Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

DHK

Danas sam bila na jednom događanju, koje će mi zaista ostati u sjećanju. Mislim da smo si prisutni jedva dočekali - i uživali. Druženje poslije se nastavilo, i trajalo - tri sata!!!!!!!!!

Dakle, u Društvu hrvatskih književnika dogodilo se jedan skup, pod nazivom "Bez cenzure", polemičko razmišljanje o totalitarizmu medija u kapitalističkom društvu. Sudjelovali su: Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, u ovom slučaju samozatajan sudionik i komentator izrečenog; divan Dražen Katunarić (glavni urednik "Europskog glasnika"),
Marijan Grakalić, Stjepan Čuić, a moderatorica Lada Žigo Španić, moja splitska prijateljica još iz osnovne. Njezin tata je bio Bože V. Žigo, književnik i vrlo produktivan i dobar novinar. Preminuo prošle godine, na žalost. U Splitu smo stanovale zgrada do zgrade.

U nekim prijašnjim vremenima, kada su mediji bili na svome vrhuncu (danas u to više društvene mreže, jer brže i u trenutku prenose informaciju), nije se diralo, kada se i razotkrivalo, u političare - jer su mediji financijski ovisili od njih. Pa se dokolicu, (recimo na televiziji) pokušalo prodati kao privid slobode. Kao - imaš Ti pravo isključiti televiziju, ali - ja ću kao medijiski maher napraviti sve da Ti ipak održim pažnju i da nećeš stisnuti taj dugmić. Dovođenje američkih serija poput "Dinastije" i sl. (Sjećate me se?! :)))) Vratite mi moju Falon!!!!)

Dražen Katunarić je istaknuo upravo tu razliku cenzura i censura - cenzura. Cenzura bi bila sustav administrativnih mjera koje poduzimaju državne, vjerske, stranačke, vjerske i druge vlasti protiv objelodanjenja , čitanja, širenja, slušanja i gledanja nepoćudnih i za to društvo navodno štetnih knjiga, filmova, kazališnih predstava, radijskih emisija....U antičkoj Grčkoj prvi slučaj spaljivanja knjiga je zabilježen u V. st. pr. Kr. u Ateni. Dogodilo se to s knjigom "O bogovima" filozofa Protagore.

Censura je, za razliku od cenzure, manipulativna tehnika i trudi se na "mekan" način nagovoriti nekoga da prati određene sadržaje (posebno televizija, film). Ono kad se kaže: prikovao me za ekran..ne mogu prestati gledati...seriju prekidaju u posebnom trenutku, kada želiš vidjeti rasplet - a to ćeš imati prilike tek u novoj epizodi....Prodaj, prodaj - sve za reklamu u kapitalističkom društvu.

Današnji mediji su izuzetno korumpirani, ali bez hijerarhije, novine npr. bez posebnih rubika koje bi bile odvojene, bez kriterija....Pojavljuje se i jednoobrazna zabava - fašizam razonode. Mediji ne bi smjeli biti ideološki obojeni. A jesu.
Ponekad se čini da je narod pismeniji i bolje razumije neke pojave od medija.

Postoji li demokracija u medijima?! Tek u tragovima.

Ne smijemo zaboraviti da totalitarizma medija nema bez razvoja tehnologije. O tome i o manipulaciji pisali su i George Orwell ("1984", "Životinjska farma"), te Aldous Huxley:"Otok", "Brave new world" ("Vrli novi svijet").

Rasprava se nastavila uz kavu i preveselo i divno društvo. Doživljaj za poželjeti! Ovakav dan bih rado ponovila - čim prije moguće!

Evo i fotografija. Na početku, na žalost devastirano u potresu stubište koje vodi do Društvo hrvatskih književnika....Lift ne radi - zaglavio na trećem katu...:((((((







Početak skupa.



Ljubica Balog, supruga preminulog Zvonimira Baloga i moja Lada.....



Marijan Grakalić, Stjepan Čuić, Dražen Katunarić i Lada......



Ovdje smo već na kavi. Pridružila nam se i Darija Žilić....



Uvijek raspoloženi Dražen,,,,,,



Lada me pozvala na sudjelovanje na jednoj tribini, kada će biti riječi o prevođenju...."Dobiješ i honorar" - kaže. Odlično, iako bih rado sudjelovala i da nema toga.

Nakon ovakve kave i ljudova - ogladnih. Pa se zaustavih na Mitnici, na ćevapima. Sorry, nisu stigli biti slikani! :)))))) Ljubim!


Post je objavljen 26.04.2022. u 23:58 sati.