Nove cijene telekom usluga

23.09.2005.

Novi cijenik telefonskih usluga u Bosni i Hercegovini počet će se primjenjivati od 1. listopada ove godine. Tako će telefonskog priključak ubuduće u sva tri telekom - operatora biti ista i iznosti će 150 KM, ali će za one koji će postati pretplatnici BH Telecoma i Hrvatskog telekomu Mostar ta usluga pojeftiniti za 20 KM, a za one koji će telefonski priključak dobiti u Telekomu Srpske koštat će ih za 30 KM više.Kako je za Bljesak.info izjavila Amela Odabašić, glasnogovorinica Regulacijske agencije za komunikacije (RAK), sva tri operatora mogu slobodno ponuditi i niže cijene za te usluge, a svako je dobra stvar što će prema novom cjeniku obračunska jedinica biti jedna sekunda, a ne impuls kao što je to do sada slučaj.
- Prema impulsnom mjerenju i razgovor od pet sekundi naplaćivao se kao razgovor od tri minute. Sada će se plaćati za svaku utrošenu sekundu razgovora, što je svakako realniji i pravedniji način naplaćivanja telefonskih usluga - ocijenila je Odobašić.Za razliku od uvođenja telefonskog priključka koji će u BH Telecomu i HT-u biti jeftiniji pretplata će ubuduće biti oko 70 posto skuplja.
Tako će mjesečna pretplata za fizičke osobe po novom cijeniku iznositi 5,54 KM umjesto dosadašnjih 3,20 KM, a za pravne osobe 16,36 KM. Svi oni, bez obzira bili pravne ili fizičke osobe imat će i 100 minuta besplatnog razgovora u periodu kada je promet u mreži najfrekventniji. Novim cijenikom poskupjet će mjesni i razgovori između fiksnih i mobilnih mreža, a pojeftinit će međunarodni razgovori.Treba istaknuti kako se prilikom izrade cijenika vodilo računa i o socijalno najugroženijim kategorijama, a za koje će u tri iduće godine mjesečna pretplata iznositi 3,64 KM. Sva tri telekom - operatora odredit će kriterije za tu skupinu korisnika. Također, po novom cjeniku je i jeftinije palaćanje telefonske pretplate za vjerske zajednice, nevladine organizacije ili male obrtnike i to po cijeni od 8,80 KM. Naime do sada su oni plaćali pretplatu kao sve pravne osobe, odnosno ista cijena za jednog obućara kao i za veliku kompaniju.
(Bljesak)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.