. Natječimo se u kvalitetnim djelima. Kolegica predbacuje da neki odlaze na drugu stranu. Da, točno, ali neki i dolaze u DHK. Pri tome prolaze potrebnu proceduru predviđenu Statutom DHK. Čemu forsirati integralizam i kult ličnosti. Kolegice Matanović, protiv Vas kao osobe, a najviše kao spisateljice nitko ništa nema. Što više, mnogi Vas vole i cijene.Ta Vi ste i žena ćuvenog akademika Pavla Pavličića! Osjećajte zadovoljstvo u ravnopravnosti s ostalim kolegama. Zar je toilio bitno jeste li urednica ili samo član DHK? Kolegica Šojat je priča za sebe. Briljantna književnica. Dragovoljka HOS-a, kandidatkinja za gradonačlnicu Osijeka... dakle i političarka. Stoga bih njezin tekst morao analizirati kao politički govor, a to ne želim. Dragocjeni ste kao književnica, poštovana kolegice Šojat. Stvarajte i dalje, a politiku prepustite drugima."

Zamisli ti, politiku treba prepustiti drugima, jer je slučajno - njegova kolegica Šojat žena...:(((( Julijana, očito, vrijedi - prema mišljenju gospodina Vidmarovića, samo kao žena akademika Pavličića...:(((( Gdje mi živimo?! I onda se ja čudim ispadima na blogu...:(((( Kako ne, kad smo kao društvo upali u duboki ponor...Na žalost..:(((
Ovo je tekst sa profila moje prijateljice, kako fejs kaže. Ne mogu vjerovati da je Đuro Vidmarović ovako nepismen i da je u stanju ovoliko nisko ići. Nevjerojatno!

I Julijana, umjesto da piše i brine o svom izdavačkom poduzeću "Lađa od vode", mora se boriti s ovakvim mediokritetima...Jao, jao...:(((( Politika, na žalost, svugdje pušta svoje pipke....I tamo, gdje joj je najmanje mjesto - u književnosti i kulturi!

I na kraju sam sav jad išla trčati DM žensku utrku na Jarunu....Humanitarna je, pa eto činim i dobro djelo...I pomažem i sebi....

Što vi kažete?! Ljubim vas!

- 19:36 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju

Danas (sinoć) je bilo predstavljanje romana "Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju" Žarka Jovanovskog. Predstavljanje se održalo u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u petak, 9. lipnja, u 19h. O knjizi su govoriti autor Žarko Jovanovski,Boris Perić i izdavač Josip Ivanović.
Davno nisam bila na čudnijoj, ali ni zabavnijoj promociji...Biti će svakako užitak čitanja...:)))) Perić i Jovanovski sa pivce za živce na promociji :)))), čitanje Jovanovskog vlastitog teksta nevjerojatno - kao da čita profesionalni glumac....
Na naslovnici knjige - lubanja :)))) Kažem vam - neka vilenjačka posla...Čim je Perić tu - znate što slijedi..:)))))
. . . Fotke: Jovanovski, Perić i Josip Ivanović kao predstavnik nakladnika "Edicije Božićević".
Žarko Jovanovski (Zagreb, 1966.) hrvatski je pjesnik, prozaist i grafičar. Objevio je jedanaest zbirki poezije, zbirku kratkih pripovijesti "Priče o Lenjinu i Staljinu"i roman"Pizzeria Europa" (V.B.Z, 2020.), pa je roman "Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju" njegov je drugi roman.

Drugo događanje: Booksa.Na novoj tribini Pjesnikinja petkom slušala sam dva novija poetska glasa, Mateju Tutiš i Andreu Debak. Prvijenac Andree Debak Jezik vode donosi novi i snažan pjesničk izrazi, a prvu pjesničku knjigu Mateje Tutiš željno iščekujem.
S pjesnikinjama je razgovarala Monika Herceg, o pjesničkim zbirkama i rukopisima koje pripremaju, o ulasku u književni svijet, načinu na koji pristupaju poeziju, utjecajima i međusobnim čitanjima. O jeziku, prostoru i kako prostor utječe na nas i našu psihu, o arhitekturi (arhitekturi kao takvoj, ali i arhitekturi života).




