Ugrožena prava Bošnjaka i Srba u Livanjskom kantonu

26.09.2005.

Zbog neusaglašavanja kantonalnog ustava s odlukom o konstitutivnosti naroda BiH

LIVNO - Bošnjaci i Srbi u Livanjskom kantonu nemaju pravo na korištenje svog jezika jer ovaj kanton svoj ustav nije usaglasio sa odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih naroda na prostoru cijele BiH. Po tvrdnjama građana srpske i bošnjačke nacionalnosti, u svim obrazovnim ustanovama Livanjskog kantona djeca nastavu pohađaju samo na hrvatskom jeziku. Tvrde kako je hrvatski i službeni jezik u svim javnim ustanovama.
Zdravko Šarac, pomoćnik tajnika Skupštine Livanjskog kantona, kazao je da je usaglašavanje ustava "ostavljeno za rujan". "Usaglasili smo pet amandmana koji se odnose na izbor i imenovanje načelnika, župnika. Amandmane koji se odnose na jezik i pismo nismo usvojili. Za njih smo organizirali raspravu", kaže Šarac. Dodaje kako su reakcije poslanika na ove rasprave bile pozitivne.
"U tijeku je sezona godišnjih odmora, pa smo glasovanje za ove amandmane ostavili za rujan", prokomentirao je Šarac. Sanela Tunović, glasnogovornik OHR-a, rekla je kako amandmane visokog predstavnika na Ustav FBiH moraju poštovati svi kantoni. Ustavni sud BiH 2000. godine donio je odluku da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni na prostoru cijele BiH. Odluka, između ostalog, znači da svi narodi treba da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti, obrazovanju, vjeroispovijesti, jeziku, njegovanju kulture, tradicije i drugim pitanjima koja bi trebalo da budu tretirana kao pitanja od vitalnog nacionalnog interesa. U martu 2002. godine predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Stranke za BiH i Nove hrvatske inicijative, Zlatko Lagumdžija, Safet Halilović i Krešimir Zubak, uz prisustvo Volfganga Petriča, tadašnjeg visokog predstavnika za BiH, potpisali su sporazum o provedbi ove odluke Ustavnog suda BiH.
S. LEMO

The Economist: BiH najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu

ZAGREB - Zemlja s najvišom prosječnom godišnjom stopom gospodarskog rasta u svijetu je Bosna i Hercegovina, tvrdi se u izdanju knjige Pocket World in Figures za 2005., koju izdaje The Economist. Prema podacima britanskog tjednika, gospodarstvo BiH u razdoblju od 1992. do 2002. raslo je po prosječnoj stopi od čak 20,5 posto na godinu, što je najviše u svijetu. Štoviše, prosječni godišnji rast BDP-a u BiH u tom je razdoblju bio znatno veći od onog u Liberiji i Kini, drugoj i trećoj zemlji na ljestvici s prosječnim stopama od 9,4 odnosno 9,3 posto. Pritom valja imati na umu kako je visoka prosječna stopa rasta BDP-a u BiH posljedica poslijeratne obnove, ali i - zbog rata i tranzicije - niske početne baze. Četvrto mjesto drži Mozambik (8,4 posto), a slijede Mijanmar (8,1), Irska (7,7), Vijetnam (7,5), Butan (sedam posto), Uganda (6,7), a deseto mjesto dijele Albanija i Laos (6,3 posto). Dodajmo i kako Hrvatske nema na Economistovu popisu 50-ak zemalja s najvišim prosječnim stopama rasta BDP-a u svijetu. Osim BiH, Irske i Albanije, među europskim su zemljama tu još Luksemburg, Poljska, Slovenija i Malta. [A. M.], Vjesnik

SINDIKAT OBRAZOVANJA ZABRINUT POLOŽAJEM PROSVJETARA

Kantonalni odbor Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Livanjskog kantona, na sjednici u Livnu, konstatirao je da se veoma loš materijalni položaj uposlenih u prosvjeti sve više pogoršava, te da se prosvjeta sve više marginalizira

Županijski odbor Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Hercegbosanske županije konstatirao je da se vrlo loš...materijalni položaj zaposlenih u prosvjeti te županije svake godine sve više pogoršava te da se uz sve lošiju organizaciju prosvjeta sve više i marginalizira. Sindikat kao najnoviji primjer bahatosti i neodgovornosti općinskih vlasti, kako prema prosvjetarima, tako i prema učenicima i njihovim roditeljima, navodi uvođenje prinudne uprave u osnovne škole iako su zaposlenici i roditelji učenika, kako stoji u priopćenju, sukladno zakonu izabrali svoje predstavnike u školske odbore u osnovnim školama. U priopćenju se također navodi da će Sindikat zatražiti od nadležnih institucija da se prekine farsa od liječničkih pregleda prosvjetnih djelatnika, koji se ne obavljaju stvarno i po propisu nego samo formalno, što smatraju nedopustivim i zabrinjavajućim u vrijeme ozbiljnih zaraznih i drugih bolesti koje svakodnevno prijete.
«Općine organiziraju virtualne liječničke preglede koji izgledaju tako da svaki zaposlenik dođe kod liječnika opće prakse, kaže mu da je zdrav i odmah dobije valjanu službenu potvrdu o tome. Koliko je to zabrinjavajuće, ne treba ni naglašavati kada se zna da svaki zaposlenik u prosvjeti svakodnevno dolazi u kontakt s velikim brojem učenika zbog čega je briga za njihovo zdravlje od iznimne važnosti», ističu iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HBŽ-a.
(NINA)

Livanjskoj općini 8 dana razmišljanja...

Vijećnici Općinskog vijeća Livna na posljednjoj su sjednici upoznati s pismom kojim su potencijalni inozemni investitori, hrvatska tvrtka INTOO iz Zagreba i ALPILA OAT GROUP iz Njemačke, reagirali na izmijenjene uvjete ugovora... koji se odnosi na ponuđeni projekt izgradnje postrojenja za proizvodnju sintetskog diesel goriva na bazi lignita iz Livanjskog polja.
U pismu koje je pročitao predsjedatelj Općinskog vijeća Edin Brkić potencijalni investitori traže da im se u roku od osam dana odgovori želi li Općina Livno biti partner u ponuđenom projektu za koji se od nje ne traži nikakvo financijsko sudjelovanje niti bilo kakva jamstva, ili Općina Livno ne želi realizaciju tog projekta. Ako je u pitanju odustajanje od suvlasništva u projektu, navodi se u pismu, investitori su ga spremni realizirati sami ili u suvlasništvu s Hercegbosanskom županijom,koja se ponuđenom projektu ne protivi i koji podržava. Nakon rasprave koja nije bila predviđena dnevnim redom sjednice OV-a zaključeno je da se predstavnici potencijalnih investitora pozovu na svečanu sjednicu u povodu Dana općine Livno 28. rujna te da se o detaljima ponuđenog projekta očituju na sjednici dva dana kasnije, kada će na dnevnom redu biti samo rasprava o ponuđenom projektu proizvodnje sintetskog diesel goriva iz livanjskog lignita.
(NINA) nv

SDA traži obilježja BiH za Dan općine

Vijećnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Livna zatražili su od općinskih vlasti da za predstojeći Dan općine, 28. rujna na zgradi Općine i središnjem gradskom trgu, pored hrvatskih, istaknu i obilježja BIH..., odnosno zastave Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, a ukoliko to ne urade, poručili su da će razmisliti o sudjelovanju u radu svečane sjednice OV. Takav zahtjev je u ime Kluba vijećnika SDA na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća postavio predsjednik Kluba Sead Hadžijahić, koji je rekao kako je isticanje državne i federalne zastave potrebno «kako bi se jasno poručilo gdje općina Livno pripada». Na sjednici Općinskog vijeća rečeno je da će Dan općine, 28. rujna biti neradni dan u livanjskoj općini jer je tako definirano Statutom Općine.
(NINA) nv

Biti ili ne biti

Vijećnici Općinskog vijeća Livna na posljednjoj su sjednici upoznati s pismom kojim su potencijalni inozemni investitori,...hrvatska tvrtka INTOO iz Zagreba i ALPILA OAT GROUP iz Njemačke, reagirali na izmijenjene uvjete ugovora koji se odnosi na ponuđeni projekt izgradnje postrojenja za proizvodnju sintetskog diesel goriva na bazi lignita iz Livanjskog polja. U pismu koje je pročitao predsjedatelj Općinskog vijeća Edin Brkić potencijalni investitori traže da im se u roku od osam dana odgovori želi li Općina Livno biti partner u ponuđenom projektu za koji se od nje ne traži nikakvo financijsko sudjelovanje niti bilo kakva jamstva, ili Općina Livno ne želi realizaciju tog projekta. Ako je u pitanju odustajanje od suvlasništva u projektu, navodi se u pismu, investitori su ga spremni realizirati sami ili u suvlasništvu s Hercegbosanskom županijom,koja se ponuđenom projektu ne protivi i koji podržava.
Nakon rasprave koja nije bila predviđena dnevnim redom sjednice OV-a zaključeno je da se predstavnici potencijalnih investitora pozovu na svečanu sjednicu u povodu Dana općine Livno 28. rujna te da se o detaljima ponuđenog projekta očituju na sjednici dva dana kasnije, kada će na dnevnom redu biti samo rasprava o ponuđenom projektu proizvodnje sintetskog diesel goriva iz livanjskog lignita.
(NINA) nv

Mladež HDZ-a i HDZ HBŽ-a protiv PDP-a

25.09.2005.

