Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Nitko iz Europe ne bi investirao u Livno

Razlog odustajanja od te investicije teške između 60 i 70 milijuna eura je ugovor koji su u ovom slučaju nedavno usvojili livanjski općinski vijećnici, a koji ovoj tvrtki nameće brojna ograničenja od bankovnih jamstava do zadržavanja prava na jednostrano razvrgavanje ugovora od Općine Livno

LIVNO - Pod uvjetima koje odredilo livanjsko Općinsko vijeće, zagrebačka tvrtka "Intoo", odnosno poslovna grupacija "AlphaKat", ne ulazi u realizaciju planiranog projekta proizvodnje sintetskog dizela na bazi livanjskog lignita - za naš list to je potvrdio Zdravko Facini, jedan od čelnika spomenute tvrtke.

ZDRAVKO FACINI, ČELNIK TVRTKE INTOO, NAJAVLJUJE ODUSTAJANJE
OD PLANA PROIZVODNJE SINTETSKOG DIZELA NA BAZI LIGNITA

Kao što se i pretpostavljalo, razlog odustajanja od te investicije, teške između 60 i 70 milijuna eura, jest ugovor koji su u ovom slučaju nedavno usvojili livanjski općinski vijećnici.
Za Intoo je, naglašava Facini, posebno neprihvatljiv onaj dio spomenutog ugovora po kojemu je ta tvrtka, u ovom, kako je planirano, zajedničkom projektu s livanjskom općinom, dužna osigurati bankovno jamstvo u vrijednosti jedne trećine ukupne investicije. Osim te dodatno uvrštene odredbe u ugovor koji je livanjskim općinskim vijećnicima predložio Intoo, Facini, također, smatra smiješnom, pa i krajnje neozbiljnom i takvu odluku vijećnika da livanjska općina u svakom trenutku može razvrgnuti spomenuti ugovor, a što je isto tako uvršteno u ovaj dokument.Tko je taj tko bi pod ovakvim uvjetima investirao svoja sredstva, pita se Facini. A što se tiče traženja bankovnoga jamstva, on naglašava kako se u realizaciji ovog projekta ne traže nikakva sredstva od livanjske općine i kako bi stoga u ovom slučaju bankovno jamstvo logičnije bilo da Intoo traži od općine, a ne obrnuto. Predstavnik potencijalnog investitora smatra da su u slučaju ovoga ugovora mnogo korektnije postupili ona dvojica HSS-ovaca koji su na sjednici Općinskog vijeća jasno kazali kako su protiv realizacije planiranog projekta, od onih vijećnika koji su ga podržali s predloženim izmjenama u ugovoru.
A da je izmjena Ugovora o zajedničkom angažmanu livanjske općine i Intooa na realizaciji ideje o proizvodnji dizela na bazi livanjskog lignita i te kako razljutila potencijalne investitore, možda najbolje govore sljedeće riječi koje je Facini uputio Livnjacima:
— U njemačkoj banci za razvoj bilo je najavljeno prezentiranje ovog projekta, mi nismo oni koji će vam stvarati teškoće, ali uz dane primjedbe i zahtjeve vaših vijećnika i političara, budite sigurni da niti jedan potencijalni budući investitor neće imati bankarsku podršku, barem ne u Europi. Radi li se tu o nekoj vrsti dobronamjernog upozorenja, ili pak nekoj vrsti prijetnje, a možda čak i pokušaju ucjene, nismo mogli dokučiti ni iz usmenog razgovora koji smo potom vodili s Facinijem.
Glede ovog projekta, dodaje Facini, Intoo, odnosno grupacija AlphaKat, ni nakon svega ne bježi od razgovora s predstavnicima livanjske općinske vlasti, ali je osnovni preduvjet za to da se oni jasno odrede jesu li za partnerstvo u istom ovom ranije planiranom poslu ili ne. Facini dodaje kako u istom ovom projektu partnerstvo Županije nije upitno, ali da su mu predstavnici županijske vlasti kazali kako oni ništa neće poduzeti što bi u ovom slučaju bilo u suprotnosti s onim što odluči livanjska općina.Ono, međutim, što nam je glede proizvodnje sintetskog dizela Facini prvi put priznao to je da se on još nigdje ne proizvodi od lignita i da bi ovakva jedna tvornica u Livnu bila prva u svijetu.

Frano MIOČ






Post je objavljen 23.09.2005. u 00:25 sati.