Livno postaje centar industrije ekogoriva

07.08.2005.

Rezerve lignita u Livanjskom polju procijenjene su na 175 godina. Pogon za proizvodnju ekodizela i supera zaposlit će 350 radnika, a investicija je teška 34 milijuna eura

Pored svih zabrinjavajućih vijesti iz gospodarstva i brojnih deficita proračuna svih razina vlasti u BiH, jedna od rijetkih vijesti ipak daje nadu i veseli Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o postojanju velike količine lignita u Livanjskom polju, od kojeg se u svijetu počinje proizvoditi sintetičko gorivo. Podršku tom projektu dala je i Gospodarska komora Federacije BiH. Naime, kako nam je kazao njen predsjednik Jago Lasić, već su obavljeni ozbiljni razgovori i postignut dogovor s Nijemcima o izgradnji tvornice za preradu lignita u Livnu.

'Prvotno su naša Federalna komora, Županijska komora Hercegbosanske županije u Livnu te županijska vlada bile zainteresirane da se u Livanjskom polju na bazi lignita proizvodi umjetno gnojivo. Planirano je da se radi jedno kvalitetno gnojivo koje u svom sastavu ima dušika, a koji omogućava davanje vlage i u vrijeme ljetnih suša, za razliku od klasičnih gnojiva koja to nemaju. Uzorci lignita su poslani na analizu u Njemačku, nakon čega se pokazalo da je livanjski lignit idealan za proizvodnju ekodizela ili sintetskog dizela i supera 98. Nakon toga njemačka delegacija predvođena predstavnicima njemačkih tvrtki i osiguravajućih društava posjetila je Livno i odlučila tu graditi postrojenja za proizvodnju ovih goriva', kazao je Lasić, dodavši kako je dogovor postignut i s općinom i sa županijom. Lasić je novinarima Slobodne Dalmacije kazao kako je njemačka delegacija došla u respektabilnom broju zajedno s prvim ljudima tvrtki za proizvodnju sintetičkih goriva te ljudima iz osiguravajuće kuće Hermes koja će osigurati cijeli projekt. Prema projektu, kopalo bi se preko 400 tisuća tona lignita na godinu, od čega bi se proizvodilo oko 160 tisuća tona goriva. Ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke je već potpisan, a jedino se još čeka završetak dokumentacije oko koncesije. Pogon će se raditi na samom ležištu, a mjesečno se planira proizvoditi oko 10 tisuća tona dizela i do sedam tisuća tona supera. Od ukupne proizvodnje 70 posto bit će namijenjeno izvozu, dok je 30 posto za domaće potrebe. Ovih dana će se ubrzati postupak oko izdavanja koncesije, a planirano je da sva dokumentacija bude završena za dva mjeseca. Završena je i studija isplativosti koja kaže da će se investicija isplatiti za pet godina. Rezerve lignita su procijenjene na 175 godina, a pogon će zaposliti oko 350 radnika. Ukupna investicija je teška 34 milijuna eura.
Također, od ostataka pri proizvodnji goriva moći će se proizvoditi gips od kojeg se mogu raditi gipsane ploče, izuzetno tražene u građevinarstvu. Cijeli program ima ekološke standarde i neće dovesti do zagađivanja. Ujedno, ovim projektom BiH će biti jedna od rijetkih država u regiji koja će proizvoditi sintetička goriva.
T-Portal

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.