S mikrofonom Monika Herceg, a na ispovjednom kauču Andera Debak (plava) i Matea Tutiš.

Andrea Debak, iz zbirke "Jezik vode", pjesma:

moje tijelo i tijelo tvoje

od dlana rasječeni prsti
krvareći pod istim nebom
zagrljaj ne pronalaze
u džepovima
tuđih kaputa.


Ljubim vas!






- 01:27 - Komentari (7) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.06.2023.

Riješeno

. Rješila KingCross - i onih pedeset eura - hvala Mia!!!! Dakle, za pedeset eura uzela sam aparatić za šišanje wufke, zatim za hvatač dlaka kod pranja i rukavica za skidanje viška dlake. Sebi sam uzela male bežične slušalice, sad kada je mobitel popravljen. Drago mi je da sam, uz natezanja, ali ipak - uspjela riješiti ovu nagradu. Prije nekoliko postova pisala sam o cijeloj situaciji...Ljubim!!!

- 21:04 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Ljubav se lomi na poznati način

Promocija knjige Sandre Polić Živković: "Ljubav se lomi na poznati način" održala se 07.06. u "Botaničaru". Mlada pjesnikinja u odličnoj atmosferi čitala je svoje pjesme, a moderatorica je bila Monika Herceg.


Maleni ponori ljudske tuge, mjesta lomova, ali i zacjeljenja, padovi, ali i pokušaji da život ne promišljamo drugačije nego kao stalnu borbu, za ljubav i nježnost - sve to je knjiga Sandre Polić Živković. Jednostavnim jezikom ova knjiga dodiruje najbitnije teme, od one kako su nas naši roditelji obilježili, do toga koliko možemo dati našoj djeci. Ljubav je možda ono što okuplja pod zajednički krov sve pjesme ove zbirke pjesama, ljubav koja se trudi nadvladati i početne pozicije, i preskočiti stranputice. Ljubav koja, svjesni smo, može mijenjati nas, a samim time i svijet. Topla je ovo i ne vjerojatno ljudska zbirka poezije koja nas poziva na osjećanje i na život kakav bi trebao zaista biti, ispunjen emocijama i našim pokušajima da jedni drugima dajemo ono najbolje od sebe.


Monika Herceg - recenzija zbirke pjesama


O autorici:


Sandra Polić Živković živi i radi u Rijeci. Po struci magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Objavila slikovnicu "Dok vani pada kiša" i zbirku poezije "Zaštitni faktor". Dobitnica potpore Grada Rijeke za poticanje književnog stvaralaštva autora 2019. godine.
Divna mlada dama, o kojoj će se još čuti...Jedna zanimljiva: (divno mi je da je svaki naslov već poseban dio za sebe, u kojem je sublimirano sve, što se pjesmom željelo reći):

Radoznala

nisam trebala pitati koliko ih je bilo prije mene


broj veći od mojih godina natjerao me da sahranim znatiželju.




Ljubim vas!

- 01:20 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 07.06.2023.

KVAKA - Konferencija 24. sata

Danas sam bila na trećoj konferenciji 24. sata, a današnja je tema bila Hrvatska nakon uvođenja eura, gospodarstvo, radna snaga.....Hilton Garden - mjesto događanja...


9.30 - 9.35

UVODNI GOVOR
ANA DASOVIĆ, urednica deska i rubrike Obrazovanje, 24sata

9.35 - 9.40

POZDRAVNI GOVOR
ZORAN TURKOVIĆ, direktor 24sata

9.40 – 10.05

UVODNO PREDAVANJE
Osvrt na prvih 6 mjeseci eura

BORIS VUJČIĆ, guverner Hrvatske narodne banke

10.05 – 10.20

IZLAGANJE
Hrvatska nakon uvođenja eura – fiskalna politika i gospodarski izgledi

DAVOR ZORIČIĆ, državni tajnik Ministarstva financija RH

10.20 - 11.10

PANEL 1
HRVATSKO GOSPODARSTVO U NOVOJ VALUTI: OČEKIVANJA, REALNOST, PROGNOZE
PANELISTI:
VELIBOR MAČKIĆ, posebni savjetnik Predsjednika RH za ekonomiju

HRVOJE STOJIĆ, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

GORAN ŠARAVANJA, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore (HGK)