Općinski odbor HDZ-a Livna i Županijski odbor Mladeži HDZ-a HBŽ-a najoštrije su osudili inicijativu PDP-a Drvara kojom se...«neutemeljeno optužuju HV i HVO za navodnu agresiju na Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, etničko čišćenje srpskog stanovništva s tog područja, kao i navodnu pljačku i uništavanje stanova i prirodnih potencijala u združenoj vojnoj akciji 'Maestral' od srpnja do rujna 1995.
U zajedničkom priopćenju navodi se kako je posve razvidno da se tu radi o još jednom pokušaju krivotvorenja povijesti i svaljivanja krivnje s agresora i zločinca na žrtvu, s ciljem da se hrvatski narod ponovno proglasi zločinačkim i da se u pitanje dovede njegov opstanak.
«Možda su ipak najbolju ocjenu PDP-a ovoj inicijativi dali drvarski vijećnici iz reda srpskog naroda koji su na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća glatko odbili zahtjev da se legitimna vojna akcija HV-a i HVO-a proglasi zločinačkim pothvatom smišljenim s ciljem etničkog čišćenja Srba», stoji, između ostalog, u priopćenju HDZ-a općine Livno i ŽO-a Mladeži HDZ-a HBŽ-a.
(NINA) nv

Rezultati 7.kola prve lige Federacije BiH

SASK Napredak - Troglav Livno 3:0

UPITNO LIJEČENJE PENZIONERA POVRATNIKA IZ RS
Ukoliko Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske do kraja ove godine ne izmiri obaveze prema Zavodu zdravstvenog osiguranja Livanjskog kantona, penzioneri povratnici u općine Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč od 1. januara naredne godine neće moći ovjeravati zdravstvene knjižice, niti će moći koristiti zdravstvene usluge na teret Kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje
NIJEDNA OPĆINA LK NEMA SLUŽBU CIVILNE ZAŠTITE
Nijedna od šest općina Livanjskog kantona (LK) još nema službe civilne zaštite formirane u skladu s postojećim federalnim zakonom, iako je krajnji rok za njihovo formiranje bio 15. rujan ove godine, izjavio je direktor Civilne zaštite ovog kantona Frano Laštro
HDZ TRAŽI OD HRVATSKIH DELEGATA U DOMU NARODA DRŽAVNOG PARLAMENTA DA
NE GLASAJU ZA ZAKON O JAVNOM RTV SERVISU

Hrvatska demokratska zajednica zatražila je od hrvatskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da ne glasaju za Zakon o javnom RTV servisu. Kako se navodi u saopštenju HDZ-a BiH, Ustavni sud BiH donio je odluku da ovaj zakon nije štetan po vitalni interes hrvatskog naroda u BiH, uprkos protivljenju hrvatskih sudija u tom sudu. Na sjednici rukovodstva stranke, u Neumu, centralna tema bila je početak priprema za izbore 2006. godine.

Volim te jer imaš BMW

24.09.2005.

Kako osvojiti žensko srce? To nije nimalo lako, no ako ste ponosni vlasnik nekog luksuznog automobila, to bi vam moglo znatno olakšati cijelu stvar. U to se uvjerio i jedan vlasnik BMW-a. Vlasnik BMW-a u sjevernoj Kini pronašao je zataknut za svoj automobil poruku obožavateljice koja nije okolišala: "Volim te jer imaš BMW", piše South China Morning Post iz Hong Konga. Djevojka je u poruci napisala svoj telefonski broj i kratak osobni opis, te je ostavila na parkiranom vozilu. List, međutim, ne navodi je li vlasnik prihvatio ljubavnu ponudu.
Više od 10.000 BMW-a prodano je u Kini već u prvoj godini otkako su se 2003. ta luksuzna njemačka vozila počela sastavljati u toj zemlji.



Kako najbezbolnije prekinuti s curom

Ono što ti je nekad kod nje bilo simpatično, danas više ne možeš prožvakati. Najviše ti pili živce njezina potreba da uvijek bude u pravu, nedostatak i najmanje želje da čuje tvoje mišljenje te stalno provjeravanje s kim si bio. Nije ti više lijepo i rado bi izašao iz te veze, ali inercija je prokleta stvar. Kad bi se barem dogodilo neko čudo i ona odselila ili se zaljubila u nekog drugog i jednostavno nestala iz tvog života bezbolno… Nažalost, ne ide to tako. Prekidi su uvijek bolna stvar, zato ih ljudi odgađaju sve dok situacija ne postane totalno nepodnošljiva. U nedostatku hrabrosti, dečki znaju primijeniti metodu odvratnog ponašanja ne bi li curu prisilili da taj teški korak ona učini prva. Nemoj upasti u istu zamku! Budi iskren frajer, učini pravu stvar i kreni dalje. Nudimo ti 8 savjeta koji će i tebi i njoj olakšati taj neugodan čin (koliko je moguće).

[ Opširnije... ]

Troglav Livno - Varteks Varaždin

ponedjeljak, 02.10, nam dolaze Zlatko Dalić i Ivan Jolić nazad u Livno,
naravno sa Varteksom!
Nadam se da ovaj put nečemo nako nesretno izgubiti, kao protiv Hajduka! Troglav - Varteks na Forumu
Izvor: http://nk.troglav.com/

Novi Dayton - Hrvatima entitet i Mostar kao glavni grad?

"Nesavršeni mir" sintagma je kojom se, pišući o Daytonskom mirovnom sporazumu, u svojoj knjizi služio bivši predsjednik ratne vlade Herceg Bosne, a danas haaški osumnjičenik Jadranko Prlić, što je najvjernija ocjena stanja u BiH. Bliži se deseta obljetnica Daytonskog mirovnog sporazuma čija je veličina bila u zaustavljanju najkrvavijega sukoba na tlu Europe nakon II. svjetskog rata, no o poslijeratnom razdoblju kao da se nije razmišljalo.





Kakvu Bosnu i Hercegovinu žele tri konstitutivna naroda

Bošnjaci
Bošnjačka politika službeno se zalaže za izmjenu Daytona, no u praksi čini sve da Federacija BiH opstane kako bi se i dalje uspješno provodio plan sustavnoga prelijevanja novca iz hrvatskih područja u bošnjačka.
Srbi
Stav je srpske strane da Republika Srpska mora ostati pod svaku cijenu. Ona čini sve ne bi li oslabila BiH. Srpska politika čak prijeti i odcjepljenjem RS dogodi li se teritorijalni preustroj BiH.
Hrvati
Najveći su zagovaratelji ustavnih promjena zbog nepovoljnoga položaja, no ni deset godina nakon Daytona ne znaju kakvu BiH žele. Zalažu se za jačanje državnih institucija. Ne isključuju mogućnost osnivanja entiteta unutar BiH.
[ Opširnije.... ]

Nove cijene telekom usluga

23.09.2005.

Novi cijenik telefonskih usluga u Bosni i Hercegovini počet će se primjenjivati od 1. listopada ove godine. Tako će telefonskog priključak ubuduće u sva tri telekom - operatora biti ista i iznosti će 150 KM, ali će za one koji će postati pretplatnici BH Telecoma i Hrvatskog telekomu Mostar ta usluga pojeftiniti za 20 KM, a za one koji će telefonski priključak dobiti u Telekomu Srpske koštat će ih za 30 KM više.Kako je za Bljesak.info izjavila Amela Odabašić, glasnogovorinica Regulacijske agencije za komunikacije (RAK), sva tri operatora mogu slobodno ponuditi i niže cijene za te usluge, a svako je dobra stvar što će prema novom cjeniku obračunska jedinica biti jedna sekunda, a ne impuls kao što je to do sada slučaj.
- Prema impulsnom mjerenju i razgovor od pet sekundi naplaćivao se kao razgovor od tri minute. Sada će se plaćati za svaku utrošenu sekundu razgovora, što je svakako realniji i pravedniji način naplaćivanja telefonskih usluga - ocijenila je Odobašić.Za razliku od uvođenja telefonskog priključka koji će u BH Telecomu i HT-u biti jeftiniji pretplata će ubuduće biti oko 70 posto skuplja.
Tako će mjesečna pretplata za fizičke osobe po novom cijeniku iznositi 5,54 KM umjesto dosadašnjih 3,20 KM, a za pravne osobe 16,36 KM. Svi oni, bez obzira bili pravne ili fizičke osobe imat će i 100 minuta besplatnog razgovora u periodu kada je promet u mreži najfrekventniji. Novim cijenikom poskupjet će mjesni i razgovori između fiksnih i mobilnih mreža, a pojeftinit će međunarodni razgovori.Treba istaknuti kako se prilikom izrade cijenika vodilo računa i o socijalno najugroženijim kategorijama, a za koje će u tri iduće godine mjesečna pretplata iznositi 3,64 KM. Sva tri telekom - operatora odredit će kriterije za tu skupinu korisnika. Također, po novom cjeniku je i jeftinije palaćanje telefonske pretplate za vjerske zajednice, nevladine organizacije ili male obrtnike i to po cijeni od 8,80 KM. Naime do sada su oni plaćali pretplatu kao sve pravne osobe, odnosno ista cijena za jednog obućara kao i za veliku kompaniju.
(Bljesak)

Nitko iz Europe ne bi investirao u Livno

Razlog odustajanja od te investicije teške između 60 i 70 milijuna eura je ugovor koji su u ovom slučaju nedavno usvojili livanjski općinski vijećnici, a koji ovoj tvrtki nameće brojna ograničenja od bankovnih jamstava do zadržavanja prava na jednostrano razvrgavanje ugovora od Općine Livno

LIVNO - Pod uvjetima koje odredilo livanjsko Općinsko vijeće, zagrebačka tvrtka "Intoo", odnosno poslovna grupacija "AlphaKat", ne ulazi u realizaciju planiranog projekta proizvodnje sintetskog dizela na bazi livanjskog lignita - za naš list to je potvrdio Zdravko Facini, jedan od čelnika spomenute tvrtke.

ZDRAVKO FACINI, ČELNIK TVRTKE INTOO, NAJAVLJUJE ODUSTAJANJE
OD PLANA PROIZVODNJE SINTETSKOG DIZELA NA BAZI LIGNITA

Kao što se i pretpostavljalo, razlog odustajanja od te investicije, teške između 60 i 70 milijuna eura, jest ugovor koji su u ovom slučaju nedavno usvojili livanjski općinski vijećnici.
Za Intoo je, naglašava Facini, posebno neprihvatljiv onaj dio spomenutog ugovora po kojemu je ta tvrtka, u ovom, kako je planirano, zajedničkom projektu s livanjskom općinom, dužna osigurati bankovno jamstvo u vrijednosti jedne trećine ukupne investicije. Osim te dodatno uvrštene odredbe u ugovor koji je livanjskim općinskim vijećnicima predložio Intoo, Facini, također, smatra smiješnom, pa i krajnje neozbiljnom i takvu odluku vijećnika da livanjska općina u svakom trenutku može razvrgnuti spomenuti ugovor, a što je isto tako uvršteno u ovaj dokument.Tko je taj tko bi pod ovakvim uvjetima investirao svoja sredstva, pita se Facini. A što se tiče traženja bankovnoga jamstva, on naglašava kako se u realizaciji ovog projekta ne traže nikakva sredstva od livanjske općine i kako bi stoga u ovom slučaju bankovno jamstvo logičnije bilo da Intoo traži od općine, a ne obrnuto. Predstavnik potencijalnog investitora smatra da su u slučaju ovoga ugovora mnogo korektnije postupili ona dvojica HSS-ovaca koji su na sjednici Općinskog vijeća jasno kazali kako su protiv realizacije planiranog projekta, od onih vijećnika koji su ga podržali s predloženim izmjenama u ugovoru.
A da je izmjena Ugovora o zajedničkom angažmanu livanjske općine i Intooa na realizaciji ideje o proizvodnji dizela na bazi livanjskog lignita i te kako razljutila potencijalne investitore, možda najbolje govore sljedeće riječi koje je Facini uputio Livnjacima:
— U njemačkoj banci za razvoj bilo je najavljeno prezentiranje ovog projekta, mi nismo oni koji će vam stvarati teškoće, ali uz dane primjedbe i zahtjeve vaših vijećnika i političara, budite sigurni da niti jedan potencijalni budući investitor neće imati bankarsku podršku, barem ne u Europi. Radi li se tu o nekoj vrsti dobronamjernog upozorenja, ili pak nekoj vrsti prijetnje, a možda čak i pokušaju ucjene, nismo mogli dokučiti ni iz usmenog razgovora koji smo potom vodili s Facinijem.
Glede ovog projekta, dodaje Facini, Intoo, odnosno grupacija AlphaKat, ni nakon svega ne bježi od razgovora s predstavnicima livanjske općinske vlasti, ali je osnovni preduvjet za to da se oni jasno odrede jesu li za partnerstvo u istom ovom ranije planiranom poslu ili ne. Facini dodaje kako u istom ovom projektu partnerstvo Županije nije upitno, ali da su mu predstavnici županijske vlasti kazali kako oni ništa neće poduzeti što bi u ovom slučaju bilo u suprotnosti s onim što odluči livanjska općina.Ono, međutim, što nam je glede proizvodnje sintetskog dizela Facini prvi put priznao to je da se on još nigdje ne proizvodi od lignita i da bi ovakva jedna tvornica u Livnu bila prva u svijetu.

