U optjecaju krivotvorina novčanice od 100 eura

28.08.2005.

Ovih dana na području Hercegbosanske županije u optjecaju su se našle krivotvorene novčanice u apoenima stotinu eura. Glasnogovornik policije Ivica Vrdoljak upozorio je da su krivotvorene novčanice u dva navrata otkrivene na području općine Glamoč te po jedna novčanica u Tomislavgradu i Livnu. Iz MUP-a upozoravaju građene da pomno provjeravaju novčanice te da svaku sumnjivu novčanicu prijave lokalnoj policiji. Policija je došla do saznanja da su krivotvorene eure o optjecaju pustili dva muškarca s prebivalištem na području Jajca, koji su potom uhićeni i nad njima se provodi kriminalistička obrada. Dvojac je, prema neslužbenim informacijama, pao u ruke policije nakon pokušaja da u jednoj trgovini kupe šteku cigareta plaćajući sa stotinu krivotvorenih eura. Tek što su se udaljili prodavač je prepoznao da se radi o krivotvorini i alarmirao policiju.
(bk: VL )


Poštanske marke JP BH Pošta, odabirom različitih prigodnih motiva, kontinuirano promoviraju kulturno-povijesnu baštinu i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.Prva poštanska marka na tlu Bosne i Hercegovine je izdata još davne 1879 g. kada je Bosna i Hercegovina bila u sklopu Austro-Ugarske monarhije.
1.07.1879 "Austrijski dvoglavi orao"
Tradicija izdavanja poštanskih maraka je nastavljena kroz povijest sve do današnjih dana. Međutim, pravu slobodu u odabiru motiva filatelija u Bosni i Hercegovini dobija tek od 1993 g.
- PROGRAM PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA ZA 2005. GODINU
- Livno poštanska marka 1
- Livno poštanska marka 2

PRIDE Final Conflict 2005: Jemeljanenko obranio naslov prvaka!

U prepunoj Saitma Areni, pred 40 tisuća gledatelja veliki "ruski medvjed" Fjodor Jemeljanenko je nakon treće, odlučujuće runde jednoglasnom odlukom sudaca obranio naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji pobjedivši hrvatskog gladijatora Mirka "Crocop" Filipovića. Turnir je započeo borbom između Kazuhira Nakamure i Igora Vovchancyna. Nakamura nije uspio završiti Vovchancyna, u toj drugoj rundi učinio je više nego dovoljno za pobjedu jednoglasnom sudačkom odlukom.U prvoj polufinalnoj borbi Grand Prix turnira snage su odmjerili aktualni prvak Wanderlei Silva i opasni Ricardo Arona. Iako je većina vidjela Silvu kao izrazitog favorita, Arona nije mario previše za takve prognoze. Silva je i sam primio nekolicinu Aroninih udaraca i na kraju suci su jednoglasnu odluku dodijelili Aroni.Drugo polufinale ponudilo je pravi rat u ringu između Mauricia "Shoguna" Rue i Alistaira Overeema. Potkraj runde, Shogun ruši Overeema, prelazi u full mount poziciju i udarcima šakama okočava borbu. Fabrizio Werdum je svladao Fedorovog klupskog kolegu Romana Zentsova polugom u prvoj rundi, dok je Hidehika Yoshida gušenjem okončao borbu s Tank Abottom.
U finalu turnira sastaju se Mauricio Shogun Rua - Ricardo Arona.
(Bljesak/SportNet)


Pripadnici SFOR-a ukrali 60.000 KM iz obiteljske kuće u Livnu

U sklopu akcije "Žetva" jučer su pripadnici SFOR-a u suradnji s lokalnom policijom izvršili pretres obiteljske kuće u selu Žabljak kraj Livna. Ništa čudno, ali ovom ...prilikom nakon obavljenog pretresa iz obiteljske kuće je nestala veća količina novca. Točnije 58.300 konvertibilnih maraka.
Povodom ovog slučaja razgovarali smo s oštećenim, gospodinom Draškom Vrdoljakom, inače vlasnikom music shopa "RELAX" u Livnu.
"Kada su došli pripadnici SFOR-a, odnosno nizozemski bataljun, nisam bio kod kuće nego su u njoj boravili moji roditelji u čijem je vlasništvu kuća. Pripadnici SFOR-a su ušli u kuću, dok je lokalna policija bila ispred kuće. Pretresom su pronašli nekoliko komada ručnih bomba i nešto streljiva kalibra 7.62 mm. Kada su pokušali ući u moju spavaću sobu vidjeli su da je zaključana i htjeli su provaliti vrata budući da samo ja imam ključ od sobe. Međutim moj otac ih je odlučio spriječiti. I dok je napolju razgovarao sa zapovjednikom nizozemskog bataljuna pokušavajući ga odvratiti od njihovog nauma, dvojica vojnika su radio vezom javila svom zapovjedniku kako nije potrebno provaljivati vrata jer su pronašli ključ i otvorili su vrata. Službeni prevoditelj je priopćio tu informaciju mom ocu.
Želim samo istaknuti da samo ja imam ključ od te sobe. Nitko drugi.U međuvremenu sam ja došao na mjesto događaja. Nakon što sam dao službenu izjavu i potpisao je otišao sam do svoje sobe. Vrata su bila zaključana. Otključao sam ih i potražio sam novce. Međutim novci su nestali. Izašao sam napolje želeći razgovarati sa zapovjednikom SFOR-a, ali su već otišli.
Ne imajući drugog izbora pozvao sam policiju i obavijestio sam ih o nestanku novca. Policija je došla i obavila očevid. Poslije je došla i Vojna policija SFOR-a." , ispričao nam je gospodin Vrdoljak.
Na pitanje je li se obratio i međunarodnim institucijama, odgovor je glasio da jest i da su obećali punu pomoć u rasvjetljavanju ovoga nemilog događaja.
Također oštećeni se obratio odvjetniku s namjerom podizanja tužbe, ali rečeno mu je kako sud u BiH nema nadležnosti nad pripadnicima SFOR-a.
Pitanje je sada hoće li se pronaći krivci u ovome slučaju i ono što je najvažnije hoće li novci biti vraćeni. Jer 60,000 KM nije malo novaca.
Livno Online

Optužnica protiv srednjoškolskog ravnatelja

27.08.2005.

ŠKOLSTVO

Janka Zrnu, Ravnatelja škole «S.S. Kranjčević» tereti se za štetu od 633.861 KM
Sudac za prethodni postupak Kantonalnog suda u Livnu Nedim Begić potvrdio je optužnicu protiv Janka Zrne, bivšeg ravnatelja Srednje Strukovne Škole «Silvija Strahimira Kranjčevića», i Mirjane Pastuh, Računovotkinje u istoj školi, za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Kantonalno tužiteljstvo optužnicu podiglo u srpnju. Njome Janku Zrno stavlja na teret da je u dogovoru s računovotkinjom vodio računovodstvo suprotno odredbama Zakona o proračuna te zakonima o porezu i doprinosima na plaće. Od 2000. do 2003., nisu uplaćivani doprinosi na plaće djelatnika škole kao ni porez na promet, čime je oštećen županijski proračun za 633.261 KM. Također su vodili pomoćnu blagajnu u koju su zaprimali uplate po osnovi upisa učenika, polaganje izvanrednih i dopunskih ispita te za korištenje sportske dvorane, a preko nje si Zrno u četiri godine isplatio 19.328 KM, bez odgovarajućih odluka Školskog odbora. Optužnice su Janku Zrno i Mirjani Pastuh dostavljene radi eventualnih prigovora sudac za prethodno ispitivanje zakazati će ročište. Za to kazneno djelo predviđen je zatvor od tri godine.
(VL)

Gradnja zaobilaznice

Ceste

Livno- Gradnja gradske obilaznice u Livnu je u završnoj fazi i biti će okončana tijekom iduće godine – izjavio je Luka Čelan, načelnik općine Livno. U ovoj godini planiran završetak svih zemljanih radova i asfaltiranje na posljednjem dijelu prometnice. U finaciranjuovog projektavrijednog 8 milijuna KM, sudjelovala je i federalna direkcija za ceste, koja je za gradnju izdvojila 900.000 KM, a preostali dio novca osiguran je iz proračuna Općine Livno.





- foto: Livno putevi
- Izgradnja obilaznice Livno I
- Izgradnje obilaznice LIVNO II
- Izgradnja gradske prometnice CENTAR II Livno

Besplatan virus scan

25.08.2005.

Besplatan virus scan je dostupan na Symantec-ovoj Web stranici. Zbog ActiveX tehnologije, servis će raditi samo na Windows operativnim sistemima sa Internet Explorer-om. Treba napomenuti da servis samo detektuje viruse, a ne uklanja ih. Baza virusnih definicija je uvijek aktuelna i omogućava prepoznavanje svih poznatih virusa i trojanskih konja.
Ukoliko je Vaš kompjuter zaražen, možete skinuti odgovarajući tzv. removal tool koji uklanja dati virus.Pokreni virus scan

Stečaj Agencije za privatizaciju?!