MODERATOR:
VEDRANA PRIBIČEVIĆ, predavačica na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM)

11.10 - 11.25

PAUZA
11.25 - 12.15

PANEL 2
KONKURENTNOST TRŽIŠTA RADA I DEFICIT RADNE SNAGE U EUROZONI
PANELISTI:
DALIBOR KRATOHVIL, predsjednik Hrvatske obrtničke komore

ANDREJ KRISTEK, ravnatelj Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek

MANUELA VUKELIĆ, CEO, JOB Hunter

INES BOKAN, voditeljica portala posao.hr

MODERATOR:
IGOR ALBORGHETTI, glavni urednik magazina Express

12.15 - 12.35

PAUZA
12.35 - 13.25

PANEL 3
ENERGETSKA SIGURNOST HRVATSKE I EU ZELENA TRANZICIJA
PANELISTI:
MARIJA ŠĆULAC DOMAC, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore (HGK)

DENIS ČAMBER, Voditelj razvoja poslovanja, KONČAR - Inženjering

ZORAN MILIŠA, predsjednik uprave tvrtke ENNA Opskrba

MATEJ BARIČEVIĆ ĐORĐEVIĆ, predsjednik uprave HeneR energy solutions

MODERATOR:
BOJANA MRVOŠ PAVIĆ, novinarka 24sata i magazina Express

13.25 - 13.40

PAUZA
13.40 - 14.30

PANEL 4
GLOBALNA ZBIVANJA, PREKID LANACA DOBAVE TE VAŽNOST DOSTUPNOSTI I ZAŠTITE PODATAKA
PANELISTI:
KREŠIMIR JURIĆ, direktor Sektora prodaje i marketinga, Setcor

IVAN KOVAČ, voditelj odjela za razvoj i isporuku usluga, Setcor

IGOR RUŽIĆ, član uprave Toyota Tsusho Leasing Croatia

IVAN STANIĆ, IT direktor, Overseas Trade Co.Ltd. d.o.o

MODERATOR:
SENAD KULENOVIĆ, Managing partner u Agilcon d.o.o.

14.30 - 15.20

PANEL 5
PRIMJENA AI U SVAKODNEVNOM POSLOVANJU I OTVORENA PITANJA U EU ZAKONODAVSTVU
PANELISTI:
MIRO ANTONIJEVIĆ, voditelj Odjela za razvoj softvera tvrtke KONČAR - Digital

MIRAN GOSTA, ravnatelj HAKOM-a

NIKOLINA KLARIĆ, product owner za primjenu AI-a, Hrvatski Telekom

DINO ČOVIĆ, vanjski predavač, Poslovno veleučilište Zagreb (PVZG)

MODERATOR:
LORDAN KONDIĆ, predavač na Visokom učilištu Algebra

15.20 - 15.25

ZAVRŠNA RIJEČ
ANA DASOVIĆ, urednica deska i rubrike Obrazovanje, 24. sata

Ostala sam do kraja drugog panela, i baš je bilo korisno saznati nešto više o uvođenju eura i uvozu radne snage iz inozemstva, iako mi sami imamo nezaposlenih....

Ljubim!

- 00:07 - Komentari (11) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.06.2023.

Mall.hr

Dakle, danas sam nakon mjesec dana otišla po moju Nokiu; savršeno sve; dočekale me poruke, Viber i sl. Kada se počela oglašavati :)))) - nije stala petnaest minuta :))))) Sredila i novčanik u mojoj banci, tako sa sada mogu mahati ne samo karticom - nego i mobitelom...:))))
E sad, nakon svega obavljenog - krenem ja rješiti poklon, koji sam dobila na Vau Vau Vikendu....Mall.hr. Koji cirkus, ljudi moji! Dobila sam vrijednost 50 eura. Dolazim kupiti kabel, koji će mi omogućiti da prebacujem fotografije s fotoaparata na mobitel...I bežične slušalice za mobitel...I to je to! E, neče ići. Pola sata najprije ne znaju ukucati kod, koji sam dobila - e da bi mogla iskoristiti iznos...Na kraju uspiju. Prodavačica i šefica zajedno...:((( No, sada je gotovo i mogu ići sa kupljenim - pomislim...Ali ne. :((((
Imaju slušalice na lageru, ali nemaju drugi - moraju naručiti iz Slovenije. I ne mogu dobiti ni slušalice - jer nema drugog artikla...:(((( I ako otiđoh neobavljena posla, iako su mi rekli da ništa ne brinem - da će narudžba koju su napravili stići do 07. 06.
Živi bili - vidjeli...Što bi bilo jednostavno - kad može biti super komplicirano, jel tako...:((((
Ipak, živim u nadi :)))))
No, kraj dana puno ljepši - susret sa prijateljicom na Črnomercu. Uživanje u kavi...I razgovoru....Jedemo jagode...Milina...
Eto, u pol plača, u pol smijeha..:)))).
Da bih upotpunila ovaj dan, izradila sam i ovog malog medvjedića...
Ljubim vas!

