dinajina sjećanja

nedjelja, 31.01.2021.

Naše stilske vježbe...






O čemu govore “Stilske vježbe”? Na prvi pogled ni o čemu, tek jedna neobična zgoda iz tramvaja, kroki iz svakodnevnog života velegrada, ovdje razigran na dvadesetak načina.. glavno pitanje vezano uz 'Stilske vježbe' ostaje isto: što oni to zapravo rade? Prebacuju govor u nešto što s govorom ima tek daleke veze, stvaraju zanimanje za nešto što nimalo ne zaslužuje zanimanje ili, jednostavno, istu priču pričaju dvadesetak puta? .






Kada razgovaramo riječi, slične tankoćutnim dlanovima, miluju svijest. Događa se čarolija smislenog besmisla, postojanost svjetlosti u krugu bez oboda, šireća uzburkanosti jedne obićne večeri. U tim trenucima, na obzoru svijesti, odzvanjaju akordi vječnosti.

Sve nejasnoće vokabularnih zavijutaka, hermeneutika međuriječja, trajanje sintaksi neupisano u Guinisseovu knjigu rekorda, sve to postaje uskovitlana misaona rijeka koja se slijeva u auru osjećajnosti

Daruješ mi svoja sjećanja, poeziju iznjedrenu iz emotivnog pamćenja. Pričinja mi se da osjećam ritam tvoga srca. Sporazumjevamo se izričajem nerazumljivim za govor svakodnevice. Iz leksikografskog sveriječja odabiremo antologijska značenja.
Razumijem govor cvijeća. Iz bokora uspomena odvajaš sutone koje smo obilježili tišinom.

Znaš li da još uvijek volim tišinu sunoćavanja?
Znaš li da još uvijek osluškujem šum mjesečine u krošnjama bijelih breza?
Znaš li da još uvijek čujem zvon naših koraka obalama zelene rijeke?

Iako znam da znaš želim osjetiti oganj vatre tvoje riječivosti, želim oćutiti raspuknuće duše i njeno zrcaljenje u tvojim očima.

Slušaš me srcem… čujem te dušom… volim te metafore u kojima se ogleda neurofiziologija sluha. Često istovremeno izgovaramo iste rečenice, iz sličnih vizija pretačemo misli u smisao. Izgleda, panorame naše svjesnosti su se stopile u krajolik suosjejećajnosti, a zrcalni neuroni izmiješali u bitku nastajanja. Prozaičnost svakodnevice odjevamo stilskim figurama poetične budnosti. Pričamo ni o čemu. Slični junacima Queneauovog teksta mi značenja pretačemo u jezično- poetske akrobacije i Beckettovski prepričavamo sadržaje pročitanih knjiga i doživljenih susreta.

Nedodirljive su čarolije naših iluzija, neusporedive sa slikama stvarnosti, postojane u našoj bliskosti, u titrajima metafizičke nedokazljivosti tajanstvenih puteva ka nedohvatnoj budućnosti, u poetskoj snovitosti još uvijek neispisanih stihova.

Dijana Jelčić


- 10:10 - Komentari (13) - Isprintaj - #

subota, 30.01.2021.

Prije njega...






Prije njega tek slutih da postoji nešto više od obićne egzistencije. U maglovitim uspomenama su se nazirale slike davnih proljeća. Bila su to svitanja i susreti na cvjetnom placu, mirisi svježeg kruha i tek procvalih ruža. Osjećala sam da postoji, ali nisam znala gdje je. Došao je, izronjen iz vrulje krševitog pejsaža, iz iskonske snage sunčanog podneblja, ozrelio u snazi svoga sjaja, zaustavio se na obali moga mraka i naučio me slušati zov tišine. Nabrekla plodnost bijele svjetlosti se raspukla u tisuću nijansi, osvijetlila neutabane životne puteve, obasjala oaze u pustinji straha. Zagrljajem je nadvisio vrijeme, odveo me u sanjane daljine, u njedra ljepote u kojima se pjesme gnjezde. Obdaren horizontom beskraja, nebom, kamenjarom i magijom ponornica, on istodobno sluti i osjeća, opominje i smiruje um. Uz njega osjetih kako srce počinje otkucavati neko novo vrijeme. Stihovi koje sam čitala se pomješaše sa naučenim i znanje postade poezija...

