Jarane, de reci đe je Gotovina?

18.09.2005.

Od sigurnosnih službi Federacije BiH zatražena je provjera nekoliko osoba i tvrtki s područja Hercegovine za koje se sumnja da su financirali ili pomagali u bijegu generalu Gotovini.

U sklopu Akcijskoga plana RH za hvatanje generala Ante Gotovine i prekidanje mreže potpore, hrvatske vlasti zatražile su pomoć institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Večernjaku iz više izvora.
Čak dva dužnosnika potvrdila su postojanje popisa sa šest imena koji su zanimljivi kao mogući pomagači Gotovine. Oni, međutim, nisu željeli otkrivati imena mogućih jataka niti o kakvoj se povezanosti s Gotovinom radi, kao ni o financiranju njegova bijega.Večernjakovi izvori nisu isključili mogućnost da se uz domaće institucije u provjeru veza s Gotovinom uključe i Europske vojne snage (EUFOR). Iako su u EUFOR-u posve opovrgnuli povezanost akcije u zaštitarskoj tvrtki Puma Buntić security iz Mostara, u javnosti se nagađalo da je motiv opet bio Gotovina.Gotovina je tijekom najtežeg rata sa srpskim agresorom u zapadnoj Bosni bio zapovjednik livanjske bojišnice. Najveći broj tamošnjih Hrvata upravo vjeruje da je, zahvaljujući Gotovini, zaustavljen srpski pohod na Dalmaciju. Generala je u zapadnu Bosnu početkom 1992. godine poslao pokojni predsjednik Franjo Tuđman nakon što je agresorska JNA osvojila Kupres te je prijetila mogućnost daljnjeg napredovanja sa snažnim oklopnim jedinicama. Upravo je najviše nagađanja bilo o mogućoj putanji kretanja Ante Gotovine koja se vezivala za zapadnu Bosnu, a napose Livno, jer se tvrdilo kako je u tome gradu, dok je bio zapovjednik, stekao najviše prijatelja.Njegovo su navodno skrivanje u BiH nekoliko puta pokušali otkriti vojnici NATO-a. Najčešća, očito zlonamjerno smišljena poveznica, bili su fratri i samostani širom Hercegovine, od Gorice i fra Anđelka Baruna, Masne Luke i fra Petra Krasića, do Rame, gdje je čak i uhićen generalov dvojnik.I Carla Del Ponte je početkom godine ustvrdila kako je uvjerena da je general bio nedaleko od Mostara, gdje su ga navodno predstavnici Vlade Republike Hrvatske pokušali uvjeriti u ispravnost predaje Haškome tribunalu, na što on nije pristao.Inače, unutar samog Akcijskoga plana spominju se imena više osoba podrijetlom iz BiH koji svoje poslovne planove vezuju i u Republici Hrvatskoj. Tako su se istraživale i poslovne veze nedavno uhićenog Petrača.
IskonInternet

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.