Glavna rasprava dovršena

26.09.2016.

Po životu sam tek zagrebla, sa sunčane njegove strane, jer ova zadnja rasprava barem toliko i zaslužuje. Lamentirati bi se dalo neizrecivo još, o životu lopovu i kockaru, koji iz rukava nemilice izvlači i lišine i ase, a katkad ih, eto, udijeli i istovremeno, pa igraš a da ni sam ne znaš kako. Danas odigraš tugu na sreću, sutra sreću na tugu, a kako god da izabereš, srce ti na pola živi. Ali ostavimo to za jednu drugu rundu o životu.

U okvirima mog malog života, ova rasprava je uistinu povijesni događaj, kojeg bi trebala zabilježiti dok su mi misli i osjećaji još bistri i na zbroju.

Nakon 27 godina sudske nadležnosti za diobu suvlasničke zajednice pradjedovih nekretnina... i nakon 15 godina od pravomoćnosti rješenja o diobi...

u zapisniku sa sudske rasprave od 23. rujna 2016. godine, velikim štampanim slovima piše:

... GLAVNA RASPRAVA DOVRŠENA...


Image and video hosting by TinyPic

a to se odnosi na čestice zemljišta (komada 8), koje su mi pripale slijedom nasljedstva od mojih prednika... pradjeda, bake, mame... ja sam, dakle, treća generacija. Aleluja!

Objava presude se zakazuje za 07. listopada 2016. godine u 7,15 sati

Prisustvo nepotrebno – to nigdje ne piše, ali je izrečeno usmeno od strane sutkinje.


To bi za sada bilo to, gledajući stvar od konca, a konac ipak djelo krasi. Sad valjda treba sačekati da skonča ovaj sudski postupak, pa da presuda postane pravomoćna, a nakon toga bi išla uknjižba. Valjda tako nekako i bude.

A sad se vratimo malo na početak. Kako kod mene gotovo ništa ne prolazi glatko i bez komplikacija, tako me je zblesilo i ovaj put, kad sam se najviše priželjkivala izvući iz svega. Nikad manje zainteresirana, mislila sam čak i ne ići, ako ne moram. Telefonski sam uspješno odradila onaj dio sa svjedokom, mislim da bez toga ne bi ni išlo, a sve ostalo sam mislila prepustiti odvjetniku. Bez puno misli. Bez specijalnih očekivanja. I bez kopanja po odvratnim papirima.
Ma, ne more mi bit... kaže odvjetnik večer prije, kako je u groznici pod visokom fibrom, i kako je javio sutkinji da neće biti na raspravi... pa tako bliže, i tako dalje, krene on meni tumačiti, a ja već pod fibrom, pardon, pod visokim tlakom... pojma nemam šta mi sve reče, ali me otpravi riječima... "ništa ne brinite, sve će biti dobro". Tako znači... sve će biti dobro, a šta meni već sad nije dobro, koga briga. Duplo mi pred očima, dupla muka na srcu, dupla nervoza u duši, dupla težina u nogama. Duplu mi ljutu još dajte vamo, pa neka gre sve lipo... uduplo!
I sad ti kamena, ni kriva ni dužna, kopaj po tim mrskim papirima, makar i ne znala šta ti uopće treba, i da li ti išta treba. Na koncu je ispalo, da je sutkinja dva ugovora od mene kopirala, uz komentar "ja ne znam zašto ti odvjetnici daju dokumente na kapaljku". Šta bi bilo u suprotnom, da ih nisam imala, i da li bi sve jednako dobro skončalo, pojma nemam. Aleluja!

Još bi samo koju rekla o svjedoku, jer je taj dio i inače težak, u situacijama kada je "pupčana vrpca" s mjestom davno prekinuta. Nama je, uz to, i dodatno bilo teže, zbog jedne davne prijave, o kojoj tek trebam napisati koju... pa slijedom mojih pretpostavki o malomišćanskoj sredini, gdje svak sve i o svakome zna... a tim slijedom i bojazni o "traženju svjedoka svijećom", u tim i takvim okolnostima... neizmjerno sam zahvalna našem susjedu koji tamo živi, i koji mi je, evo, po drugi put došao na sud za svjedoka. Sasvim je dovoljno da (po)znaje naše (zadnje živuće) pretke, da zna gdje su imali i obrađivali zemlje (koje "sada predstavljaju bušak, na kojima nije ništa rađeno već posljednjih 50 godina"), i da pamti iz djetinjstva mene, koja sam sva svoja ljeta tamo provodila, i s njegovom sestrom prijateljevala. Kako smo se mi, unutar familije međusobno podijelili, nije mu poznato, a ne treba mu ni biti. I to je cijela istina, samo istina i ništa osim istine. Amen! Aleluja!