Začuvši kako nas usud dozivlje sjetismo se naših davnih susreta na trgu cvijeća.
Vratili smo se jedne jeseni, promatrali lastavice kako se spremaju za put ka južnom nebu i željeli poletjeti s njima, zadržati toplinu i sjaj istine koja se rađala u nama.

"Osjećaš li miris jasmina i oleandera u zraku" zapita me iznenada
Zatvorih oči i miris i boje proljeća i ljeta sazrijevahu u mojim osjećajima u tom jesenjem sumraku.
"Tvoje srce je kao zlatna vrata iza kojih se kriju tisuće nepoznatih snova " odgovorih ne otvarajući oči, " tu je beskrajno nebo sastavljeno od prostora, vremena i svjetla, nebo koje me ispunjava toplinom"
On stavi ruke na moja ramena, toplina osjećaja se u meni pojačala.
"Tvoja blizina je vječno ljeto ljubavi, ti si miris jasmina i boja oleandera u mojim snovima. S tobom želim dijeliti život, odživjeti svijet, stvoriti petu protegu, doista osmisliti vjerovanje u jubav." šapnu je.


Otvorih oči i u njegovima, kao u ogledalu, ugledah beskonaćnost. Probudio je u meni želju za promjenama, apelirao na demokraciju misli, na ujedinjenje emocionalnog i misaonog uma, na uranjanje u onaj dio mene koji osjećanjima daruje slobodu izraza, u dimenziju svijesti koja životu daruje smisao.

Isprepletene vretenice naših sudbina nas danas određuju, osjećajno uznemiruju i misaono oplođuju. On je izvor svih nadahnuća, svih osjećajnih slika, stanište moga srca, ravnoteža između harmonije i kaosa, života i sna.

Dijana Jelčić


- 07:07 - Komentari (12) - Isprintaj - #

petak, 29.01.2021.

Prisega...








„Njegovo se umovanje sastojalo od neke sutonske sumnje i nepouzdanja u samog sebe, osvijetljene na trenutke munjama spoznaje, ali munjama tako jasna sjaja da je u tim trenucima svijet propadao pod njegovim nogama kao da je bio uništen vatrom.“
James Joyce






Nesigurna u sebe koračala sam imaginacijom premosnice između jučer i sutra. Čista iluzija, dokaz nepostojanja u vremenu. Danas se gubilo u svrsishodnostima zbilje. Bježala sam od istine. Samoj sebi je nisam željela priznati. Zavaravala sam se, tražila opravdanja u literaturi.
U Joyceovom romanu „portret mladog umjetnika“ pronađoh premosnicu ka samorazumjevanju.

Odabrah pisanje kao terapiju. Ono me odnosilo onkraj zbilje, postajalo njena protuteža. Napuštah život, svjesno uranjah u samoću. Svjesna da me nitko u tome neće podržati, krala sam životu dane i počela pisati o sebi, graditi misaoni labirint prepun opijajućeg mirisa. Pokušah sagraditi branu protiv vanjskih događanja. To su bili trenuci opraštanja od tugaljivih stihova kojima opravdavah svoje neuspjehe. Vizija je oživjela ljepotom sjećanja, u koridorima je ozvanjao glas drevne uspomene, joyceovska istina o pojavnosi ljubavi u trenutku njenog nastajanja i savršenosti njenog trajanja. U središtu nutarnjeg labirinta je njen izvor, ljepota njene cjelokupnosti, njena simetrija u asimetriji zbivanja i njen izričaj u poetici vizija. Spoznah, sve što je lijepo posjeduje dušu i mudrost, svjetlost estetike i svetost etike. Umijeće vremena i pojavnost kreativnosti.
To je bio početak rekonstrukcije napuknute stvarnost, restauracija ikone na stijenci sjećanja, uz odu radosti obnavljanje uspomene sa ožiljcima neke davne boli.





