Mudrosti nikad dosta - VII

28.11.2022.

- Činjenica je: u trenutku kada smo se osigurali financijski, osigurali smo si i duhovni bankrot. (Mahatma Gandhi)
- Kao što neobrađeno polje, i kad je zemlja dobra, rodi samo korovom i dračem, isto to vrijedi i za ljudsko srce. (Sveta Terezija Avilska)
- Nemoj birati prijatelja u svadljivom čovjeku, i ne druži se s onima koji lako planu da ne pokupiš njihovu naviku i da se ne uloviš u zamku. (Mudre izreke 22,24-25)
- Gdje je Duh Gospodnji ondje je sloboda. (2. Korinćanima 3.17)
- Nemojte tratiti vrijeme pitajući se volite li svog bližnjeg; djelujte kao da volite. Nakon što to učinimo, otkrivamo jednu od velikih tajni. Kada se ponašamo kao da volimo nekoga, odmah ćemo početi voljeti tu osobu. (C. S. Lewis)
- Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!« (sus)
- Biblija je susret i sraz Boga i čovjeka. Cilj joj nije otkrivati tajne Božjeg bića i njegova nedostupna svojstva, skrivena u nebesima, već omogućiti susret, zajedništvo i razgovor Boga i čovjeka. To je “sraz nebeske sfere sa zemaljskom, sraz koji se ne smije pretvoriti u opasnu ubitačnu eksploziju, već u susret i zagrljaj”. (S. Kierkegaard)

Što je vjera?

22.11.2022.

Svjetovno, vjera se obično definira kao uvjerenje u istinu neke tvrdnje bez njezine provjere. Prema tome, to je subjektivno duhovno tumačenje ishoda percepcije, vlastitog razmišljanja ili komunikacije. Vjera je u praksi vrlo korisna jer u svakodnevnom životu vjerujemo u više stvari nego što se čini. Ljudi vjeruju u poruke, ideje, djelotvornost, ljubav, druge ljude i namjere, kao i u mnoge druge vjerojatne ili nevjerojatne događaje.
Teološki, vjera je nezasluženi dar, milost Božja. Gospa nam je skrenula pozornost kako se dar vjere neće održati bez našega vlastitoga truda i napora. To je, istina, nezasluženi dar, za koji se treba svim bićem boriti i njegovati ga da bismo ga sačuvali. Da bismo svoju vjeru sačuvali i u vjeri stalno rasli, Gospa nam je preporučila svakodnevnu hranu: molitvu! Posebice Svetu Misu, molitvu krunice, klanjanje Isusu u Presvetom Sakramentu, češće primanje svetih sakramenata, čitanje Svetoga pisma… .).
„Dječice, vjerujte i molite da vam Otac umnoži vjeru. A onda tražite što vam je potrebno. Ja sam s vama. Radujem se vašem obraćenju.“ (25. travnja 1988.). Imajte potpuno povjerenje u moga Sina Isusa. Posve se njemu predajte. Iskusit ćete kako je Bog dobar i milosrdan i kako vam daje snagu za život.
Sama Gospa veli da je došla „probuditi vjeru svakoga vjernika“ (30. travnja 1984.) Vjera je izraz pouzdanja i povjerenja. Vjerom prijanjamo uz Boga i vjerujemo da nas on vodi u sve dane našega života i kroz sve poteškoće. Vjerovati znači osloniti se potpuno na Boga i s njim uvijek računati, njemu posve povjeriti svoj život. Vjerovati u Boga znači čitava sebe slobodno Bogu izručiti, stavljajući mu na raspolaganje potpuno i odano služenje uma, srca i volje. Tko se tako Bogu prepusti, dopušta da Božja volja uđe u njega pa počne donositi prave plodove. Činom vjere u nas ulazi snaga Božja, njegov Duh koji nas osposobljuje da činimo djela Božja. Po vjeri Bog stanuje u našem srcu i mi se tada osjećamo radosni, sretni i spašeni. Gospa je došla naučiti nas kako ćemo čvrsto i predano vjerovati.

Moj Anđeo

17.11.2022.