Frano MIOČ




Sastanak kolegija ravnatelja glazbenih škola u FBiH

21.09.2005.

Osnovna glazbena škola «Franjo Vilhar» iz Livna prekjučer je bila domaćin sastanka Kolegija ravnatelja glazbenih škola Federacije ...koji je upriličen u sklopu priprema za 9. otvoreno natjecanje učenika i studenata glazbenih škola FBiH, koje će u travnju 2006. biti održano u Livnu, javlja dopisnik agencije NINA. Sastanak je otvorio Berislav Džaja, ravnatelj Osnovne glazbene škole u Livnu, koja će biti domaćin tog natjecanja, a sastanku je nazočio i Dževad Šabanagić, predsjednik Udruženja glazbenih pedagoga FBiH, te predstavnici općinske izvršne vlasti. Kolegij ravnatelja glazbenih škola razmatrao je prispjele primjedbe u vezi s 9. otvorenim natjecanjem i imenovao članove Vijeća, nakon čega je održana prva sjednica tog tijela, kao i sjednica Organizacijskog odbora natjecanja.
(NINA) nv

Ništa od dizela iz livanjskog polja

Kako trenutačno stvari stoje, od pompozno najavljivanog projekta proizvodnje sintetskog dizela na bazi livanjskog lignita izgleda ...da neće biti ništa.
"Granu" na put tom projektu, ispada, stavili su livanjski općinski vijećnici, usvojivši nekoliko amandmana na predloženi ugovor temeljem kojeg je zajedno sa zagrebačkom tvrtkom "Intoo" trebalo krenuti u pripremu samog projekta. Ugovor je podrazumijevao osnivanje zajedničke tvrtke u kojoj bi investitor "Intoo" u odnosu na livanjsku općinu bio većinski vlasnik, ali čiji bi predsjednik Nadzornog odbora trebao biti predstavnik općine, a ne Intooa, kako je spomenutim prijedlogom ugovora bilo predviđeno.
No drugi usvojeni amandman na spomenuti prijedlog ugovora izgleda da se potencijalnom investitoru nije posebno dopao. Od njega, naime, livanjska općina traži bankovna jamstva u vrijednosti oko 20 milijuna eura, odnosno jedne trećine ukupne investicije, te usvaja dodatnu klauzulu po kojoj ona u svakom trenutku može odustati od projekta. Za ozbiljnog investitora to je ispalo dosta neozbiljno, kaže livanjski općinski načelnik Luka Čelan.
On je, naime, mišljenja kako općinski vijećnici u ovom slučaju nisu dobro postupili, budući da je riječ o pripremnoj fazi i takvom ugovoru koji, po njemu, nije mogao prouzročiti nikakve negativne učinke za općinu. U ovoj fazi, pojašnjava Čelan, potencijalni investitor je isključivo o svom trošku trebao izraditi sve prijeko potrebne studije i elaborate, te na temelju njih ishoditi sve potrebne dozvole, pod čime se podrazumijeva i dobivanje koncesije na eksploataciju lignita.
Prema tome, Intoo je u ovoj fazi trebalo podržati, odnosno barem pričekati rezultate svih studija, te potom odlučivati o daljnjem angažmanu Općine na realizaciji projekta, mišljenja je općinski načelnik. Ovako, pribojava se on, Intoo je već odustao od namjeravanog investiranja u livanjsku općinu. Stvari oko toga Čelanu će biti mnogo jasnije nakon idućeg susreta s predstavnicima spomenute tvrtke.
U svakom slučaju, nakon posljednje sjednice livanjskog Općinskog vijeća priče o izgradnji tvornice sintetskog dizela na bazi ovdašnjih zaliha lignita, kao sasvim izvjesnoj stvari u Livnu, utihnule su. Uglavnom su ih zamijenile priče o tome tko je "potjerao" investitora.
Međutim, taj isti investitor, Intoo, već danima šuti. Uopće se ne oglašava, a do njegovih predstavnika je ovdašnjim novinarima nemoguće doći, kao da je u zemlju propao. Nismo sigurni da je takva jedna nedostupnost svojstvena tvrtki koja je zaista imala veoma ozbiljnu namjeru investirati čak između 60 i 70 milijuna eura u jednu tvornicu.
F. MIOČ

Iskon postao partner europske mreže za online oglašavanje

20.09.2005.

IskonInternet, vodeći alternativni davatelj telekomunikacijskih usluga, priključio se europskoj mreži za online oglašavanje – AD Europe. Zahvaljujući ovom partnerstvu, domaći oglašivači će putem Iskonova portala moći zakupiti oglasni prostor na vodećim europskim portalima koje čita preko 92 milijuna korisnika. Oglasnu mrežu AD Europe pokrenuo je drugi najveći njemački portal WEB.DE (http://web.de), a članovi mreže mogu postati samo portali koji su na prvom ili drugom mjestu po broju posjetitelja u svojoj zemlji. AD Europe ima doseg od preko 92 milijuna Internet korisnika i zastupljen je u 23 europske zemlje.
WEB.DE-ova oglasna mreža pokrenuta je 2003. godine kako bi se što bolje zadovoljile potrebe brzorastućeg europskog tržišta online oglašavanja, a zasniva se na partnerstvima sa vodećim nacionalnim portalima u 23 europske zemlje. Mreža obuhvaća i glavna europska Internet tržišta, točnije vodeće portale iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Španjolske, Italije, Švicarske, Austrije i Nizozemske. Oglašivačima omogućuje pristup do više od 92 milijuna Internet korisnika u tim zemljama i nudi marketinška rješenja specifična za lokalna tržišta.Igor Poznić, direktor sadržaja i online oglašavanja Iskon portala, predstavio je ulazak Iskonova portala u oglasnu mrežu AD Europe velikim priznanjem njegovoj popularnosti i visokoj posjećenosti. Naglasio je i kako će partnerstvo sa portalom WEB.DE omogućiti hrvatskim oglašivačima da zakupljivanjem oglasnog prostora na vodećim europskim portalima olakšaju svoj ulazak na europska tržišta.Iskonov portal (www.iskon.hr) ima preko 300 tisuća registriranih korisnika i 130 tisuća jedinstvenih posjeta dnevno. Mjesečno ga posjeti oko 890 tisuća jedinstvenih posjetitelja.
Zahvaljujući Iskonovom članstvu ovoj oglasnoj mreži odsada će i domaći oglašivači u Hrvatskoj, putem Iskonova portala, moći rezervirati i zakupiti oglasni prostor na vodećim europskim web odredištima poput portala Wanadoo grupe, talijanskog Libero.it, Austria.com grupe. (sr -pcchip)

Pet poduzeća u stečaju

Primjena Zakona o stečajnom postupku FBiH iz 2004. rezultirala je otvaranjem pet stečaja pred Općinskim sudom...u Livnu u pet gospodarskih subjekata, odnosno bivših društvenih poduzeća s područja Hercegbosanske županije, potvrdio je za agenciju NINA predsjednik Općinskog suda u Livnu Niko Cvitanović. Prema njegovim riječima, tri stečajna postupka otvorena su u poduzećima s područja općine Livno te po jednom poduzeću iz općina Tomislavgrad i Kupres. Radi se o bivšim društvenim poduzećima koja su prestala s radom početkom rata i koja nisu aktivirana niti privatizirana.
Cvitanović je precizirao da su stečajni postupci otvoreni u transportnom poduzeću Li-trans, trgovačkom poduzeću Opskrba, Robnoj kući "Livanjka" i "Livanjskom polju" iz Livna, zatim Planinskom dobru iz Tomislavgrada i Poduzeću za proizvodnju tekstilne konfekcije iz Kupresa.
U spomenutim poduzećima prije rata je bilo zaposleno više od 1.000 djelatnika, a stečajni postupak ni u jednom slučaju još nije okončan.
(NINA) nv


Internet oklade na nove terorističke napade

19.09.2005.

NA WEBU je sve moguće, pa i postavljanje bizarne stranice čiji se posjetioci mogu kladiti na sljedeće mjesto koje će biti meta terorista. Nagrada za najboljeg prognozera je majica s natpisom "Predvidio sam" i slikom novog stravičnog napada. U Engleskoj, zemlji crnog humora, zbog posljednjih terorističkih bombi u Londonu ogorčeni su stranicom koju sponzorira talijanska firma Molleindustria, ali autori stranice brane se "logičnim objašnjenjem".
Kažu da su iz Milana i Rima koje bi uskoro mogli napasti teroristi, te smatraju da je surferima već ionako dojadilo klađenje na sportske događaje.
Na stranici je i fotografija tornjeva blizanaca u New Yorku koje su avionima srušili teroristi uz tekst "iznajmljuje se". Kako bi se otežalo pogađanje na stranici "tko je slijedeći" uz mjesto napada treba predvidjeti hoće li se teroristi koristiti bombama, biološkim oružjem ili nečim trećim.