U koridorima svijesti kovitlac neurona,
rat svjetova, zrcaljenje heraldike Talijina hrama.

Na sceni trenutka sučeljavanje maski,
osmijeh protiv suza,
uragan nutrine,
iz provalije besmisla izranja bijela svjetlost,
prelama se u prizmi vječnosti,
oslikava zlatno jutrenje.

Na obodu jutra vizija sudbine,
nad otokom zlatna hostija,
utjelovljenje snovida,
sloboda na dlanu privida.

Mlado sunce ubija noć utvara,
vjetar raznosi pepeo davnih tuga,
u tvojim očima zaborav ružnog sna.

Na otoku vjekuje bog vremena.





Shvatih da su godine tugovanja bile obmana, bjeg od stvarnosti, prevara same sebe. Pokušah izraziti sebe najslobodnije što sam mogla. Osjetih moju nagu dušu, spoznah sve svoje učinjene pogreške, svoje grčevito nastojanje ostajanja u vremenu kojeg nije ni bilo. Odustadoh od samoranjavanja i traganja za prohujalim ljepotama. Zaustavih se u ovome ovdje i ovome sada. Shvatih da za spoznaju osjećanja osjećaja ljubav nisu potrebna vanjska osjetila, da je ono u nutrini neuspredivo i nezamjenjivo sa bilo čim drugim.



Prisegnuh samoj sebi, izgovorih sui generis.

Portret mladog umjetnika se gubio u prividu tvoga lika. Miris iz odsanjanog labirinta me budio. Probudih se u središtu ljepote… a ti… ti me s osmijehom u očima, nudeći mi prvu jutarnju kavu, odvodiš u stvarnost…

Dijana Jelčić



- 07:07 - Komentari (15) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.01.2021.

Nedogled zbilje...







Nosio si u sebi jednu sliku o životu, jednu vjeru i zahtjev, bio si spreman na djela patnje i žrtve, a postepeno si primjećivao da svijet od tebe ne traži ni djela ni žrtve i tome slično, da život nije herojski ep, sa junačkim ulogama i ostalim, već samo građanska bolja soba u kojoj su ljudi savršeno zadovoljni jelom i pićem, kafom i pletenjem čarapa, igranjem taroka i muzikom preko radija.
A ko hoće nešto drugo i u sebi nosi nešto drugo, ono junačko i lijepo, ko obožava velike pjesnike ili svece, taj je budala i Don Kihot.
Hermina je Helleru izrekla gorku istinu.

Šutio si. U tvojim očima ozrcaljena idila sunoćavanja … odlutao u ravnicu pogleda vjetar vrtloži tišinu... ispisuje istinu na oknima duše… u prizmi vremena noć punog Mjeseca.. u nedogledu lazurnog beskraja jecaj samotnjaka trga tišinu…


Ništa nije bilo, ništa neće biti, sve jeste, sve ima svoje bivanje i sadašnjost...
Patnja zadaje bol samo zato što je se bojiš. Ona te proganja zato što bježiš od nje. Ne moraš bježati, ne moraš je se bojati. Moraš voljeti… Dakle, voli patnju. Nemoj joj se odupirati, nemoj bježati od nje. Okusi kako je ona u dubini slatka, predaj joj se i nemoj je primati s mržnjom. Tvoja mržnja je to što ti nanosi bol i ništa drugo. Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ti ne učiniš time…
(Stepski vuk)


To je istina koja nas u nedogleu tenutačne zbilje poždire... šapnuo si...

Sretni smo samo onda kada od sutrašnjeg dana ništa ne tražimo, a od današnjega sa zahvalnošću primamo ono što nam nosi. Bog nam ne šalje očaj da bi nas ubio, već da bi nov život u nama probudio.
Svi bogovi i đavoli koji su ikada postojali….svi se oni nalaze u nama, tu su kao mogućnosti, kao želje, kao izlazi.


Harry Haller nas pokušava vratiti u vrijeme drevnih ideala… osvijestiti u nama razliku između obične svakodnevice i noćnih lutanja ka nutarnjem, čarobnom tetatru u kojem oživljavamo privide… šapnuh sjećajući se knjige.

