Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

utorak, 11.05.2021.

Šparoge s umakom holandez

Prva fotka bez umaka, samo kuhane šparoge u slanoj vodi, zamotane u pancetu i kuhani krumpir kao prilog...I sa umakom: Umak: jedan žumanjak, malo soli, papra, bijelog vina i malo masla stavila sam nad paru (imam onu posudicu za topljenje čokolade), žlicu senfa, sve lijepo izmutila zajedno. Prelila po gotovim šparogama u panceti. Prefino, mogu vam reći. Biljčice rastu. Suncokreti: i rajčice i bosiljak, sjećate se - biljke koje se vole: Ljubim!!!

- 22:05 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Estradne priče

Večeras sam bila na odličnoj stand up komediji, u Outdoor Gardenu, Ilica16. Sjajan Goran Vinčić Vinča i Tin Sedlar u svojim Estradnim pričama su obradili muško-ženske odnose kroz glazbu. Rock, pop, narodne, klape, turbofolk....Ma sve! Divno je bilo, ne mogu opisati koliko sretna sam izašla i vrtjela po glavi neke fore koje su spominjali.....Bravo dečki! Pelinkovac antique....Moje večerašnje piće. Osvježavajuće. Tin Sedlar Goran Vinčić, odličan mladi stand up komičar. Osudim se reći jedan od najboljih trenutno. I njih dvoje zajedno.... Bravo dečki! Večeras ću slađe zaspati, jer se sjećam vašeg urnebesa!:)))) I ponovilo se brzo ovakvo događanje! Pusa!!!!!

- 00:57 - Komentari (16) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.05.2021.

Dan pobjede na fašizmom, Dan Europe, Majčin dan, bakin rođendan....

Današnji dan je prepun događanja. Ove godine se obilježava 76 godina od završetna Drugog svjetskog rata i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje Europske Unije.

Dan pobjede nad fašizmom na današnji dan, 9. svibnja 1945. nacistička Njemačka potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju u Drugome svjetskom ratu.

Dan Europe obilježava se kao dan sjećanja na deklaraciju francuskoga ministra vanjskih poslova Roberta Schumana, jendog od pokretača europske integracije iz 1950. Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Fransuckoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama ugljena i čelika, kako se rat u Europi ne bi nikada ponovio. Godinu dana kasnije, 1951. taj je Ugovor potpisan.

Majčin dan. Draga moja mama, draga moja Nataška, Ti si moje svjetlo , život i ljubav. Najveća! Što si prošla u životu, ne bi puno ljudi uspjelo izdržati i preživjeti. Da, ostavilo je traga na Tvome zdravlju - ali tu si mi, čujemo se i gledamo svaki dan. Jutros sam Ti posebno čestitala, kao i mojoj sestri, mladoj mami mome nećaku.
Hvala vam, divne i predrage žene, majke hrabrosti! Volim vas puno, puno!

I za kraj - da je baka živa, danas bi imala 98 godina!!!!! Svaki dan je se sjetim, jer sam zbog nje uspješna i tvrdoglava, ona me naučila kako se uči i ljubavi prema ljudima i knjizi (čitanju). Obožavam Te, mila moja. Nas dvije smo se razumjele bez riječi, i na daljinu osjetile ako je ova druga bila nesretna, ili u boli ili u patnji. I jedna drugu smo bodrile. I Ti si bila uzor mama i uzor baka. Nedostaješ!

Ljubim vas!

- 18:07 - Komentari (18) - Isprintaj - #

subota, 08.05.2021.