Dubrovački Trubaduri /Dubrovački Poklisari/ - Šumi, šumi more

Oznake: rasprava, sud, nasljedstvo, uknjižba

Prednovogodišnji skeč

23.04.2015.

Lijepo su me i na vrijeme pozvali, mada bez obaveze, da svojim stasom i glasom uveličam dugo iščekivani događaj, tog presudnog raspravno-sudskog dana, 18-og prosinca prošle godine. A ja ovakova... prilično naivna, lako zaljubljiva i manje-više optimistična... bez brige i zadrške prihvatih tu važnu ulogu. Kad tamo, iza kulisa stvarnoga svijeta, u sterilnosti dvoranske pozornice, tog sunčanog zimskog jutra, dočekalo me je uprizorenje skeča, u kojem odigrah tek epizodnu ulogu... ulogu statista... ili dekora.
Dođoh, vidjeh, blenuh... k'o tele u šarena vrata... k'o Marta do Supetra i natrag... k'o Alisa u labirintima čudesa... k'o Marko, što vječito kasni... k'o Paluška sama na svijetu... k'o Sizif, sve osvješteniji u uzaludnost svog kamenog poslanja.

Kratki skeč sa 2+3 suprotstavljena stvarna lika, u ulogama tužitelja i opunomoćenika, na jednoj strani, kontra sutkinje, zapisničarke i neznane "treće", na drugoj... plus 15-oricom veličanstveno-nestvarnih, za radnju jako bitnih likova, s ulogama fiktivnih tuženika... plus onom 6-orkom genijalaca, od Teleta do Sizifa. Predstava je trajala nekakvih 15-ak minuta, al' tko bi to sad više i znao pravo reći. U zamrznutim okolnostima nesvakidašnjeg prostora i vremena, sat je zaustavio svoje otkucaje, i kazaljke su stale. Sa tri statista i dva glasajuća, uz brojne popratne, čudnovato-nestvarne likove, predstava je, dakle, započela brzo, skončala još brže, i dok si trepnuo okom, zastor je već pao.

U prvom činu, prozivkom se sakupila ekipa stvarnih likova, i zauzela svoja mjesta na pozornici. I dok je glavni među njima, u ulozi sutkinje, naglas utvrđivao činjenično stanje prisutnih/odsutnih, a zapisničarka je u tome žustro "hvatala za riječ", ostali su šutke statirali, k'o kakve žive mumije.

Drugi čin se bavio prizivanjem duhova. Od 15-orice veličanstveno-nestvarnih, na pozornici se, očekivano, nije pojavio nitko. Samo je sjenka njihova obitavala u glavama prisutnih, i imena im spomen na usnama glavnolikujućeg. Svi su se redom oglušili, već od ranije, jer ne spore moj tužbeni zahtjev, al' sve im je to zaludu... ako glavni kaže stoput, i stoput se oglušiti trebaju. Nema tu ni 'oću-neću, ni cile-mile. A do njih 15 nevidljivih i tajnovitih, vodi samo jedan opipljivi trag... trag puta malih plavih koverata, primkom povratnicom uredno poslanih na adrese... bilo osobno, bilo preko punomoćnika... bilo u zemlji, bilo širom svijeta i okolice.
I krenulo je to njihovo nabrajanje baš kako valja... ad 1. - ad 13. pozivi uručeni... ad 15. poziv uručen... a gdje li je još taj jedan, taj ad 14-ti... kuda li se taj Gargamel skrio, da bi našeg poštara zeku iznevjerio, a nama napakostio, nitko pravo ne zna, al' kasno ti je, Marko, i da se pitaš... jedna mala plava na duši mi zaspala, jer vratila se natrag, otkuda je i pošla... netaknuta, nevoljena, zapečaćena... e, zeko, zeko...