Postoji neko zlo među ljudima koje ih spriječava u iskrenom druženju, nagoni ih da između sebe otvaraju ponore.
Jedino ih ljubav može natjerati da taj bezdan premoste... rekao si grleći me...

osjetih titraje zlaćane spirale i uranjanje ljepote u srce…pomak vremena u pješčanom satu…i nemir u venama…na obzoru svijesti je blještao spektar nepostojećih boja…

jesu li to boje ljubavi?... upitah se glasno.
Ljubav ne postoji zato da nas usreći, postoji zato da nam pokaže koliko možemo izdržati.
Volim odlučnost u tvojim stavovima… ne pristajem na ograničenja takozvane sigurnosti…
Sigurnost je laž… a sudjelovanje u ljudskosti je naša narazdvojivost od promjena koje se događaju u nutrini…
titraji ka ujedinjenju vrijednosti... otpor prema bolesti koja polako iznutra ubija svijet...





I najnesretniji život ima svoje sunčane sate, pod pjeskom i kamenjem, svoje sitne cvjetiće sreće. Razorni potres, nezaustavljivo podrhtavanje tla... nad krhotinama zbilje ozrcaljena ljubav, to univerzalno ljepilo što drži ljudska srca na okupu.
Što više ljubimo i darujemo se, to više naš život zadobiva smisao i vrijednost... jecaj stepskog vuka nam potvrđuje da koračamo stazom ka svitanju nove svijesti…

Dijana Jelčić



- 08:08 - Komentari (16) - Isprintaj - #

srijeda, 27.01.2021.

Miruj, miruj srce moje...






Na cvjetnom trgu žamor razbija tišinu spuštajuće noći. Sutonska zvijezda se krije iza oblaka, pojačava tajanstvenost sunoćja i objavu dolazećeg svitanja. Promatramo djecu u igri oko pjesnikovog spomenika.

„Tko je, srce, u te dirno,
Da si tako sad nemirno?
Kao ptica u zatvori,
Za svietom te želja mori:
Nij' u svietu nebo tvoje;
Miruj, miruj, srce moje!..”


Iznenada stihom prekidaš šutnju…
sjećaš li se kako smo s čežnjom, u tuđini, izgovarali tu i slične pjesme sjećajući se sutona i svitanja na ovom istom placu?

Uzburkao si uspomene na prohujalo vrijeme, uskovitlao misli, zavrtložio osjećaje. Miruj, miruj srce moje, šapnuh da zaustavim izranjanje misaonih slika.
Prekasno.
Kao da si okrenuo pješčani sat u drugom smjeru i poveo me na putovanje kroz vrijeme.

Povratak je moguć samo tamo gdje smo već jednom bili. Daleka zemlja je ostavila duboke tragove u pamćenju. Desetljeća se zgusnuše u ovaj trenutak. Bili smo daleko, a srcem i tamo i tu. Bili smo sretni i nesretni, radosni i tužni, bili smo i ostali djeca cvijeća u viru sudbine, pustolovi putevima lakoće postojanja. Nebo nam je naklonjeno, darovalo nam je mogućnost izbora.
Birali smo i izabrali povratak u koljevku svitanja.

Pjesnici su u davnim vremenima često bili prognanici sa ognjišta, bjegunci, buntovnici. Iz njihove nijeme boli su izranjale pjesme, njihova tugovanja su postajala poezija koju pamtimo i često izgovaramo besmisleno. Davno napisana pjesma je zrcalo pjesnikove sudbine.

Kamena statua bdije nad trgom i prisjeća nas na vrijeme kada smo se tu sporazumjevali govorom cvijeća, kada nam je jutarnja zvijezda svjedoćila da je sunoćje daleko. Dani su tada trajali dulje, a noći bile prepune izazova.
Kao mi onda, tako djeca danas, pjesnikovom spomeniku daruju dušu. Njegova žudnja se još uvijek utjelovljuje u smijeh i žamor sretnog življenja.

Iako je svitanje života ostalo daleko iza nas, a suton se nazire u osjećanjima, šapćem sretna… miruj, miruj srce moje, u tebi titra zagrljaj svitanja i sutona života, u tebi se krije tajni broj naših koraka ovozemaljskim stazama.