Ljiljana

Počinjem s doručkom. Kladim se da će vam se više svidjeti od Čokolinastog. :)))) Svježe šparoge, slaninica, dva jaja i luk. Mnjami! Naoružana tako, mogu u novi dan. Lijepi, sunčani. I evo me, preskačući užitke čitanja i sladoleda na suncu, na promociji knjige. Na otvorenom. La Molnar. Majstorska knjiga iz Beletrine kuninje. A Beletri na čelu je Sandra Pocrnić Mlakar, odlična novinarka, danas vlasnica Beletre. Vrhunskim naslovima pridružio se još jedan. Držim knjigu u rukama i mogu se samo diviti. Ekipa prezentera knjige odlična. Evo ih!!! Autor knjige je sin Ljiljane Molnar Talajić, Dalibor Talajic. Sutra je Majčin dan! Kako se samo život pobrine za ovakve prigode!!!! Nije planirano, nije iskalkurirano....Dalibor je ovaj u sredini slike, blaženi medju ženama...:))) I Enes Kisević!!! E, kako taj čovjek izgovara stihove! Kako piše! Andrej Dojkić, glumac, je imao nesreću što je čitao nakon Enesa. Evo Enesa, mali odmor prije nastupa. Bravo Booksa, hvala na ovakvom događanju! Naravno, bio je i dio sa arijama, npr. Norma i Cio-cio-San (Madame Butterfly).I knjiga:. Milina! Dobro, malo sam i tulila dok je Enes čitao...I na kraju, Ljiljana opominje: "Za novac možeš sve dobiti - osim talenta."
Laku i ugodnu noć vam želim! Sutra meni radno, do ponedjeljka imam jedan prijevod, pa ću provesti cijeli dan za računalom. Nadoknadila danas!:)))) Pusa!!!

- 21:41 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Posvajanje

Gay par je prvi u Hrvatskoj dobio presudu , kojom im je dozvoljeno posvajanje djeteta.
Ja kažem da, jer je sreća djeteta na prvom mjestu, a tu sreću dijete neće dobiti odrastajući u domu. Dijete treba obitelj, pa neka je i istospolna.
Tim povodom napravljena je i anketa djece, koja su svoje djetinstvo provele u domovima, u smislu što bi radije: bili posvojeni od istospolnog para ili odrastanje u domu. Svi, dakle SVI su rekli - da bi radije bili u svome domu, da bi radije bili posvojeni, pa i u istospolnu obitelj.
Jedina prepreka koju vidim, a to je ozbiljan problem, da bi se vršnjaci mogli rugati ili maltretirati takvu djecu....:((( Što mislite vi?! Posvajanje u istospolnu zajedinicu - da ili ni slučajno?! Što kažete, kako razmišljate po tom pitanju?! Ima divnih roditelja, posvajatelja - ali, na žalost, ne ispunjavaju zadane uvjete, koji nisu jednostavni. A s druge strane - neki bi rado postali roditelji, a ne mogu to ostvariti...:(((( "Nije kome je rečeno, nego kome suđeno je". I nemojte misliti da će sada svi iz istospolnih zajednica pohrliti i poželjeti posvajanje....Ogromna je to, životna obaveza......
I za kraj obećani suncokreti:

Ps: Bila sam danas na masaži, curka me uredno ponovno "prebila", ali se poslije osjećam puno, puno bolje! I više me ne boli kao kad sam došla prvi put. Uspjeh!!!!

- 00:06 - Komentari (22) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.05.2021.

Rajčica

Današnji dan u fotografijama: Čokolino i jagode za doručak. Zatim još kava - dzezvica... Tuna odrezak i salata - ručak. Niču pomalo i rajčice....Evo ih: Sutra ću vam pokazati kako niču suncokreti! Presretna sam! I za kraj dana, čaj od šipka u najdražoj šalici: Za danas toliko. Ljub!!!