U koloarima se govori kako je županijska vlada svojedobno potrošila sva poticajna sredstva koja je međunarodna zajednica izdvojila županijskim agencijama za privatizaciju u iznosu od 500 tisuća KM. U Hercegbosanskoj županiji na planu privatizacije državnih poduzeća već nekoliko godina gotovo ništa nije urađeno, a i od onoga što je do tada urađeno u nekim bi slučajevima bolje bilo da se vlasnika imovine uopće nije mijenjalo. Ako ništa drugo, sudovi bi danas imali manje posla, a možda bi čak i nekim radnicima tako "pošteno" privatiziranih tvrtki bilo bolje. No, o tom potom. Sada je bitno ono što se događa samoj Agenciji za privatizaciju ove županije. Naime, njezine djelatnike izgleda da je zadesilo ono isto što i pojedine radnike u ovdašnjim privatiziranim tvrtkama. Cijelo ljeto su bili bez osobnih dohodaka, a kako trenutno stvari stoje, bez plaća bi mogli na radnom mjestu provesti i sljedeća dva godišnja doba, jesen i zimu.
Posrijedi je stizanje naplate vlastitih "grijeha" iz prošlosti, odnosno blokada žiroračuna ove agencije zbog njezinih dugovanja po osnovi poreza i doprinosa još iz razdoblja 2001./2004. godine. Blokada računa je uslijedila 18. srpnja, a teška je 124 tisuće KM. Njome su, naravno, izravno pogođeni svi zaposleni u agenciji, njih osmero. Većina njih je provela svoje godišnje odmore bez osobnih dohodaka, a sada bi se ne samo praznih vlastitih džepova nego i prazne blagajne u agenciji trebali vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.
Pitaju se kako i na koji način. Kako od jednog djelatnika doznajemo, sjedeći i praktično ništa ne radeći, odgovor očekuju od županijske vlade. Samo još da im se, zbog nepodmirenih troškova, isključi struja i telefon, gotovo da bi se svi oni mogli pokupiti i ići svojim kućama.
Izražavajući svoju zabrinutost postojećim stanjem, Jozo Jakić, direktor Agencije za privatizaciju, ističe kako je troškove službenog mobitela već platio iz vlastitog džepa i kako djelatnici te ustanove, s obzirom na pet aktualnih privatizacijskih tendera, imaju što raditi. Međutim, nepremostiva prepreka svemu tomu je blokiran račun. Situacija u kojoj se našla Agencija za privatizaciju ove županije sama po sebi je potaknula niz pitanja. Većina njih se odnosi na rad ranijih upravnih i nadzornih odbora agencije, ali i na odnose koji su ranije postojali na relaciji iste te institucije i županijske Vlade. Tako se sada, zahvaljujući ovim "mrtvinama", barata i informacijom da je županijska vlada svojedobno potrošila sva poticajna sredstva koje je međunarodna zajednica svojedobno izdvojila ovoj kao i ostalim županijskim agencijama za privatizaciju. Riječ je tu o iznosu od 500 tisuća KM. Neslužbene informacije govore kako je tim novcima vlada kupila Opel vectre za službene potrebe svojih ministara.

Frano MIOČ

"Žetva plus" i u Hercegbosanskoj županiji

LIVNO - Nakon Širokog Brijega i Čitluka, ovog tjedna se na na području Hercegbosanske županije, u općinama Livno, Tomislavgrad i Kupres, provodi operativna akcija «Žetva plus» čiji je cilj pronalazak i prikupljanje nelegalnog oružja, streljiva, minsko-eksplozivnih sredstava i druge opreme vojnog podrijetla od građana. Akcija se provodi dragovoljnom predajom nelegalnog oružja djelatnicima lokalne policije i EUFOR-a na terenu ili donošenjem u policijske postaje te metodom «od vrata do vrata», odnosno pretresom kuća, stanova, gospodarskih i drugih pomoćnih objekata u vlasništvu građana. Županijski MUP uputio je apel građanima da predaju oružje kako bi izbjegli kaznene sankcije predviđene zakonom.

Krevet u domu dvjesto maraka

LIVNO - Kako sada stvari stoje, studentima s područja Hercegbosanske županije koji predstojeće školske godine budu koristili usluge smještaja Studentskog doma u Mostaru, ne piše se baš dobro. Naime, vrlo lako bi se moglo dogoditi da zbog "velikog" sluha svoje županijske vlade budu prisiljeni mnogo dublje posegnuti u džep svojih roditelja.Umjesto 100 KM, koliko će i iduće školske godine stajati spomenuti dom svakog njegova stanara, ovima s područja Hercegbosanske županije prijeti gotovo stopostotno poskupljenje. Razlog leži u činjenici što Hercegbosanska županija, za razliku od svih drugih koje slove kao suosnivači Mostarskog sveučilišta, već tri godine ne participira u troškovima smještaja i prehrane svojih studenata u tamošnjem domu.
Iliji Roziću, ravnatelju spomenutog Studentskog doma, takav odnos vlade Hercegbosanske županije prema izvršavanju svojih obveza naprosto je neshvatljiv. Ono što ga dodatno čudi jest i činjenica da je ista ta vlada svojim prošlogodišnjim županijskim proračunom za smještaj i prehranu studenata u mostarskom Studentskom domu planirala izdvojiti 20 tisuća KM. Međutim, od tih sredstava u Studentski dom nije stigla ni jedna marka.
S druge pak strane, Zeničko-dobojska županija primjerice, županija u kojoj Hrvati ne čine većinsko stanovništvo, za smještaj i prehranu svojih studenata u mostarskom Studentskom domu, uvijek je i bez ikakvog kašnjenja podmirivala odgovarajući dio troškova. Radi se tu o iznosu od 200 KM mjesečno, s tim što je za sve studente koji koriste usluge ne samo Studentskog doma u Mostaru nego i ostalih studentskih domova u Federaciji BiH tijekom cijele prošle godine polovicu toga iznosa redovito plaćala federalna vlada. Kako doznajemo, slučaj će to biti i iduće školske godine.
Dakle, vlada Hercegbosanske županije je, na ime smještaja u mostarskom Studentskom domu, za svakog njegova stanara s ovih prostora bila dužna mjesečno izdvajati po 100 KM. Kako se tu prošle školske godine radilo o pedesetak studenata, ukupan iznos nije problem izračunati. Dakle, riječ je mjesečnom iznosu od oko pet tisuća KM, iznosu koji doista nije vrijedan sramote i prozivanja ovakve vrste.Izgovor kako se županija nalazi u teškoj financijskoj situaciji, u ovom slučaju može biti priča samo za naivne. Samo, primjerice, sponzorstvo jednog sportskog natjecanja vlade Hercegbosanske županije koje je održano početkom ove godine, dobro upućeni tvrde, bilo je "teško" 30 tisuća KM. Koga briga za studente i njihov standard.Uostalom, do fakultetskih diploma je u današnje vrijeme moguće doći i bez studiranja. Već odavno je to javna tajna na prostorima Hercegbosanske županije.
Ni dvoglavi orlovi koji se na njima nalaze za njihove hrvatske vlasnike ne predstavljaju nikakav problem. Bitno je da je diploma, da se zadrži mjesto u državnoj službi, a onaj koji se sutra pojavi s doista pravom diplomom, neka se s njom slika na Zavodu za zapošljavanje.
(slobodna dalmacija)

U BiH danas živi 466.000 katolika

21.08.2005.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

LIVNO - Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je za radiopostaju Livno da prema popisu božićnog blagoslova u cijeloj BiH danas živi 466.000 katolika, a 820.000 živjelo je prije rata. Prema njegovm riječima, Hrvati u BiH ne žele biti samo konstitutivan narod nego i suveren, odnosno jednakopravan s Bošnjacima i Srbima na cijelom području BiH te ni u čemu ne žele biti "građani drugoga, trećega ili desetoga reda jer su to predugo bili". Govoreći o položaju Hrvata, kardinal Puljić kazao je da hrvatski narod, nažalost, ne može ostvariti jednaka prava s druga dva naroda niti preko političkih, niti drugih struktura jer su sadašnji Ustav i Izborni zakon BiH napravljeni na štetu Hrvata. (ra VL )