Dijana Jelčić


- 07:07 - Komentari (16) - Isprintaj - #

utorak, 26.01.2021.

Osjećajući..






Pišem. Slušam tišinu, vidim je. Nije to ona obićna tišina zgusnuta u nutarnju gluhoću. Prepuna je ikona oslikanih u konturama svijesti.
Osjećam igru osjetila. Bez poticaja se gomilaju osjetna iskustva. U tom lijepom kaosu senzoričko se stanićje umrežava drugačije nego inače, stvaraju se nove premosnice. U odaji ogleda i odjeka naslutih sinesteziju osjetila... na usnama okus izrona kamene ploče svetih zapisa, u njuhu miris zakonoše sna...

Njuh u misaonom režnju oblikuje sliku.

šapućem tvoje ime... šapat postaje pjenušava kupka... kožom se slijeva poezija drevnih ocena... toplina se širi putevima krvi... vrije u predklijetki, probija se kroz zaliske, nestaje u klijetki... vrije, kovitla, vrtloži sjećanja... budi uspomene... pokreće ruku nutarnjeg impresioniste i crta sliku željene Arkadije...
kružni tok se ostvaruje sudjelovanjem u njemu...

vidim te srcem... miruješ na obzoru sna... iskričava svjetlost sa Sinaja...
tvoje ime je molitva tetrakisu... 1+2+3+4=10… u zlatnom tkokutu zavojnica ka početku priče…

opijena tihujem tvoje ime... bezglasje se okusom smrvljenog maka širi ustima, opija me... naslućujem titraje dnevnih daljina...





svjetlost sa Sinaja, kao ljubičasti san, zaobljuje krug života u krug ljubavi... .

osjećajući sebe osjećam tebe... govorim.

da ljubavi, osjećajući sebe osjećam tebe... odgovaraš.

Nestale su razdaljine, uvijek smo na čvorištu linija sudbine i pričinja mi se... vodimo bezputni život na dlanu vječnosti.


Dijana Jelčić


- 08:08 - Komentari (12) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.01.2021.

Rijeka boli...






U magličastom oblaku straha vidjeh rijeku boli, prijetnju ušća u rijeku mržnje i odplov Haronovim čunom.
Stavih srce na dlan vremena, tamo gdje osjećajne oluje obaraju tek procvale sne.

Izdrži srce, ostani vjerno sebi i korijenju, ali rasti, izrasti iznad horizonta prolaznosti.
Tamo gore je sunce, tamo je beskraj i san.
Začuh tišinu močvare, zalutah među lotose, na laticama suze,
na pučini Aheronta odsjaj rađajućeg sunca.

Neki kažu, san je kratka smrt. U snu poželjeh preći rijeku boli, izaći na drugoj obali, protrčati ispod duge i postati netko drugi. U sebi sam, od sebe same skrivala istinu.

Pusti snovi, a život tako jednostavan i lijep je čekao na moj povratak u zbilju. Upitah siluetu sumnje dolutalu u misaonost.

Od čega je sazdan naš život, od kakvog tkiva su iskukičani snovi?
Imaju li snovi dušu?
Dušu života ili dušu kratke smrti?





Odgovorima si odgonetnuo enigmu tuge. Oslobodio me osjećajne amnezije, zastrašujuće odsutnosti ljepote. Istinu si zgusnuo u suzu na obrazini pamćenja. U izgubljenosti zapalio iskru pronalaženja, na stazama prolaznosti darovao bljesak vječnosti.
Iz esencije trajanja je izronila strast, žudnja, čežnja i nježnost. Con sordino još uvijek pjevušiš baladu vječnosti, tvoja copia verborum, bogatstvo riječi me omamljuje, titraji tvoga glasa premošćuju disonanace i postaju suglasje zbilje.

Razotkrih sama sebi tajnu istine. Ljubim te mahnitom skladnosti rođenoj u meni, samo za tebe… ti i ja…dvije nage duše, ogrnute velom sna…

Aheront je ostao u legendi, a mitske ptice beskrajem šire istinu o povratku na Itaku... o svjedočanstvu vjernosti sebi samom…

Dijana Jelčić


- 07:17 - Komentari (16) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.01.2021.