- 22:39 - Komentari (23) - Isprintaj - #

Revizor

Nikolaj Vasiljevič Gogolj. Datum rođenja: 31. 03. 1809, Ukrajina - datum smrti: 4. ožujka 1853, Moskva. Utemeljitelj modernog ruskog realizma. Radio je kao državni činovnik. Njegova najbolja djela, po mome mišljenju, svakako su "Mrtve duše", u kojima kritički progovara o tadašnjem stanju društva. Varalica Čičikov, putujući Rusijom, otkupljuje "mrtve duše" nepostojećih kmetova. Prikazuje lijenu, sebičnu, lakoumnu i korumpiranu vlastelu. Podnaslov "poema" sugerirao je da je riječ o sveobuhvatnom djelu, nalik na Homerove epske spjevove.
Obožavam Ruse, ruske pisce - i najradije bih da ih mogu čitati u originalu, na ruskom. Da je moj djed ostao živ, da ga nisu ubili u Drugom svjetskom ratu -sigurna sam da bih tečno govorila ruski.

No, da se vratim na "Revizora". Iz trećeg pokušaja (treća sreća:)))) uspjela sma odgledati predstavu. Kaže: komedija. Jedino crna komedija, moram dodati. Tragikomedija. Može li biti komedije ako se jedan od glavnih likova sam ubije?! No, dobro.

Glumci su odlični, Bojan Navojec je gradonačelnik, i odličan u svojoj ulozi. Od ženskih likova, osobno mi se najviše svidjela Iva Mihalić, u ulozi kćerke gradonačelnika. Darija Lorenci Flatz je standardno dobra kao supruga gradonačelnika, odnosno majka Marije Antonovne.

U jednom trenutku, život malog grada poremeti pismo u kojem se kaže da dolazi - revizor. To natjera strah u kosti i gradonačelniku i vlasteli...Nadaju se da taj revizor neće baš svugdje uspjeti zaviriti.... No, proširi se vijest da je taj revizor zapravo već stigao, da je u gradu već tjedan dana - i da sve promatra i bilježi....U stvarnosti, čovjek koji je "prokazan" kao revizor nema veze s tim, ima previše svojih problema, bez financija je i jedina mu je želja okončati život, za koji smatra da je prema njemu nepravedan. Sprječavaju ga ugledni mještani i gradonačelnik, koji mu nude od mito u vidu novca, a gradonačelnik i svoju kćer...Uvjeren da će dobiti čin i još bolju poziciju, gradonačelnik i supruga primaju čestitke za vjenčanje svoje kćerke i navodnog uglednog visoko rangiranog - revizora...Pritisak za navodnog revizora je neizdrživ, pa on sebe ubija, ostavivši opširno pismo, koje piše prijatelju, gdje u detalje opisuje sve osobe, koje je sreo u tom gradu, te kako su se ponašali prema njemu, misleći da je uglednik.

Pitam se - koliko je ovo djelo aktualno danas. I te kako! Dapače, tek danas je dobilo novu patinu aktualnosti. Ne vraćamo se ovom predstavom u prošlost, niti itko pokušava polemizirati s prošlošću. Fascinantno u prošlosti je samo to koliko ni danas nismo ništa naučili iz prošlosti, i koliko je situacija nekih današnjih "revizora", koji mogu i utječu naopako na naše živote i koliko smo spremni ne samo bespogovorno ih prihvatiti, počastiti, mititi i obećavati - ne bi nam pomogli da ostvarimo svoje ciljeve. Kakvi god bili. Novac, slava, bogatstvo, putovanja....Prodati dušu je malo - na prodaju su i naši najbliži, razaraju se obitelji, ulazi se u svađe - sve ne bli se zadovoljilo nekoga, tko ima moć i utjecaj. Ili mi bar mislimo da ih ima! Ponekad to nije tako. Opsjena se teško otkriva, i pokazuje kakvi smo u svojoj biti.

I još nešto je važno - ima li zapravo svatko od nas u svojoj duši nekog svog malog vražićka, nekog svog unutarnjeg revizora koji nas neprestano preispituje i stalno stavlja pred nekakva iskušenja. Kojeg nas je strah. Volimo li se dovoljno, radimo li ispravno - sve su to pitanja s kojima se svakodnevno borimo. Nekada su odgovori toliko "teški", toliko nas frapiraju, toliko nas prestraše i toliko ne vidimo ni cilj ni svjetlo na kraju tunela - i nestajemo....Nema nas. Ne dam nam se više živjeti. Odustajemo. No, da li je to zaista pravi izlaz?! Naravno da nije. To je samo linija manjeg otpora. Pronađimo u sebi dovoljno duha, snage i životne želje i nastavimo dalje - s vjerom da svatko od nas može bar malo pridonijeti malom dijelu Svemira, u kojem živi.

