Na povratku sa svadbe poginuli Alen Džeko i Vedran Krišto

04.08.2005.

Saobraćajna nesreća u Žabljaku kod Livna

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se jučer oko 4.20 sati dogodila na putu Tomislavgrad - Livno, u mjestu Žabljak, poginuli su 25-godišnji Vedran Krišto iz Brina i Alen Džeko iz Zagoričana. Do nesreće je došlo kada su mladići koji su se nalazili u automobilu "golf" direktno sudarili s autobusom "volvo" zagrebačkih oznaka, vlasništvo firme "Globtur".
- Pomogli vatrogasci
Kako saznajemo, mladići su se vraćali sa svadbe iz restorana " Bacchus 2", koji se nalazi u blizini Trgovačkog centra "Pavić" u Žabljaku.
U jednom momentu, potvrđeno nam je u policiji, dok su prolazili blagom krivinom, većim dijelom automobila prešli su u suprotnu traku i u velikoj brzini direktno se zabili u autobus te zato, kako je konstatirano prilikom uviđaja, na mjestu nesreće nisu primijećeni tragovi kočenja.
- U autobusu je bilo putnika, ali, srećom, niko nije povrijeđen. Imali smo velikih problema s izvlačenjem tijela nastradalih iz uništenog vozila te smo u pomoć pozvali i vatrogasce.
Međutim, dodatni problem bio je što vatrogasci nisu imali potrebnu opremu, odnosno kliješta kojima bismo rasjekli vozilo radi lakšeg izvlačenja tijela. I autobus je bio oštećen pa smo ga teškom mukom pokrenuli i uklonili s ceste - kazao nam je Ivica Vrdoljak, portparol MUP-a Livanjskog kantona.
Nakon uviđaja koji je trajao pet sati, tijela nastradalih mladića prevezena su u mrtvačnicu Doma zdravlja Kupres, gdje će biti obavljena obdukcija. Smrskani "golf" prebačen je u krug MUP-a radi vještačenja.
- Stravičan prizor
Građani koji žive u blizini ceste gdje se desila nesreća ispričali su nam da je prizor bio stravičan.
- Čuo se samo jak udar. Svi smo izašli da vidimo što se desilo. Ne znam ko je pozvao policajce, koji su veoma brzo došli. Vozilo je bilo smrskano i moglo se pretpostaviti da nema preživjelih. Izvlačenje tijela poginulih trajalo je dugo i uz velike napore policije i vatrogasaca - kažu mještani.
Ispred kuće poginulog Alena Džeke jučer smo zatekli rodbinu i prijatelje koji su došli podijeliti bol s porodicom.
- Pozvali su nas nešto prije pet sati i javili tužnu vijest. Ne znam što da kažem, valjda je tako moralo biti - kratko nam je kazao mladićev rođak.
Porodicu nastradalog Vedrana Krište jučer nismo zatekli kod kuće. Njihove komšije kazale su nam da su oni otišli u Kupres, vjerovatno radi identifikacije.
Dž. Ma. - M. Š.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.