Atik džamija Tojšići

07.05.2021.

Na brdu između Masla i Tojšića u općini Kalesija, nalazi se Atik (stara) džamija koja je najstariji vjerski objekat na širem području, sagrađena je 1610. godine. Karakteristično je da kao i sve nekadašnje bosanske džamije ima drvenu munaru, tokom svog postojanja obnavljana je nekoliko puta, a posljednja obnova započela je baš u petom mjesecu 1991. godine.

Sreća je pa postoje fotografije o početku te obnove, o prvim sastancima građevinskog odbora koji se prihvatio posla obnove ovog vjerskog objekta koji je tad bio u jako lošem stanju. Čak se nije ni koristio jer su već bile izgrađene nove, velike i moderne džamije u Maslama i Tojšićima, tako da nije bilo ni potrebe za funkcionisanjem ovog objekta. Ali neko je odlučio da ga spasi, pa danas imamo izuzento lijep kulturni spomenik koji svjedoči o staroj narodnoj gradnji, postojanju ljudi na ovim prostorima, o pobožnosti, o našem odnosu prema starinama...

U znak zahvalnosti ljudima koji su prije 30 godina krenuli u obnovu ove džamije objavljujem ovaj video snimak. Vrijeme je učinilo svoje i samo ih je nekoliko živih, da nije ovakvo stanje ja bih okupio tu ekipu i snimio njihova svjedočenja i sjećanja, ali pošto su sad neka nova pravila življenja, neka stare fotografije koje su dio video priloga kažu koliko mogu.



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.