Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

ponedjeljak, 31.05.2021.

Dobro je...

Svibanj je meni osobno bio užasno naporan i jako dugačak. Kao onaj beskonačni dan...Ali, sve što sam naumila - odradila sam, sve postignuto - rezultati odlični....Ali, raduje me lipanj - konačno! :))))) Mislim da ću biti puno rasterećenija. Danas sam imala (evo, nije kraj kad je kraj - svibanj me prati do zadnjega dana i motivira da dajem i više od onoga što mogu!) književni klub, koji je sjajno prošao i jako sam zadovoljna svojom analizom knjige. Druženje sa prijateljima, pak, obilježilo je večer. I čaša vina za ispraćaj svibnja! :))))) Pusa!

- 22:46 - Komentari (18) - Isprintaj - #

nedjelja, 30.05.2021.

Sretan...

Sretan vam Dan državnosti! Svima koji ste izašli na izbore - bravoooo! I Zagrebe moj - moj grad broj dva nakon Splita, u kojem sam odrasla - sretan Ti sutrašnji dan, Dan grada Zagreba!!!! Ljubim!

- 23:16 - Komentari (13) - Isprintaj - #

subota, 29.05.2021.

Danas opušteno

Najbolji burek na Trešnjevci - s jabukom, kakav najviše volim i kavica.... Ako je burek bio za tijelo, onda je Martin Kukučín i njegove Bračke priče za dušu i čitanje!:))))) Ručak - doći će na svoje kojima je nedostajalo meso u mojim obrocima... Pljeskavica sa sirom, restani krumpir i mladi luk i ljuta papričica. I eto predivnog dana! Zaokružila sam ovu ljepotu kupnjom balerinki, koje najviše volim. Još malo Balaševića: "Svako je jutro novo ušće, poteci kao rečica, neka se trnje plete gušće, nebo je tvoja prečica, I zdrobi lažne dijamante ko ljusku šupljeg oraha...Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka....Živeti slobodno, svetom se oriti, okićen perom sokola za urok protiv okova...Živeti slobodno...Pesmom pokoriti...Tvoj steg na svakom gradu je, gde ti se neko raduje..." Ljub!

- 18:15 - Komentari (20) - Isprintaj - #

petak, 28.05.2021.

Ece

U svojoj novoj knjizi Ece Temelkuran govori o onome što bismo trebali učiniti sada, te od nas traži da odaberemo odlučnost nad nadom, da prihvatimo strah umjesto udobnosti neznanja; da štedimo energiju za kritiziranje onih koji su na vlasti i razornih sustava koje podržavaju, umjesto da gubimo vrijeme izbacujući bijes na društvenim mrežama. Iznad svega, ova knjiga traži od vas ono što se čini nemoguće - traži od vas da odlučite vjerovati drugim ljudima s kojima dijelimo ovaj planet.
Ovo nije još jedna knjiga o tome kako smo uprskali. Ovo je knjiga o tome u kakvom svijetu želimo živjeti sada i radosti koju doživljavamo kad ponovno pronađemo svoje dostojanstvo.
Političko nasilje. Globalna nejednakost. Klimatska katastrofa. Čini se kao da se sve ruši, a onima na poziciji moći kao da nimalo nije stalo. Što možemo učiniti?! Kako početi graditi nešto bolje, zajedno? U 2020. demostracije diljem svijeta otkrile su nejednakosti utkane u samo tkivo društva. Požari koji su poharali Australiju i Kaliforniju ukazali su da se nalazimo usred klimatske katastrofe.
Globalna pandemija nam je pokazala koliko su nam ekonomije nesigurne, a teorije zavjere, koje su se plele oko američkih izbora dokazale su da se isto može reći i za demokratska društva.
Danas je u kinu "Urania", na Zagreb Book Festivalu, predstavila svoju novu knjigu: "Together: 10 Choices for a better now". Već nekoliko godina živi u Zagrebu, gdje je pronašla utočište. Rođena je 1973. u Izmiru, i velika je kritičarka Erdoganova režima. Zato je 2016. morala napustiti domovinu.
Naučimo nešto od Ece!!!! Ljubim!

- 19:07 - Komentari (10) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.05.2021.

Klasik TV

Ne znam da li gledate, ali kod moga operatera imam medju programima i Klasik TV. Rado pogledam neke stare filmove ili serije. Na Instagramu je nedavno bilo pitanje tko je redatelj filma "O pokojniku sve najljepše". Znala sam da je to Predrag Antonijević. I nagrada je uslijedila: (danas sam je bila predignuti) Najviše su mi se, bez obzira na odličnu majicu, svidjele bilježnice!:)))) Neću politiku u moju Butigu - kaže legendarni Boris Dvornik. Ali, politika pronađe nas, nažalost!!!! I još samo, nelijepo snimljeno, ali ipak....sinoćnji krvavi ili crveni Mjesec... Ljub!!!!

- 21:54 - Komentari (17) - Isprintaj - #

srijeda, 26.05.2021.

Vino i gitare....

