Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

DP TUŠNICA LIVNO

Na web stranicama Privredne komore F BiH mogu se naći informacije o prodaji nekih rudnika u Federaciji BIH. Prema tim podacima ukupni kapital DP TUŠNICA LIVNO iznosi 4.738.666,00 KM,
Od čega je 100% državni kapital, Državni kapital za tender 3.174.906,22 KM, Procenat ukupnog kapitala na tenderu 67,00%, Procenat državnog kapitala na tenderu 67,00%, Državni kapital za JPD 1.563.759,78 KM, Procenat državnog kapitala za JPD 33,00%.
Izvor: Privredna komora BiH

Zašto se zdravstveni radnici Livanjskog kantona spremaju za štrajk


Narodnim poslanicima balvani preči od ljudi
LIVNO - Već duže vrijeme zdravstvo u Livanjskom kantonu susreće se sa raznim problemima, a posebno finansijskim, zbog čega su nezadovoljni građani, ali i zaposleni u ovoj oblasti.
Naime, zdravstveni radnici su ogorčeni zbog nepridržavanja lani potpisanog kolektivnog ugovora pa zbog toga najavljuju i stupanje u štrajk. Kao razloge stupanja u štrajk navode i neredovito uplaćivanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, izostalu isplatu razlike plaća za februar, isplatu regresa za godišnji odmor te kršenje odredbe kolektivnog ugovora koji se odnosi na isplatu naknada za korištenje godišnjih odmora.Sindikati zdravstvenih radnika za ovakvo stanje optužuju rukovodne strukture zdravstvenih ustanova i kantonalnu Vladu, jer nemaju snage ni volje da poduzmu mjere da se izađe iz nevolja i da se stanje stabilizira. Jer, finansijski problemi u livanjskom zdravstvu prisutni su godinama, posebno u Kantonalnoj bolnici čiji je gubitak već prešao dva miliona KM.
Zdravstveni radnici ove ustanove, koji se vrlo uspješno bore sa raznim nedaćama u pružanju solidne zdravstvene usluge građanima ovog kantona, i sami nemaju ovjerene zdravstvene knjižice jer im se ne uplaćuju određeni doprinosi. Da apsurd bude potpun, čak i u slučaju da zatraže zdravstvenu uslugu, medicinari su prema direktivi Zavoda za zdravstveno osiguranje obavezni da za sve preglede plate punu cijenu. I pored nagomilanih problema u zdravstvu, Skupština Livanjskog kantona nikada ovu temu nije stavila na svoj dnevni red. Međutim, izabrani narodni zastupnici gotovo na svakoj sjednici raspravljaju o stanju u Hercegobosanskim šumama pa Livnjaci ironično, ali s punim pravom, primjećuju da su kantonalnom parlamentu važiji balvani nego zdravstveni radnici i žitelji ovog kantona.
( NEZAVISNE )

Post je objavljen 13.08.2005. u 23:12 sati.