Međusobno...





‘Razmjena mišljenja je neophodan uslov za svaku ljubav, svako prijateljstvo i svaki pravi dijalog.’
J. Borges






Razmijena mišljenja ne znači istost, nego kreativan dijalog, traganje za istinom.
Istina je kći vremena, lice i nalićje vatre. U obličju sreće, boli, tuge, straha iskri postojanost, blista sjajem nepobitnosti..
Osjećam je u paradoksu Zenonove strijele koja u letu miruje, u Ahilevoj nemogućnosti dostizanja kornjače, u zmiji koja samu sebe ubija i rađa, u nedostaku osjetila za četvrtu dimenziju, u...

Naši razgovori ne počinju i ne završavaju. Traju i onda kada govorimo očima, dlanovima, šutnjom. Svjetlost se gasi samo u prebrzo dosanjanim snovima, u prividima utopija koje to prestaju biti, u srcu koje zaboravlja da ne postoji u riječima nego u ritmu cjelova, u tankoćutnosti usana.

Život je tu, u našim misaonim sučeljavanjima, u lutanjima trgovima Zagreba, Dubrovnika, Züricha, Pariza, Londona, Madrida na kojima slušamo tišinu i razumjemo govor knjiga, cvijeća i ptica.
Snovi su iscrtani u Klovićevim dvorima, Louvru, Pradu, Figuerasu. Tu naši izmišljaji ožive, pamtimo ih, slažemo u galeriju sjećanja.

Pitamo se je li život Kafkin „Zamak“, vječno kretanje ka cilju koji ne dosežemo.
Postoji li konačno odredište na koje želimo stići?
Gdje se ono krije?




Odgovaraš mi stihom Borgesove pjesme.
U našim dijalozima ćutim moć poezije. Oslobađa me od stege zbilje. Slobodna nestajem u maštarijama, živim srcem odapet let ptice, njišem se na ljuljačci sunca, promatram krunisanje bogova na oltaru vremena, magiju čarobnjaka u krilu tisućljetne vizije, čaroliju pretočenu u život.

Dijana Jelčić


- 07:27 - Komentari (15) - Isprintaj - #

subota, 23.01.2021.

Neopisivost trenutka...







...Ja sam ponekad silazio u ponore za koje ne nalazim imena ni hrabrosti da ih opišem. I patio sam, niko ne zna i ne sluti koliko pre silaženja, u ponoru, i po izlasku iz njega. Ne znam zašto ni čemu sva ta patnja. Kome treba ovaj bol za koji ne nalazim nikakva objašnjenja? I sve neka je prosto, samo da jednog dana ne ostanem zauvek u nekom od tih ponora...

Ivo Andrić






Razmišljala sam o istinitosti Andrićeve poruke. Pitala se...koliko puta smo bili na rubu ponora, jesmo li se uistinu spuštali do dna? Kako izgleda prostornost bezdana? Ima li oči?

Nietzscheova metafora budi neugodu. Prezastrašujuća spoznaja. Sjećam se lutanja liticama stvarnosti. Nedozvoli bezdanu da ti uzvrati pogled, slijedim još uvijek taj filozofski imperativ.





Zaustavih misao u točki prividnog mira. Ruža na dlanu vremena i misao koja ohrabuje. Dozvolih lijepoj viziji da obuzme sva osjetila. Doživjeh preobražaj svijesti, metamorfozu osjećaja. Izranjala su kao prividi nepostojeći ni u snovima niti u zbilji. Lebdim u međuprostoru između dva svijeta… snova i jave. Začudnost transcendentnosti me omamljuje. Volim tu igru neiskustvenosti i želja.