Jučer je zapravo bio odličan dan. Osim što je sada (mislim od jučer aktualno) pomrčina Mjeseca, pa energije malo divljaju, brzo se plane i ulazi u konflikt. Shodno tome, bio je jedan post na Facebooku, u kojem se govorilo o tome da bi mi sada slavili s Italijom pobjedu na Eurosongu, eto samo da nije bilo Tita. To su mi malo neukusne rasprave, pa sam tako i napisala. I gle čuda, našla se jedna budala uvijek se nađe, bez brige!) i kaže (s obzirom da na profilnoj slici imam Goldie, nisam mijenjala) da što JA imam protiv Tita, i da on hejta moga psa, i da kako to moj pas izgleda....:(((((( Dakle, ne znaš bi li se smijao ili plakao. Mene našao! Ja - hej, ja - protiv Tita! :((((( Moj izložbeni pas ne izgleda dobro...:(((((( Dakle, što bi se reklo fulao ceo fudbal.....(Zvezda jučer postala prvak Srbije nakon 14, 15 godina!). I da - osvjestila sam da je jučer bio 25.05. - Štafeta mladosti! Titov rođendan. I eto svađe usijane glave! :))))
No, vlasnik spornog teksta je vrlo brzo shvatio da se počinju gomilati glupi komentari, i jednostavno prijavio lika za vrijeđanje na Faceu, a cijeli tekst je vrlo brzo nestao, što znači da ga je pobrisao.
Svašta ljudima pada na pamet! :((((( Ne možeš vjerovati.
No, dobro. Inače se baš ovih dana osjećam dobro, samo pomalo iscrpljeno jer mi je tempo nenormalan.:((((( Ali, proći će. Sve prođe! :)))))
Danas sam bila pozvana i na degustaciju vina Zdjelarević. I prefina su! Jednu bocu sam dobila na poklon.
No, toliko za ovu večer. A kako ste mi vi, dragi moji?! Nadam se da je sve super! I da - zaboravila sam se"pohvaliti" da sam Benija predala na socijalizaciju. Uživa mali ludonja, i nadam se da će mu se moći pomoći. Ljubim!

- 21:48 - Komentari (20) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.05.2021.

Eurosong

Dakle, sinoć sam se baš iznervirala. Ništa od onih lijepih pijesama sa Eurosonga, u kojima se uživalo i koje su ostajale i postajale hitovi u Europi.
Sjetila sam se mame i bake, koje su rado gledale Eurosong. Mama je gledala i jučer sa sestrom, tradicionalno uz tople sendviče- ne znam koliko sam tih toplih sendviča bila u stanju pojesti za vrijeme Eurovizije! :))))) Strašno! Od nervoze, valjda i od želje da pobijedi "moj" favorit, a puno puta je to bila pjesma s područja bivše Jugoslavije, gutala sam hranu i gledala, slušala kao očarana....Tada je zemlja u kojoj sam živjela znala izabrati kvalitetne i dobre izvođače, odlične pjesme....Danas to baš nije slučaj.
Kvaliteta svih pjesma postala je vrlo upitna, i kao da se ide na pjesmu, koja kao nosi neku poruku. Eurovizija ne bi smjela biti o poruci - nego o pjesmi! Pravoj, kao nekada. Talijanska kancona, fransuske balade...Gdje je sve to nestalo?!
Ipak, nađe se tu pokoja pjesma koja je dobra i koja iskoči od onih loših....
Recimo, meni se jučer svidjela francuska, švicarska i belgijska pjesma. Bilo koja od njih da je pobijedila - ne bi bilo greške. Ali -_((((( Nije. Nego Italija. Pa neki bijesni rock na Euroviziji. Koji s rock glazbom - nema blage veze. Urlanje. :((((( Užas!!!:((((( Ne smeta me ni najmanje gay populacija, koja se zadnjih godina vezala za Euroviziju. Nemam nikakav problem s tim. Iako ne dijelim njihovu sexualnu orijentaciju, poštujem njihov izbor - drugačiji od moga. Ali me jako smeta ako se netko drogira - i to još pred televizijskim kamerama. Kakva je to poruka?! Kome?! Mladima?! Starima?! Kome?!
Nejasno. Pjesma mi se osobno također nije svidjela, kao ni njeni izvođači. :(((( Razočarenje. Želim natrag Euroviziju moga djetinstva....:((((
I uz Euroviziju sam za grickanje pripremila:

- 21:05 - Komentari (28) - Isprintaj - #

petak, 21.05.2021.

Ludi dan

Buđenje u šest ujutro. Kuham prvu kavu, dorađujem predavanje koje ću od osam imati na Zoom aplikaciji. Zoom - od osam do deset. Nakon toga idem na Institut za tumore, na Ilicu - mamografija. Jako važna pretraga, jer već imam predispoziciju po mami da razvijem bolest. Nakon tri tjedna rezultati će stići na kućnu adresu.
Već sam ionako uznemirena, pa mi se ne da nešto izmišljavati oko ručka. U 18 sati imam dogovorenu pedikuru. Prvo opuštanje, i masaža stopala. Milina!
Navečer - Lauba. Stanko Abadžić :" Aktovi". Sa dvije zainteresirane prijateljice.
Žena kao središnja tema njegovih radova, uhvaćena je fotoaparatom u svakodnevnim situacijama. Abadžić ne traži inspiraciju u profesionalnim modelima, već u običnoj, putenoj ženi. Igrom svjetla i sjene te ekspresijom tijela kao umjetničkog medija, Stanko Abadžić osnažuje i destigmatizira ženski lik. Pažljivim odabirom kompozicije i kadra, prirodnim osvjetljenjem te intimnom atmosferom razotkriva nam skriveni svijet ljepšeg spola.
Stanko Abadžić rođen je 1952. godine u Vukovaru. Deset godina radio je kao novinar i dopisnik Vjesnika. Kasnije je otišao najprije u Njemačku, a kasnije u Prag - i tamo je proveo sedam godina, što je imalo golem utjecaj na njegov umjetnički izričaj. Izložba "Aktovi" biti će ovorena do kraja svibnja, tako da tko ima želju - nema baš puno vremena do kraja mjeseca.....
Evo malo fotografija: Otvaranje izložbe, autor s knjigom u sredini....

- 23:39 - Komentari (15) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.05.2021.