- 23:15 - Komentari (19) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.06.2023.

Tajne zanata

Nedjelja, 04.06.2023. u 18 sati
u Knjižnici Bogdan Ogrizović, Zagreb
(suradnja sa The World Poetry Movement)
Voditeljica SONJA MANOJLOVIĆ
u ciklusu pjesničkih večeri
1.
„Tajne zanata – tajne poetika“ – IVAN ROGIĆ NEHAJEV, ovogodišnji dobitnik
Nazorove nagrade za životno djelo
2.
Prevedena pjesma:
JIDI MAJIA, Kina: Drombulja
(sa kineskog preveo DINKO TELEĆAN)
3.
Mala besplatna razmjena knjiga
Donesite koliko imate, uzmite koliko hoćete!


Bilo je sjajno; Sonja uvijek spremna s odličnim pitanjima i pjesmama, a nije zaostajao ni pjesnik Ivan Rogić Nehajev.

S obzirom da sutra idem po mobitel, neću danas ni pokušavati postaviti fotografije...Sinoć sam pokušavala skoro do tri ujutro - bezuspješno....Ljubim!

- 22:52 - Komentari (13) - Isprintaj - #

O Kini, kineskom jeziku i kulturi

Točno u podne, u zgradi "Zagrepčanke", održano je jedno predivno predavanje o kineskom jeziku i kulturi, kao i o korištenju društvenih mreža u Kini. Bilo je prekrasno.

Događanje je otvoreno predavanjem u kojem se pokušalo odgovoriti na pitanje svih pitanja “Je li kineski jezik težak?” Što je u kineskom jeziku teško a što je lako? Koje su razlike između kineskog i hrvatskog jezika? Ključna su ovo pitanja koja će nam pomoći da zajedno dođemo do realnog odgovora; njima će se baviti Vesna Baćović, profesorica kineskog jezika i direktorica Haohan škole kineskog jezika.

Vesna je završila četvorogodišnji studij kineskog jezika i književnosti te je provela dvije godine na najboljem fakultetu za učenje kineskog jezika, BLCU u Pekingu. Kao velika zaljubljenica u kineski jezik i kulturu, Kinu je posjetila više puta, kako u privatnom tako i u poslovnom aranžmanu - organizatorica je tri turističko-edukativna putovanja u Kinu. Pored nastave koju vodi, piše blog postove za Kineski kutak, blog s preko 70 tekstova. Također, organizira vannastavne aktivnosti za polaznike svoje škole, ali i za sve štovatelje Kine. Svoje znanje o kineskom jeziku i kulturi dijeli i na društvenim mrežama škole kao i na portalu She.hr.

Dan kineskog jezika i kulture zaključila je predavanjem Antonija Putić, koja je završetkom Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu krenula na putovanja, zbog posla, znatiželje i umjetničkog duha. Proputovala je, kako sama ističe, više zemalja nego što je planirala, a sada o njima rado piše i govori. Ova mlada dama, producentica i umjetnica, u Kini je provela više od tri godine. Očarana dalekoistočnom kulturom i načinom življenja, piše o svojim doživljajima i neobičnim mjestima koja je posjetila, okusima koje je isprobala i receptima koje je na Dalekom istoku prikupila i pripremila. Uz objave u tiskanim medijima i portalima, gostovanja na radijskim stanicama, Antonija vodi i Facebook stranicu na kojoj možete saznati mnogobrojne zanimljivosti o nevjerojatnom životu Kine. Objavila je više od 200 tekstova u digitalnim i tiskanim medijima. Stalni je kolumnist za novine Kana, portal Putoholičari, Zvono i Putopisi. Povremeno objavljuje tekstove i u drugim medijima.

