Ugrožena prava Bošnjaka i Srba u Livanjskom kantonu

26.09.2005.

Zbog neusaglašavanja kantonalnog ustava s odlukom o konstitutivnosti naroda BiH

LIVNO - Bošnjaci i Srbi u Livanjskom kantonu nemaju pravo na korištenje svog jezika jer ovaj kanton svoj ustav nije usaglasio sa odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih naroda na prostoru cijele BiH. Po tvrdnjama građana srpske i bošnjačke nacionalnosti, u svim obrazovnim ustanovama Livanjskog kantona djeca nastavu pohađaju samo na hrvatskom jeziku. Tvrde kako je hrvatski i službeni jezik u svim javnim ustanovama.
Zdravko Šarac, pomoćnik tajnika Skupštine Livanjskog kantona, kazao je da je usaglašavanje ustava "ostavljeno za rujan". "Usaglasili smo pet amandmana koji se odnose na izbor i imenovanje načelnika, župnika. Amandmane koji se odnose na jezik i pismo nismo usvojili. Za njih smo organizirali raspravu", kaže Šarac. Dodaje kako su reakcije poslanika na ove rasprave bile pozitivne.
"U tijeku je sezona godišnjih odmora, pa smo glasovanje za ove amandmane ostavili za rujan", prokomentirao je Šarac. Sanela Tunović, glasnogovornik OHR-a, rekla je kako amandmane visokog predstavnika na Ustav FBiH moraju poštovati svi kantoni. Ustavni sud BiH 2000. godine donio je odluku da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni na prostoru cijele BiH. Odluka, između ostalog, znači da svi narodi treba da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti, obrazovanju, vjeroispovijesti, jeziku, njegovanju kulture, tradicije i drugim pitanjima koja bi trebalo da budu tretirana kao pitanja od vitalnog nacionalnog interesa. U martu 2002. godine predstavnici Socijaldemokratske partije BiH, Stranke za BiH i Nove hrvatske inicijative, Zlatko Lagumdžija, Safet Halilović i Krešimir Zubak, uz prisustvo Volfganga Petriča, tadašnjeg visokog predstavnika za BiH, potpisali su sporazum o provedbi ove odluke Ustavnog suda BiH.
S. LEMO

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.