Julijana i Pavao

Andrea Divić i Pavao Pavličić. Danas sam bila na divnom razgovoru s autorom, na Trešnjevci. Naime, u Kulturnom centru Trešnjevka održao se razgovor s autorom, a to je bio Pavao Pavličić. Pavle je autor Zagreba i Trešnjevke, pa je izbor baš njega za sugovornika potpuno opravdan.
Julijana Matanović i moja kolegica po struci, divna, mlada i pametna Andrea Divić postavljali su Pavlu različita pitanja, od njegove prve knjige "Lađa od vode", koja je nedavno doživjela reizdanje do toga kakvi su planovi za budućnost.
Inače, Pavao Pavličić je napisao 101 knjigu do sada! Možete li zamisliti koliko je to truda i pisanja?! Inače, Pavao Pavličić je bio jedan od mojih profesora na komparativnoj književnosti. I dođem ja čovjeku na ispit. Svjetska književnost. Trebali smo pročitati ravno 30 knjiga za taj kolegiji. I ja, kao štreber (što i jesam) žalim se mami da moram pročitati trideset knjiga. "Ali ne moraš svih trideset..." "Moooram..." - plačem ja....:)))) I tako ja zaista pročitam sve te knjige, napisala o svakoj sve što je trebalo, svako djelo posebno obradila. I stižem s bilježnicama na ispit. Nosim ih u velikoj vrećici. Počne ispit, i trebam pokazati bilješke. Vadim jednu bilježnicu. O.k. Vadim drugu bilježnicu. O.k. Vadim treću bilježnicu. Sada Pavao diže obrve. I tako valjda do sedme. "A što da Vas pitam?! Dajte index!" I tako sam dobila peticu iz najtežeg ispita na godini!:)))))
Upitala sma danas, jer je Pavao pričao o piscima - pripravnicima, a to bi bili oni koji prolaze razne tečajeve kreativnog pisanja, želeći da se i sami jednoga dana bave pisanjem. Pitala sam vjeruje li da se pisanje zaista uči, ili treba imati i ono "još nešto", talent, sposobnost - da bi se pisalo.....Odgovorio je da su škole kreativnog pisanja stigle do nas iz Amerike, kao pomodnost, te da se u Americi dosita može dogoditi da tijekom cijelog školovanja ne čuješ za neke klasične autore, jer je tamo školovanje segmentalno usmjereno, te biraš ono što te zanima. To znači ako si matematičar ili informatičar, nikada ne moraš izabrati neki kolegiji koji je vezan za pisanje, literaturu, književnost. Pa svoje znanje nadograđuju putem škola kreativnog pisanja. Također, smatra da to kod nas ipak nije slučaj, te da se susret sa knjigom događa puno češće već od malena, pa baš i nema potrebe za takvom vrstom škole. I naravno - ono "još nešto" mora postojati uz želju za pisanjem. Ono nešto, onaj neki "začin" koji te odvoji od prosjeka i učini Tvoje pisanje boljim i kvalitetnjim. Uživala sam u ovakvom razgovoru. I događao se konačno uživo, uz obavezne maske za publiku.
Eto, još nekoliko fotografija s događanja. Andrea Divić, Pavao Pavličić, Julijana Matanović

- 22:34 - Komentari (15) - Isprintaj - #

srijeda, 19.05.2021.

Ruučaak....

Prije dan, dva sam imala ovaj fini ručak: jedan veliki krumpir, dva jaja, sol, papar, crvena paprika i zeleni listovi (zeleni dio) mladoga luka. Oprati i očistiti krumpir, narezati na tanke ploške. Tavu na kojoj ćete pržiti namastite maslom. Kada krumpir počinje krčkati, i poprimati boju, to znači 7-8 minuta - zavisi od jačine na kojoj pržite - prelijete ih sa smjesom koju ste pripremili, a to su: dva jaja, malo soli, malo crvene paprike i dobro oprani zeleni listovi mladog luka na vrh! Prelijete krumpir tom smjesom, i pržite još nekoliko minuta. I dobar tek! Uz to sam pripremila zelenu salatu. Danas sam odlučila napraviti roládu, jer mi je ostalo President krem sira, baš za kolače i torte....Rok trajanja se bliži kraju, pa da iskoristim.... Eto, rolada gotova. Ispunila sam je sirom i pekmezom. Stavila u hladnjak na sat vremena. I mljac!:))))))
Za roladu nam je potrebno: za biskvit: 4 jaja, 1 žličica praška za pecivo, 125 g šećera, 2 žlice gustina (imala sam crveni, pa je lijepo tijesto ostalo roskasto:))), 4 velike žlice brašna, 3 žlice vode, 1 vanilin šećer. Mutimo jaja sa šećerom, pa dodamo vanilin šećer, pa brašno, gustin, voda. Napravimo tijesto, biti će rijetko - nemojte se prepasti. Stavljamo na papir za pečenje na pleh, nalijemo tijesto i pečemo 10 minuta na 180 stupnjeva. Tijesto možete prekontrolirati da li je dobro pečeno čačkalicom. Nakon što smo biskvit izvadili iz pečnice, ostavimo ga desetak minuta da se ohladi, Punjenje: prema želji i sastojcima koje imate. Ja sam stavila Prezident krem sir i pekmez od trešanja. Zarolala ponovo, tako napunjeno, i stavila u hladnjak. Sada čekam kada ću moći degustirati uradak. Na kraju se rolada može posuti šećerom u prahu, da ljepše izgleda. Izbjegavam, jer ima savim dovoljno šećera unutra! :)))) Dobar tek! Ljub! Ps: Dodajem još fotografija, jer je prefino ispalo! Okusom savršena!!!!

- 16:34 - Komentari (29) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.05.2021.