Vrlo je česta i rado viđena gošća predavač na našim vannastavnim aktivnostima. Ovaj put, njezino predavanje pod nazivom "Digitalna Kina" na temu je interneta i društvenih mreža u Kini i otvoriti će pitanja o kvalitetnoj upotrebi istih i u Europi. Jesu li u Kini smislili bolji način za korištenje suvremene tehnologije, trebamo li i mi slijediti njihov primjer i pružiti mladim generacijama drugačije digitalno okruženje u kojem odrastaju?


U hrvatskoj dijalektologiji skupina dijalekata (dijalekti su naziv za govor određenog područja ili skupine ljudi) naziva se narječje. Hrvatski jezik obuhvaća tri narječja koja se prema upitnoj zamjenici nazivaju čakavsko, kajkavsko i štokavsko narječje.

U hrvatskom jeziku standardni jezik ne naziva se dijalektom, nego samo govorni oblici jezika dok se u stranoj literaturi pojam "dijalekt" koristi u širem smislu tako da obuhvaća sve oblike jezika, uključujući i standardni jezik.

U kineskom jeziku postoji 8 dijalekata; govornici različitih dijalekata međusobno se ne razumiju. Mandarinski je najrasprostranjeniji.

Imenice.

Osim što se mijenjaju po padežima (deklinacija), u hrvatskom jeziku imenice imaju jedninu i množinu, mogu biti u ženskom, muškom ili srednjem rodu te se dijele na vlastite i opće (opće imenice dijele se u tri skupine: 1. one koje označuju pojedinu vrstu bića, stvari i pojave 2. zbirne imenice (ime za skup istovrsnih bića ili predmeta koji se uzimaju kao cjelina (granje, perad, lišće), znače množinu 3. gradivne imenice (označavaju tvari ili materiju, uvijek se upotrebljavaju u jednini osim ako znače različite vrste neke tvari ili materije (kemijske soli, crna brašna i sl.)).

U kineskom?

Imenice se ne dekliniraju , množinu (sufiks ě men) i rod (prefiks 7 nán muško i s nÚ žensko) imaju samo imenice koje se odnose na ljude i, u suštini, sve što trebamo znati je da je neka riječ imenice kako bismo ju dobro pozicionirali u rečenici i stavili ju u službu subjekta (vršitelj radnje) ili objekta (predmet radnje).

U kineskom jeziku ima jako puno riječi koje imaju isti izgovor a različit ispis (homofoni) ILI isti ispis a različit izgovor (homografi).

Pojava homonimije (riječi se isto pišu ili isto izgovaraju a imaju različito značenje) postoji i u hrvatskom; poznat je primjer: gore gore gore.

Izlazim s predavanja, i zvoni ovaj moj mali, crveni mobitel....Moja Jelena (Splitska, kako je ja zovem; najbolja prijateljica iz osnovne)....Nije joj dobro. Bila je na nekim pretragama, sutra se vraća u Split i čeka nalaze...:((((( Danas ćemo se naći na kavi.....


Ljubim vas!

Ps: Isti post objavljen sinoć, ispod ovog posta se nalazi, međutim kada sam htjela još nadopuniti - nije prošlo, sve dok nisam izbrisala sliku koju sam u prethodnom postu uspjela objaviti...:((((((( Ne da pa ne da...:(((( Ispod pogledaje sliku, a ovdje pročitajte tekst - što da vam kažem...Ljubim!

- 08:54 - Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 03.06.2023.

Danas o Kini...