Bloganje kao terapija

Iako mnogi o blogerima pričaju kao o wannabe novinarima koji preko vlastitih online dnevnika žele biti zapaženi, najnovije provedeno istraživanje Digital Marketing Servicea pokazalo je pisanje bloga za mnoge jedan oblik terapije. Naime, trećina od ispitanih 600 blogera objasnila je kako najčešće pišu o nekim osobnim stvarima i samopouzdanju, dok njih 16 posto bloga iz novinarskih interesa. Trideset posto ljudi u trenutcima nervoze i uzbuđenja, umjesto da se savjetuje sa drugim ljudima ili priča sa njima, pišu ili čitaju blogove te su im blogovi neka vrsta terapije koja ih smiruje i pomaže im. Prema studiji Pew Internet i American Life Projecta, krajem prošle godine osam milijuna ljudi je imalo blogove, a pretpostavlja se da se broj blogova udvostručuje svakih pet mjeseci. (hj - PCCHIP)


Televizija na blogovima

Običaj je televizijskih kuća vlastite emisije oglašavati unutar vlastitog programa, no od nedavno, počeli su se oglašavati i na blogovima, prije svega jer je na ovim lokacijama to jeftinije nego na mainstream siteovima. Uz sve to, kažu analitičari, ovim putem mogu direktnije ciljati publiku. U Sjedinjenim se Državama tako puem blogova oglašavaju VH1, TBS i PBS. "Nema mnogo Internet lokacija na kojima možete potrošiti između 1500 i 5000 dolara i dobiti pristup tolikoj publici", rekla je Lauren Prestileo. U nas ovako nešto još uvijek se ne događa, iako postoje tematski blogovi, kod kojih je jasno definirana publika. (borja - PCCHIP)

"Seks, bez obzira na invalidnost"

Danska vlada osigurava besplatan seks
Kako bi omogućila svim invalidima da se povremeno poseksaju, danska vlada odlučila im je platiti prostitutke. Naravno, novcem poreznih obveznika. Što je rezultiralo gnjevom.
Na vladu Kraljevine Danske ovih se dana sasulo drvlje i kamenje. Razlog tome je službena kampanja pod nazivom "Seks, bez obzira na invalidnost", kojom se plaćaju djelatnice seksualne industrije kako bi jednom na mjesec osigurale seks invalidnim osobama.
"Od velike je važnosti da skrbnik i invalidna osoba zajedno razgovaraju s prostitutkom kako bi im pomogli da izraze sve svoje želje", tako glasi smjernica ove kampanje.
No, opozicija je oštro osudila ovaj, po njima nemoralan, način trošenja novca poreznih obveznika.
"Potrošena je velika količina poreznog novca kako bi se pomoglo prostitutkama da se više ne bave tim poslom, da bi ih se sada opet na to poticalo", ogorčen je socijaldemokrat Brosboel.
Stig Langvad iz udruženja invalida podupire vladinu odluku i smatra da bi invalidi trebali imati iste mogućnosti kao i zdrave osobe.
"Umjesto da nama invalidima brane da se koristimo uslugama prostitutki, političari bi se trebali dogovoriti o tome što općenito napraviti s tim poslom."

Čelan: Spremaju se otkazi...

Načelnik općine Livno Luka Ćelan izjavio je da nije u potpunosti zadovoljan radom pojedinih službi općinske uprave te da će vjerojatno do kraja ove godine biti provedena nova sistematizacija radnih mjesta u općinskoj administraciji koja ima višak zaposlenih,a manjak stručnih djelatnika, javio je dopisnik NINA-e. Prema njegovim riječima, u sklopu reforme općinske uprave koja se mora provesti, a koja podrazumijeva racionalizaciju administracije, broj zaposlenih bit će smanjen, a kvaliteta rada i učinkovitost povećani. U administraciji Općine Livno trenutačno je zaposleno oko 130 djelatnika, a prema novoj sistematizaciji radnih mjesta, u tijelima općinske uprave višak je između 50 i 60 zaposlenih.
(NINA) nv

Zašto Široki Brijeg na HRT-u?

Zadnjih se dana po raznim internetskim Forumima, ali i u izravnoj komunikaciji moglo pročitati jako puno oprečnih razmišljanja glede prenošenja utakmice između Basela i Širokog Brijega na HRT-u.
Zaista, zašto je predstavnik BiH "gostovao" na HRT-u? Na desetke stranica internetskih Foruma ispisano je zbog toga što je HRT odlučio prenositi utakmicu Kupa Uefe između Basela i Širokog Brijega.
Oni koji potiču temu uglavnom se čude "zašto HRT prenosi utakmicu predstavnika BiH", pa "zašto naš komentator u toj utakmici navija za Široki", pa "jesu li to teritorijalne pretenzije Hrvatske prema BiH", pa "zar nam nije dosta Hercegovaca" i slične analize, koje doduše prate i brojna oprečna mišljenja i komentari. Ne pada mi na pamet biti nekakav odvjetnik HRT-a, no zar je toliko nelogično da državna televizija, u situaciji kad Hrvatska nema ni jednog preostalog predstavnika, odluči svjetla pozornosti barem na 90 minuta usmjeriti prema momčadi u kojoj igra 9 Hrvata (!), a na suprotnoj strani još jedan hrvatski reprezentativac (Petrić)?

Zar je ikome potrebno objašnjavati zašto je Hrvatskoj televiziji logičnije prenositi utakmicu u kojoj navijači jednog kluba navijaju u hrvatskim dresovima, pjevaju hrvatske pjesme i kliču hrvatskoj reprezentaciji i naciji, umjesto prenošenja utakmice između predstavnika Bugarske i Finske ili reprize neke "važne modne revije" u tom slobodnom terminu? Nevjerojatno je koliko su se neki ljudi u našoj zemlji spremni poniziti u želji da glume nekakvu samo Hrvatima poznatu verziju "samoproglašenog turbodemokrata" i u ovakvoj prigodi vide nekakve "političke igre" iza svega. Je li HRT osporio logičnu i normalnu činjenicu da je Široki Brijeg predstavnik BiH? Zar je zločin željeti uspjeh i po prvi put se upoznati s klubom koji nosi prefiks "hrvatski", pa makar on skupljao bodove i za BiH i makar ne poznavali ni jednog igrača iz prvih 11 tog kluba? A ako ćemo "tržišno" - zar HRT nema pretplatnike i u BiH? Ako ni jedan drugi argument ne pomaže, zar sam Ustav RH ne govori o tome kako je "RH dužna pomagati hrvatskom narodu u BiH", makar to bilo i na ovakav simboličan način? Zar baš ovo nije bila idealna prilika da se Hrvatima iz tog dijela svijeta na neki način zahvali za bučnu potporu koju pružaju hrvatskoj reprezentaciji i klubovima kad igraju bilo gdje u Europi, tako što će gledateljstvo u Hrvatskoj upoznati i jedan njihov klub kojim se ponose? Ili je ovih 90 minuta bila previsoka cijena, pa treba tražiti opravdanje, objašnjavati kako to nema nikakve veze s politikom, granicama, insinuacijama, teritorijalnim pretenzijama i raznim drugim glupostima koje se u vezi ovog prijenosa mogu pročitati? Koliko se istih bunilo kad je prošle godine "iz vedra neba" na jednoj drugoj televiziji umjesto hrvatskih klubova, prenošena utakmica između Partizana i Crvene zvezde? Komu je ta utakmica bila zanimljiva i je li prijenos te utakmice značio da Hrvatska ima "teritorijalne pretenzije" prema Srbiji? Zamislimo li se ikad koliko je pošteno sve ono dobro što dođe iz Hercegovine titulirati "hrvatskim", a ono što ne valja - "hercegovačkim"? Zar nije licemjerno postavljati toliko "teških pitanja" glede prijenosa jedne obične nogometne utakmice Širokog Brijega, a istovremeno se ponositi svjetskim potencijalom i budućim hrvatskim medaljama osvajača juniorskog Roland Garrosa Marina Čilića iz Međugorja ili 16-godišnjeg vlasnika košarkaškog ugovora s madridskim Realom Bojana Bogdanovića iz Mostara?
(Bernard JURIŠIĆ - www.sportnet.hr) www.sirokibrig.com

Nagradna igra

Livno Online Vas nagrađuje.
Sudjelujte u nagradnoj igri i imate priliku za osvajanje multimedijalnog CD-a Hercegbosanske županije. CD sadrži povijesne, zemljopisne i kulturne značajke naše županije kao i njenih gradova. Sve to uz veliki broj slika.
Inače sam CD je rađen po narudžbi turističke zajednice Hercegbosanske županije.
NAGRADNO PITANJE:
Tko je autor knjige "Gospodari kamena" u kojoj su opisani livanjski klesari u prošlosti?
Odgovore šaljite na e-mail info@livno-online.com. Email treba sadržavati, osim točnog odgovora, Vaše ime i prezime i eventualno telefonski broj.
Nagradna igra traje do 01.10.200. godine, a rezultati nagradne igre bit će objavljeni na stranicama www.livno-online.com 03.10.2005.



ZZO HBŽ-a dužan pet milijuna maraka

Zavod za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije ne duguje ni jednu marku zdravstvenim ustanovama...u Livnu, Tomislavgradu, Kupresu, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru iz prošle godine, ali zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj duguje oko pet milijuna marka, izjavio je direktor Zavoda Branko Ivković, javio je dopisnik NINA-e. Prema njegovim riječima, dugovanja zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj potječu iz ranijih godina, a odnose se uglavnom na liječenje pacijenata iz HBž-a u zdravstvenim ustanovama u Splitu i Zagrebu. Ivković je kazao da zbog neizmirenih dugovanja zdravstvene ustanove u Hrvatskoj na liječenje primaju samo pacijente iz HBŽ-a koji unaprijed uplate ulaz i liječenje. Naglasio je da se oko 80 posto osiguranih osoba koje imaju potrebu za liječenjem izvan HBŽ-a upućuje u Kliničku bolnicu Mostar, dio pacijenta za zdravstvene usluge koje ne pruža ta bolnica upućuje se u Sarajevo i Tuzlu, a jedino hitni slučajevi upućuju se u Split, ali u tom slučaju, pacijenti moraju unaprijed platiti ulaz u bolnicu. Ivković je posebno istaknuo izuzetno povoljna iskustva u slanju pacijenata na liječenje u Tuzlu, ustvrdivši da pacijenti s područja HBŽ-a sve više sami traže uputnice za liječenje u tuzlanskoj Sveučilišnoj bolnici, te da tu bolnicu preporučuju i drugima.
(NINA) nv