Promjena

Sa zadovoljstvom sam pročitala i komentirala postove (i unatrag) - sve što nisam stigla zbog izbora. Vidim da je metoda vlastite kože uvijek najučinkovitija - tj. da pojedini regiraju tek kad oni bivaju nagaženi od strane nekoga drugoga, pa zahtijevaju objašnjenja, izvinjenja, i svašta nešto - a dok se to isto događalo drugima - šutjeli su. Pa sada ću šutjeti i ja. Sa zadovoljstvom.:)))) Moram malo.....:))))))
Izbori - dakle, sve je odlično prošlo. Ujutro sam isprovjeravala sve moguće izborne kutije - da su zapečaćene, da su prazne, da je sve u redu....:))))))) Nakon toga bila osam sati na biralištu. Bio je jedan incident - Bandićevac, mortus pijan, upao i viče - ajmo delati, Bandić je do sedam ujutro napravio što vi ne napravite cijeli dan i sl. Glasao je, pa još malo vikao, i taman kad smo htjeli zvati policiju - čovjek otišao. Nikoga povrijedio nije, osim naše uši deranjem...:)))))) Muljati se na izborima ne može - nikako. Dakle, dobije se određeni broj listića, zadužiš broj, i nakon toga moraju se poklapati: broj listića, broj ljudi koji su glasali, ubrojiti nevažeće listiće da bi dobili ispravan broj...Uz to, svakih nekoliko sati dobiješ poziv iz DIP-a, gdje im izreferiraš izlaznost....Eto, tako to ide. Navečer sam došla kući tek u deset naveče, umorna.....Ustala sam u pet ujutro, da bih sve mogla stići, oprati, obući se, pripremiti se i sići do automobila. I dan je mogao krenuti .....
Zadovoljna sam i rezultatima (govoriti ću isključivo o Zagrebu, jer ne mogu znati što je potrebno i kako se živi u Osijeku, Splitu, Rijeci ili Dubrovniku). O tome će odlučivati građani, koji tamo žive, jer znaju što ih muči i što im treba i nedostaje. I tko će im to najbolje moći ostvariti.
Zagreb. Bez Bandića. Da je Bandić živ, nikakve sumnje ne bih imala u rezultat. Da, što je napisala Marivall, i mrtav je skoro pobijedio - a kamoli živ. I tu je nastao čitav problem! HDZ se nadao koaliciji sa Bandićem, i mirno su čekali izbore. No, ispalo je drugačije. Plenković iz tog razloga nije puno razmišljao o kandidatu u Zagrebu - poturio je mladog balavca, koji je sam sebe blentavim izjavama - pokopao. Dobro. SDP - ista stvar, samo sa drugog spektra. Eto, oni su imali kandidata koji nije za gradonačelnika - nego za Ministarstvo vanjskih poslova. Za neko Veleposlanstvo. Ne razumije funkcioniranje grada. Možda bi se okružio ljudima koji to znaju - ali, traži se gradonačelnik i dalje....:)))) Možemo. Eto jedne nove generacije, zamisli Soroš generacije :))))))))))))))), sjajna kvalifikacija - i uz to koaliraju sa Zagreb je naš, a tu se nalazi kolegica Danijela Dolenec, profesorica sa Fakulteta političkih znanosti i jako dobar predavač i osoba. Poznajem je dobro, pa mi je tim draže da je na listi. Dapače, Tomaševićeva je zamjenica. I eto još jednog razloga za glasanje! I na kraju balade - SDP, za kojeg inače glasam - podržavaju Možemo. I što je najvažnije - zaista vjerujem da su u ovom trenutku najbolji za grad Zagreb. Nisu idealni - ali su od trenutno ponuđenih političkih opcija - najbolji!
Vjerujem da će Tomašević dobiti drugi krug, jer je Škoro (Domovinski pokret!), namjerno isturen kao javna osoba, previše desno da bih glasala za njega. I nije mi simpatičan kao osoba. Pregrub, preironičan, svega previše...:((((((
Žao mi je da Jelena nije u drugom izbornom krugu, Tomašević bi lakše s njom nego s pokvarenjakom Škorom.
Čeka se drugi krug...Svugdje.....I u Splitu, i u Osijeku, i u Dubrovniku......
Eto, to je u potpunosti moj OSOBNI osvrt na izbore i MOJE preferencije. Ljubim vas!


- 16:07 - Komentari (27) - Isprintaj - #

subota, 15.05.2021.

Današnji predivan dan...

Ujutro - Maksimir, zadnji dogovori za izbore.Prva kava, odlična šetnja i društvo. Ručak: kad sma se vraćala, vidjela sam odličnu pizzeriju Veža, i ljude koji sjede vani i uživaju u hrani. Sišla, i ja poželjela pizzu. Odlična je bila. Njami, njami! Začini po mojoj želji. Sir, šiunka, puno povrća - rajčica, paprika, ljute papričice....Jagodice imam još kod kuće....
Sutra će biti naporan dan - no, vozača imam, pa neće biti problem. Eto! Možda dobijemo dugi krug, a možda dobijemo pobjednika odmah....Vidjet ćemo....Komentirati kad sve prođe...Ljub! Jagodice....i ...:))) Gle što sam pronašla - Prag pivooo i jedan radler....Obje su super, ne sumnjam...

- 21:10 - Komentari (16) - Isprintaj - #

Izbori

Ljudi moji dragi, vjerojatno ću ovih dana imati malo manje vremena za blog - izbori.....No, svakako tu sam i pratim...Ne zamjerite, molim vas....Pusa!

- 00:51 - Komentari (9) - Isprintaj - #

petak, 14.05.2021.

I opet....:))))) I još.....:))))

classs="blog-image-gallery">
Ovo na vrhu po plačinkama je kakao...Za ujutro su ostale dvije!:)))) Pusa!!!

- 00:00 - Komentari (29) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.05.2021.

Čestitka za Bajram

Danas je važan muslimanski blagdan. Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti neka je slavljen i blagoslovljen! Ramazanski Bajram kraj je tridesetodnevnog posta, nakon islamskog svetog mjeseca.
Bajram šerif mubarek olsun!

