Krevet u domu dvjesto maraka

25.08.2005.

LIVNO - Kako sada stvari stoje, studentima s područja Hercegbosanske županije koji predstojeće školske godine budu koristili usluge smještaja Studentskog doma u Mostaru, ne piše se baš dobro. Naime, vrlo lako bi se moglo dogoditi da zbog "velikog" sluha svoje županijske vlade budu prisiljeni mnogo dublje posegnuti u džep svojih roditelja.Umjesto 100 KM, koliko će i iduće školske godine stajati spomenuti dom svakog njegova stanara, ovima s područja Hercegbosanske županije prijeti gotovo stopostotno poskupljenje. Razlog leži u činjenici što Hercegbosanska županija, za razliku od svih drugih koje slove kao suosnivači Mostarskog sveučilišta, već tri godine ne participira u troškovima smještaja i prehrane svojih studenata u tamošnjem domu.
Iliji Roziću, ravnatelju spomenutog Studentskog doma, takav odnos vlade Hercegbosanske županije prema izvršavanju svojih obveza naprosto je neshvatljiv. Ono što ga dodatno čudi jest i činjenica da je ista ta vlada svojim prošlogodišnjim županijskim proračunom za smještaj i prehranu studenata u mostarskom Studentskom domu planirala izdvojiti 20 tisuća KM. Međutim, od tih sredstava u Studentski dom nije stigla ni jedna marka.
S druge pak strane, Zeničko-dobojska županija primjerice, županija u kojoj Hrvati ne čine većinsko stanovništvo, za smještaj i prehranu svojih studenata u mostarskom Studentskom domu, uvijek je i bez ikakvog kašnjenja podmirivala odgovarajući dio troškova. Radi se tu o iznosu od 200 KM mjesečno, s tim što je za sve studente koji koriste usluge ne samo Studentskog doma u Mostaru nego i ostalih studentskih domova u Federaciji BiH tijekom cijele prošle godine polovicu toga iznosa redovito plaćala federalna vlada. Kako doznajemo, slučaj će to biti i iduće školske godine.
Dakle, vlada Hercegbosanske županije je, na ime smještaja u mostarskom Studentskom domu, za svakog njegova stanara s ovih prostora bila dužna mjesečno izdvajati po 100 KM. Kako se tu prošle školske godine radilo o pedesetak studenata, ukupan iznos nije problem izračunati. Dakle, riječ je mjesečnom iznosu od oko pet tisuća KM, iznosu koji doista nije vrijedan sramote i prozivanja ovakve vrste.Izgovor kako se županija nalazi u teškoj financijskoj situaciji, u ovom slučaju može biti priča samo za naivne. Samo, primjerice, sponzorstvo jednog sportskog natjecanja vlade Hercegbosanske županije koje je održano početkom ove godine, dobro upućeni tvrde, bilo je "teško" 30 tisuća KM. Koga briga za studente i njihov standard.Uostalom, do fakultetskih diploma je u današnje vrijeme moguće doći i bez studiranja. Već odavno je to javna tajna na prostorima Hercegbosanske županije.
Ni dvoglavi orlovi koji se na njima nalaze za njihove hrvatske vlasnike ne predstavljaju nikakav problem. Bitno je da je diploma, da se zadrži mjesto u državnoj službi, a onaj koji se sutra pojavi s doista pravom diplomom, neka se s njom slika na Zavodu za zapošljavanje.
(slobodna dalmacija)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.