Medenjaci
09.09.2015.
35 dkg brašna
1/4 praška za pecivo
15 dkg margarina
20 dkg šećera
2 jaja
10 dkg oraha ili badema
1 žličica cimeta
2-3 žlice meda
korica limuna
bjelanjak za premazivanje
Prašak za pecivo umiješajte u brašno, pa zajedno s margarinom dobro izmrvite. Zatim dodajte šećer, jaja, mljevene orahe, cimet, med, struganu koru limuna, i sve dobro izradite u glatko tijesto.
Tijesto mora odstajati na hladnom mjestu 1 sat, a zatim oblikujte veće valjke, koje ćete izrezati na jednakomjerne komade veličine oraha (op. a. kao kod izrade njoka). Oblikujte kuglice, složite ih na namašćenu škrovadu, malo spljoštite, premažite bjelanjkom i ukrasite polovicom badema ili oraha.
Pecite na temperaturi od 220°C oko 20 min.
Napomena: Medenjaci omekšaju tek kad stoje 7 dana.
Zagrepčanke i dečki - Medena pjesma
Napomena ~kamene~
1. umjesto margarina, u pravilu koristim maslac
2. odvojite cijele polovice oraha prije mljevenja, za ukrašavanje
3. oblikovanje je kao kod izrade njoka
4. tijesto je podatno i zahvalno... u slučaju da se lijepi, malo pobrašniti podlogu
5. umjesto namašćivanja škrovade, u pravilu koristim masni papir
6. temperatura pečenja ovisi o špaheru, kod mene je to od 200°C-180°C
7. ako je suditi po napomeni, moji medenjaci su mogli biti još bolji
U slast! ... do nove prigode, ostajte mi zdravi i veseli! ...
1/4 praška za pecivo
15 dkg margarina
20 dkg šećera
2 jaja
10 dkg oraha ili badema
1 žličica cimeta
2-3 žlice meda
korica limuna
bjelanjak za premazivanje
Prašak za pecivo umiješajte u brašno, pa zajedno s margarinom dobro izmrvite. Zatim dodajte šećer, jaja, mljevene orahe, cimet, med, struganu koru limuna, i sve dobro izradite u glatko tijesto.
Tijesto mora odstajati na hladnom mjestu 1 sat, a zatim oblikujte veće valjke, koje ćete izrezati na jednakomjerne komade veličine oraha (op. a. kao kod izrade njoka). Oblikujte kuglice, složite ih na namašćenu škrovadu, malo spljoštite, premažite bjelanjkom i ukrasite polovicom badema ili oraha.
Pecite na temperaturi od 220°C oko 20 min.
Napomena: Medenjaci omekšaju tek kad stoje 7 dana.
Zagrepčanke i dečki - Medena pjesma
Napomena ~kamene~
1. umjesto margarina, u pravilu koristim maslac
2. odvojite cijele polovice oraha prije mljevenja, za ukrašavanje
3. oblikovanje je kao kod izrade njoka
4. tijesto je podatno i zahvalno... u slučaju da se lijepi, malo pobrašniti podlogu
5. umjesto namašćivanja škrovade, u pravilu koristim masni papir
6. temperatura pečenja ovisi o špaheru, kod mene je to od 200°C-180°C
7. ako je suditi po napomeni, moji medenjaci su mogli biti još bolji
U slast! ... do nove prigode, ostajte mi zdravi i veseli! ...
Oznake: medenjaci, med, medena pjesma
komentiraj (14) * ispiši * #