- 09:57 - Komentari (10) - Isprintaj - #

srijeda, 12.05.2021.

Antuntun

U desetom selu živi Antuntun.
U njega je malko neobičan um.
On posao svaki na svoj način radi: jaja za leženje on u vrtu sadi.
Kad se jako smrači, on mrak grabi loncem.
Razlupano jaje on zašiva koncem.
Da li je jelo slano, on to uhom sluša.
A ribu da pjeva naučiti kuša.
Na livadu tjera bicikl da pase, da mu miše lovi on zatvori prase.
Guske sijenom hrani, snijegom soli ovce.
A nasadi kvoćku da mu leže novce.
Kad kroz žito ide on sjeda u čun.
Sasvim na svoj način živi Antuntun.

Napisao: Grigor Vitez.

Navodno je Antun Tun postojao. Rođen 1908.godine u Donjoj Kovačići, gdje se uspješno bavio poljoprivredom i stočarstvom. Navodno je izvrijeđao Grigora Viteza kad je nakon Drugog svjetskog rata došao po nalogu Komunističke partije prikupiti žito od Antuna. Tada mu je obećao da će mu se osvetiti, te da će napisati knjigu o njemu. I eto ga - Antun je završio u školskoj lektiri....Naravno, sve je ovo pisano u prenesenom značenju, ali da ima puno Antuntunova i u današnje vrijeme - ima.:))))

I za kraj, malo cvijeća i jagoda. Da ipak ne završimo s gorčinom, nego sa nečim lijepim i slatkim.

- 22:43 - Komentari (14) - Isprintaj - #

utorak, 11.05.2021.

Šparoge s umakom holandez

Prva fotka bez umaka, samo kuhane šparoge u slanoj vodi, zamotane u pancetu i kuhani krumpir kao prilog...I sa umakom: Umak: jedan žumanjak, malo soli, papra, bijelog vina i malo masla stavila sam nad paru (imam onu posudicu za topljenje čokolade), žlicu senfa, sve lijepo izmutila zajedno. Prelila po gotovim šparogama u panceti. Prefino, mogu vam reći. Biljčice rastu. Suncokreti: i rajčice i bosiljak, sjećate se - biljke koje se vole: Ljubim!!!

- 22:05 - Komentari (26) - Isprintaj - #

Estradne priče

Večeras sam bila na odličnoj stand up komediji, u Outdoor Gardenu, Ilica16. Sjajan Goran Vinčić Vinča i Tin Sedlar u svojim Estradnim pričama su obradili muško-ženske odnose kroz glazbu. Rock, pop, narodne, klape, turbofolk....Ma sve! Divno je bilo, ne mogu opisati koliko sretna sam izašla i vrtjela po glavi neke fore koje su spominjali.....Bravo dečki! Pelinkovac antique....Moje večerašnje piće. Osvježavajuće. Tin Sedlar Goran Vinčić, odličan mladi stand up komičar. Osudim se reći jedan od najboljih trenutno. I njih dvoje zajedno.... Bravo dečki! Večeras ću slađe zaspati, jer se sjećam vašeg urnebesa!:)))) I ponovilo se brzo ovakvo događanje! Pusa!!!!!

- 00:57 - Komentari (16) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.05.2021.

Dan pobjede na fašizmom, Dan Europe, Majčin dan, bakin rođendan....

Današnji dan je prepun događanja. Ove godine se obilježava 76 godina od završetna Drugog svjetskog rata i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje Europske Unije.

Dan pobjede nad fašizmom na današnji dan, 9. svibnja 1945. nacistička Njemačka potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju u Drugome svjetskom ratu.

Dan Europe obilježava se kao dan sjećanja na deklaraciju francuskoga ministra vanjskih poslova Roberta Schumana, jendog od pokretača europske integracije iz 1950. Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Fransuckoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama ugljena i čelika, kako se rat u Europi ne bi nikada ponovio. Godinu dana kasnije, 1951. taj je Ugovor potpisan.

Majčin dan. Draga moja mama, draga moja Nataška, Ti si moje svjetlo , život i ljubav. Najveća! Što si prošla u životu, ne bi puno ljudi uspjelo izdržati i preživjeti. Da, ostavilo je traga na Tvome zdravlju - ali tu si mi, čujemo se i gledamo svaki dan. Jutros sam Ti posebno čestitala, kao i mojoj sestri, mladoj mami mome nećaku.
Hvala vam, divne i predrage žene, majke hrabrosti! Volim vas puno, puno!

I za kraj - da je baka živa, danas bi imala 98 godina!!!!! Svaki dan je se sjetim, jer sam zbog nje uspješna i tvrdoglava, ona me naučila kako se uči i ljubavi prema ljudima i knjizi (čitanju). Obožavam Te, mila moja. Nas dvije smo se razumjele bez riječi, i na daljinu osjetile ako je ova druga bila nesretna, ili u boli ili u patnji. I jedna drugu smo bodrile. I Ti si bila uzor mama i uzor baka. Nedostaješ!

Ljubim vas!

- 18:07 - Komentari (18) - Isprintaj - #

subota, 08.05.2021.

