Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Uskršnji običaji kod Slovaka i promocija knjige

Podijelit ću post u dva dijela: prvi dio je Šubićeva, Češki dom, gdje se danas održala izložba pisanica i govorilo se o uskršnjim običajima kod Slovaka.
Na uskršnji ponedjeljak mladići odlaze djevojkama koje simpatiziraju i korbačem dobro izbičuju noge djevojaka, da im sve ide od ruke - a zatim ih polijevaju vodom ili u novije vrijeme parfemom....Da raste u svim dobrim osobinama.



Korbač....lijepo ukrašen mašnicom....A djevojke nude svoje pisanice.....ili kako bi rekli Slovaci: kraslice. Evo kako je izgledala izložba:











Tu je i divan nakit....





Divne narodne nošnje....







Bilo je i finog papanja....:))))) Od pića slovačka piva i borovička (alkoholno piće; proizvodi se od borovih iglica, prilično jako - bar za mene)....

Kući sam donijela:



Jednog anđela...



Dvije pisanice...

I :



Pivce iz Slovačke...Najboljeeee! :))))

2. Drugi dio posta - nakon Šubićeve, otišla sam u Novinarski dom, gdje je povijesničar i diplomat Ivo Goldstein imao promociju nove knjige.Nije baš bilo lako prijeći na puno složeniju i ozbiljniju temu - ali, koncentracija i zanimljivo izlaganje Ive Goldsteina uspjelo me potpuno prenijeti u neko drugo vrijeme i prostor.

Dana 12.04. u 20 sati u Novinarskom domu održala se promocija knjige istaknutog povijesničara Ive Goldsteina "Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do danas" minuciozno, uz citiranje mnoštva dokumenata i novinskih članaka, prikazuje proces stvaranja i rađanja mržnje prema drugome i drugačijem koja je dovela do Holokausta Ova knjiga enciklopedija je besčašća, katalog mržnje. Pišući o antisemitizmu, Ivo Goldstein piše svevremensku analizu ljudske mržnje. Jer, antisemit sigurno ne mrzi samo Židove. Onaj tko je u stanju mrziti i ubijati, a kao kriteriji uzimati nečiju rasu, vjeru ili etničku pripadnost teško da je sposoban ikoga i išta iskreno voljeti.



Vuk Perišić



Ivo Goldstein



Seid Serdarević kao moderator. Njegova "Fraktura" objavila je ovu knjigu.

Hvala na fotoblogu - krasne su pisanice prepoznate!

Ljubim!


Post je objavljen 12.04.2022. u 23:27 sati.