Policijske snage u BiH i dalje su talac političkog utjecaja

Zapadnohercegovački kanton odbija saradnju s EUPM-om * Nije zabilježeno nijedno smjenjivanje zbog neprofesionalnosti
Šta sadrži izvještaj ICG-a o radu EUPM-a
Otkako je Havijer Solana, visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, u januaru 2003. godine inaugurirao Policijsku misiju EU, izvještaji o njenom radu su pozitivni, uprkos brojnim nezvaničnim raportima koji govore upravo suprotno. Slijepo odbijanje EU da se suoči s neuspjesima i nedostacima ove misije samo se dodatno odrazilo na proces i brzinu reforme policije u BiH - kaže se u izvještaju Međunarodne krizne grupe o učinku EUPM-a u BiH.
Medijska prašina
Medijska prašina koja se digla oko ovog materijala i dalje se ne stišava, a zvaničnici ICG-a i EUPM-a ostaju pri svojim dijametralno suprotnim stavovima.
ICG tvrdi da je učinak IPTF-a bio mnogo manje loš.
- Nakon dvije i po godine rada EUPM-a, policijske snage u BiH i dalje su talac političkog utjecaja, nacionalnih interesa, korupcije i nedjelotvornosti - stoji u izvještaju.
Navodi se i da je IPTF, za razliku od nasljednika, imao robusniji mandat. EUPM, međutim, "umjesto da radi na aktivnostima policije, nastoji samo osigurati vodilju i okvir za reformu policijskih snaga".
No, nije sve tako crno. EUPM je uspješno proveo akciju FIGHT (borba). Riječ je o borbi protiv kriminala, korupcije i trgovine bijelim robljem. Ipak, radi se o izoliranom primjeru.
Inspekcije rada
Visoki zvaničnik EUPM-a rekao je ICG-u da trenutni mandat "ne daje rezultate". Ovakav kakav jeste, on bi mogao biti prikladan za budućnost, možda za pet godina - navodi se u izvještaju.
Autor izvještaja ICG-a, međutim, smatra da se ne radi o mandatu, već o njegovoj implementaciji te navodi da uopće nisu provođene inspekcije rada policije, niti je bilo ko otpušten zbog nesavjesnog rada ili opstrukcija. Navodi se i primjer da policajciiz Zapadnohercegovačkog kantona naprosto odbijaju bilo kakvu saradnju s EUPM-om.
Nacionalna struktura zaposlenih u policiji
ICG u izvještaju donosi i nacionalnu strukturu zaposlenih u policiji, izraženu u postocima.
Bošnjaka Srba HrvataOstalih
Republika Srpska 6,4 92,2 0,9 0,5
Brčko Distrikt 39,3 44,8 14,71,1
Policija Federacije BiH 68,8 9,9 19,2 2
Kantoni
Sarajevo 72,72 118,14 8,14 Tuzla 82,5 6,8 7,43,3 Zenica 73,9 6,2 18,4 1,5 Mostar 44,1 8,5 47,1 0,3 Travnik 51,9 4,9 43 0,2 Bihać 85,8 10,6 3,4 0,2 Goražde 80,1 19,9 0 0 Orašje 12,9 10,6 75,3 1,2 Livno 3 16,6 80,40 Ljubuški 0,8 0 99,2 0
Budžet 38 miliona eura godišnje
ICG navodi da EUPM trenutno ima 862 zaposlene osobe. Od toga su 472 policajca, 61 međunarodni civilni službenik i 329 članova lokalnog osoblja. U radu učestvuju 24 zemlje, članice Unije, te devet zemalja koje nisu u EU, sa svojih 59 policajaca. Godišnji budžet EUPM-a je 38 miliona eura.

Ponuda za pokretanje studija menadžmenta

Radi se o privatnoj visokoškolskoj ustanovi čije otvaranje ne bi iziskivalo nikakva finansijska sredstva, osim što bi Kanton trebao obezbijediti prostor
Livanjski kanton uskoro bi mogao dobiti fakultet za menadžment i poslovnu administraciju, čiji bi studenti na kraju studija dobivali dvije diplome.
Kako je javio dopisnik agencije Onasa, uz diplomu o završenom fakultetu na engleskom jeziku, studenti bi dobili i tzv. suplement diplomu na jednom od službenih jezika u BiH, s kojom bi mogli nastaviti školovanja na bilo kojem univerzitetu u Evropi, odnosno zemljama potpisnicama Bolonjske deklaracije.
Ministar obrazovanja LK Marin Ivić je kazao da je resorno ministarstvo prošlog mjeseca dobilo ponudu jedne visokoškolske ustanove iz Beča za otvaranje privatnog fakulteta menadžmenta, čije bi sjedište bilo u Livnu te da su se Ministarstvo i Vlada LK pozitivno odredili prema ovoj ponudi.
- Elaborat za otvaranje fakulteta usklađen je s Bolonjskom deklaracijom, što znači da program studija odgovara evropskim standardima za visokoškolske ustanove propisan ovom deklaracijom - kazao je ministar.
Ivić je naglasio da se radi o privatnoj visokoškolskoj ustanovi, tako da eventualno otvaranje fakulteta u Livnu ne bi iziskivalo nikakva finansijska sredstva, izuzev u slučaju da fakultet jednim dijelom bude proglašen javnom institucijom u LK.
Ministar obrazovanja dodao je kako bi jedina obaveza Kantonalne vlade bila da obezbijedi prostor za nastavne aktivnosti ove visokoškolske ustanove.

UMRO NAJBOGATIJI HRVAT NA SVIJETU

20.08.2005.

Njegova tvrtka vlasnik je turističke kuće "Plava laguna" u Poreču, hotela "Argentina" te Vile Orsula i Vile Sherezada u Dubrovniku, hotela "Croatia" u Cavtatu, hotela "Odisej" na Mljetu i turističke agencije "Atlas", a ukupno je po kapacitetima treća u Hrvatskoj s 24 tisuće postelja

U ČILEU U 78. GODINI OD RAKA PREMINUO ANDRONIKO LUKŠIĆ,
MILIJARDER BRAČKIH KORIJENA

Najbogatija čileanska obitelj ostala je bez Andronika Lukšića, čovjeka koji je kao potomak skromne bračke obitelji koja je iz Sutivana na Braču emigrirala 1910. godine, stvorio poslovno carstvo u Čileu koje se procjenjuje na oko 4,3 milijarde dolara. U 78. godini života bolest je prekinula njegov rad, iako se formalno još lanjske godine odrekao svih funkcija u svojim kompanijama, prepustivši ih u cijelosti trojici sinova. No, svi koji su mu bili bliski tvrde kako je do zadnjeg trenutka kontrolirao važne poslovne poteze svojih nasljednika.
Čileanski kralj rudnika, vina i piva, ali i većinski vlasnik niza drugih tvrtki raspoređenih u Antofagasta Holding i Quinenco Holding, te većinski vlasnik Banca de Chile, privatno ničim nije odavao dojam tako uspješnog biznismena. U Dubrovnik, gdje je najčešće dolazio, stigao bi diskretno i smjestio se u apartman "Croatije" u Cavtatu koju je kupio 2001. godine.
Medijska istupanja mu nikada nisu bila draga. Bio je jedan od onih investitora do kojega su domaći novinari teško mogli doći. Samo tri puta pristao je govoriti za hrvatske medije, među kojima u rujnu 2001. godine za "Slobodnu Dalmaciju"! No, onog trenutka kada se odlučio za razgovor, bio je vrlo opušten, neformalan, zanimao se za mnoge detalje iz hrvatske svakodnevice na solidnom hrvatskom jeziku.
Hrvatskoj javnosti bio je zanimljiv ponajviše zbog toga što je bio među prvim hrvatskim iseljenicima koji su odlučili investirati u domovini svojih djedova. Počelo je s "Karlovačkom pivovarom" koja je poslije prodana, a nastavilo se uspješno s kupnjom turističkog kapitala vrijednog danas oko 300 milijuna eura! Njegova tvrtka vlasnik je danas turističke kuće "Plava laguna" u Poreču, hotela "Argentina", te Vile Orsula i Vile Sherezada u Dubrovniku, hotela "Croatia" u Cavtatu, hotela "Odisej" na Mljetu i turističke agencije "Atlas", a ukupno je po kapacitetima treća u Hrvatskoj s 24 tisuće postelja. No, po svim financijskim poslovnim rezultatima, Lukšićevo poslovno carstvo u hrvatskom turizmu najprofitabilniji je njegov dio jer svaka od pojedinih hotelskih tvrtki posluje s dobiti, a u prošloj godini ona se kretala u razini od oko 15 milijuna eura.
Vrijedi istaknuti da je model privatizacije kojim je Lukšić svojedobno kupovao hotele u Hrvatskoj zacijelo jedan od najčistijih u proteklom desetljeću, jer je svaka kupnja bila rezultat najbolje natječajne ponude, a svaka uplata prema Hrvatskom fondu za privatizaciju ili Privrednoj banci (koja je bila vlasnik 30 posto dionica Plave lagune) bila je napravljena u gotovini u roku od samo nekoliko dana!
Štoviše, Lukšić je čak ponekad, kao u slučaju prodaje "Excelsiora" koji je želio kupiti, tvrdio da je i tada dao puno bolju ponudu zajedno sa "Arabellom Sheraton", ali je svejedno ispao već u prvom krugu iako je nudio više od kupca čija je ponuda prihvaćena.
Podsjetimo, za Plavu lagunu u Poreču platio je u gotovini 100 milijuna maraka, što je jedna od najboljih financijskih transakcija u turističkoj privatizaciji Hrvatske, za "Croatiju" u Cavtatu koja je kupljena 2001. godine izbrojio je u gotovini 105 milijuna kuna i obvezao se na ulaganja od najmanje 40 milijuna kuna u dvije godine, što je, pokazalo se poslije, korektno ispoštovao u tom prvokategorniku. Obnovio je u međuvremenu i Villu Orsula, a baš ovih dana privedena je kraju i obnova Vile Sherezada koja je postala najskuplji hotel u Hrvatskoj, s pet zvjezdica i "de luxe" uslugom. Od jeseni se planira ulaganje u hotel "Albatros" u Poreču koji bi se podigao na razinu od četiri zvjezdice.
( SL )