Useljenje hrvatske bojne u Livno čeka kanalizaciju

Puno je nepoznanica o rasporedu vojarni u kojima će biti smještene hrvatske bojne iz sastava...Vojske Federacije BiH. Što se tiče sjeverne oblasti, u igri su Žepče i Orašje. Nove zgradeNa jugu se dvoji između Mostara i Čapljine, dok se negdje u središnjoj Bosni pokušava smjestiti još jedna hrvatska bojna ili pak zajedničke potporne postrojbe. Čini se da jedino nema dvojbi oko vojarne u Livnu, gdje bi smještaj trebala pronaći 1. bojna kombiniranih rodova Bušići. Premda su se u Ministarstvu obrane pritajeno nadali kako će do useljenja u livanjsku vojarnu doći do 1. listopada, sada je sasvim jasno kako do useljenja neće doći, niti se zna kada će. Novosagrađene zgrade vojarne s neuređenim krugom djeluju kao skladišta. Tek nekakav top ispred njih odaje da se radi o vojnom objektu. Sve je zapelo na lokalnoj razini oko kanalizacije, točnije novca.Gdje je novac?U općini tvrde da je Ministarstvo obrane još u vrijeme ministra Anića prebacilo GP Matković, koja je gradila vojarnu, 100.000 KM za gradnju kanalizacije. S druge strane izvođač radova tvrdi da se radi o neupitnih 32.000 KM prvotno namijenjenih za gradnju septičke jame od koje se odustalo. To bi bilo dovoljno za gradnju kanalizacije, i to samo do obližnje obilaznice. U međuvremenu je livanjsko Komunalno poduzeće počelo radove na kanalizaciji i sada potražuje oko 70.000 KM od GP Matković, čime bi se riješilo pitanje kanalizacije za vojarnu. Dok lokalna višegodišnja prepucavanja oko vojarne traju i nezadovoljstvo u Ministarstvu obrane i hrvatskom političkom vrhu raste, oko 400 Bušića čeka useljenje. Dok se susjedne općine nude za prijam vojske, nedolaskom 400 profesionalaca i nepotrošnjom svega što je potrebno za vojsku i vojarnu Livno svaki dan sve više gubi. Dugoročno može izgubiti znatno više. Radi se o više od 100 budućih radnih mjesta, jer će se podmlađivanju profesionalne vojske prići vrlo skoro, najavljuju iz Ministarstva obrane. Upravo tu bi mnogi mladi Livnjaci mogli pronaći svoj budući poziv. S druge strane, nastavi li se to lokalno “prebacivanje loptice” oko vojarne, tko jamči da Komisija za reformu obrane na čijem je čelu američki general jednostavno neće zaobići Livno i smjestiti vojarnu negdje gdje će biti dobrodošla.
Večernji list / Dražen MAMIĆ

ANTE ĐAPIĆA

Anto Đapić rođen je 22. kolovoza 1958. godine u mjestu Čaprazlije kraj Livna. Otac Ivan i majka Miroslava potpuno su na tragu pravaške i profrankovske orijentacije u obitelji Đapić, koja je utjecala na to da se dio obitelji - što ju je Antin djed početkom 20. stoljeća za boljim pašnjacima iz Sinjskog doveo na Livanjsko polje - opredjeli za ustaški pokret. Nakon završetka rata Đapićev otac i stričevi odlaze na privremeni rad u Njemačku, a majka s Antom 1962. godine seli u Osijek. Iste godine kada mu je Udba prvi put privela oca na informativni razgovor 1965. godine, Anto kreće u osnovnu školu. Godine 1973. kreće u Opću gimnaziju Braća Ribar u Osijeku, a najviše sklonosti pokazuje za povijest, književnost i filozofiju...Za vrijeme školovanja majka mu gine u prometnoj nesreći, prenoseći - po njegovim riječima - emigrantske propagandne materijale koje je jedan policajac Musliman, skolonio s mjesta nesreće iako nije poznavao njegovu majku. Anto ostaje sam s bratom, a da bi zaradio koji dinar kopa bunare po slavonskim selima i raznosi otrov za štakore dok ljeti odlazi ocu u Njemačku, gdje radi na crno. Nakon mature upisuje Pravni fakultet u Osijeku, koji završava nakon šest godina. Za svoju težinu jednom će reći: Uvijek sam bio boležljiv i mršav, sve do odsluženja jugoarmijskog roka, koji sam odradio, krvavo odradio u Zaječaru. Tek sam se nakon toga 'popravio', što bi rekao naš narod. Malo sam se udebljao. Vojsku je služio u Zaječaru. Godine 1989. angažira se na osnivanju osječkog HDZ-a (Hrvatska Demokratska Zajednica). Izabran je čak i u Središnji odbor stranke, ali zbog ekscesa na Prvom saboru HDZ-a Disciplinska ga je komisija kaznila privremenim isključenjem iz svih stranačkih tijela. Napušta HDZ i u ljeto 1991. uz pomoć svog profeosra s fakulteta Krunislava Olujića dobija posao u osječkom Državnom odvjetništvu. Ipak, politika ga i dalje privlači pa preko Krešimira Pavelića prilazi Paraginom HSP-u (Hrvatska stranka prava), gdje nakon ubojstva Ante Paradžika zauzima mjesto potpredsjednika stranke. Pojedini Osječani će mu uskoro zamjeriti napuštanje grada u vrijeme najžešćih napada, dok on uzvraća da je bio načelnik HOS-a (Hrvatske obrambene snage). Na tom mjestu ostaje do svibnja 1992. godine kada je smijenjen zbog nerada i neaktivnosti, ali odbija predati dužnost sve dok ga u Ljubuškom nije ispljuskao Ante Prkačin. Usprkos svim prijeporima Đapić je i dalje u HSP-u, pa nakon izbora 1992. godine postaje zastupnik u Zastupničkom domu Sabora Republike Hrvatske. Nakon upada policije u Starčevićev dom, sjedište Hrvatske stranke prava, u kojem je pronađena golema količina eksploziva i oružja, Anti Đapiću, Anti Prkačinu i Dobroslavu Paragi ukinut je zastupnički imunitet i protiv njih su podignute optužnice. Proces je okončan oslobađajućom presudom, ali i raskolom u stranci. Nakon sabora stranke u Kutini raskol doseže vrhunac da bi na posljetku Ministarstvo uprave u sporu o registraciji stranke presudilo u korist Đapićeve frakcije. Na optužbe da je HDZ-ova krtica, Đapić odgovara na izborima 1995. kada je nakon dva tjedna odugovlačenja objavljeno da je njegov HSP osvojio točno 5,01 % glasova - točno koliko je potrebno za ulazak u Sabor.Na njegovu inicijativu, sada na funkciji predsjednika HSP-a, na dnevnom redu Sabora našao se prijedlog lustracijskog zakona, koji bi svim dužnosnicima bivšeg režima, članovima nekadašnje komunističke partije i suradnicima jugoslavenske policije bilo onemogućio obavljanje političkih funkcija. Na pitanje bi li se zakon odnosio i na hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana odgovara: On ne bi potpao pod lustraciju jer je i sam bio žrtva komunističkog terora zbog svoje borbe za interese hrvatskog naroda.Đapić je u zadnje vrijeme često bio u središtu pozornosti medija zbog afere sa prepisivanjem magistarskog rada od profesora Borisa Kandare. Iako je dokazano da je Đapić veći dio magisterija prepisao, nakon dugotrajne procedure, ponovnog ukidanja zastupničkog imuniteta, poništavanja presuda i dugih pravno-političkih zavrzlama, Općinski sud u Splitu konačno je u svibnju 2005. proglasio zastaru spora.
biografiju prenosimo sa stranice Poznate face: biografije poznatih osoba

Popovic Edo

18.09.2005.

Rodjen 1957. u Livnu, Bosna i Hercegovina. Od 1968. zivi u Zagrebu. Studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu - diplomirao komparativnu knjizevnost, apsolvirao hrvatski jezik i jugoslavenske knjizevnosti. Od 1976. kontinuirano objavljuje u knjizevnim casopisima i novinama (proze, knjizevne kritike, reportaze, clanke itd.). Objavljivao u svim relevantnim knjizevnim casopisima i novinama, te politickim tjednicima i dnevnim novinama. Bio je medu pokretacima casopisa "Quorum", jednog od najznacajnijih knjizevnih casopisa na podrucju bivse Jugoslavije. Od 1991. do 1995. radio kao ratni reporter. Danas radi kao slobodni pisac.
Objavio knjige proza:
"Ponocni boogie" (1987.)
"San zutih zmija" (2000.)
"Kameni pas" (2001.)
"Koncert za tequilu i apaurin" (2002.).
roman Izlaz Zagreb jug.
Price su mu objavljene u nizu zbornika i antologija:
"Krhotine vremena", Osijek, 1988. (priredili Julijana Matanovic i Vlaho Bogisic) "Uhvati ritam", Novi Sad, 1990. (priredili Mihajlo Pantic i David Albahari) "Postari lakog sna", Zagreb, 1996. (priredio Kresimir Bagic) "Barkoj el akvo", Zagreb, 1998. ( priredila Julijana Matanovic) "FAKat", Zagreb, 2001. (priredili Kruno Lokotar i Nenad Rizvanovic) "FAK-YU", Beograd, 2001. (priredili Vladimir Arsenijevic i Kruno Lokotar).
Pricu "San zutih zmija" na engleski je preveo i dramatizirao mladi kanadski kazalisni redatelj Danijel Margetic. Izvodena je u proljece 2001. na sceni "Faculty of Fine Arts" Univerziteta u Calgaryju.
Izvor: Iskon clanak
Više-www.meandar.hr

Općinske vlasti nikako da riješe saobraćajni kaos u Livnu

Na trotoarima krkljanac, a na parkiralištima paučina
LIVNO - Bezmalo svako domaćinstvo u livanjskoj općini ima luksuzno vozilo, mnoga i više, a da se ne računaju teretna, traktori i motocikli. Na posao u Livno činovnici i radnici dolaze automobilima, što se odnosi i na veliki broj srednjoškolaca. Ako se svemu doda veliki broj putnika koji se zadržavaju u Livnu, onda je slika saobraćajnog haosa u ovom gradu kompletna.Doduše, Livno ima dovoljno prostora određenog baš za parkiranje motornih vozila. Radi se o desetak velikih, uglavnom obilježenih parkirališta, koja su, međutim, poluprazna. Zato su motorna vozila parkirana po trotoarima, dvorištima, zelenim površinama i drugim mjestima gdje je to izričito zabranjeno.O saobraćajnom haosu u gradu i neiskorištenosti postojećih parkirališta u nekoliko navrata raspravljalo se na sjednicama Općinskog vijeća, zborovima građana i na stranačkim skupovima. Tako je SDP Livno Općinskom vijeću uputio prijedloge mjera za efikasniji rad nadležćnih komunalnih službi. Općinskom vijeću je sugerisano uredi gradska parkirališta te stvori uslove naplate parkinga putem naplatnih rampi ili na drugi način. Takođe se predlaže da gospodarenje parkiralištima treba prepustiti udruženjima nezaposlenih i razvojačenih. OV treba da donese tarifni pravilnik o korištenju parkinga, čime bi se, između ostalog, doprinijelo i punjenju konstatno polupraznog općinskog budžeta.Doduše, općinski budžet može se dopunjavati i urednijim kažnjavanjem nesavjesnih vozača zbog nepropisnog parkiranja, ali o tome ovdje izgleda da niko i ne razmišlja.
( Oslob. bih )

Jarane, de reci đe je Gotovina?

