Novi Dayton - Hrvatima entitet i Mostar kao glavni grad?

24.09.2005.

"Nesavršeni mir" sintagma je kojom se, pišući o Daytonskom mirovnom sporazumu, u svojoj knjizi služio bivši predsjednik ratne vlade Herceg Bosne, a danas haaški osumnjičenik Jadranko Prlić, što je najvjernija ocjena stanja u BiH. Bliži se deseta obljetnica Daytonskog mirovnog sporazuma čija je veličina bila u zaustavljanju najkrvavijega sukoba na tlu Europe nakon II. svjetskog rata, no o poslijeratnom razdoblju kao da se nije razmišljalo.





Kakvu Bosnu i Hercegovinu žele tri konstitutivna naroda

Bošnjaci
Bošnjačka politika službeno se zalaže za izmjenu Daytona, no u praksi čini sve da Federacija BiH opstane kako bi se i dalje uspješno provodio plan sustavnoga prelijevanja novca iz hrvatskih područja u bošnjačka.
Srbi
Stav je srpske strane da Republika Srpska mora ostati pod svaku cijenu. Ona čini sve ne bi li oslabila BiH. Srpska politika čak prijeti i odcjepljenjem RS dogodi li se teritorijalni preustroj BiH.
Hrvati
Najveći su zagovaratelji ustavnih promjena zbog nepovoljnoga položaja, no ni deset godina nakon Daytona ne znaju kakvu BiH žele. Zalažu se za jačanje državnih institucija. Ne isključuju mogućnost osnivanja entiteta unutar BiH.
[ Opširnije.... ]

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.