Šešelj 'objasnio' da su Hrvati nastali od Srba katolika

Čelnik srpskih radikala Vojislav Šešelj u petak je kao svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću sucima tumačio "zavjeru Zapada protiv Srba", ustvrdivši, među inim, da su "Hrvati nastali...

...od Srba katolika". "Hrvatska nacija stvorena je od Srba katolika pod utjecajem Vatikana", kazao je Šešelj i dodao kako je doduše "postojao mali narod koji se nazivao Hrvati, ali je uništen pod najezdom Turaka".

Ostalim je narodima s prostora bivše Jugoslavije također našao srpsko podrijetlo. Muslimane je nazvao "izmišljenom nacijom", a Albance je opisao kao najokrutnije sluge i vojnike, najprije Turaka, pa Nijemaca 1940-ih a od 1999. NATO-a.

Poštedio je jedino Slovence, koje je opisao kao žrtve "nespretne intervencije JNA 1991." za koju je okrivio "Hrvate u tijelima tadašnje savezne države SFRJ - Antu Markovića, Stipu Mesića i generala Veljka Kadijevića".

Haškom sudu (ICTY) je zamjerio da "izmišlja nekakav BHS jezik (bosansko-hrvatsko-srpski) a ustvari se radi o srpskom jeziku".

U svojem je živopisnom iskazu iznio i teze o geopolitičkoj pozadini ratova na Balkanu 90-ih, kazavši kako se Srbija našla na udaru Zapada kao saveznica Rusije koju NATO nastoji uništiti.

"Strateški interes NATO-a je da do kraja uništi Rusiju i izazove njezin raspad. Zbog toga pravi uporišne točke na Balkanu, u Ukrajini i u Srednjoj Aziji", ustvrdio je Šešelj.

Rat na Kosovu, koji po njemu "nisu željeli ni Srbi ni većina Albanaca", izazvao je Zapad kako bi stvorio baze NATO-a na Kosovu u koje će prebaciti vojnike što ih povlači iz Njemačke. Makedoniju pak treba zbog naftovoda kojim će transportirati kaspijsku naftu.

Šešelj, koji u pritvoru ICTY-a čeka početak suđenja za ratne zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, BiH i u Vojvodini, svjedočio je i o naporima vlade Srbije, čiji je tada bi potpredsjednik, da 1998/99. "političkim sredstvima riješi kosovsko pitanje".

Ustvrdio je među ostalim, kako je "vlada pozivala svo stanovništvo Kosova na toleranciju, miran život i dijalog" ali su albanski političari instruirani od Zapada to odbijali.

Glavnu krivnju za rat svalio je na Sjedinjene Države, rekavši da je "susretom Richarda Holbrooka s čelnicima OVK u ljeto 1998. SAD otvoreno stao na stranu albanskih terorista i ohrabrio ih".

Srbijanska policija, po njegovim je riječima, na Kosovu "striktno postupala po nalozima vlade, koja je davala smjernice da se štite civili bez obzira na naciju, vjeru, i drugo".

Policija i vojska djelovali su samo protiv "šiptarskih terorista" kako ih naziva Šešelj, koji je u tom kontekstu objasnio i poznati pokolj u selu Račak 15. siječnja 1999.

"Dok sam 15. siječnja bio na ručku u sjedištu MUP-a u Prištini, saznali smo da je u Račku u sukobu s policijom poginuo veći broj albanskih terorista", ispričao je Šešelj, dodajući da je na ručku bio i general MUP-a Vlastimir Đorđević, također optuženik ICTY-a.

Milošević, kojem se od 2002. u Haagu sudi zbog genocida u BiH i zločina protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, i Vojislav Šešelj jedina su dva optuženika ICTY-a koji se brane sami.

Koliko im to polazi za rukom svjedoči činjenica da je Šešelj i danas isticao kako se on i njegova stranka oduvijek bore za Veliku Srbiju, iako je od sudaca ranije upozoravan da su to samoptužujuće izjave.

Po drugoj strani, Milošević izborom svojih svjedoka obrane, poput Šešelja ili prije njega dvojice generala koji su zbog zločina na Kosovu bili pod istragom ICTY-a, potvrđuje ranije prognoze pravnih stručnjaka da će vođenjem obrane dodatno otežati svoj položaj.

(Hina)

Posušje: Deset tisuća ljudi na Thompsonovu koncertu

17.08.2005.

Na blagdan Velike Gospe u Posušju održan koncert za pamćenje

Kad je Thompson došao na pozornicu i počeo pjevati svoju novu pjesmu "Dolazak Hrvata" s njim je zapjevalo i gotovo deset tisuća njegovih obožavatelja, koji su na blagdan Velike Gospe bili na posuškom stadionu Mokri Dolac.

- Organizirao sam ovu mini-turneju i pjevao u Novalji, Crikvenici, Makarskoj i u svojim Čavoglavama, i tek sada, kad vidim koliko vas je došlo na moj koncert, znam da turneja bez dolaska u Hercegovinu i održavanja toga koncerta u Posušju ne bi bila uspješna - rekao je Marko Perković Thompson na samom početku koncerta i pozvao sve nazočne da štuju hrvatske vrednote. Od podne je u Posušju padala kiša, u jednom je trenutku čak i održavanje samog koncerta bilo upitno, no ipak se razvedrilo, i s malo zakašnjenja spektakl je mogao početi. Ljubitelji Marka Perkovića Thompsona i njegove glazbe, čini se, dobro su molili za lijepo vrijeme, što im se na kraju i uslišalo.

- Bog je uslišao naše molitve i rastjerao oblake nad Posušjem, to je samo zbog Thompsona, u Grudama se zbog kiše prošle godine nije održao koncert Lepe Brene, tada je cijeli dan padala kiša, a prije samog koncerta počela je padati još jače - govorila je skupina mladića i djevojaka koji su ispred svlačionice čekali u redu za fotografiranje i autogram.

Na koncertu je bio znatan broj svećenika i časnih sestara, te je možda i to razlog što nije pala kiša, oni ipak imaju više "utjecaja" kod Boga, u šali su govorili ljudi iz organizacije koncerta.
- Nije me bilo strah. Imao sam osjećaj da neće padati kiša, ma bio sam siguran kako će sve proći u redu, samo mi je žao ljudi iz tehnike koji su zbog kiše imali puno više posla - bio je Thompsonov komentar o kiši koja je dosađivala cijeli dan i spriječila znatan broj ljudi iz drugih krajeva, koji su zbog straha od kiše otkazali svoj dolazak.

- Na koncert su došli ljudi iz svih krajeva BiH u kojima žive Hrvati, a bila je i skupina turista iz daleke Australije, koji su nekoliko dana ranije avionom došli i odsjeli u Dubrovniku. Na koncertu je bila i skupina mladih Poljaka i Nijemaca kojima se sviđa Thompsonova glazba, i koji su nakon koncerta u svlačionici porazgovarali s njim i fotografirali se. Na tribinama, u svečanoj loži, sa sinom je sjedio i general iz Posušja Ljubo Ćesić Rojs, kojega je Thompson pozdravio i javno mu zahvalio za dolazak u Čavoglave.

( VL )

Gubitak LT Gospodarske banke u prvih šest mjeseci 1.343.000 KM

14.08.2005.

LT Gospodarska banka Sarajevo, prema nerevidiranom polugodišnjem izvještaju o poslovanju, u prvih je šest mjeseci 2005. godine ostvarila gubitak od 1.343.000 KM.