Ćutim neopisivost trenutka. Punina prostora se ogleda u viziji daleke galaksije, u vremenitosti trinaestog eona koji lebdi nad ponorom vječnosti.
Vidim vrtlog svjetlosti, bljesak inače nepostojećeg na svilenoj stazi svjesnosti. Vjerovanje me odnosi na početak priče. Vjesnici neba žive u maštarijama, oživljavaju u metaforama kojima opisujem sreću. U bojanki žudnji vidim nepostojeće boje. Sunčana zraka se igra s osjetilom. Iza spuštenih trepavica, u odaji vizualne spoznaje, u kaleidoskopu svijesti se bjelina prelama u neizračunjive duljine.
Titra poetska poruka... voli najžešćomnježnošću, kao da živiš jedini put i nikad više.
.




Na zaslonu budnosti izranja slika našeg naglog ljeta, preslika početka našeg vremena. Osjećam protok trenutaka, nezaustavljivost misli i nepostojanost točke prividnog mira. Zidna ura me otkucajima klatna vraća u stvarnost. Nemilosrdnost uma me prizemljuje u ovo ovdje i ovo sada. Otvaram prozor. Udišem svježinu svitanja. Žamor objavljuje novi početak.

Dozvolih srcu disanje...

Dijana Jelčić


- 08:18 - Komentari (9) - Isprintaj - #

petak, 22.01.2021.

U znaku mirisa...





Miris je ponekad afrodizijak, a ponekad ubica ljubavi. Širi se kao svjetlost, prelijeva se u nijanse boja i tonove melodija, uvlači se u pore, probija kroz sve barijere naše svijesti, luta galerijom naših uspomena, dodiruje sjećanja, uranja u ocean pamćenja i zaustavlja se kao svjedok nekog lijepog ili ružnog trenutka proživljenog vremena. .
U svom dugogodišnjem radu sa ljudskim tijelom razvio se u meni, onaj arhaični dio mozga, mozak mirisa. Daniel Golemann, pisac knjige "Emocionalna inteligencija" tako naziva naše središte za spoznaju mirisa. Osjećajući, pamteći i sjećajući se mirisa mi razvijamo emocionalnu mudrost u sebi. Miris nas čuva, miris nas brani, miris nas vodi, ubrzava i zaustavlja na postajama našeg životnog puta. Neki ljudi misle nosom, tvrde filozofi mirisa.

Patrik Süskind je slijedeći tu filozofiju napisao roman "Parfem" koji je bio jedno vrijeme na prvom mjestu svijetskih bestselera. Pored stravičnih opisa života jednog ubojice on u svojoj knjizi piše o simfoniji mirisa ženskih tijela, nazivajući sudbonosni parfem "Amor i Psiha". Taj parfem ne postoji, on je čudesna glazba koja kroz nos direktno ulazi u mozak i stvara slike o ljubavanoj bajci iz antičkih dana.



- 09:39 - Komentari (7) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.01.2021.

Dan zagrljaja...







Postoji li što moćnije od zagrljaja?
Topla bliskost nježnih ljudskih ruku uvijek je moćna podrška. Ovo vrijeme korone nam krade tu ljepotu. Danas je dan zagrljaja, nedostaju mi zagrljaji prijatelja... jer
''U zagrljajima su skrivena sva najljepša šaputanja srca.'' - Antonio Cuomo
.





Drhtaj utrobe svemira, jecaj kaosa, vrisak vremena,
nastajanje Elizeja, dodir božjih prstiju i porod Adama.
Za zagrljaj je potrebno dvoje, utjelovljeno rebro ostvaruje san.
U san uranja gmizajuće zlo i jabuka razdora.

Izdaja, istočni grijeh, Anđeo s mačem
i progonstvo do rođenja bogočovjeka,
do ujelovljenja ljubavi.

Ljubav u očima, u pogledu koji razumije, u srcu koje tumači,
na dlanu koji miluje, u ruci koja grli.
Tvoje ruke, zavežljaj sna. nestajem u snu,
osjećam načelo iskona, zagrljaj svjetlosti i tmine.
sunce u svitanju, Venera u sunoćju.
Na obali rijeke vremena nerazrušiv grad,
bijele ptice uzdigoše zvučni zid.

Iza tišine tutnji svakodnevica.
u tjesnacu zbilje zvuk cjelova,
nadilazi sluh, isprepliće se,
nestaje u žudnji.