Ljiljana

Počinjem s doručkom. Kladim se da će vam se više svidjeti od Čokolinastog. :)))) Svježe šparoge, slaninica, dva jaja i luk. Mnjami! Naoružana tako, mogu u novi dan. Lijepi, sunčani. I evo me, preskačući užitke čitanja i sladoleda na suncu, na promociji knjige. Na otvorenom. La Molnar. Majstorska knjiga iz Beletrine kuninje. A Beletri na čelu je Sandra Pocrnić Mlakar, odlična novinarka, danas vlasnica Beletre. Vrhunskim naslovima pridružio se još jedan. Držim knjigu u rukama i mogu se samo diviti. Ekipa prezentera knjige odlična. Evo ih!!! Autor knjige je sin Ljiljane Molnar Talajić, Dalibor Talajic. Sutra je Majčin dan! Kako se samo život pobrine za ovakve prigode!!!! Nije planirano, nije iskalkurirano....Dalibor je ovaj u sredini slike, blaženi medju ženama...:))) I Enes Kisević!!! E, kako taj čovjek izgovara stihove! Kako piše! Andrej Dojkić, glumac, je imao nesreću što je čitao nakon Enesa. Evo Enesa, mali odmor prije nastupa. Bravo Booksa, hvala na ovakvom događanju! Naravno, bio je i dio sa arijama, npr. Norma i Cio-cio-San (Madame Butterfly).I knjiga:. Milina! Dobro, malo sam i tulila dok je Enes čitao...I na kraju, Ljiljana opominje: "Za novac možeš sve dobiti - osim talenta."
Laku i ugodnu noć vam želim! Sutra meni radno, do ponedjeljka imam jedan prijevod, pa ću provesti cijeli dan za računalom. Nadoknadila danas!:)))) Pusa!!!

- 21:41 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Posvajanje

Gay par je prvi u Hrvatskoj dobio presudu , kojom im je dozvoljeno posvajanje djeteta.
Ja kažem da, jer je sreća djeteta na prvom mjestu, a tu sreću dijete neće dobiti odrastajući u domu. Dijete treba obitelj, pa neka je i istospolna.
Tim povodom napravljena je i anketa djece, koja su svoje djetinstvo provele u domovima, u smislu što bi radije: bili posvojeni od istospolnog para ili odrastanje u domu. Svi, dakle SVI su rekli - da bi radije bili u svome domu, da bi radije bili posvojeni, pa i u istospolnu obitelj.
Jedina prepreka koju vidim, a to je ozbiljan problem, da bi se vršnjaci mogli rugati ili maltretirati takvu djecu....:((( Što mislite vi?! Posvajanje u istospolnu zajedinicu - da ili ni slučajno?! Što kažete, kako razmišljate po tom pitanju?! Ima divnih roditelja, posvajatelja - ali, na žalost, ne ispunjavaju zadane uvjete, koji nisu jednostavni. A s druge strane - neki bi rado postali roditelji, a ne mogu to ostvariti...:(((( "Nije kome je rečeno, nego kome suđeno je". I nemojte misliti da će sada svi iz istospolnih zajednica pohrliti i poželjeti posvajanje....Ogromna je to, životna obaveza......
I za kraj obećani suncokreti:

Ps: Bila sam danas na masaži, curka me uredno ponovno "prebila", ali se poslije osjećam puno, puno bolje! I više me ne boli kao kad sam došla prvi put. Uspjeh!!!!

- 00:06 - Komentari (22) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.05.2021.

Rajčica

Današnji dan u fotografijama: Čokolino i jagode za doručak. Zatim još kava - dzezvica... Tuna odrezak i salata - ručak. Niču pomalo i rajčice....Evo ih: Sutra ću vam pokazati kako niču suncokreti! Presretna sam! I za kraj dana, čaj od šipka u najdražoj šalici: Za danas toliko. Ljub!!!

- 22:39 - Komentari (23) - Isprintaj - #

Revizor

Nikolaj Vasiljevič Gogolj. Datum rođenja: 31. 03. 1809, Ukrajina - datum smrti: 4. ožujka 1853, Moskva. Utemeljitelj modernog ruskog realizma. Radio je kao državni činovnik. Njegova najbolja djela, po mome mišljenju, svakako su "Mrtve duše", u kojima kritički progovara o tadašnjem stanju društva. Varalica Čičikov, putujući Rusijom, otkupljuje "mrtve duše" nepostojećih kmetova. Prikazuje lijenu, sebičnu, lakoumnu i korumpiranu vlastelu. Podnaslov "poema" sugerirao je da je riječ o sveobuhvatnom djelu, nalik na Homerove epske spjevove.
Obožavam Ruse, ruske pisce - i najradije bih da ih mogu čitati u originalu, na ruskom. Da je moj djed ostao živ, da ga nisu ubili u Drugom svjetskom ratu -sigurna sam da bih tečno govorila ruski.

No, da se vratim na "Revizora". Iz trećeg pokušaja (treća sreća:)))) uspjela sma odgledati predstavu. Kaže: komedija. Jedino crna komedija, moram dodati. Tragikomedija. Može li biti komedije ako se jedan od glavnih likova sam ubije?! No, dobro.

Glumci su odlični, Bojan Navojec je gradonačelnik, i odličan u svojoj ulozi. Od ženskih likova, osobno mi se najviše svidjela Iva Mihalić, u ulozi kćerke gradonačelnika. Darija Lorenci Flatz je standardno dobra kao supruga gradonačelnika, odnosno majka Marije Antonovne.

U jednom trenutku, život malog grada poremeti pismo u kojem se kaže da dolazi - revizor. To natjera strah u kosti i gradonačelniku i vlasteli...Nadaju se da taj revizor neće baš svugdje uspjeti zaviriti.... No, proširi se vijest da je taj revizor zapravo već stigao, da je u gradu već tjedan dana - i da sve promatra i bilježi....U stvarnosti, čovjek koji je "prokazan" kao revizor nema veze s tim, ima previše svojih problema, bez financija je i jedina mu je želja okončati život, za koji smatra da je prema njemu nepravedan. Sprječavaju ga ugledni mještani i gradonačelnik, koji mu nude od mito u vidu novca, a gradonačelnik i svoju kćer...Uvjeren da će dobiti čin i još bolju poziciju, gradonačelnik i supruga primaju čestitke za vjenčanje svoje kćerke i navodnog uglednog visoko rangiranog - revizora...Pritisak za navodnog revizora je neizdrživ, pa on sebe ubija, ostavivši opširno pismo, koje piše prijatelju, gdje u detalje opisuje sve osobe, koje je sreo u tom gradu, te kako su se ponašali prema njemu, misleći da je uglednik.