LT Gospodarska banka je u periodu od početka januara do kraja juna ostvarila ukupne prihode u iznosu od 6,1 milion KM i rashode u iznosu od 7,5 miliona KM.
Zaključno sa 30. junom 2005. godine, ukupna aktiva LT Gospodarske banke iznosila je 128.814.000 KM, kapital 16.400.000 KM, kreditni portfolio 72.137.000 KM, a depoziti 6.733.000 KM.
LT Gospodarska banka trenutno ima šest filijala i devetnaest poslovnica širom BiH, te ukupno 188 uposlenika.Većinski vlasnici LT Gospodarske banke su firme Matković Livno, Hrvatska zajednica Herceg-Bosna Mostar, World Consulting Company Luxemburg, te udruženje HKD Napredak Sarajevo, Želimir Graovac i G.E.S.S iz Milana.
( SEEbiz )

Nestašica drva jer manjka - švercera

13.08.2005.

LIVNO: NAKON AKCIJA EUFORA GRAĐANISUOČENI S POSKUPLJENJEM OGRJEVA

Nema više Bugojanaca koji su do sada Livnjacima nudili ogrjevno drvo, smanjio se asortiman ponude ovdašnjih pilana, a k tome su i cijene porasle za otprilike deset posto

Zahvaljujući svom šumskom bogatstvu, kao i neradu mjerodavnih službi, Hercegbosanska županija bila je do sada pravi eldorado za one koji su se bavili kako ilegalnom sječom i prometom, tako i samom preradom drva. U prilog tomu govore i brojne pilane koje su kao gljive poslije kiše u posljednjih nekoliko godina niknule na ovim prostorima. Sve one su uglavnom izuzetno dobro poslovale i malo koja od njih je, za razliku od sadašnje situacije, imala problema sa zalihama sirovine. No, na stranu pilane! Zavladala je na ovim prostorima i nestašica u prometu ogrjevnog drva. Tako nešto se u ovo doba godine nikada nije događalo. Asortiman ponude je, naime, bio takav da su građani "na noge" dobivali ogrjevno drvo po želji. Mogli su kalkulirati i kada se o cijeni radilo. Sve to skupa je bila posljedica činjenice što je raznim švercerskim kanalima ogrjevno drvo na prostore Hercegbosanske županije stizalo iz susjedne Srednjobosanske županije, pa čak i iz Republike Srpske.Na žalost potrošača takve ponude više nema. EUFOR je stvari stavio pod vlastiti nadzor, pa su zahvaljujući tomu i velike kolone kamiona, što su svakog ljeta s trupcima krstarile livanjskim prometnicama, postale dosta rijetka pojava. Nema tako više ni Bugojanaca koji su do sada Livnjacima nudili ogrjevno drvo. Uz to se smanjio i asortiman ponude gotovih proizvoda na nekim od ovdašnjih pilana. No, za to su cijene drvnih sortimenata porasle za otprilike deset posto.Konkretno kada je riječ o bukovom ogrjevnom drvu, ono se izvan J.P. "Hercegbosanske šume" ne može nabaviti po cijeni nižoj od 45 KM po metru prostornom. U spomenutom poduzeću, barem kada je u pitanju Livno, metar tog istog drva košta oko 37 KM, a na Kupresu čak desetak KM više. Kako doznajemo, u pitanju su veći troškovi prijevoza. Cijena u ovom slučaju izgleda da za mnoge i nije toliko bitna. Ona je takva kakva jeste i potrošači drugog izbora nemaju. Međutim, problem je u nemogućnosti ovdašnjih šumarija da prime sve uplate zainteresiranih kupaca, odnosno u njihovoj nemogućnosti da u određenom razdoblju isporuče tako velike količine ogrjevnog drva što se traži.Komercijalist u J.P. Hercegbosanske šume Drago Mršo je mišljenja kako zbog ovoga potrošače ne bi trebala hvatati panika. Svatko tko želi moći će se u ovom poduzeću opskrbiti ogrjevnim drvom, samo je određeno strpljenje potrebno. Šumski odjeli koji su ove godine došli na red za eksploataciju nisu bogati bukovinom, a i teško su pristupačni, pojašnjava Mršo. Ipak on vjeruje kako će do početka zimskog razdoblja to poduzeće uspjeti isporučiti građanima oko 40 tisuća kubika ogrjevnog drva, što bi, po njegovu mišljenju, trebalo biti dovoljno da se zadovolje potrebe ovdašnjih potrošača.
F. MIOČ

DP TUŠNICA LIVNO

Na web stranicama Privredne komore F BiH mogu se naći informacije o prodaji nekih rudnika u Federaciji BIH. Prema tim podacima ukupni kapital DP TUŠNICA LIVNO iznosi 4.738.666,00 KM,
Od čega je 100% državni kapital, Državni kapital za tender 3.174.906,22 KM, Procenat ukupnog kapitala na tenderu 67,00%, Procenat državnog kapitala na tenderu 67,00%, Državni kapital za JPD 1.563.759,78 KM, Procenat državnog kapitala za JPD 33,00%.
Izvor: Privredna komora BiH

Zašto se zdravstveni radnici Livanjskog kantona spremaju za štrajk


Narodnim poslanicima balvani preči od ljudi
LIVNO - Već duže vrijeme zdravstvo u Livanjskom kantonu susreće se sa raznim problemima, a posebno finansijskim, zbog čega su nezadovoljni građani, ali i zaposleni u ovoj oblasti.
Naime, zdravstveni radnici su ogorčeni zbog nepridržavanja lani potpisanog kolektivnog ugovora pa zbog toga najavljuju i stupanje u štrajk. Kao razloge stupanja u štrajk navode i neredovito uplaćivanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, izostalu isplatu razlike plaća za februar, isplatu regresa za godišnji odmor te kršenje odredbe kolektivnog ugovora koji se odnosi na isplatu naknada za korištenje godišnjih odmora.Sindikati zdravstvenih radnika za ovakvo stanje optužuju rukovodne strukture zdravstvenih ustanova i kantonalnu Vladu, jer nemaju snage ni volje da poduzmu mjere da se izađe iz nevolja i da se stanje stabilizira. Jer, finansijski problemi u livanjskom zdravstvu prisutni su godinama, posebno u Kantonalnoj bolnici čiji je gubitak već prešao dva miliona KM.
Zdravstveni radnici ove ustanove, koji se vrlo uspješno bore sa raznim nedaćama u pružanju solidne zdravstvene usluge građanima ovog kantona, i sami nemaju ovjerene zdravstvene knjižice jer im se ne uplaćuju određeni doprinosi. Da apsurd bude potpun, čak i u slučaju da zatraže zdravstvenu uslugu, medicinari su prema direktivi Zavoda za zdravstveno osiguranje obavezni da za sve preglede plate punu cijenu. I pored nagomilanih problema u zdravstvu, Skupština Livanjskog kantona nikada ovu temu nije stavila na svoj dnevni red. Međutim, izabrani narodni zastupnici gotovo na svakoj sjednici raspravljaju o stanju u Hercegobosanskim šumama pa Livnjaci ironično, ali s punim pravom, primjećuju da su kantonalnom parlamentu važiji balvani nego zdravstveni radnici i žitelji ovog kantona.
( NEZAVISNE )

Pokrenut list "Gospa Vidoška"

Zalaganjem župnika fra ćire Lovrića, pokrenut je list "Gospa Vidoška". Izlaziti ce 3-4 puta godišnje. List je otvoren za sve one koji vole pisanu riječ. U Listu možete pronaći raspored misa za 15.kolovoz.2005.god.pon.
List "Gospa Vidoška" Download 1. broj: >>
Br. 1, srpanj 2005 - 16 stranica u pdf formatu (4,19 MB)
Izvoz : www.vidosi.com

HB županija: U prvih šest mjeseci 988 slučajeva zaraznih oboljenja

10.08.2005.

Zdravstvene ustanove na području Hercegbosanske županije u prvih šest mjeseci ove godine registrirale su 988 osoba oboljelih od zaraznih bolesti što je za 5,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo te županije, najviše oboljelih u proteklom razdoblju je od gripe i to 573 osobe, potom pneumonije 154, varičile 123 i enterokolitisa 100 osoba.
Najviše oboljelih od zaraznih bolesti registrirano je u livanjskoj općini 378, a najmanje u općinama Glamoč 78 i Bosanskom Grahovu 7 slučajeva.
( Bljesak.info )

Finale: Valentino - Ljubuški

Sinoć su odigrani susreti polufinala na malonogometnom turniru "Ljeto 2005". U 20 sati sastali su se...Karaka Mostar i Ljubuški. Rezultatom 3:2 Ljubuški se plasirao u finale turnira. U 21 sat odigrana je druga utakmica polufinala u kojoj je Valentino, vrlo uvjerljivo, rezultatom 5:0 dobio ekipu Kovinoplast iz Širokog Brijega.
Finale će se odigrati danas u 21 sat.
U galeriji Livno Online-a Možete pogledati ostale slike s turnira.
Livno Online

Najviše mita u prometnoj policiji

08.08.2005.