Mnoge stvari sigurno ne bi smo radili kada bi znali da nas promatraju nevidljiva duhovna bića čije duhovne sposobnosti i inteligencija nadmašuje bilo čije od vidljivih stvorenja. Iako je tako, oni ne ometaju naše odluke niti bilo čime ograničavaju slobodu. Prije svega to su naši anđeli čuvari ali ne samo oni, pa pročitajmo sto svjedočanstvo don Antuna Nižetića o pomoći anđela čuvara.
„Poznato je da se može naručiti buđenje kod svog anđela čuvara. Posebno ako želimo u noći ustati na molitvu. Puno puta sam doživio takvo anđeosko buđenje te su mi mnogi rekli da su često imali to iskustvo. Niste to još pokušali? Pokušajte. Ponekad je to buđenje nenaručeno i ne baš tako nježno, ali zna spasiti život...“ Don Antun nam prenosi i ono što je s njim podijelio Marino Restrepo o anđelima čuvarima:
„Dok sam jednom vozio Marina Restrepa (obraćenik i autor poznate knjige Iz tame u svjetlo), pitao sam ga, između ostalog i o anđelima čuvarima. Rekao mi je: ‘Kad je čovjek u milosti, anđeo čuvar ide ispred njega i krči put da bi se u njegovu životu mogla vršiti Božja volja. Kad čovjek živi u smrtnom grijehu, anđelu su zavezane ruke i prisutan je samo kao svjedok, dok ispred ide Zli „sređujući stvari“ kako se u životu toga čovjeka ne bi ostvarila Božja volja; Zli vodi njega i, preko njega druge u propast’. Zanimljivo. Iz iskustva znam da je to tako. Toliko puta su se stvari neplanirano savršeno poklopile da sam se navikao na to pa više i ne primjećujem nevjerojatne „koincidencije”. Imam iskustvo života u milosti, ali nažalost i u grijehu. Znam da kako postoje Božje karizme (darovi), tako postoje i đavolske ‘„karizme” koje čovjeku olakšavaju pristup grijehu i spajaju ga s onima koji će ga voditi prema propasti.”„Nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv… zlih duhova“ (Ef 6,12).
Što Katekizam Katoličke Crkve kaže o anđelima čuvarima? Br. 330.: »Kao čisto duhovni stvorovi anđeli imaju razum i volju: oni su osobna i besmrtna stvorenja. Po savršenstvu nadilaze sva vidljiva stvorenja.« Br. 336.: »Od djetinjstva do smrti ljudski je život okružen njihovom zaštitom i zagovorom. Svaki vjernik ima uza se anđela kao čuvara i pastira da ga vodi u život.« Možda ne znate, možda o njima ne razmišljate, možda niste svjesni da su oni tu za nas…

Mudrosti nikad dosta - VI

13.11.2022.

- Istinska se radost često skriva iza malih stvari i postiže se vršenjem svakodnevnih obveza duhom služenja. (Papa Benedikt XVI.);

- Dvije su vrste ljudi: oni koji Bogu kažu: „Neka bude volja tvoja” i oni kojima Bog kaže: „Pa dobro, neka bude po tvojem”. (C. S. Lewis);

- Ako u sebi pronalazim želje koje ništa na ovom svijetu ne može zadovoljiti, jedino logično objašnjenje je da sam stvoren za drugi svijet. (C. S. Lewis);

- Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. (Galaćanima 5,22-23);

- Čovjek ima dva potencijala: biti dobar ili biti loš. O čemu se radi ovisi o našim odlukama, a ne o našim uvjetima. (Viktor Frankl);

- Osoba koja se smije na gotovo sve – vjerojatno je jako usamljena. Osoba koja previše spava – tužna je. Osoba koja govori malo, ali jako brzo – nešto krije. Osoba koja ne može plakati – slaba je. Osoba koja previše jede – napeta je. Osoba koja plače zbog malih stvari – nevina je i meka srca. Osobi koja se lako naljuti – treba ljubav. (N.A.)

- Zapamti ovih pet pravila za sreću: Oslobodi svoje srce od mržnje – oprosti. Oslobodi svoj um od briga – većina se onoga zbog čega si zabrinut nikada ne ostvari, živi jednostavno i cijeni ono što imaš, daj više, očekuj manje. (Martina Vidaković)

Što znači obratiti se?