Revizori ili "revizori" neće tako lako izumrijeti, uporni su i snalažljivi, točno znaju koliko od koga mogu isisati i dobiti - ali, moramo ih moći i znati prepoznati. I kad to učinimo, moramo naučiti reći im - ne! Ne dam Ti ništa. Ne dam Ti svoj glas, ne dam Ti svoje novce, ne dam Ti svoje prijateljstvo, ne dam Ti svoje najmilije.....

Znači, revizori nisu relikt prošlosti. Šuljaju se oni; žive i postoje snažnije nego ikada prije. Ima li šanse da im se suprotstavimo?! Ljubim!

Ps: Izložba o Slovačkoj na fotoblogu! Jeje!!!!!!!:))))

- 00:02 - Komentari (21) - Isprintaj - #

utorak, 04.05.2021.

Izložba - moja Slovačka

Toliko o izložbi. Povećajte si fotkice, da vidite napisano. Pisala sam o slovačkoj hrani (brindzove halušky), o automobilskoj industriji, o Tatrama, u kojima sam provodila djetinjstvo, skijala i sanjkala....I nakon izložbe, počastila sam se knjigom: I Zeko Reko, pivo, čijom kupnjom pomažete i životinjicama. I na kraju: musaka: Toliko za danas. Pusa vam!!!pjeva

- 22:51 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Popravak, biljke koje se vole, hrana, film

Ovo je jaaako dugačak dan!!!:))) Ali,sve sam uspjela odraditi. Najprije - majstor došao popraviti cijev u kuhinji. Sve je prošlo odlično, ništa ne curi.... Čista petica! Stavka dva: Biljkoborci. Zasađena rajčica i bosiljak - prema preporuci. Čak su ih nazvali: biljke koje se vole.:))) Ostajemo u Cvjetnom raspoloženju! Moje cvijeće:
href="https://blog.dnevnik.hr/luki2/slike/originals/img_20210503_155502.jpg" rel="gallery[1620080407]" target="_blank">
Došlo je vrijeme i jela. Nisam ništa kuhala, pa sam u pomoć pozvala Batak Grill. Savršeno!!!

Ćevapi u kajmaku. Pomfri.... Luk i kajmak u malim posudicama...Kao da to nije bilo dovoljno, još se tu našla i kremšnita i jagode..... I za kraj ovoga dana, za koji se čini da nikada neće završiti, kino "Tuškanac" i film iz 1950. "Sve o Evi". Jedna poučna priča o jednoj starijoj i jednoj mlađoj glumici, i izigravanju prijateljstva. Bolje od svih blockbustera i gluposti - film s porukom. Ciklus filmova: Josepha L. Mankiewicz. Film je dobio Oscara za najbolji prerađeni scenarij. Glumi odlična Bette Davis i Anne Baxter, a jednu od uloga ima i Marilyn Monroe.
I još samo: jeste i znali? U zoru 1. svibnja na Trgu Nikole Šubića Zrinskog postavljena je super zanimljiva i lijepa izložba pod nazivom "This is Slovakia - bogatstvo u raznolikosti". Izložba na otvorenom traje od 01. do 15. svibnja, a obećavam da ću se potruditi i prenijeti neke fotografije, da bar na taj način upoznate moju drugu domovinu. Za sada jedna prelijepa, brza, noćna....
Sutra fotke i musaka! :))) Ljubim!

- 00:11 - Komentari (18) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.05.2021.

Sretan Uskrs svima koji slave


- 08:23 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2021  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2021 (12)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Studeni 2020 (23)
Lipanj 2018 (1)
Opis bloga