Točno u podne, u zgradi "Zagrepčanke", održano je jedno predivno predavanje o kineskom jeziku i kulturi, kao i o korištenju društvenih mreža u Kini. Bilo je prekrasno.
Događanje je otvoreno predavanjem u kojem se pokušalo odgovoriti na pitanje svih pitanja “Je li kineski jezik težak?” Što je u kineskom jeziku teško a što je lako? Koje su razlike između kineskog i hrvatskog jezika? Ključna su ovo pitanja koja će nam pomoći da zajedno dođemo do realnog odgovora; njima će se baviti Vesna Baćović, profesorica kineskog jezika i direktorica Haohan škole kineskog jezika.
Vesna je završila četvorogodišnji studij kineskog jezika i književnosti te je provela dvije godine na najboljem fakultetu za učenje kineskog jezika, BLCU u Pekingu. Kao velika zaljubljenica u kineski jezik i kulturu, Kinu je posjetila više puta, kako u privatnom tako i u poslovnom aranžmanu - organizatorica je tri turističko-edukativna putovanja u Kinu. Pored nastave koju vodi, piše blog postove za Kineski kutak, blog s preko 70 tekstova. Također, organizira vannastavne aktivnosti za polaznike svoje škole, ali i za sve štovatelje Kine. Svoje znanje o kineskom jeziku i kulturi dijeli i na društvenim mrežama škole kao i na portalu She.hr.
Dan kineskog jezika i kulture zaključila je predavanjem Antonija Putić, koja je završetkom Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu krenula na putovanja, zbog posla, znatiželje i umjetničkog duha. Proputovala je, kako sama ističe, više zemalja nego što je planirala, a sada o njima rado piše i govori. Ova mlada dama, producentica i umjetnica, u Kini je provela više od tri godine. Očarana dalekoistočnom kulturom i načinom življenja, piše o svojim doživljajima i neobičnim mjestima koja je posjetila, okusima koje je isprobala i receptima koje je na Dalekom istoku prikupila i pripremila. Uz objave u tiskanim medijima i portalima, gostovanja na radijskim stanicama, Antonija vodi i Facebook stranicu na kojoj možete saznati mnogobrojne zanimljivosti o nevjerojatnom životu Kine. Objavila je više od 200 tekstova u digitalnim i tiskanim medijima. Stalni je kolumnist za novine Kana, portal Putoholičari, Zvono i Putopisi. Povremeno objavljuje tekstove i u drugim medijima.
Vrlo je česta i rado viđena gošća predavač na našim vannastavnim aktivnostima. Ovaj put, njezino predavanje pod nazivom "Digitalna Kina" na temu je interneta i društvenih mreža u Kini i otvoriti će pitanja o kvalitetnoj upotrebi istih i u Europi. Jesu li u Kini smislili bolji način za korištenje suvremene tehnologije, trebamo li i mi slijediti njihov primjer i pružiti mladim generacijama drugačije digitalno okruženje u kojem odrastaju?

Moja malenkost u prvom redu, bijeloj haljini...Skinula sa njihovih stranica....Vidjet ću da li ću uspjeti objaviti fotografiju...

U hrvatskoj dijalektologiji skupina dijalekata (dijalekti su naziv za govor određenog područja ili skupine ljudi) naziva se narječje. Hrvatski jezik obuhvaća tri narječja koja se prema upitnoj zamjenici nazivaju čakavsko, kajkavsko i štokavsko narječje.
U hrvatskom jeziku standardni jezik ne naziva se dijalektom, nego samo govorni oblici jezika dok se u stranoj literaturi pojam "dijalekt" koristi u širem smislu tako da obuhvaća sve oblike jezika, uključujući i standardni jezik.
U kineskom jeziku postoji 8 dijalekata; govornici različitih dijalekata međusobno se ne razumiju. Mandarinski jezik je najrasprostranjeniji.
Imenice.
Osim što se mijenjaju po padežima (deklinacija), u hrvatskom jeziku imenice imaju jedninu i množinu, mogu biti u ženskom, muškom ili srednjem rodu te se dijele na vlastite i opće (opće imenice dijele se u tri skupine: 1. one koje označuju pojedinu vrstu bića, stvari i pojave 2. zbirne imenice (ime za skup istovrsnih bića ili predmeta koji se uzimaju kao cjelina (granje, perad, lišće), znače množinu 3. gradivne imenice (označavaju tvari ili materiju, uvijek se upotrebljavaju u jednini osim ako znače različite vrste neke tvari ili materije (kemijske soli, crna brašna i sl.)).
U kineskom?
Imenice se ne dekliniraju , množinu (sufiks ě men) i rod (prefiks 7 nán muško i s nÚ žensko) imaju samo imenice koje se odnose na ljude i, u suštini, sve što trebamo znati je da je neka riječ imenice kako bismo ju dobro pozicionirali u rečenici i stavili ju u službu subjekta (vršitelj radnje) ili objekta (predmet radnje).


