Na putu mira, istine i ljubavi (21)

23.06.2020.

KAKO ČUTI I PREPOZNATI BOŽJI GLAS
Koje misli dolaze od Boga, a koje od sotone?
-Biblija jasno kaže da naše misli mogu doći iz triju različitih izvora: od nas samih, Duha Svetoga ili demona. Iznimno je važno da oni koji žele živjeti slijedeći Božji glas ovo razumiju jer će Božji glas često dolaziti u obliku spontanih misli koje primamo umom. Neke misli dolaze od Boga, a neke (da!) od sotone. Misli se nalaze u mojoj glavi, zar one ne potječu od mene? Biblijski je odgovor: „Ne mora biti tako.“ Biblija jasno kaže da naše misli mogu doći iz triju različitih izvora: od nas samih, Duha Svetoga ili demona.
Čovjek može imati svoje misli a sotona može iskoristiti misli koje potječu od nas samih. Bog nije čovjeka stvorio kao posudu koja sadržava sebe. Bog nas naziva posudama (vidi 2 Kor 4, 7). Posuda je, naravno, stvorena da bi nešto sadržavala. Stvoreni smo da bismo bili ispunjeni Bogom (vidi 2 Kor 4, 7). Međutim, u Edenskome vrtu sotona je kušao čovjeka da živi po sebi i čovjek je pao u to iskušenje. Otada čovjek može imati svoje misli, a sotona može iskoristiti misli koje potječu od nas samih.
Tako sada možemo biti ispunjeni i sotonom i njegovim demonima. I zato naše misli mogu dolaziti od Boga, od nas samih ili od sotone. Čovjek se sastoji od duha, duše i tijela (vidi 1 Sol 5, 23). Naš je duh stvoren da bude sjedinjen ili pridružen drugome Duhu.
Prije nego što smo pozvali Isusa Krista u naša srca da bude naš Gospodar i Spasitelj, Biblija kaže da su iz nas djelovali zli duhovi: „(Bili ste poslušni i pod kontrolom) duha (demonskog) koji sada djeluje u djeci neposlušnosti“ (Ef 2 2, The Amplified Bible – Proširena Biblija).
Jednom kada se spasimo, Duh se Sveti pridružuje našemu duhu (vidi 1 Kor 6, 17) te njegovo djelo u nama brzo raste i širi se. Spontane misli ili strujanje misli dolaze iz duhovnoga svijeta I demoni i Duh Sveti mogu nam dati misli (vidi Lk 22, 3; Dj 5, 3; 1 Kor 2, 10). U obama ih slučajevima naš um prepoznaje kao spontane misli. Iv 7, 37-39 uči nas da strujanje koje u sebi osjećamo dolazi od Duha. Obrnuto, analitičke misli dolaze korištenjem našim racionalnim umom.
Kada pokušavamo razlučiti Božji glas od naših misli ili sotonskih poticaja, moramo početi tako što ćemo odrediti jesu li misli spontane ili analitičke. Ako su spontane, dolaze iz duhovnoga svijeta. Sada treba odrediti dolaze li od Duha Svetoga ili od zlih duhova. Ako je ton misli u skladu s imenima i karakterom sotone, one dolaze od sotone. Ako su u skladu s imenima i karakterom Duha Svetoga, tada je vjerojatno da dolaze od Boga. (EuM: da bi jasnije odrediti tijek i porijeklo misli potreno je pročitati knjigu “Kako čuti Božji glas”, autorâ Marka Virklera i Patti Virkler).

-Bog ima beskonačno strpljenja sa svakim čovjekom, On te ne sili na nešto što ne možeš, već u najvećoj ljubavi pomaže ti i čeka da shvatiš! On nikada ne odustaje od tebe, nemoj niti ti od Njega, Oca svog koji te jedino ljubi bezuvjetno! (Autorica: Ivana Lukšić).

-“Da bi čovjek postao sretan i odmoren potrebno je da se približi Bogu. ( Tomislav Ivančić)

-“Kuje nas i oblikuje ono što ljubimo. ( Johann Wolfang von Goethe)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.