Treći čin donosi rasplet ove štrumfo-bombastične drame, izazvane "nestankom" tog lika, 14-ice mu njegove. A da je lanac jak, koliko je jaka njegova najslabija karika, to znamo. Jedan jedini neka padne, padaju i svi ostali... k'o domino... kao da nikome ništa ni uručeno nije. E, moj Zeko-Peko, stoposto si i ti od Sizifa pos'o učio. Pa je slijedom neuspješnosti Zekoslava pismonoše, glavnolikujući donio presudu... ponavljanje je majka znanja, pa idemo mi lijepo sve iz početka... jovo-nanovo, iz nulte pozicije... vidite i sami, da nisu ispunjeni uvjeti za redovan nastavak i održanje ove naše današnje rasprave, pa ćemo zakazati naš novi "obračun kod ok korala", slijedećom raspravom, a kako drug(ov)ačije... vidimo se, dakle, vidimo, tamo negdje... recimo... u lipnju slijedeće godine... što ipak hoće reći, ove... Amen.
Kako ova 14-ica živi u bijelome svijetu, stvar je dodatno kompliciranija, ili, prevedeno, radi se o diplomatskoj pošti, koja put putuje duže od ove tuzemne. Svojevremeno se spominjao rok od godine dana, ovaj put je "razrezano" šest mjeseci. Je li se, u međuvremenu, taj put ubrzao, ili je prvotna informacija bila prenapuhana, teško se tome da ući u trag, i dokaz(iv)ati bilo što, a ionako je svejedno.

E, zeko, zeko, nema tebi odmora u nezaposlenoj Hrvackoj... torbu hitno na rame, pa nosi i raznosi... što po tuzemstvima, što po inozemstvima... "uljeza" ti neće faliti, a vrzino kolo pismohrana i pismonoša, ionako ti ne gine od beskraja do bestraga, pa sve tako u krug... od nulte do nulte... Oj, Sizife, Sizife... spuštaj zastor.

Čekaj, čekaj, uskače tu sad sporedni lik u ulozi opunomoćenika, kako skeč ipak ne bi završio totalnim fijaskom. Dobio je svoju rolu, tek toliko da zatraži pripremu onog drugog predmeta (a pisala sam o dva postojeća predmeta) do slijedeće rasprave, kojega bi onda trebalo pripojiti ovome. Na slijedećoj bi se, dakle, raspravi, ustanovio samo jedan jedinstveni predmet, umjesto dosadašnja dva, pošto i pripadajuće čestice na terenu čine jednu jedinstvenu cjelinu. A treba li uopće ponavljati, da do sve te gnjavaže oko dva predmeta nije trebalo niti doći, što bi u konačnici još činilo i duple troškove, ne treba zaboraviti... odvjetnicima budi fala... Prijedlog je, falabogu, prihvaćen, sve fino ušlo u zapisnik, i... ajde sad više, spuštaj(der) taj zastor.

Sve u svemu, skeč je bio kratak i poučan... nema straja za naše suce, odvjetnike i poštare, njihovo je kraljevstvo beskonačno, jer, raspravno se kolo nastavlja, do kuda i do kada, sam Bog zna. Tijek predstave je pokazao, kako ja i nadalje padam s kruške, što i nije neko čudo, al' što ovaj put pade i opunomoćenik, majku mu... kaže, nije očekivao, a kad bi sve provjeravao... al' valjda bi trebao... i očekivati i provjeravati, jer vremena je bilo napretek, i ohoho. Bilo, bilo, ali nema više... ni vremena... ni pomoći... ni krivnje... ni odgovornosti... ni satisfakcije... ničega nema... stanje je redovno i normalno... povijest se ponavlja... opet kasno Marko... i potrebnih informacija nikada na vrijeme... i uvijek general poslije bitke... i tako dalje, i tako bliže.

Pa pokušavam staviti u kontekst ta naša svagdašnja vrzina kola, oko kojih nam, htjeli-ne htjeli, "kidaju živce" na sve strane... ta birokratsko-šalterska, sa jedne strane, i ova sudsko-odvjetnička, sa druge... pa mi ova opaka Mica Ubica još uvijek dođe k'o mila majka.



Mica Ubica - Divlji šalterski službenik (Nervozus shicanorum pauza)

Oznake: rasprava, sudstvo, odvjetništvo, Birokracija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.