08.11.2022.

Ovako nas Majka Marija uči:

Znači promijenite se, izmirite se s Bogom, s braćom i sestrama i sami sa sobom. Drugim riječima: odrecite se grijeha, prestanite griješiti i darujte Bogu prvo mjesto u svom životu. To moramo činiti neumorno svaki dan. Žive i osvjedočene vjere nema bez svakodnevnoga obraćenja. Obraćenje je milost kojom Boga spoznajemo i postajemo svjesni njegove ljubavi i onoga plana koji ima s nama. Obratiti se znači imati iskustvo da Bog postoji i uvijek biti ponizan pred njim, priznati mu svoje grijehe u skrušenoj ispovijedi i kajati se zbog njih. Obratiti se znači živjeti novim životom, u novom svjetlu gledati sve i mijenjati sebe i pomagati i drugima da budu drukčiji. To sve čini milost kojoj se čovjek otvorio i s kojom živi. Obraćati se znači svaki dan sve više bivati iskreniji i pravedniji, pošteniji i savršeniji. To je zadaća čitavoga našeg života.
Kako moliti srcem?
Molite, molite, molite! I to srcem, s ljubavlju, čitavim bićem, da biste se svaki dan mogli obraćati i da biste u vjeri neprestano rasli. Na to nas blago, majčinski poziva Velika Majka. Molitva je srce i duša naše vjere, obraćenja i mira. Moliti treba srcem. Tako nas Gospa uči već preko 40 godina. Što to znači? Ne moliti iz običaja i navike!

Mudrosti nikad dosta – V

04.11.2022.

- Započni radeći ono što je nužno, zatim učini ono što je moguće i uskoro ćeš činiti nemoguće.
(sv. Franjo Asiški).
- Cvijeće sreće moraš saditi sam, cvijeće sreće u vlastitu srcu. Započni s time već danas, s mnogo
energije i još više strpljenja. To cvijeće ima iznenađujuća imena: jednostavnost, dobrota, optimizam,
ljubav prema bližnjemu. Sadi to cvijeće, ako treba, jedno za drugim i uskoro ćeš svaki dan ubirati sreću
za sebe i za druge. (Phil Bosmans, Živjeti svaki dan).
- Bolje je plakati nego biti ljut. Ljutnjom možemo povrijediti drugoga, a suze tiho teku kroz našu dušu i
pročišćuju srce. (Papa Ivan Pavao II).
- Živi u potrazi za Bogom – i Bog te neće ostaviti.
(Lav Tolstoj)
- Ne započinji ništa na zemlji što nema svoj svršetak na nebu.
(sv. Šarbel Makhlouf/

Osvrt na poruku iz Međugorja

02.11.2022.

Gospina poruka od 25. listopad 2022.:

„Draga djeco!
Svevišnji mi dozvoli da budem s vama
i da vam budem radost i put u nadi
jer čovječanstvo se odlučilo na smrt.
Zato me posla da vas poučavam
da bez Boga nemate budućnosti.
Budite, dječice, instrumenti ljubavi
za sve one koji nisu upoznali Boga ljubavi.
Svjedočite radosno vašu vjeru
i ne gubite nadu u promjenu ljudskoga srca.
Ja sam s vama i blagoslivljam vas
mojim majčinskim blagoslovom.
Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.“

EuM (pogovor):

Majko Marijo, Kraljice Mira,
Hvala Ti što si sa nama
što si naša radost na putu
i nada na putu radosti i mira,
unatoč onima koji siju smrt
i žele odvesti svijet u tamu..
Dozivaš nas u školu Ljubavi
školu istine na putu tvom Sinu,
božanske ljubavi za ljudska srca
srca koja žele upoznati Boga
Boga ljubavi koji nas doziva
da ne gubimo nadu u vjeri
da ga ljubimo i mijenjamo srca.
Hvala ti majko na tvom zagovoru
i ruci blagoslova kojom nas vodiš,
hvala ti Marijo na majčinskoj ljubavi
kojom nas vodiš svom Sinu.



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.