Arheolozi otkrili kamenu grobnicu u obliku hrama

11.09.2005.

Livno - Provodeći četvrtu kampanju iskapanja na arheološkom nalazištu u selu Lištani pokraj Livna arheolozi su ovih dana otkrili potpuno očuvanu rimsku urnu, kamenu grobnicu u obliku malog hrama, i u njoj dio kostura.Kako je kazala voditeljica ovog iskapanja arheologinja Marija Marić, kustosica Franjevačkog muzeja i Galerije Gorica u Livnu, time su potvđene pretpostavke da se na lokalitetu zvanom Podvornice, nalazi rimska nekropola koja datira iz 1. do 3. stoljeća.
Priča o nalazištu u Lištanima počela je još 1981. godine kad je asfaltirana cesta koja je to mjesto presijecala i kada je otkrivena prva kasnoantička grobnica, kazala je kustosica Marić, dodavši da je tu zapravo radi o putnoj stanici sagrađenoj na pravcu Salona - Servitium (Gradiška), a ta važna prometnica iz 1. stoljeća koja je išla preko Sinja, Vagnja, Livanjskog polja i Glamoča povezivala središte rimske provincije Dalmacije s njezinom unutrašnjošću.Arheologinja Marić ne krije kako bi od Podvornica željela napraviti arheološki park jer bi se nalazište konzerviralo i sačuvalo od propadanja te izložilo javnosti.
Dosadašnja iskapanja financirali su Josip i Ivan Rimac iz Lištana, Ministarstvo kulture Federacije BiH, američko veleposlanstvo u BiH i Općinsko vijeće Livna.
(Fena)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.