Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

U Noći knjige 2022....

Divno je bilo - jučer, cijeli dan! Smije se Konobarica, da jesam li obukla tenisice...:)))))) Skoro! :)))) Maraton je počeo rano, u sedmanaest sati poslije podne (subota!).
Najprije me privuklo predavanje Fit forme o zdravoj prehrani. Govorilo se o mediteranskoj prehrani, kao primjer nazdravije prehrane, o tome koliko trebamo unositi šećera ili soli....Neke sam stvari znala, neke nisam. Otišla sam i sa informacijama (na papiru) kakve bi sve namirnice i koliko trebalo konzumirati dnevno. Što jesti za doručak, ručak, večeru....
Prema svemu, zaključila sam da se @Gogoo izvrno hrani, ali - to sam prepoznala davno....Evo malo materijala:





Ovdje sam imala jedan netočan odgovor. Izvor proteina je izuzetno važan. Meso: sasvim dovoljno dva do tri puta tjedno.

Događaj br. dva - dirljiv....Marica Hrvatska je organizator. I toliko mi je drago da sam bila! "Imperativ slobode: ukrajinska književnost, kultura i povijest. Sudjelovali su. dr.sc. Dariya Pavlešen, viša lektorica na Kadetri za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu,
dr.sc. Alla Tatarenko, profesorica hrvatske književnosti na Sveučilištu u Lavovu; ujedno i prevoditeljica književnih djela s ukrajinskog na hrvatski i obrnuto
dr. sc. Vladimir Ryzhovskyi, povjesničar
dr.sc. Filip Kozina
docent na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Divno su govorili o ukrajinskoj književnosti, posebno o Tarasu Grigoroviču Ševčenku, ukrajinskom pjesniku i slikaru humanističke orijentacije. Da bi smo razumjeli što se događa danas, govorilo se i o povijesti Ukrajine. Imperiji, kraljevine i carevine utjecale su na formiranje ukrajinskog naroda , ali su Ukrajinci također utjecali i na formiranje tih dominantnih europskih i euroazijskih imperija, posebno kada je u pitanju Velika kneževina Litva, Kraljevina Poljska i Rusko Carstvo. U tom razdoblju govori se i o ukrajinskim kozacima, koji su oformili poseban vojnički pokret. Upravo zahvaljujući kozacima i njihovom specifičnom vojničkom svjetonazoru ostvareni su veliki poduhvati pri osvajanju euroazijskih i azijskih prostranstava današnje Ruske Federacije.
Sljedeće razdoblje ukrajinske povijesti karakteristična je borba za ukrajinsku autonomiju u sklopu ogromnog Ruskog Carstva. Ovo razdoblje posebno je zanimljivo s obzirom na to da ukrajinski povijesničari upućuju na to da je Ukrajincima (tada Rusinima) u ovom vremenu sredinom 18. stoljeća oduzeta etnička identifikacija odnosno njihov povijesni naziv povezan s terminom "Rus". Tada se događa rusifikacija, odnosno gruba i nasilna asimilacija Ukrajinaca....
Vratimo se na tren Kraljevini Poljskoj, koja se s Ruskim Carstvom borila za prostor Ukrajine. Nisu li zato danas Poljaci toliko blagonakloni prema Ukrajincima i nastoje im pomoći?!




Bila sam jako sretna što vidim profesoricu, doktoricu Allu Tatarenko, koja se javila putem interneta. Ona je bila ta, ako se sjećate, koja je na predtavljanju u "Frakturi" rekla: ne uznemiravajte se ako budem morala ići u sklonište. Kao da je normalno u 21. stoljeću ići u sklonište :(((((( Doktorica Alla je odlučila ostati i govoriti o Ukrajini i ukrajinskoj književnosti. Njaveća moguća hrabrost. I kad se bolje razmisli, ona je već pobijedila! Nije dala da unište nju, njen rad i njenu egzistenciju, i javlja se uporno iz grada pod opsadom. Svaka čast, u nadi da ću je imati prilike i osobno upoznati, kada sve ovo prođe!

Fotografije:





Draga Alla....


Treći događaj, a nema veze sa Noći knjige. :)))) Meni srcu blizak i izuzetno drag. Mla pauza i brza večera u gradu, a onda - pravac Sax, klub hrvatskih glazbenika. Nastupa trenutno jedini tribute band, koji izvodi Balaševićeve pjesme. Prijatelji me već čekaju.

A čeka me i:



Bila sam uporna, cijeli koncert prestajala pjevajući uz "Neke nove klince"....A počeli su u deset navečer, a zavrćili u pola dva iza ponoći :))))).











Moji Đoletovci su mi pripremili i iznenađenje:







Dragi Zaltko i ja....

I eto vam posta, mili moji. Emocije su bile jake; bilo je i smijeha i suza....Ljubim vas!








Post je objavljen 24.04.2022. u 18:37 sati.