Med i zeleni orasi

29.05.2017.

Danas sam kemijala... orahmedicu... nut... party...



Kaže medarica, koja prodaje gotov proizvod... za prehladu, grlo, svašta nešta, ali ima puno povratnih informacija žena, kojima je pomoglo za štitnjaču... 15 zelenih oraha ide na 1 kg meda od bagrema, neka stoji 45 dana, svaki dan promiješati ili okrenuti bocu, pa procijediti, ali ostaviti neka se cijedi, i cijedi, i dobro ocijedi... zubo... jer tako ispadne i do 2 dcl više... svako jutro jedan kućarin...

Kaže sveznajući gugl... svega i svačega on kaže, samo šta iz mrtvih ne diže... cerek... ali spominje 40 zelenih oraha... ja imala toliko, pa ajde, od viška glava ne boli... valjda... a ne radi mi se još i orahovica... moguće kupim još bocu meda, pa nadopunim do vrha... ionako...

Kaže dragi... ako je istina i pola šta priča taj naš sveznajući... belj... ja ću je ić prodavat ka eliksir života... mah...

Današnji dodatak: ne okretati bocu, ako je kao moja... ipak malo curiiii... eek... ja nadopunila sa još 1 bocom meda, pa je moja sadašnja doza: 2 kg + malo sa dna treće boce + 41 zeleni orah + čekanje 45 dana minimalno, više može, manje ne... nadopunim, koliko je ispalo... kiss... mah...


Oznake: med, zeleni orasi, Zdravlje, lijek

Medenjaci

09.09.2015.

35 dkg brašna
1/4 praška za pecivo
15 dkg margarina
20 dkg šećera
2 jaja
10 dkg oraha ili badema
1 žličica cimeta
2-3 žlice meda
korica limuna
bjelanjak za premazivanje

Prašak za pecivo umiješajte u brašno, pa zajedno s margarinom dobro izmrvite. Zatim dodajte šećer, jaja, mljevene orahe, cimet, med, struganu koru limuna, i sve dobro izradite u glatko tijesto.

Tijesto mora odstajati na hladnom mjestu 1 sat, a zatim oblikujte veće valjke, koje ćete izrezati na jednakomjerne komade veličine oraha (op. a. kao kod izrade njoka). Oblikujte kuglice, složite ih na namašćenu škrovadu, malo spljoštite, premažite bjelanjkom i ukrasite polovicom badema ili oraha.

Pecite na temperaturi od 220°C oko 20 min.

Napomena: Medenjaci omekšaju tek kad stoje 7 dana.



Zagrepčanke i dečki - Medena pjesma

Napomena ~kamene~ thumbup
1. umjesto margarina, u pravilu koristim maslac
2. odvojite cijele polovice oraha prije mljevenja, za ukrašavanje
3. oblikovanje je kao kod izrade njoka
4. tijesto je podatno i zahvalno... u slučaju da se lijepi, malo pobrašniti podlogu
5. umjesto namašćivanja škrovade, u pravilu koristim masni papir
6. temperatura pečenja ovisi o špaheru, kod mene je to od 200°C-180°C
7. ako je suditi po napomeni, moji medenjaci su mogli biti još bolji

U slast! fino... do nove prigode, ostajte mi zdravi i veseli! mah...

Oznake: medenjaci, med, medena pjesma

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.