Reportaža Bosanska kuća

18.07.2020.

U osmansko i austrougarsko doba na putu Tuzla-Zvornik postojao je Ćorsuljića han, zadnjih deset godina tu tradiciju baštini Bosanska kuća čiji je vlasnik iskusni ugostitelj Ševal Ćorsuljić. Ovaj restoran se nalazi na podjednakoj udaljenosti od Tuzle i Kalesije, što iznosi po 10 kilometara, tako da gosti iz tih pravaca najviše i svraćaju u Bosansku kuću. Ona je tu poput hana u davna vremena da putniku namjerniku pruži odmor i okrijepljenje. Cijela avlija odiše tradicijom starinske bosanske avlije u kojoj su izlistala stabla, ruže, zumbuli, kadifice, lavadna i bršljani.

Prava je draž popiti bosansku kahvu pod krošnjom oraha, ili u jednom od šadrvana dok su oko vas obrisi starine koja očarava.
Prava je rijetkost da gosti daju ime nekom ugostiteljskom objektu, ali to je moralo biti tako kada je Ševal počeo graditi objekat koji je poprimao obrise koji su prolaznike i komšije asocirali upravo na staru bosansku kuću. Danas je ovo dobro poznata lokacija označena i na google mapama, tako da je nije teško pronaći. Kada ste već pronašli Bosansku kuću koja vas je vjerujemo zadivila svojim šarmom, onda morate probati specijalitete koji se ovdje nude.




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.