ANKETA – Mišljenje građana o kvaliteti rada policije u služenju zajednice

Livno – U sklopu projekta «rada policije u zajednici» MUP Kantona 10 proveo je anketu o javnom mišljenju građana vezanom za kvalitetu rada policije u služenju društvenoj zajednici. Kako bi odgovori građana bili što objektivniji anketu nisu provodili djelatnici policije, nego članovi nevladinih organizacija i učenici srednjih škola, rekli su na konferenciji za novinare šef Odsjeka za odnose sa javnošću MUP-a K10 Ivica Vrdoljak i Miro Lovrić, osoba zadužena za rad policije u zajednici. U Drvaru, Livnu i Tomislavgradu anketirano je po 200, a u Glamoču, Kupresu i Bosanskom Grahovu po 100 ispitanika. Svoje odgovore dale su 352 osobe hrvatske nacionalnosti ( 39 posto ), 360 srpske ( 40 posto ), 177 bošnjačke nacionalnosti ( 19,7 posto ) i 11 osoba koje su se izjasnile kao ostali ( 1,2 posto) . Posebno su zanimljivi modaliteti (ne)odgovori ispitanika na pitanja vezana uz kriminal i postupanje policije po prijavi kriminala.

Prijave

Pitanje jesu li bili žrtvama kriminala 781 osoba ( 86,8 posto ) dala je negativan, a 119 (13,2 posto) pozitivan odgovor. Kad je u pitanju prijava kriminala policiji 743 osobe ( 82,6 posto ) nikad nisu prijavile kriminal policiji, dok je njih 157 ( 17,4 posto ) tro napravilo. Na pitanje zašto to nisu prijavili kriminal policiji 571 osoba ( 63,4 posto ) nije odgovorilo, 247 ( 27,5 posto ) ih je navelo razlog ili da ne vjeruje policiji ili da ne vidi za prijavu kriminala. Kad je u pitanju postupak policije po prijavi kriminala njih 140 ( 16,4 posto ) zadovoljno je radom policije, a 158 ( 17,6 posto ) nezadovoljno, dok je velik broj ispitanika, njih 594 ( 66 posto ) uopće nije odgovorilo na pitanje.

Nisu obučeni

Najčešći je odgovor zbog čega su građani nezadovoljni radom i postupkom policije vezano za postupanje po prijavi kriminala neprofesionalnosti i sporo rješavanje predmeta; 301 osoba ( 33,4 posto ) drži da policije nije dovoljno obučena, dok je na pitanje koje se tiče korumpiranosti policije 239 ispitanika ( 26,6 posto ) izjasnilo da tih pojava ima, i to većinom u prometnoj policiji. 122 osobe ( 13,5 posto ) drži da mita i korupcije nema, a čak 539 ( 59,9 posto ) ih je kazalo da o tome ne znaju ništa. Dobar dio ispitanika smatra ( 25,1 posto ) da policija favorizira neke ljude, posebno lokalne političare, općinske službenike i određene «GAZDE». Na upit koliko je policija često prisutna na terenu 52,6 posto ispitanika (473) izjavilo da se policija rijetko viđa na terenu, 12 posto da ih nema nikada, a 35,4 posto (319) da svakodnevno obilaze teren.

Željka Mihaljević

Bikijadu će promatrati 10.000 posjetitelja

07.08.2005.

U subotu, 13. kolovoza, na stadionu NK Kamešnica u Podhumu kod Livna održat će se treća bikijada, koja tradicionalno okuplja veliki broj posjetitelja. Član Organizacijskog odbora za održavanje manifestacije"Buško blato 2005.", Ante Omazić, izjavio je da se pripreme odvijaju prema planu, te da će sve biti spremno za sljedeću subotu kada se u Podhumu očekuje oko 10.000 posjetitelja.
"Prošle godine bikijadu je promatralo oko 6.000, a ove godine očekujemo oko 10.000 posjetitelja jer se manifestacija održava dva dana prije Velike Gospe, kada u zavičaj dolazi veliki broj Livnjaka iz dijaspore", kazao je Omazić.
Inače, programom je predviđeno pet borbi bikova, dvije konjičke utrke, natjecanje u potezanju konopa, bacanje kamena s ramena, potezanje čelične ruke i skok udalj iz mjesta, a za najbolje su predviđene vrijedne novčane nagrde.
(nina)

Livno postaje centar industrije ekogoriva

Rezerve lignita u Livanjskom polju procijenjene su na 175 godina. Pogon za proizvodnju ekodizela i supera zaposlit će 350 radnika, a investicija je teška 34 milijuna eura

Pored svih zabrinjavajućih vijesti iz gospodarstva i brojnih deficita proračuna svih razina vlasti u BiH, jedna od rijetkih vijesti ipak daje nadu i veseli Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o postojanju velike količine lignita u Livanjskom polju, od kojeg se u svijetu počinje proizvoditi sintetičko gorivo. Podršku tom projektu dala je i Gospodarska komora Federacije BiH. Naime, kako nam je kazao njen predsjednik Jago Lasić, već su obavljeni ozbiljni razgovori i postignut dogovor s Nijemcima o izgradnji tvornice za preradu lignita u Livnu.

'Prvotno su naša Federalna komora, Županijska komora Hercegbosanske županije u Livnu te županijska vlada bile zainteresirane da se u Livanjskom polju na bazi lignita proizvodi umjetno gnojivo. Planirano je da se radi jedno kvalitetno gnojivo koje u svom sastavu ima dušika, a koji omogućava davanje vlage i u vrijeme ljetnih suša, za razliku od klasičnih gnojiva koja to nemaju. Uzorci lignita su poslani na analizu u Njemačku, nakon čega se pokazalo da je livanjski lignit idealan za proizvodnju ekodizela ili sintetskog dizela i supera 98. Nakon toga njemačka delegacija predvođena predstavnicima njemačkih tvrtki i osiguravajućih društava posjetila je Livno i odlučila tu graditi postrojenja za proizvodnju ovih goriva', kazao je Lasić, dodavši kako je dogovor postignut i s općinom i sa županijom. Lasić je novinarima Slobodne Dalmacije kazao kako je njemačka delegacija došla u respektabilnom broju zajedno s prvim ljudima tvrtki za proizvodnju sintetičkih goriva te ljudima iz osiguravajuće kuće Hermes koja će osigurati cijeli projekt. Prema projektu, kopalo bi se preko 400 tisuća tona lignita na godinu, od čega bi se proizvodilo oko 160 tisuća tona goriva. Ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke je već potpisan, a jedino se još čeka završetak dokumentacije oko koncesije. Pogon će se raditi na samom ležištu, a mjesečno se planira proizvoditi oko 10 tisuća tona dizela i do sedam tisuća tona supera. Od ukupne proizvodnje 70 posto bit će namijenjeno izvozu, dok je 30 posto za domaće potrebe. Ovih dana će se ubrzati postupak oko izdavanja koncesije, a planirano je da sva dokumentacija bude završena za dva mjeseca. Završena je i studija isplativosti koja kaže da će se investicija isplatiti za pet godina. Rezerve lignita su procijenjene na 175 godina, a pogon će zaposliti oko 350 radnika. Ukupna investicija je teška 34 milijuna eura.
Također, od ostataka pri proizvodnji goriva moći će se proizvoditi gips od kojeg se mogu raditi gipsane ploče, izuzetno tražene u građevinarstvu. Cijeli program ima ekološke standarde i neće dovesti do zagađivanja. Ujedno, ovim projektom BiH će biti jedna od rijetkih država u regiji koja će proizvoditi sintetička goriva.
T-Portal