Od sigurnosnih službi Federacije BiH zatražena je provjera nekoliko osoba i tvrtki s područja Hercegovine za koje se sumnja da su financirali ili pomagali u bijegu generalu Gotovini.

U sklopu Akcijskoga plana RH za hvatanje generala Ante Gotovine i prekidanje mreže potpore, hrvatske vlasti zatražile su pomoć institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Večernjaku iz više izvora.
Čak dva dužnosnika potvrdila su postojanje popisa sa šest imena koji su zanimljivi kao mogući pomagači Gotovine. Oni, međutim, nisu željeli otkrivati imena mogućih jataka niti o kakvoj se povezanosti s Gotovinom radi, kao ni o financiranju njegova bijega.Večernjakovi izvori nisu isključili mogućnost da se uz domaće institucije u provjeru veza s Gotovinom uključe i Europske vojne snage (EUFOR). Iako su u EUFOR-u posve opovrgnuli povezanost akcije u zaštitarskoj tvrtki Puma Buntić security iz Mostara, u javnosti se nagađalo da je motiv opet bio Gotovina.Gotovina je tijekom najtežeg rata sa srpskim agresorom u zapadnoj Bosni bio zapovjednik livanjske bojišnice. Najveći broj tamošnjih Hrvata upravo vjeruje da je, zahvaljujući Gotovini, zaustavljen srpski pohod na Dalmaciju. Generala je u zapadnu Bosnu početkom 1992. godine poslao pokojni predsjednik Franjo Tuđman nakon što je agresorska JNA osvojila Kupres te je prijetila mogućnost daljnjeg napredovanja sa snažnim oklopnim jedinicama. Upravo je najviše nagađanja bilo o mogućoj putanji kretanja Ante Gotovine koja se vezivala za zapadnu Bosnu, a napose Livno, jer se tvrdilo kako je u tome gradu, dok je bio zapovjednik, stekao najviše prijatelja.Njegovo su navodno skrivanje u BiH nekoliko puta pokušali otkriti vojnici NATO-a. Najčešća, očito zlonamjerno smišljena poveznica, bili su fratri i samostani širom Hercegovine, od Gorice i fra Anđelka Baruna, Masne Luke i fra Petra Krasića, do Rame, gdje je čak i uhićen generalov dvojnik.I Carla Del Ponte je početkom godine ustvrdila kako je uvjerena da je general bio nedaleko od Mostara, gdje su ga navodno predstavnici Vlade Republike Hrvatske pokušali uvjeriti u ispravnost predaje Haškome tribunalu, na što on nije pristao.Inače, unutar samog Akcijskoga plana spominju se imena više osoba podrijetlom iz BiH koji svoje poslovne planove vezuju i u Republici Hrvatskoj. Tako su se istraživale i poslovne veze nedavno uhićenog Petrača.
IskonInternet

Otvoren ovogodišnji Oktoberfest

U Muenchenu je otvaranjem prvog bureta piva označen početak tradicionalnog, 172. Oktoberfesta koji će trajati do 3. listopada i na kojem se očekuje oko šest milijuna posjetitelja. Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak jednog od u svijetu najvećih narodnih festivala, po tradiciji pripala gradonačelniku Muenchena, ovoga puta Christianu Udeu iz Socijaldemokratske partije kojoj je na čelu njemački kancelar Gerhard Schroeder.

(nina)

Prihvaćene preporuke ombudsmana

Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije prihvatilo je preporuku Ureda...federalnih ombudsmana u Livnu za donošenje pravilnika ili nekog drugog akta kojim se utvrđuju prioriteti u primjeni Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova FBiH, javlja dopisnik agencije NINA. Ombudsmani su takvu preporuku izdali nakon što je veći broj građana zatražio njihovu pomoć radi zaštite prava na stan. Zamjenik ombudsmana FBiH u Hercegbosanskoj županiji Midhad Osmančaušević potvrdio je za agenciju NINA da je resorno županijsko ministarstvo u cijelosti prihvatilo preporuku i obavijestilo Ured ombudsmana u Livnu da je pripremilo tekst Odluke o redoslijedu prvenstva za dodjelu stanova na korištenje, koju će županijska Vlada uputiti Skupštini HBŽ-a na usvajanje. Osmančaušević je objasnio da općinska vijeća preko nadležnih tijela mogu dodjeljivati stanove privatiziranih poduzeća ili pravnih osoba – vlasnika, odnosno davatelja stanova koji su prestali postojati sukladno članku 8. stavku 2. Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova FBiH, na temelju odluke kojom je utvrđen redoslijed prioriteta korisnika po članku 2., stavku 1. istog zakona.
(NINA) nv

Bošnjaci kivni na na Blažička

17.09.2005.

Urednici web portala 24sata.info negoduju zbog sinoćnjeg Blažičkovog komentara kako Hrvati ipak imaju još jednog predstavnika u Europi - NK Široki Brijeg , osporavajući činjenicu da je taj klub ipak hrvatski te potom kritiziraju navijačke parole Škripara. Komentar prenosimo u cijelosti:
HRT: Hrvati ipak imaju ekipu u 1. kolu Kupa UEFA / Publika: Haj'mo ustaše... Srbe na vrbe...

Sinoć je u Bazelu u Švicarskoj odigrana prva utakmica 1. kola Kupa UEFA-e između istoimenog domaćina i gostujuće ekipe iz BiH, ekipe Širokog Brijega.

Gledaoci kraj malih ekrana su utakmicu imali priliku vidjeti ili u BiH na programu BHT1, ili u susjednoj Hrvatskoj na programu HTV2, očito sa ciljanim razlogom ipak jedne "nogometne" utakmice "jednog hrvatskog" kluba koji se uspio plasirati u 1. kolo Kupa UEFA (komentar HRT-a)!?

Rezultat utakmice je definitivno bio u drugom planu, ali ćemo ga ipak spomenuti. Ekipa Širokog Brijega (koji je od strane komentatora HRT-a poređen sa Dinamom u "bivšoj im državi") iz istoimenog mjesta u zapadnoj Hercegovini visokim je rezultatom od 5:0 poražena u "uzavreloj" i navijački baš nejasnoj utakmici na polupraznom stadionu u Bazelu.Ekipa Širokog, očito impresionirana stadionom i prvim susretom u Evropi na jednom takvom zdanju i nasuprot jednoj od boljih evropskih ekipa, vrlo brzo je pokleknula ugođaju i atmosferi. Prvo je golman Širokog Bašić nakon vlastite greške primio gol iz slobodnog udarca već u 10. minuti susreta. Gol je postigao Delgado, a to mu je bio prvi gol od njegova tri gola na ovoj utakmici za Bazel.
Nakon što je prvo poluvrijeme završilo rezultatom 1:0 za domaćina i nakon malo "uvjerljivije" igre ekipe Širokog pred kraj poluvremena, na početku drugog igrač Širokog, Stipe Režić, dobija crveni karton, nakon čega se igra gostiju iz BiH u potpunosti "raspala".
Nedugo zatim, prvo je u 70. minuti utakmice Ivan Ergić povećao vodstvo Bazela na 2:0 preciznim udarcem sa 20-ak metara, da bi nakon toga u 79. minuti Delgado povećao vodstvo Bazela na 3:0.
Ostala dva gola za Bazel, i konačan rezultat utakmice od 5:0, dali su Silva u 85. i Delgado ponovo u 88. minuti.Domaćim navijačima Bazela na stadionu vjerovatno nije bilo jasno za koga i čiji su to navijači Širokog Brijega na stadionu (transparenti, zastave, "navijanje"...), a da i malo razumiju jezike sa ovih prostora, mogli su tokom cijele utakmice čuti navijanja "navijača Širokog" tipa: "Haj'mo, haj'mo, haj'mo ustaše..." ili "Srbe na vrbe...", što još jednom potvrđuje opštu nebitnost utakmice ili rezultata iste, nego tendenciozno i ne primjereno navijanje sa ciljem "veličanja" jednih i/ili omalovažavanja drugih!
Mnogo ti sreće Evropska unijo sa "ovakvima"... Vidimo se u Širokom!

www.24sata.info


Obilaznica dogodine...

Načelnik općine Livno Luka Čelan izjavio je da je gradnja gradske obilaznice jedan od glavnih projekta u ovoj općini, čija je realizacija počela prije nekoliko godina... a koji će u potpunosti biti završen sljedeće godine, javlja dopisnik agencije NINA. Prema Čelanovim riječima, radovi na obilaznici u završnoj su fazi. U ovoj godini planiran je završetak svih zemljanih radova i polaganje asfalta na dijelu te suvremene prometnice, koja će u značajnijoj mjeri rasteretiti središte grada od teških kamiona u tranzitu i smanjiti prometnu gužvu u gradu koju stvaraju automobili, posebno u ljetnim mjesecima. Načelnik Čelan je dodao da je vrijednost ovog projekta oko osam milijuna maraka, a vrijednost preostalih radova oko 2,4 milijuna maraka. Većinu sredstava osigurala je Općina iz vlastitih izvora. Realizaciju projekta pomogla je i Federalna direkcija za ceste, koja je u posljednje dvije godine osigurala 900.000 maraka.