Pitam se - koliko je ovo djelo aktualno danas. I te kako! Dapače, tek danas je dobilo novu patinu aktualnosti. Ne vraćamo se ovom predstavom u prošlost, niti itko pokušava polemizirati s prošlošću. Fascinantno u prošlosti je samo to koliko ni danas nismo ništa naučili iz prošlosti, i koliko je situacija nekih današnjih "revizora", koji mogu i utječu naopako na naše živote i koliko smo spremni ne samo bespogovorno ih prihvatiti, počastiti, mititi i obećavati - ne bi nam pomogli da ostvarimo svoje ciljeve. Kakvi god bili. Novac, slava, bogatstvo, putovanja....Prodati dušu je malo - na prodaju su i naši najbliži, razaraju se obitelji, ulazi se u svađe - sve ne bli se zadovoljilo nekoga, tko ima moć i utjecaj. Ili mi bar mislimo da ih ima! Ponekad to nije tako. Opsjena se teško otkriva, i pokazuje kakvi smo u svojoj biti.

I još nešto je važno - ima li zapravo svatko od nas u svojoj duši nekog svog malog vražićka, nekog svog unutarnjeg revizora koji nas neprestano preispituje i stalno stavlja pred nekakva iskušenja. Kojeg nas je strah. Volimo li se dovoljno, radimo li ispravno - sve su to pitanja s kojima se svakodnevno borimo. Nekada su odgovori toliko "teški", toliko nas frapiraju, toliko nas prestraše i toliko ne vidimo ni cilj ni svjetlo na kraju tunela - i nestajemo....Nema nas. Ne dam nam se više živjeti. Odustajemo. No, da li je to zaista pravi izlaz?! Naravno da nije. To je samo linija manjeg otpora. Pronađimo u sebi dovoljno duha, snage i životne želje i nastavimo dalje - s vjerom da svatko od nas može bar malo pridonijeti malom dijelu Svemira, u kojem živi.

Revizori ili "revizori" neće tako lako izumrijeti, uporni su i snalažljivi, točno znaju koliko od koga mogu isisati i dobiti - ali, moramo ih moći i znati prepoznati. I kad to učinimo, moramo naučiti reći im - ne! Ne dam Ti ništa. Ne dam Ti svoj glas, ne dam Ti svoje novce, ne dam Ti svoje prijateljstvo, ne dam Ti svoje najmilije.....

Znači, revizori nisu relikt prošlosti. Šuljaju se oni; žive i postoje snažnije nego ikada prije. Ima li šanse da im se suprotstavimo?! Ljubim!

Ps: Izložba o Slovačkoj na fotoblogu! Jeje!!!!!!!:))))

- 00:02 - Komentari (21) - Isprintaj - #

utorak, 04.05.2021.

Izložba - moja Slovačka

Toliko o izložbi. Povećajte si fotkice, da vidite napisano. Pisala sam o slovačkoj hrani (brindzove halušky), o automobilskoj industriji, o Tatrama, u kojima sam provodila djetinjstvo, skijala i sanjkala....I nakon izložbe, počastila sam se knjigom: I Zeko Reko, pivo, čijom kupnjom pomažete i životinjicama. I na kraju: musaka: Toliko za danas. Pusa vam!!!pjeva

- 22:51 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Popravak, biljke koje se vole, hrana, film

Ovo je jaaako dugačak dan!!!:))) Ali,sve sam uspjela odraditi. Najprije - majstor došao popraviti cijev u kuhinji. Sve je prošlo odlično, ništa ne curi.... Čista petica! Stavka dva: Biljkoborci. Zasađena rajčica i bosiljak - prema preporuci. Čak su ih nazvali: biljke koje se vole.:))) Ostajemo u Cvjetnom raspoloženju! Moje cvijeće:
href="https://blog.dnevnik.hr/luki2/slike/originals/img_20210503_155502.jpg" rel="gallery[1620080407]" target="_blank">
Došlo je vrijeme i jela. Nisam ništa kuhala, pa sam u pomoć pozvala Batak Grill. Savršeno!!!

Ćevapi u kajmaku. Pomfri.... Luk i kajmak u malim posudicama...Kao da to nije bilo dovoljno, još se tu našla i kremšnita i jagode..... I za kraj ovoga dana, za koji se čini da nikada neće završiti, kino "Tuškanac" i film iz 1950. "Sve o Evi". Jedna poučna priča o jednoj starijoj i jednoj mlađoj glumici, i izigravanju prijateljstva. Bolje od svih blockbustera i gluposti - film s porukom. Ciklus filmova: Josepha L. Mankiewicz. Film je dobio Oscara za najbolji prerađeni scenarij. Glumi odlična Bette Davis i Anne Baxter, a jednu od uloga ima i Marilyn Monroe.
I još samo: jeste i znali? U zoru 1. svibnja na Trgu Nikole Šubića Zrinskog postavljena je super zanimljiva i lijepa izložba pod nazivom "This is Slovakia - bogatstvo u raznolikosti". Izložba na otvorenom traje od 01. do 15. svibnja, a obećavam da ću se potruditi i prenijeti neke fotografije, da bar na taj način upoznate moju drugu domovinu. Za sada jedna prelijepa, brza, noćna....
Sutra fotke i musaka! :))) Ljubim!

- 00:11 - Komentari (18) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.05.2021.