- 23:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Tonkine priče

Ujutro - frizerka, farbanje i šišanje. Super ispalo. Nadam se da ću uspjeti postaviti slike...:)))
6. Salon pjenušavih vina Zagreb ove godine održao se 2. lipnja 2023. u restoranu Maksimir.
Salon se, kao i prošle godine predstavio ljubiteljima pjenušavih vina u svojoj lepršavoj "boutique" verziji jer smanjuje broj izlagača, pružajući im veću vidljivost i učinkovitost promocije. Novi format, nova lokacija i novi partneri daju posebnu draž Salonu, uz glazbenu pratnju i šarm nekih starih zagrebačkih vremena, uokvirenih u bajkovito zelenilo! Blještavilo pjenušavih vina uljepšat će poslijepodnevne maksimirske vedute uz radost dolaska ljeta kada najviše godi osvježenje - mjehurićima.
I bilo je fenomenalno - ja sam probala nekoliko rozea, i zaustavila se - jer bi me Mia udavila svojim šapicama...:)))))

Naravno, gdje je iće i piće :))) - tu je i Ribafish::)))))

Nakon dobrih pjenušaca, ostala sam pojesti i jedan burger....

Za kraj ovog posebnog dana, promocija knjige naše drage Demetre! Događaj za pamćenje....I neki blogeri su došli čestitati...Zlica, Mladen, Tiginarius....
"Tonkine priče" (Tonkine, jer Demetru mnogi zovu Tonka - skraćeno od Antonija). Meni se više sviđa Željka...:))) Nisam odavno bila na ljepšoj promociji, gdje se moglo čuti od recenzija knjige, preko krasnih melodija i gitare, za koje se pobrinuo jedan od Tonkinih zetova, preko pjevanja.....Naravno, čitale su se i neke od Tonkinih priča...S osmijehom na licu izašla sam s ove predivne promocije, nadajući se da ću prisustvovati i "Tonkinim pričama 2". I kao i za "Tonkine priče", napisati recenziju....

Svima koji niste bili - velika šteta, jer su ovakva događanja zaista vrlo rijetka. Intenzitet lijepih emocija se doslovno osjećao u zraku. No, Demetra je izabrala ovaj datum promocije, jer joj je danas i rođendan. Pa smo na početku promocije svi zapjevali "Sretan rođendan".. Zaista, ne znam više datum, dan i sat kada je počelo naše prijateljstvo - ali znam da uživam u svakom njegovom trenutku i da sam neizmjerno sretna da je pandemija završila i da je knjiga konačno predstavljena na prekrasan način - bez obzira što je izašla u zdravstveno rizično vrijeme....I dočekala da zasjaji!

Hvala draga Željka na ovom nezaboravnom događaju! I na poklonima, koji su dočekali svih nas koji smo prisustvovali promociji i sudjelovali u njoj.


Ljubim!

Ps: Još uvijek mi ne dozvoljava umetanje slika!:(((( Ipak, javili su mi iz servisa da je moja Nokia popravljena, nema više potres mozga, neće zvati naokolo iza ponoći, dobila je novo staklo pa će biti ušminkaka, kao nova :)))) i svakako - vraća se s njom i fotić koji je u njoj! Pa ću pokušati tako....Iako je meni uvijek ljepše snimati s fotografskim aparatom...Ljubim!

- 00:45 - Komentari (16) - Isprintaj - #

petak, 02.06.2023.