(NINA) nv

Sud dopustio prinudnu naplatu dugovanja

Općinski sud u Livnu dopustio je prinudno izvršenje oko 8.000 pravomoćnih sudskih rješenja po tužbama Elektrodistribucije...Hercegbosanske županije, Eroneta Mostar i JP Komunalno iz Livna, radi naplate dugovanja građana po računima za električnu energiju, mobilnu telefoniju i komunalne usluge iz ranijih razdoblja. Tu je informaciju za agenciju NINA potvrdio predsjednik Općinskog suda Niko Cvitanović, koji je kazao da je sud dopustio sva predložena izvršenja, te da su izvršni postupci prema dužnicima u tijeku. Prije postupka izvršenja pravomoćnih rješenja dužnicima se šalje pisana obavijest o datumu kada će se pristupiti pljenidbi popisanih pokretnih stvari u vrijednosti glavnog duga, kamata i troškova sudskog postupka. Minimalni rok kreće se od 15 do 30 dana, a u slučajevima kada je to potrebno postupak prinudnog izvršenja osiguravaju i policajci.
(NINA) nv

Veliki simfonijski koncert u povodu 1113. godina Livna

U povodu 1113. rođendana Livna u tom će gradu 27. rujna biti održan veliki simfonijski koncert u crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici....Koncert će biti održan pod pokroviteljstvom općine Livno i livanjskog skladatelja, dirigenta Alda Kezića, koji dugi niz godina živi i radi u Munchenu, a koji je prije dvije godine istim povodom organizirao simfonijski koncert na Gorici.
Pod dirigentskom palicom maestra Alda Kezića na koncertu će nastupi internacionalni gudački orkestar iz Mostara koji okuplja glazbenike iz pet zemalja, livanjski Crkveni zbor kojim će ravnati č.s. Julijana Dijaković te Izvorna pučka pjevačka skupina iz Ljubunčića.
Glazbenu večer će uveličati prvakinja Hrvatske opere Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba Dijana Hilje i specijalni gost iz Njemačke, najpoznatiji solist današnjice na violončelu Philipp von Morgen.
Autentične izvorne zvuke na guslama i fruli donose gosti Grga Greguri Jurić, koji svira dvojnice i Zlatko Glavinić hrvatski pučki guslač iz Neuma.
Na repertoaru će se naći djela skladatelja Boccerinija, Caccinija, Cherubinija, Mozarta, Bacha kao i nove skladbe koje je rodnom gradu Livnu za tu prigodu skladao livanjski skladatelj Aldo Kezić.
Medijski pokrovitelj ovog glazbenog spektakla je Radio postaja Livno, a simfonijski koncert održat će se u 19 i 30 sati u crkvi na Gorici.
(Fena)

Ekonomska škola dobiva dvoranu za tjelesni odgoj

14.09.2005.

Srednja Ekonomska škola iz Livna riješit će u dogledno vrijeme problem tjelesnog odgoja za svoje učenike. Ugovor o početku gradnje sportske dvorane u dvorištu ove škole potpisali su Marin Ivić ministar prosvjete, kulture, znanosti i sporta u Vladi Hercegbosanske županije te predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i izvođač radova TD "Compani" iz Ljubuškog.
Ukupna vrijednost ove investicije iznosi oko 600 000 maraka. Kako je planirano, radovi će početi 22. rujna, a završetak prve faze predviđen je 19. prosinca ove godine. Površina dvorane bit će 663 četvorna metra korisne površine, a imat će i sve prateće sadržaje i montažnu tribinu za 250 gledatelja.Sredstva za izgradnju sportske dvorane srednje Ekonomske škole u Livnu osigurana su kreditom OPEC fonda, sredstvima iz županijskoga proračuna i Federalnog ministarstava prosvjete.
(Fena)

Sve više livanjskih delikvenata

13.09.2005.

Općinski sud u Livnu je u prvih šest mjeseci ove godine zaprimio 24 kaznene prijave protiv malodobnih osoba, počinitelja kaznenih djela, od kojih je sedam riješeno izricanjem pravomoćne presude..., izjavio je predsjednik tog suda Niko Cvitanović. Cvitanović je u izjavi za agenciju NINA kazao da su malodobni počinitelji kaznenih djela u većini slučajeva s područja općine Livno, te da se uglavnom radi o kaznenim djelima teške krađe i krađe. Predsjednik livanjskog Općinskog suda je naglasio da su počinitelji tih kaznenih djela u prvom polugodištu bili uglavnom malodobnici-recidivisti, odnosno osobe koje su ranije registrirane kao počinitelji kaznenih djela i protiv kojih su već podnesene kaznene prijave Općinskom sudu. Cvitanović je dodao da je malodobnički kriminal kao i drugdje u BiH u porastu, što se dovodi u vezu s teškom ekonomskom situacijom i nezaposlenošću.

(NINA) nv

Hoće li Intoo pristati na dodatne uslove OV Livna!?

LIVNO - Ideja stara više od 20 godina o proizvodnji sintetičkog dizela od lignita, čija je realizacija najavljena za rujan ove godine u Livanjskom polju, dobila je priliku za realizaciju nakon saglasnosti koju je dalo Općinsko vijeće Livno. Vrijednost ovog projekta iznosi između 60 i 70 miliona eura. Godišnje bi se eksploatisalo oko 400 tisuća tona lignita, a bilo bi zaposleno oko 200 radnika. Koncesija se daje na trideset godina. U ovom projektu Općina Livno bi učestovala sa 30 posto udjela, a Intoo d.o.o. Zagreb sa 70 posto. Into kao nosilac transfera tehnologije i novoformirano preduzeće INTEZA Livno kao korisnik obavezuju se da će u pripremi i izvedbi kao i redovnom poslovanju poštovati sve zakonske propise FBiH, te norme i standarde EU koji se odnose na zaštitu okoline i zdravlja. OV Livno ovlastilo je općinskog načelnika Luku Čelana da može potpisati ugovor pod uslovom da se pridržavaju amandmani koji su vijećnici usvojili: da općina ne učestvuje u financiranju projekta, da Općina može raskinuti ugovor ako se ne bude poštovao, da Općina Livno postavlja predsjednika i jednog člana Nadzornog odbora, da Intoo daje Općini i Livanjskom kantonu bankovnu garanciju u iznosu trećine (oko 21 milion eura) vrijednosti projekta u slučaju odustajanja, kao i da se Intoo obavezuje da osigura izvore financiranja svih pripremnih i izvedbenih radnji za projekat. Mnogi vijećnici su vrtili glavama i pitali se da li će Intoo pristati na ove uslove OV. Osim toga, dosta vijećnika je iznosilo razne podatke prikupljene na Internetu i od stručnjaka da ovakve proizvodnje još u svijetu nema na bazi lignita već na bazi raznih otpada, pa se boje da bi se na ovom terenu mogao pojaviti evropski otpad koji bi služio za proizvodnju dizela.
I livanjski načelnik kazao je kako sumnja da će hrvatski partner pristati na postavljene uslove.
Ovlaštenje načelniku

Općinsko vijeće je ovlastilo načelnika Luku Čelana da može potpisati sve akte ovog projekta, a ne neko drugi, jer je bilo prijedloga da to može i drugo lice, ali je usvojeno da bitne stvari u realizaciji projekta načelnik može potpisati samo uz odobrenje i saglasnost OV.

Piše: H. GROMILIĆ

Potpisan ugovor za gradnju sportske dvorane

12.09.2005.

Ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta u Vladi Hercegbosanske županije Marin Ivić, predstavnik Federalnog ministarstva...obrazovanja i predstavnik izvođača radova TD Company iz Ljubuškog u petak su u Livnu potpisali ugovor o početku gradnje sportske dvorane Srednje ekonomske škole u tom gradu, javlja dopisnik agencije NINA.
Prema ugovoru, radovi će početi 22. rujna, a završetak prve faze predviđen je do 19. prosinca ove godine. Vrijednost projekta je oko 600.000 maraka, u koji će u prvoj fazi realizacije biti investirano 329.000 maraka. Dvorana će imati iskoristivu površinu od 663 četvorna metra, sve prateće prostorije i montažnu tribinu za 250 gledatelja. Za gradnju ovog tipskog objekta pribavljena je sva potrebna dokumentacija. Sredstava za gradnju dvorane osigurana su iz međunarodnog OPEC fonda na razini BiH, proračuna Hercegbosanske županije i proračuna Federacije BiH, preko resornog federalnog ministarstva, a najpovoljniji izvođač radova odabran je javnim natječajem između šest ponuđača.
Gradnjom sportske dvorane nakon punih 45 godina bit će riješen problem izvođenja nastave tjelesnog odgoja za učenike Srednje ekonomske škole u Livnu.

(NINA) nv

Arheolozi otkrili kamenu grobnicu u obliku hrama

11.09.2005.

Livno - Provodeći četvrtu kampanju iskapanja na arheološkom nalazištu u selu Lištani pokraj Livna arheolozi su ovih dana otkrili potpuno očuvanu rimsku urnu, kamenu grobnicu u obliku malog hrama, i u njoj dio kostura.Kako je kazala voditeljica ovog iskapanja arheologinja Marija Marić, kustosica Franjevačkog muzeja i Galerije Gorica u Livnu, time su potvđene pretpostavke da se na lokalitetu zvanom Podvornice, nalazi rimska nekropola koja datira iz 1. do 3. stoljeća.
Priča o nalazištu u Lištanima počela je još 1981. godine kad je asfaltirana cesta koja je to mjesto presijecala i kada je otkrivena prva kasnoantička grobnica, kazala je kustosica Marić, dodavši da je tu zapravo radi o putnoj stanici sagrađenoj na pravcu Salona - Servitium (Gradiška), a ta važna prometnica iz 1. stoljeća koja je išla preko Sinja, Vagnja, Livanjskog polja i Glamoča povezivala središte rimske provincije Dalmacije s njezinom unutrašnjošću.Arheologinja Marić ne krije kako bi od Podvornica željela napraviti arheološki park jer bi se nalazište konzerviralo i sačuvalo od propadanja te izložilo javnosti.
Dosadašnja iskapanja financirali su Josip i Ivan Rimac iz Lištana, Ministarstvo kulture Federacije BiH, američko veleposlanstvo u BiH i Općinsko vijeće Livna.
(Fena)

U HBŽ vratilo se 20% prijeratnih stanovnika

09.09.2005.

Od početka procesa povratka 1995. do sredine ove godine na područje šest općina Hercegbosanske županije vratila se tek jedna petina ili oko 20 posto prijeratnih stanovnika srpske i bošnjačke nacionalnosti, podatci su Ureda federalnih ombudsmana u HBŽ-u
U tom uredu ističu da je u posljednjih godinu-dvije povratak gotovo potpuno prestao zbog spore obnove stambenog fonda, izostanka elektrifikacije udaljenijih sela i nemogućnosti zapošljavanja povratnika. Postotak povratka Srba i Bošnjaka omdusmani ocjenjuju nezadovoljavajućim, jer se, primjerice, u općinu Drvar od prijeratnih oko 17.000 vratilo oko 8.000 Srba ili 47 posto po popisu iz 1991., dok je postotak srpskog stanovništva koje se vratilo u općinu Livno manji od pet posto.
Od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma (14 . prosinca 1995.) do kraja lipnja 2005. na područje Bosanskog Grahova vratilo se oko 3.800 Srba, Glamoča oko 4.500 Srba i oko 900 Bošnjaka, te na područje Livna, Tomislavgrada i Kupresa ukupno oko 4.000 prijeratnih stanovnika bošnjačke i srpske nacionalnosti. Na području Hercegbosanske županije živi i oko 3.000 hrvatskih prognanika iz raznih područja Bosne i Hercegovine.