2500 nepravilno označenih trupaca

LIVNO/DRVAR - Budući da su se u javnosti pojavile proturječne informacije o aktivnostima snaga EUFOR-a u vezi s kontrolom regularnosti poslovanja drvoprerađivačkih poduzeća i sprječavanja ilegalne sječe šuma na području HB županije, sjedište EUFOR-a iz Banje Luke, koje pokriva to područje, oglasilo se priopćenjem za javnost. Još je jednom naglašeno da se EUFOR u ovom slučaju javlja u svojstvu onoga tko daje potporu inspekciji, tužiteljstvu u lokalnoj policiji u akciji koja se inače provodi na području cijele BiH.Objavljeno je da su pri provođenju inspekcije u pilani Finvesta u Drvaru pronađene brojne nepravilnostii, među kojima i u nepravilno označavanje trupaca. Naime, dosad je pronađeno 2500 nepravilno označenih trupaca, a kako je šumarski inspektor nastavio s provođenjem istrage, piše u priopćenju, pozvani su OHR-ovi i OESS-ovi specijalizirani revizorski timovi. Od 19. srpnja do sada, osim navedenog, neregularnosti su otkrivene i u uredskoj papirologiji. Stoga je zajednički zaključeno da postoje osnove za iscrpniju istragu koju trebaju provesti županijske vlasti. Kantonalni je tužitelj naredio provođenje istrage i izuzimanje papirologije iz Finvesta. Međutim, EUFOR izražava zabrinutost zbog zamijećenih opstrukcija u cijelom procesu te ističe slab napredak u odnosu na početak istrage. Dijelom je to, ističe, rezultat nesuradnje tvrtke (Finvesta), ali i nedovoljnog broja inspektora. Također je istaknuta nespremnost šumarskog inspektora iz Drvara za provođenje "iscrpne istrage bez poticaja. To je dovelo u pitanje njegovu nezavisnost. Naše je mišljenje da je smještanje područnog ureda Hercegbosanskih šuma iz Drvara u pilanu Finvesta sukob interesa", piše u priopćenju, kao i to da je zaključeno da su stav i ponašanje višeg vodstva Finvesta neprikladni. To potkrepljuju time da su u nekoliko navrata pokušali omesti istragu priječeći pristup opremi i prijeteći zatvaranjem poduzeća, a bilo je i prijetnji da će Finvest organizirati prosvjede. Posebno osuđuju prijetnje usmjerene lokalnom osoblju koje zapošljava EUFOR, te to smatraju jeftinim udarcem na laku metu. Predstavnici međunarodnih mirovnih snaga poručuju da će nastaviti podržavati istragu koju provode županijske vlasti, sve dok se ta pitanja ne riješe na zadovoljavajući način. Kriminalne radnje prilikom eksploatacije šumskog bogatstva stoje BiH milijune eura u izgubljenim poreznim prihodima, a taj bi novac mogao biti iskorišten za razvoj i napredak zemlje i njezina stanovništva, poručuju iz EUFOR-a.
Autor Željka MIHALJEVIĆ

Svake sekunde jedan blog

05.08.2005.

Blogosfera raste li ga, raste. U izvješću 'State of the Blogosphere' tvrtka Technorati tvrdi da se broj blogova koje ona prati od ožujka gotovo udvostručio - sa 7,8 na 14,2 milijuna.

Prema njihovoj procjeni, broj homepageova 21. stoljeća se u prosjeku udvostručuje svakih pet mjeseci. Brz rast bilježe besplatni blog servisi, kakve nude MSN Services, LiveJournal, AOL Journals, WordPress i Movable Type. Trinaest posto svih blogova koje Technocrati prati bivaju osvježeni jednom tjedno ili češće, dok 55 posto novih bloggera nastavlja pisati online tri mjeseca nakon što su počeli. Osim u Sjedinjenim Državama, broj online dnevničara raste u Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Brazilu. Sve je više i moblogova, blogova u koje njihovi vlasnici slike i tekst šalju uz pomoć mobitela opremljenih kamerama. Technorati funkcionira kao tražilica, prateći što se događa u blogosferi uz pomoć ključnih riječi koje bloggeri stavljaju uz svoje dnevničke zapise.
IskonInternet

Na povratku sa svadbe poginuli Alen Džeko i Vedran Krišto

04.08.2005.

Saobraćajna nesreća u Žabljaku kod Livna

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se jučer oko 4.20 sati dogodila na putu Tomislavgrad - Livno, u mjestu Žabljak, poginuli su 25-godišnji Vedran Krišto iz Brina i Alen Džeko iz Zagoričana. Do nesreće je došlo kada su mladići koji su se nalazili u automobilu "golf" direktno sudarili s autobusom "volvo" zagrebačkih oznaka, vlasništvo firme "Globtur".
- Pomogli vatrogasci
Kako saznajemo, mladići su se vraćali sa svadbe iz restorana " Bacchus 2", koji se nalazi u blizini Trgovačkog centra "Pavić" u Žabljaku.
U jednom momentu, potvrđeno nam je u policiji, dok su prolazili blagom krivinom, većim dijelom automobila prešli su u suprotnu traku i u velikoj brzini direktno se zabili u autobus te zato, kako je konstatirano prilikom uviđaja, na mjestu nesreće nisu primijećeni tragovi kočenja.
- U autobusu je bilo putnika, ali, srećom, niko nije povrijeđen. Imali smo velikih problema s izvlačenjem tijela nastradalih iz uništenog vozila te smo u pomoć pozvali i vatrogasce.
Međutim, dodatni problem bio je što vatrogasci nisu imali potrebnu opremu, odnosno kliješta kojima bismo rasjekli vozilo radi lakšeg izvlačenja tijela. I autobus je bio oštećen pa smo ga teškom mukom pokrenuli i uklonili s ceste - kazao nam je Ivica Vrdoljak, portparol MUP-a Livanjskog kantona.
Nakon uviđaja koji je trajao pet sati, tijela nastradalih mladića prevezena su u mrtvačnicu Doma zdravlja Kupres, gdje će biti obavljena obdukcija. Smrskani "golf" prebačen je u krug MUP-a radi vještačenja.
- Stravičan prizor
Građani koji žive u blizini ceste gdje se desila nesreća ispričali su nam da je prizor bio stravičan.
- Čuo se samo jak udar. Svi smo izašli da vidimo što se desilo. Ne znam ko je pozvao policajce, koji su veoma brzo došli. Vozilo je bilo smrskano i moglo se pretpostaviti da nema preživjelih. Izvlačenje tijela poginulih trajalo je dugo i uz velike napore policije i vatrogasaca - kažu mještani.
Ispred kuće poginulog Alena Džeke jučer smo zatekli rodbinu i prijatelje koji su došli podijeliti bol s porodicom.
- Pozvali su nas nešto prije pet sati i javili tužnu vijest. Ne znam što da kažem, valjda je tako moralo biti - kratko nam je kazao mladićev rođak.
Porodicu nastradalog Vedrana Krište jučer nismo zatekli kod kuće. Njihove komšije kazale su nam da su oni otišli u Kupres, vjerovatno radi identifikacije.
Dž. Ma. - M. Š.

Pogrešna medijska izvješća u svezi operacije MUP-a HBŽ-a

Glasnogovornica Policijske Misije Europske unije (EUPM) u Mostaru Monja Koluder na današnjoj konferenciji za novinare osvrnula se na medijska izvješća koja su se pojavila u proteklih nekoliko dana u vezi s operacijom MUP-a Hercegbosanske županije na području općine Livno. Naime, riječ je o operaciji koju MUP te županije provodi u vezi s lažnom prijavom o tome da je u selu Mišići kod Livna viđen hrvatski general Ante Gotovina.Pojedini mediji navode, uz ostalo, kako su i pripadnici EUPM-a sudjelovali u spomenutoj operaciji, odnosno da su paradirali s oružjem i u crnim uniformama i intervenirali u akciji potrage nakon spomenute prijave.Glasnogovornica Koluder kazala je da EUPM nema izvršni mandat u BiH, što znači da ne obavlja operativne poslove kao što su uhićenja, pretrage ili istrage, kako neki mediji navode.
"Kako bi obavila svoj posao, pripadnici EUPM-a redovito surađuje s lokalnom policijom i nadgledaju, savjetuju i vrše inspekciju kroz sedam glavnih programa u vezi s radom policije", kazala je glasnogovornica Koluder.

(Fena)

Dvije osobe poginule u prometnoj nesreći u mjestu Žabljak

02.08.2005.

Dvije osobe smrtno su stradale u prometnoj nesreći koja se dogodila jutros u 4.20 sati u mjestu Žabljak na cestovnom pravcu Livno - Tomislavgrad. Do nesreće je došlo kada su se sudarili autobus marke "volvo" kojim je upravljao J. Š. (47) iz Čapljine i putničko vozilo marke "golf" kojim je upravljao A. Dž. (25). U ovoj nesreći poginuli su vozač "golfa" A. Dž. i njegov suputnik V. K. (25), obojica iz Livna. Očevid na licu mjesta obavili su pripadnici MUP-a Hercegbosanske županije i županijski tužitelj, a uzroci nesreće još se utvrđuju, stoji u priopćenju iz MUP-a Hercegbosanske županije. (F)

KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG NEZAKONITE PRODAJE CERTIFIKATA
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Livanjskog kantona (LK) podnijelo je Kantonalnom tužiteljstvu u Livnu krivičnu prijavu protiv Stipe Miljaka (56) iz Donjeg Vakufa zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo prevare nezakonitom prodajom certifikata.

NA EVIDENCIJI NEZAPOSLENIH - 3.342 OSOBE
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Livanjskog kantona (LK), sredinom 2005. godine na evidenciji ove ustanove bile su 3.342 nezaposlene osobe, od čega 1.543 žene, što je za oko deset posto više u odnosu na isti period prošle godine.