Zagreb Beer Fest - otvaranje

Danas je otvoren Zagreb Beer Fest, na Trgu dr. Franje Tuđmana. Bile smo Mia i ja; pojele krumpiriće i popila (ja) pivu (Pale Ale)....Nisam nosila fotoaparat, no vjerujem da ćemo uspjeti još jednom otići.....
Večerašnje događanje: promocija knjige Miroslava Kirina "Zapisci iz dodirnutih krajeva". Naklada" Mala zvona" predstavila je novi naslov u biblioteci „U prvom licu”, knjigu putopisa Miroslava Kirina „Zapisci iz dodirnutih krajeva”. O knjizi su, uz autora, govorili Biserka Goleš Glasnović i urednica i vlasnica "Malih zvona" Sanja Lovrenčić, a izabrane ulomke sjajno je čitao Vid Bešlić.
O knjizi:
Knjiga putopisa Miroslava Kirina objedinjuje bilješke iz različitih razdoblja autorova života, no odlikuje se koherentnošću i stilskom dorađenošću te se doima poput organske cjeline. Započinje zapisima iz Pariza 2005., njome dominira srednji dio posvećen boravcima u Kini, a završava kratkim bilješkama s putovanja po Hrvatskoj. Na toj se putanji autorova zapažanja kreću u širokom rasponu od posve jednostavnih svakodnevnih sitnica koje mu se nađu u vidnom polju sve do široke kulturalne problematike dalekoistočnih prostora. Divan spoj proze, poezije i putovanja. Najveći prostor je poklonjen Kini, tako da je očito ostavila najupečatljiviji dojam.
Knjiga započinje zapisima iz Pariza 2005. godine, zatim je su središnji dio - boravak u Kini i na kraju završava kratkim bilješkama s putovanja po Hrvatskoj.

Posve van teme, ali meni je pobudilo sjećanja: "Mala zvona" se nalaze odmah ispod Cibonina tornja, Savska 28. Tu je nekada bio jedan klub. Brena je nastupala u tom klubu. Te je večeri poslala automobil po mene, jer sam se nalazila na predavanjima na Fakultetu političkih znanosti, pa ne bih stigla - bar ne na vrijeme....
Donijela je tada sa sobom i maminu baklavu (majka joj je tada još bila živa) i znam da je te večeri bila savršena. Najbolji nastup od kada pamtim. I atmosfera i sve - savršeno...Oprostite na reminiscencijama - i odmaku od teme....Vratilo me malo u prošla vremena....

Miroslav Kirin piše odlično, i stoga ova knjiga pruža užitak ljubiteljima putovanja, kao i ljubiteljima dobre književnosti. Ne, ovo nije roman - ovo su doslovno zapisi s raznih putovanja u određenom vremenskom razdoblju. Dobila sam posvetu: Lukici, za putovanje po izboru.:))))

Izdvajam, meni se posebno svidjelo:
"Razglednica iz Kazimierza", Krakow (2015.)

Možda je juha prekisela
Krumpir tvrd u sredini
Koščica mi se zabola u jezik
Kokošje srce potonulo
Nisam ga mogao naći

Možda je za susjednim stolom preglasno
Razgovarao mladi talijanski par
Što god bi on ispod glasa rekao
Ona bi popratila prštavim smijehom

Možda ne razumijem kako netko može biti sretan
Ondje gdje su protjerali tolike ljude
Opet smo uzeli premalen kofer
Mogla je stati tek razglednica
Nismo znali što bismo napislai
Ostavili smo je na stolu restorana.

Ostatak posta mi ne dozvoljava objaviti za sada - jer su fotografije...:(((( Probat ću kasnije, možda uspije...Ljubim!

- 07:29 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2023 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Travanj 2024 (18)
Ožujak 2024 (24)
Veljača 2024 (18)
Siječanj 2024 (20)
Prosinac 2023 (25)
Studeni 2023 (26)
Listopad 2023 (28)
Rujan 2023 (16)
Kolovoz 2023 (18)
Srpanj 2023 (22)
Lipanj 2023 (30)
Svibanj 2023 (27)
Travanj 2023 (28)
Ožujak 2023 (26)
Veljača 2023 (23)
Siječanj 2023 (24)
Prosinac 2022 (25)
Studeni 2022 (26)
Listopad 2022 (29)
Rujan 2022 (25)
Kolovoz 2022 (22)
Srpanj 2022 (22)
Lipanj 2022 (21)
Svibanj 2022 (28)
Travanj 2022 (29)
Ožujak 2022 (25)
Veljača 2022 (24)
Siječanj 2022 (25)
Prosinac 2021 (23)
Studeni 2021 (24)
Listopad 2021 (28)
Rujan 2021 (26)
Kolovoz 2021 (29)
Srpanj 2021 (31)
Lipanj 2021 (22)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Studeni 2020 (23)
Lipanj 2018 (1)
Opis bloga