(NINA) nv

Čudo na Prisavlju: HRT ide u Basel!

Iako se tome malo tko nadao na Prisavlju se dogodilo čudo. HRT će prema službeno objavljenom programu prenositi utakmicu Basel - Široki. Tko ne vjeruje nek provjeri.
Il je Sanader urigirao il je Galića najednom uhvatilo nacionalno proviđenje. U svakom slučaju ovo je odlično. Barem nećemo morati slušati raznorazne topalbećireviće during the game!
FORZZZZA ŠIROKI!!!!
15.IX - 19:25 Nogometni Kup UEFA: Basel - Široki Brijeg HRT2
(Poskok)

Temeljni ogranci HDZ-a Livno za promjenu politike

08.09.2005.

Temeljni ogranci livanjskog HDZ-a BiH Vidoši, Podhum, Zabrišće, Lišani, Ljubunčić i Prikorika – Zastinje ukazuju na potrebu da se...mora promijeniti sadašnja ''privatna'' politika unutar HDZ-a BiH Livno. Spomenuti temeljni ogranci Općinskog odbora HDZ-a BiH Livno žele ukazati na probleme s kojima se u svom radu susreću jer su, kako kažu, propali su svi dosadašnji pokušaji da se kroz tijela stranke riješe razlike koje su nastale kao rezultat isključivosti i nedemokratskog ponašanja članova HDZ-a okupljenih oko Mate Franjičevića, Borjane Krišto, Stipe Baruna i Tihomira Marinčića.
Smatraju da način na koji se u praksi provodi program stranke pokazuju posljednji unutarstranački izbori u općinskoj organizaciji HDZ-a, na kojoj se biralo petnaest članova Općinskog odbora HDZ-a, kada su, prema njihovu mišljenju, Mate Franjičević, Borjana Krišto i nekolicina njihovih istomišljenika, izbornim inženjeringom poništili demokratsku volju članstva, pa su umjesto Jakova Perkovića kao 15. izabranog člana u OO HDZ-a BiH Livno kooptirali sebi podobnog Ivu Krezu.
Ovakav način rada, ocjenjuju, svojstven je samo za totalitarne režime, a ne za demokratske stranke kojima teži pripadati HDZ. Da su spomenuti dužnosnici HDZ-a podredili opće stranačke interese osobnim pokazuje, ističu iz spomenutih temeljnih ogranaka, lista izaslanika za Županijski odbor HDZ-a Hercegbosanske županije, koja se treba održati u petak, 9. rujna. Naime, kako naglašavaju, spomenuta je grupacija bez potrebne natpolovične većine legalno izabranih članova OO-a HDZ-a Livno utvrdila listu ne poštujući rezultate s posljednjih izbora, nego su, tvrde, listu izaslanika za županijsku Izbornu skupštinu skrojili po principu podobnosti i rodbinskih veza, a pojedini izaslanici s te liste uopće nisu članovi HDZ-a BiH. Temeljni ogranci livanjskog HDZ-a BiH zaključuju da je s ovakvom politikom Mate Franjičevića, Borjane Krišto, Stipe Baruna i Tihomira Marinčića u općinskoj i županijskoj organizaciji HDZ osuđen na propast i dolazi u pitanje njegova pobjeda na sljedećim općim izborima koji se trebaju održati sljedeće godine.

(NINA) ad

LIVNO - Igralište Zgona.
Gledatelja: 3000.
Troglav - Hajduk Split 0:1 (0:0).
Sudac: Vinko Duvnjak (Tihomir Sučić). pomoćnici: Mladen Pavić i Paul Balta (svi iz
Livna). Delegat: Dubravko Mišković (Livno).
Strijelac: 0:1 - Župan (90).





TROGLAV: Dizdarević, Drinovac, Bešić, Vrdoljak, Kulić, Miočević, Radić,
Serdarević, Džafić, Gubeljić, Eminović. Još su igrali: Vrgoč, Novaković, Mamić,
Kamber, Ćosić, Šapina, Baljak. Trener: Miran Dalić
HAJDUK: Kale, Miladin, Bartulović, Granić, Vučko, Marčić, Damjanović, Makarin,
Munjoz, Đolonga, Blatnjak. Još su igrali: Pavić, Žilić, Ćutuk, Buljat, Šuto, Župan, Kralevski.
Trener: Miroslav Blažević
>> Fotografije sa susreta Troglav - Hajduk <<

Optužena dvojica

Djelatnici Policijske postaje Tomislavgrad podnijeli su kaznenu prijavu Županijskom tužiteljstvu Hercegbosanske županije protiv Olivera Vujevića, rođenog 1976. u Bugojnu, i Vanje Konta, rođena 1982. u Livnu, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe i oštećenja tuđe stvari.
Kako ističu iz MUP-a HBŽ-a, navedeni su 27. kolovoza tijekom noći na području općine Tomislavgrad oštetili četiri motorna vozila. Također , 27. rujna oštetili su dva prozora na OŠ «Ivan Mažuranić» u mjestu Mokronoge, općina Tomislavgrad, i vikendicu na izletištu Seget u Tomislavgradu.
( Poskok )

Troglav - Hajduk

Danas 6. rujna, nogometaši splitskog Hajduka odigrat će prijateljsku utakmicu s nogometašima Troglava iz Livna na...stadionu Troglava u 16 sati. Nakon punih 25 godina Hajduk iz Splita dolazi u Livno u najjačem sastavu s trenerom Miroslavom Blaževićem. Iz prve momčadi, kako doznajemo, izostat će samo nogometaši Kranjčar i Grgurević, koji imaju obveze u nogometnoj reprezentaciji Republike Hrvatske. (F)

Uložio pet milijuna KM u zgradu kojom ne može raspolagati

02.09.2005.

Stipo Karadža nakon 29 godina pečalbarenja vratio se u Livno, kupio od općine zemljište i na njemu 1998. god. zapasao stambeni objekt namijenjen tržištu, vrijedan oko pet milijuna KM. Svi su ga dužnosnici tada hvalili. Od 60 stanova prodao ih je gotovo polovicu, a sada se ni zgrada ni vlasnici ne mogu uknjižiti...

LIVANJSKI PARADOSKI BIVŠI GASTARBAJTER
STIPO KARADŽA UHVAĆEN U MREŽI ADMINISTRACIJE

LIVNO - Livanjska općina spada u red onih u kojima trend iseljavanja njezinih žitelja nije zaustavljen, unatoč nekadašnjim lijepim obećanjima, pa i uvjeravanjima predstavnika vlasti kako će se na ovim prostorima stvoriti takvi uvjeti da će oni biti veliki mamac ne samo za brojne ovdašnje gastarbajtere, već i strane investitore.
U ovo posljednje je čini se povjerovao i 53-godišnji Stipo Karadža iz sela Dobrog, pa se, nakon Domovinskog rata, zajedno sa svojom suprugom i sinom među prvima iz Njemačke vratio u svoj rodni kraj. S pozamašnom deviznom ušteđevinom koju je posjedovao još u pripremi povratka u Livno, za oko mu je "zapela" ovdašnja Mljekara u tadašnjem državnom vlasništvu.
U nju je u procesu tzv. dokapitalizacije namjeravao investirati tri milijuna KM, no na takvu pismenu ponudu s kojom se javio na raspisani natječaj, ni do danas nije dobio nikakav odgovor. Onima koji su tada odlučivali očito da je bila primamljivija ponuda poznatog tajkuna iz Zagreba Luke Rajića, koji je tako atraktivnu tvrtku nedavno prodao Miljenku Crnjcu iz Širokoga Brijega i Željku Marijanu iz Livna.
To prvo razočarenje na koje je naišao, Karadžu ipak nije pokolebalo u njegovoj čvrstoj nakani da se, nakon 29 godina pečalbarenja, vrati u Livno. On je tako osmislio novi biznis. Kupio je od općine zemljište i na njemu 1998. god. zapasao stambeni objekt namijenjen tržištu, vrijedan oko pet milijuna KM. Izgradnja je krenula, a političari su imali samo riječi hvale za toga čovjeka.Međutim, ubrzo nakon što je zgrada počela nicati iz zemlje, uslijedili su prvi problemi s izvođačem radova, pa na koncu i sudska tužba koju protiv Karadže podnio dotični izvođač radova. Zgrada je tada već bila pod krovom, no spomenuta sudska tužba, koja je podnesena 2000. god., investitora nije mnogo brinula budući da je on bio uvjeren kako taj spor ne može izgubiti.
Međutim, Karadži se ipak dogodilo nešto neočekivano. Dok je stigla tužba u livanjski Općinski sud, sudac Mirko Bralo je, kaže Karadža, odrezao ovom čovjeku takvu privremenu mjeru po kojoj on nije mogao nastaviti daljnju izgradnju objekta sve dok se sudski spor ne okonča. No, Karadža se te mjere ipak nije pridržavao i bez ikakvih problema nastavio izgrađivati objekt, tako da je ga u proteklih nekoliko godina gotovo u cijelosti uspio završiti. U istoj toj zgradi u međuvremenu je uspio i prodati 28 od ukupno šezdestak stanova.
No, kako sudski spor ni nakon pet godina nije okončan, odnosno kako je spomenuta mjera i dalje na snazi, svi ti kupci stanova suočeni su s problemom gruntovne uknjižbe. Isti taj problem Karadži predstavlja i veliku kočnicu u pronalasku novih kupaca za preostale stanove, a pojavio se i problem gruntovne uknjižbe cijele zgrade.
Da se stavi izvan snage sporna privremena mjera suda, Karadži nije pomoglo ni to što je, kako napominje, Županijski sud u Livnu poništio ovogodišnju presudu Općinskog suda u Livnu koja je išla u prilog spomenutom izvođaču radova. Ogorčeni Karadža gotovo da više ne zna što mu je dalje činiti, već čekati da se ova petogodišnja sudska priča napokon okonča, te da potom on, radi naknade velike štete koju je pretrpio, podnese sudsku tužbu protiv, kako kaže, Općinskog suda i bivšeg suca Mirka Brale osobno.
Inače, zgrada koju je Karadža sagradio u Livnu isključivo vlastitim novcem, jedna je od najljepših u Livnu. Osim šezdeset stanova, u sklopu nje se nalazi čak 750 metara četvornih poslovnog prostora i 1300 metara četvornih podzemnog garažnog prostora. Da je u nekom većem gradskom centru bila bi golemo Karadžino bogatstvo. Ovako je igrom administracije postala samo lijepi livanjski ukras zbog kojega njezin vlasnik ne može baš mirno spavati.

Frano MIOČ

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.