KAZNENE PRIJAVE ZBOG ZLOUPOTREBA
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Livanjskog kantona (LK) jučer je podnio kaznenu prijavu Kantonalnom tužiteljstvu u Livnu protiv Dražena Pervana (42) i Ljube Velića (47) iz Livna, koji se sumnjiče za kaznena djela zloupotrebe ovlasti u privredi, te zloupotrebe poIožaja i ovlasti počinjena u procesu dokapitalizacije, a kasnije i privatizacije poduzeća Livanjsko polje iz Livna.

Skoro pa nema kriminala

Glavni tužitelj Hercegbosanske županije Milorad Barašin izjavio je kako odgovorno može ...
potvrditi da je stanje sigurnosti i kriminala na području te županije zadovoljavajuće u odnosu na ranije, što je potkrijepio činjenicom da u ovoj godini nisu zabilježena teža kaznena djela protiv života, tijela i ljudskog dostojanstva, javlja dopisnik NINA-e. Prema njegovim riječima, u proteklom razdoblju ove godine na području HBŽ-a nije registriran nijedan slučaj ubojstva, terorizma, trgovine ljudima, prostitucije ili navođenja na prostituciju, a nakon reforme policije i pravosuđa napravljeni su veliki pomaci u otkrivanju i procesuiranju počinitelja kaznenog djela. Barašin je naglasio da na području HBŽ-a prednjače kaznena djela iz oblasti gospodarskog kriminala i kaznena djela protiv imovine, kvalificirana kao teške krađe i krađe, te da se uzroci tih kaznenih djela u većini slučajeva kriju u teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji, kao i nezaposlenosti značajnog dijela slučajeva kriju u teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji kao i nezaposlenosti značajnog dijela mlađe i radno sposobne populacije. Objasnio je da je HBŽ ranije bio crna rupa pravosuđa i zakonitosti, ali da se nakon reforme policije i pravosuđa primjenjuje zakon te da su mnoge osobe koje su se smatrale nedodirljivima, postale dodirljive i protiv njih su podignute optužnice za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, sklapanja štetnih ugovora, krivotvorenja isprava i slično. On je dodao da nitko nije imun na odgovornost pred zakonom te da policija, tužitelji i suci odlično surađuju i svoj posao obavljaju neovisno i krajnje profesionalno.

(NINA) nv


Plitičko, a ne ekonomsko pitanje

Direktor Fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Slavko Bašić izjavio je da ...
obustavljanje ovjere zdravstvenih iskaznica i pružanje zdravstvenih usluga za oko 3.000 srpskih umirovljenika u Hercegbosanskoj županiji ima političku, a ne ekonomsku pozadinu, javlja dopisnik NINA-e. Prema njegovim riječima, do sada nitko iz HBŽ-a nije upozoravao na problem niti se obratio Fondu RS-a, pa nadležni u ovoj ustanovi nisu ni upoznati o dugovanju za zdravstveno osiguranje za povratnike u iznosu od 48.000 KM. Bašić je izjavio da iz Livna nikada nisu tražili da se sastanu s čelnicima Fonda PIO RS-a kako bi se eventualni problem riješio, ali nije rekao hoće li i kada taj fond izmiriti dugovanja prema Zavodu zdravstvenog osiguranja HBŽ-a, jer smatra da je riječ o problemu koji trebaju riješiti političari. Naime, iz područnog ureda Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a u Livnu priopćeno je da je od 1. lipnja obustavljena ovjera zdravstveni iskaznica svim osiguranicima, među kojima su i umirovljenici povratnici iz RS-a za koje nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje sukladno zakonu.

(NINA) nv

NOVAC

Novac ili ljubav!
Novac je jebeno bitna stvar. Točka! Ljudi koji govore da to nije bitno su za mene prazne razmažene bačve, koje će možda se jednom napunit, a možda samo i istrunut. Novac ne može kupiti sve je istina, točnije novac vam ne može pribaviti ništa nematerijalno bitno u životu, poput ljubavi i prijatelja. No, pizdarije je da ako nemaš novaca, da nikada ne možeš biti potpuno svoj i bezbrižan, osim ako nisi još samo jedan lowlife, parazit ili samo neodgovorna budala. Odgovornost je jebena stvar....biti odgovoran je istovremeno i dar i prokletstvo. No, ovo nije tekst o odgovornosti, nego o novcima, no veza je i više nego očigledna pa se miješaju teme. Ovo ne govori o škrtosti, ciganjenju, brojanju i židovstvu.Daklem, vratimo se na novac. Čuje se sto puta onaj klišej "Meni novac nije bitan u životu!". E pa ti si budala!!! Naravno da je bitan, ako ti nije bitan, ajde mi onda radi, a pošto ti novac nije bitan, zadržat ću si ga ja. No, shvaćam te ljude ipak malo, zato što oni misle da je novac izvor svih zala i da kada imaš novaca, da se kurčiš, kupuješ dizajner clothes i izdrkavaš se po fancy mjestima (i djevojka ti je hohnberger nensi). Imati novaca automatski znači da ti ništa ne radiš u životu, samo se kurčiš i trošiš sponzoruše. To mjenje je točno. Točna je i činjenica da 98% ove nacije je glupo ko točak, kao što je jednom na hr.rec.automobili izjavio Saša Aksintijević aka Axy, daaaavnih dana, jebeni Klub 98.
Ako pak smatrate da ste u onih 2%, znači da niste intelektualna paprat (C by eugenvidrić) morate shvatit jednu stvar, a ta je da je novac jedna od krucijalnih stvari za sreću u životu. Novac se ne dobiva, novac se ZARAĐUJE. Nije novac bitand a bi si mogao kupiti neku krpicu pa biti sretan....no fucking way....novcem se kupuju stvari, a ne sreća. Možete imati sto novaca i dalje biti gorenavedene bačve. Najčešće i je tako, šta jes jes. Ako niste nogometaš, kurva ili političar (i veprovi su tu) imate šanse shvatiti neke krucijalne stvari i imate šanse ne biti u klubu 98. Zašto je novac jebeno dobra stvar....ako radiš u životu nešto što te potpuno ispunjava i za to dobivaš neku crkavica, možeš biti sretan. Ali što ako radiš nešto što ti i nije neki fetish, ali to donosi lovu, a kada imaš lovu, možeš se posvetiti svojim strastima....nečemu što stvarno voliš. Svi imamo nešto što stvarno volimo. Mislim na neki stvarni cilj i strast.....šoping nije jedna od tih stvar, niti kocka niti alkohol. To su samo još jedne od onih lowlife, I am so cool, stvari koje ispunjavaju si bačva osobe. Zapravo pogriješio sam, evo priznajem. Može i šoping i alkohol biti prekrasna strast, ali bitan je pogled na tu stvar. Koliko mi uživamo u tome, a koliko je to samo bezrazložno opijanje, kako to radi 98% pučanstva je to što se broji.No vratimo se na bitnost novca. Netko misli da bi bio sretan i u nekoj šupi da živi samo da ima svoje prijatelje i osobu koju voli, no, dodju godine, životna škola i sve se svede da prijateljima kuka kako nema onona ništa, da kako može netko postat tajkun preko noći bla bla bla. Ta osoba i dalje misli da novac ne čini čovjeka, što je sasvim točno, ali da ta osoba ima novaca i ima mnoge stvari u životu lakše dostupne bila bi sretnija. I onda sviiiii naravno pa kak je toj osobi lako sve kad ima novaca...."gospodo moja, ako je tako, izvolite vi zaradit te novce pa ce i vama biti lakse". To je taj naš poznati hrvatski jal, koji se nikada nece iskorijeniti....balkane moj.
Nova, ljubav i prijatelji nemaju nikakve veze. Svatko bi trebao raspoznati veze iz interesa i ljubavi. Ako imaš novaca, posvetit ćeš se svojim strastima, svojim željama i postat ces bolja osoba, bit ces duhovitiji, elokventiji i opušteniji jer znaš da imaš neki background iza sebe. Tako ces i voljeti i imati prave prijatelje. Novac i sreća imaju veze....jer možeš ti imati svu ljubav svijeta i sve prijatelje svijeta....ali ti si onda samo još jedan lowlife parazit. Da li ti sam sebi želiš dopustiti da budeš to ili ipak želiš samo lovu? Da li ti je dovoljna tudja ljubav i zajednička sreća...kada ono malo u tebi....onaj san koji si oduvijek htio se jednostavno ne ostvaruje? Da li uopće možeš biti sretan s drugim kada nemožeš nikada reći da si usrećio onog malog u sebi? Tog malog nemožeš usrećiti bez novaca za jebački "ostatak" života...
Izvor: Mile voli disko
slika: Magazin Geld oder Liebe - stern.de

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.