Sam napravio avion...

19.05.2021.

Ovo je djelić iz moje emisije o Ikarima posavskog neba, Cviki Popoviću i Miletu Đukiću. Cviko je stari letač koji je konstruisao i izradio vlastiti avion kada mu se javila želja da leti, imao je bogatu karijeru a vrlo brzo napravio je svoj vlastiti aerodrom. Čovjek koji živi svoje snove Cviko iz Čović Polja.

Izložba fotografija UG Rino Zandonai

17.05.2021.

Danas je svečano otvorena izložba fotografija i dokumenata Udruženja građana Italijanskog porijekla "Rino Zandonai" Tuzla prikupljenih pretežno iz obiteljskih arhiva kojom je prikazan historijat dolaska Italijana u Bosnu i Hercegovinu.
Otvaranju su prisustvovali: Predsjednik Udruženja građana Italijanskog porijekla "Rino Zandonai" Tuzla, prof. dr. Tihomir Knežiček, Premijer TK prof. dr. Kadrija Hodžić, te Savjetnik Gradonačelnika Grada Živinice Said Čerkezović.
Cilj ove izložbe i jeste očuvanje multikulturalnosti na području Grada Živinice, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.
Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati u Galerijskom prostoru BKC-a Živinice svakim danom do 21. 5. 2021. godine u terminu od 9:00 - 14:00 sati.



Obnova Rog bicikla

14.05.2021.

Toliko je uspomena koje probudi ovaj bicikl, cio jedan životni i radni vijek je vezan za njega. Kupljen je 1963. godine, kada su svi radnici ovdašnjih preduzeća i fabrika kupovali ovakva bicikla. Stigao je gdje god se krenulo, prošao divne krajolike, izvukao se iz ljetnih pljuskova, donosio lubenice, i ko zna šta se sve vozilo na njemu... Najviše je vožen u ribolov jer je vlasnik bio ribar. Nakon smrti mog djeda bicikl je propadao, a onda sam jednog dana odlučio da ga obnovim, nadajući se da će se tako i vratiti onaj koji ga je najviše vozio... Trudio sam se da to izgleda što originalnije, a priču o ovom biciklu ispričao sam u videu:



Slikanje na košulji

12.05.2021.

Dok sam pohađao srednju umjetničku školu, maštao sam o tome da se kao slikar ostvarim u Švicarskoj, i da tamo ponudim neke nove umjetničke izraze i tehnike, pa sam počeo da stvaram slike, od latica ruža, da slikam sa travama i cvijećem direktno na papir, da radim slike sa vatrom, da slikam po odjeći... I dok sam se nadao i čekao da odem tamo, prošle su godine a ja nisam uspio.

Onda sam počeo slikati ovdje i pokušao da ljudima predstavim nešto novo, ali niko se nije naročito oduševio tome. Sad više i ne prodajem slike, sve i kad bi neko htio da kupi, e baš sad ja neću da prodam. Eto tako je, kolekciju oslikane odjeće poklonio sam jednom lokalnom butiku, a jedan komplet bluza i suknja stigle su do moje najbolje prijateljice u Njemačkoj.

Sada vam dajem jedan video iz arhive.

Oaza mira

08.05.2021.

Stara kućica pored potočića san je mnogih umjetničkih duša. Znam čovjeka koji je taj san ostvario, i često svratim u ovaj mir da odmorim dušu. Uz žubor Prele, uz miris poljskih cvjetova, uz vjetrić, hlad pa i kišu koju sam toliko puta vidio ovdje budem sretan.

Kućica je stara preko 60 godina, a prije 10 godina počelo se sa obnovom ove kućice, i izgrađene su ove nadstrešnice. Tu se može lijepo i pojesti jer je vlasnik bio kuhar u rudniku, pa pripema neke specijalitete.


Uglavnom najbolje je doći i svu čaroliju osjetiti, ili barem pregledati video.



