koja zbunjola ta borovička, inicijalno sam bio uvjeren da se radi o likeru od borovnica, ti veliš da su u igri borove iglice, na netu pak navode slovačko alkoholno piće s okusom bobica kleke, što bi trebala biti borovica, koja kao nema veze s borovnicom, a kamoli borovim iglicama
13.04.2022. (07:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lijepa izložba, nadam se i ovdje slično jer mi je blizu Češke obeci. (Rakija borovička se radi uz dodatak boba, smrekinja borovice (kleka, brinje, smrič) slično kao brinjevec i gin, berem ih početkom jeseni u Gorskom kotaru za dodatak jelima a i sirove se koriste protiv gihta, artritisa i sl.)
13.04.2022. (10:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Gogoo: Spišska borovička se radi, osim svega što si nabrojao, i od u alkoholu natopljenih borovih iglica. I da, borovička je zaista ljekovita, ali treba paziti - jer ima u sebi vrlo visok postotak alkohola. Ljubim!
13.04.2022. (22:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Eto ja se nadao da ću isto nešto novo objavit ali inspiracija mi je doslovno na nuli što je tu je ako nema bolje ne forsirati stavio sam i u svoje komentare napomenu onako reda radi, a kod tebe 3 u 1 i ja to često napravim praktičnije je. Svako neku svoju tradiciju ima, a uz Goldenstaina je još falio i Tvrtko Jakovina da bude kopmletno-2 povjesničara koji su rijetki pravi povjesničari zato ih uglavnom desni ustašoidi ne vole. Ps iskreno nisam neki simpatizer židova ali nisam ni antisemit. A nacionalizam generalno je jedan velik problem kod nas.
13.04.2022. (22:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
I kod nas u neke rakije stavljaju izbojke, mlade vrške nekih borovki, obično od jele i smreke (ne od tise i tuje jer su otrovni) a ja sam radio i sirup uz dodatak meda i šećera, dobar za dišne puteve. Naravno kako treba paziti i sa borovičkom, mnogi neophodni lijekovi mogu i ubiti kad se prekorači količina. Kod prijatelja planinara sam kušao becherovku koju je donio iz Češke ali to je drugo piće.
14.04.2022. (13:35)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Gogoo: zvuči odlično sirup!!!! Becherovka je češki biljni liker, koji se poizvodi u Kalovym Varyma. Bilje i začini - savršen spoj! Izumio ju je češki ljekarnik Josef Vitus Becher. Pandan Becherovki u Slovačkoj je Demanovka, u koju se dodaje 14 različitih biljaka i cvietova, med, te tatranska voda. Ljubim!
14.04.2022. (22:46)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Galaksija
pisanice prekrasne, odabrani anđeo također. :) jedna veoma zanimljiva te "šarena večer" u spoju opuštenih te ozbiljnih tema. baš lijepo! :*
13.04.2022. (00:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Blumi
koja zbunjola ta borovička, inicijalno sam bio uvjeren da se radi o likeru od borovnica, ti veliš da su u igri borove iglice, na netu pak navode slovačko alkoholno piće s okusom bobica kleke, što bi trebala biti borovica, koja kao nema veze s borovnicom, a kamoli borovim iglicama
13.04.2022. (07:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
Dva događanja koja ne bih istog dana, ali ti si neumorna. Veseli to vidjeti. Lijep ti novi dan.
13.04.2022. (07:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja
Slovačke pisanice su krasne.... anđeo divan... ti neumorna...
13.04.2022. (07:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
carstvo snova
Posebna Si u svemu...to je dobro...ja nečem imat ništa...nemam za koga, niti mi nije:(((
13.04.2022. (08:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lastavica
Paleta ljepote
13.04.2022. (10:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
Lijepa izložba, nadam se i ovdje slično jer mi je blizu Češke obeci. (Rakija borovička se radi uz dodatak boba, smrekinja borovice (kleka, brinje, smrič) slično kao brinjevec i gin, berem ih početkom jeseni u Gorskom kotaru za dodatak jelima a i sirove se koriste protiv gihta, artritisa i sl.)
13.04.2022. (10:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mecabg
Radila sam u mestu punom Slovaka, tako da znam dosta običaja. Posebno lepa je narodna nošnja...
13.04.2022. (18:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Lastavice: Hvala Ti! Ljubim!
13.04.2022. (22:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Gogoo: Spišska borovička se radi, osim svega što si nabrojao, i od u alkoholu natopljenih borovih iglica. I da, borovička je zaista ljekovita, ali treba paziti - jer ima u sebi vrlo visok postotak alkohola. Ljubim!
13.04.2022. (22:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@dav gindo: izaberi varijantu koja Ti najviše odgovara! :))))) Ljubim!
13.04.2022. (22:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
TEATRALNI
Eto ja se nadao da ću isto nešto novo objavit ali inspiracija mi je doslovno na nuli što je tu je ako nema bolje ne forsirati stavio sam i u svoje komentare napomenu onako reda radi, a kod tebe 3 u 1 i ja to često napravim praktičnije je. Svako neku svoju tradiciju ima, a uz Goldenstaina je još falio i Tvrtko Jakovina da bude kopmletno-2 povjesničara koji su rijetki pravi povjesničari zato ih uglavnom desni ustašoidi ne vole. Ps iskreno nisam neki simpatizer židova ali nisam ni antisemit. A nacionalizam generalno je jedan velik problem kod nas.
13.04.2022. (22:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Teatralni: Goldsteina. Da, Tvrtko je odličan! Mogao je komotno i on koju reći o temi. Moj prof na doktorskom bio! Ljubim!
13.04.2022. (23:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
I kod nas u neke rakije stavljaju izbojke, mlade vrške nekih borovki, obično od jele i smreke (ne od tise i tuje jer su otrovni) a ja sam radio i sirup uz dodatak meda i šećera, dobar za dišne puteve. Naravno kako treba paziti i sa borovičkom, mnogi neophodni lijekovi mogu i ubiti kad se prekorači količina. Kod prijatelja planinara sam kušao becherovku koju je donio iz Češke ali to je drugo piće.
14.04.2022. (13:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Gogoo: zvuči odlično sirup!!!! Becherovka je češki biljni liker, koji se poizvodi u Kalovym Varyma. Bilje i začini - savršen spoj! Izumio ju je češki ljekarnik Josef Vitus Becher.
Pandan Becherovki u Slovačkoj je Demanovka, u koju se dodaje 14 različitih biljaka i cvietova, med, te tatranska voda.
Ljubim!
14.04.2022. (22:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...