Sretan Uskrs svima koji slave


- 08:23 - Komentari (16) - Isprintaj - #

subota, 01.05.2021.

Prvi Maj

"Otkad ga znam, maj je započinjao Prvim Majem…
Ćale nam je davao uzbunu oko sedam, već obrijan i spreman, u izviksanim sandal-cipelama, sa zlatnom „doxom“ na ruci i sa upasanom buškastom atletskom majicom.
Košulju, belu ili u najgorem slučaju svetlo plavu, oblačio je tek pred polazak, ne rizikujući da je zaprlja u samom ćošku podruma, gde se zavlačio da natoči balon iz onog poslednjeg, naročitog bureta, iz kog se točilo samo za svečare i dečije rođendane, i tako, na neki od krupnijih Državnih Svetaca…
- Ako uhvatimo autobus u pola osam, stižemo na početak Parade…
Ne, nismo imali ni automobil ni televizor. Moj stari je svoju treću, najbolju deceniju života, ispucao na najgore moguće godine, na „one“ između hiljadu devetsto četrdesete i hiljadu devetsto pedesete, i dosledno je sprovodio svoju teoriju da „nikom ne treba baš suviše upadati u oči“…
-Skloni se od vrata. Drži se za štanglu. Ne turaj ruku kroz prozor…
Istrčavali smo iz busa na uglu Rusinske, i finiširali zapuštenom Turgenjevom ulicom, i mama je čuvajući štikle skakutala sa cigle na ciglu, ali je i kroz tu igru školice, balansirajući cegerom sa kiflicama, uspevala da mi još jednom ispriča priču o tipu sa bradicom i okruglim cvikerima, koji je slažući na hartiju tepajuće slovenske reči, lepljive kao gutljaji slatkog vina, zaradio da se i jedna uličica pod kestenima u tamo nekom dalekom Novom Sadu, na Dunavu, nazove njegovim prezimenom…
Pa dobro, gde ste vi?
Tito, Kardelj i Ranković su izgleda znali neku prečicu, jer su na Paradu uvek stizali pre nas. Čika-Laza bi prihvatao balon od ćaleta, tetka-Hajnalka se cmakala sa mojom majkom, a ja sam opčinjeno gledao u televizor „Tesla“, (koji se otvarao kao ormarić), i u pitomce vojne akademije od čijeg se odlučnog strojevog koraka drmala vaza sa đurđevkom na pomenutom TV prijemniku domaće proizvodnje…
Ali…
Ne kukam to ja za Praznikom Rada. A nemam ni pravo. Nisam se baš naradio u svom veku, a sem toga, čitav život sam organizovao po principu jednog velikog Praznika.
Ma ne, stvarno nije to u pitanju…
Ja jednostavno žalim za Majevima. Za muzikom. I za bojama…
Žalim za okrpljenom šarom cirkusa „Adrija“ preko puta Poljoprivrednog Sajma, i za paviljonom broj dvadeset i tri u kom su se folirale prepotentne holandske krave, šarene i čiste kao na omotima mlečnih čokolada. Žalim za belim lađama sa kojih su mahali neki, žalim za prebukiranim „korzom“ posle šestog časa, za grožđicom u sladoledu od vanile, i za jednim crveno-crnim plovkom koji se ljuljuškao kao lokvanj na žućkastoj površini kanala…
Dobro, predajem se…
Jasno mi je da ne možemo nazad u svoje Majeve…
Ali nije mi jasno zašto naši klinci ne mogu napred, u neke svoje…"
" I život ide dalje, sve dalje odavde" - Đ. Balašević I još na Trgu - dva simpatična lika sviraju "Princezo, javi se":))) Slučajno?! Ni slučajno!:)))) I još: zasadila suncokrete!!!! Nadam se da ste uživali danas i odmorili se i šetali... Ljubim!!!

- 19:23 - Komentari (16) - Isprintaj - #

Čestitke

Svima koji slave Uskrs po julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke prigodom svetkovine uskrsnuća Isusa Krista. Želim vam puno radosti, zdravlja, mira i sreće! Hristos vaskrse! Provedite divne blagdane, uživajte, preduskršnju subotu iskoristite za zadnje pripreme, i neka vam nedjelja bude najljepša do sada! 2025. ćemo ponovo slaviti Uskrs zajedno. A svima ostalima, ima Annaboni pravo, sretan Praznik rada. Na to sam skoro zaboravila!:)))) Prvi svibnja. Po drugi put bez graha:))))) Ha, ha, ha...:))) Uživajte, kako god! Ljubim!

- 00:37 - Komentari (15) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2021 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Lipanj 2024 (11)
Svibanj 2024 (21)
Travanj 2024 (23)
Ožujak 2024 (24)
Veljača 2024 (18)
Siječanj 2024 (20)
Prosinac 2023 (25)
Studeni 2023 (26)
Listopad 2023 (28)
Rujan 2023 (16)
Kolovoz 2023 (18)
Srpanj 2023 (22)
Lipanj 2023 (30)
Svibanj 2023 (27)
Travanj 2023 (28)
Ožujak 2023 (26)
Veljača 2023 (23)
Siječanj 2023 (24)
Prosinac 2022 (25)
Studeni 2022 (26)
Listopad 2022 (29)
Rujan 2022 (25)
Kolovoz 2022 (22)
Srpanj 2022 (22)
Lipanj 2022 (21)
Svibanj 2022 (28)
Travanj 2022 (29)
Ožujak 2022 (25)
Veljača 2022 (24)
Siječanj 2022 (25)
Prosinac 2021 (23)
Studeni 2021 (24)
Listopad 2021 (28)
Rujan 2021 (26)
Kolovoz 2021 (29)
Srpanj 2021 (31)
Lipanj 2021 (22)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Studeni 2020 (23)
Lipanj 2018 (1)
Opis bloga