Atik džamija Tojšići

07.05.2021.

Na brdu između Masla i Tojšića u općini Kalesija, nalazi se Atik (stara) džamija koja je najstariji vjerski objekat na širem području, sagrađena je 1610. godine. Karakteristično je da kao i sve nekadašnje bosanske džamije ima drvenu munaru, tokom svog postojanja obnavljana je nekoliko puta, a posljednja obnova započela je baš u petom mjesecu 1991. godine.

Sreća je pa postoje fotografije o početku te obnove, o prvim sastancima građevinskog odbora koji se prihvatio posla obnove ovog vjerskog objekta koji je tad bio u jako lošem stanju. Čak se nije ni koristio jer su već bile izgrađene nove, velike i moderne džamije u Maslama i Tojšićima, tako da nije bilo ni potrebe za funkcionisanjem ovog objekta. Ali neko je odlučio da ga spasi, pa danas imamo izuzento lijep kulturni spomenik koji svjedoči o staroj narodnoj gradnji, postojanju ljudi na ovim prostorima, o pobožnosti, o našem odnosu prema starinama...

U znak zahvalnosti ljudima koji su prije 30 godina krenuli u obnovu ove džamije objavljujem ovaj video snimak. Vrijeme je učinilo svoje i samo ih je nekoliko živih, da nije ovakvo stanje ja bih okupio tu ekipu i snimio njihova svjedočenja i sjećanja, ali pošto su sad neka nova pravila življenja, neka stare fotografije koje su dio video priloga kažu koliko mogu.



U Likama i Sajtovićima

06.05.2021.

Ponovno sam išao u Like gdje me čekaju puste staze mog djetinstva, nikog od onih s kojim sam se u djetinstvu igrao po ovim širokim livadama, oni su sad građani svijeta, građani Europe, Amerike, Australije i ko zna gdje ih ima... Budući da sam znao da u susjednom selu Sajtovići ima stećaka po mom sjećanju samo nekoliko pored puta, odlučio sam posjetiti nekropolu koja je blizu mjesnog groblja i mosta preko Sajtovićke rijeke. Vidio sam divno ukrašene stećke, oborene i obrasle stupove, neki stećci su i oštećeni, u stručnoj literaturi piše da ih ima 70, ali da sam ovdje bio samo mjesec ranije mogao sam ih još bolje vidjeti, sada je počela da raste trava oko stećaka pa se samo rijetki vide. Brežuljci i livade ovdje liče na Zagorje, pa će neki od vas pronaći sličnost sa krajolikom u kojem su odrastali.



Sretan Prvi maj

01.05.2021.

Ponosan sam na divnu tradiciju moga grada, a to je prvomajsko buđenje uz limenu glazbu. Sve je počelo 1952. godine, kada je formiran Duvački orkestar "Konjuh" Živinice, i od tada pa sve do danas kroz ratne godine, i godine korone u kojim smo se našli, ova tradicija se ne gasi.

Kao dječak sam sretno trčkarao za njima jer znao sam praznik je, dopadalo mi se to što sviraju. Kako sam odrastao, oni su bili tu, fotografisao sam ih i snimao na nastupima, ako bi u neka vremena odlazio negdje dalje da slavim praznik, prvo bih poranio i dočekao njih da odsviraju, pa tek onda kretao na put. Tako je i danas, sa kamerom u ruci pratio sam ih u njihovoj misiji spašavanja tradicije.

Sretan Prvi maj svima koji slave i obilježavaju ovaj praznik.



Srebrenica Domavia Argentarija

Grad slavne prošlosti, jako razvijen u socijalizmu, općina sa skoro najvećom površinom, danas bez radosti, živosti i ljudi...

Provozali smo se u pravcu banje Guber gdje smo natočili ljekovitu vodu, i onda krenuli put Zvornika.

Sretan Međunarodni praznik rada svima koji slave, večeras će biti gotova reportaža o tome. Lijep vam dan



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.