Bošnjaci kivni na na Blažička

17.09.2005.

Urednici web portala 24sata.info negoduju zbog sinoćnjeg Blažičkovog komentara kako Hrvati ipak imaju još jednog predstavnika u Europi - NK Široki Brijeg , osporavajući činjenicu da je taj klub ipak hrvatski te potom kritiziraju navijačke parole Škripara. Komentar prenosimo u cijelosti:
HRT: Hrvati ipak imaju ekipu u 1. kolu Kupa UEFA / Publika: Haj'mo ustaše... Srbe na vrbe...

Sinoć je u Bazelu u Švicarskoj odigrana prva utakmica 1. kola Kupa UEFA-e između istoimenog domaćina i gostujuće ekipe iz BiH, ekipe Širokog Brijega.

Gledaoci kraj malih ekrana su utakmicu imali priliku vidjeti ili u BiH na programu BHT1, ili u susjednoj Hrvatskoj na programu HTV2, očito sa ciljanim razlogom ipak jedne "nogometne" utakmice "jednog hrvatskog" kluba koji se uspio plasirati u 1. kolo Kupa UEFA (komentar HRT-a)!?

Rezultat utakmice je definitivno bio u drugom planu, ali ćemo ga ipak spomenuti. Ekipa Širokog Brijega (koji je od strane komentatora HRT-a poređen sa Dinamom u "bivšoj im državi") iz istoimenog mjesta u zapadnoj Hercegovini visokim je rezultatom od 5:0 poražena u "uzavreloj" i navijački baš nejasnoj utakmici na polupraznom stadionu u Bazelu.Ekipa Širokog, očito impresionirana stadionom i prvim susretom u Evropi na jednom takvom zdanju i nasuprot jednoj od boljih evropskih ekipa, vrlo brzo je pokleknula ugođaju i atmosferi. Prvo je golman Širokog Bašić nakon vlastite greške primio gol iz slobodnog udarca već u 10. minuti susreta. Gol je postigao Delgado, a to mu je bio prvi gol od njegova tri gola na ovoj utakmici za Bazel.
Nakon što je prvo poluvrijeme završilo rezultatom 1:0 za domaćina i nakon malo "uvjerljivije" igre ekipe Širokog pred kraj poluvremena, na početku drugog igrač Širokog, Stipe Režić, dobija crveni karton, nakon čega se igra gostiju iz BiH u potpunosti "raspala".
Nedugo zatim, prvo je u 70. minuti utakmice Ivan Ergić povećao vodstvo Bazela na 2:0 preciznim udarcem sa 20-ak metara, da bi nakon toga u 79. minuti Delgado povećao vodstvo Bazela na 3:0.
Ostala dva gola za Bazel, i konačan rezultat utakmice od 5:0, dali su Silva u 85. i Delgado ponovo u 88. minuti.Domaćim navijačima Bazela na stadionu vjerovatno nije bilo jasno za koga i čiji su to navijači Širokog Brijega na stadionu (transparenti, zastave, "navijanje"...), a da i malo razumiju jezike sa ovih prostora, mogli su tokom cijele utakmice čuti navijanja "navijača Širokog" tipa: "Haj'mo, haj'mo, haj'mo ustaše..." ili "Srbe na vrbe...", što još jednom potvrđuje opštu nebitnost utakmice ili rezultata iste, nego tendenciozno i ne primjereno navijanje sa ciljem "veličanja" jednih i/ili omalovažavanja drugih!
Mnogo ti sreće Evropska unijo sa "ovakvima"... Vidimo se u Širokom!

www.24sata.info


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.