To ljubav pjeva
blistavu odu zagrljaju.

Dijana Jelčić



- 08:08 - Komentari (21) - Isprintaj - #

srijeda, 20.01.2021.

U poeziji vremena...






Ova je pjesma stručak riječi,
tišina utkana u ritam prstiju, u tvoj osmijeh i tvoje oči.
Oslobođena iz krletke srca, ulovljena u mrežu sunca, prosuta u trajanje dana
postaje vedrina, zraka sunca, bijeli oblak, kap kiše, maleni cvijet.
Izranja iz mene i za sobom ostavlja tebe.

Uz tebe dosežem svijet mjesečeva sjaja,
dodirujem prah umirućih zvijezda,
uspinjem stazama njihova rađanja.
uzdižem u koljevku početka,
zibku uskovitlane ljepote.

Život je tu,
u beskrajnom vrtloženju,
u srži trenutka,
u zrcaljenju tebe u tebi i mene u meni.





U krilu tisućljetne vizije, u poeziji vremena i sjeni tvog osmijeha
iz pieska i pjene izranja čarolija stvarnosti pretočena u istinu,
u sreću dosanjanu na žrtveniku noći, u ljubav utjelovljenu
pitagorejskom pentadom, zagrljajem ženske diade
i muške triade.

Afroditini broj, istoznačje svitanja, zenita, sutona,
i ponoćnog sunca...

U pretakanju pješčanog sata iz sada u sada,
tri sekunde ljepote, obnavljajuće uskrsnuće
poezije vremena.. .

Dijana Jelčić... prolutah arhivom fotografija i štiva... složih kolaže... osjetih, buket godina se širi...



- 08:08 - Komentari (12) - Isprintaj - #

utorak, 19.01.2021.

Iza nas valovi...







Ti neznaš kako izgleda soba u kojoj te volim,
neznaš s kojeg prozora pozdravljam
rađanje zvijezde, moj put k tebi.






Bio je to jauk utrobe nutarnjeg svemira, urlik kaosa, porođajne muke prostora
i vrisak trenutka.
Naslućivala sam priču postanka, sanjala je... iza sedam brda, sedam dolina,
osmoga dana, u sazviježđu Lava rodio se pjesnik.

Osjećah iskušenje vremena, Venera je iskrila mir sutona,
Danica objavljivala nemir svitanja.
Sanjala sam poeziju vode, ljubav u bisagama konjanika na cesti ka Cordobi.
polja Andaluzije, puteve pitanja i staze odgovora.

Desetljeća utkana u pitanja... odakle dolazi voda? Odakle dolazi ljepota?
Hoću li stići u dolinu zelene rijeke?
Jesam li bol tvoga torza, prvi grijeh, uzročnica nemira ili san u tvojim očima?
Jesi li iluzija, poslanje bogova ili zbilja boje sna?

U poeziji kapi i romoru smaragdne rijeke titraju odgovori!

U koloni žigosanih prolaznošću
mi nerazumni robovi srca,
mi u nemjerljivosti pod Suncem dlanova,
mi u nepostojanju istrošenih čestica vremena,
mi nestvarno stvarni utjelovljujemo san.

Iza nas ostaju valovi...

Dijana Jelčić




- 08:08 - Komentari (16) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.01.2021.

Noćna straža...







Noć je bila puna mjesečeva sjaja. Smiješio se svemirski lutalica i prosipao latice nebeskog cvijeća na stazu sna.
Odlazim, šaputao je srebrenkasom sonatom, odlazim polako da zavaram još jednom ocean, da se poigram sa kapljicama te čudesne vode, da probudim usnule Sirene, da dozovem stražare na vratima njegovih dubina, da dokažem tebi i svijetu da samo mijena stalna je. Uzavrela tišina je budila dušu i pozivala ju na slavlje osjećanja osjećaja.

Stajala sam na terasi i tražila zvjezdani put ka dalekom gradu u kojem si ti snivao. Čudesna predstava svjetlosti se odigravala na sceni trenutka. Zrcaljenje želje u beskraju ljubičastog sna, fatamorgana na zaslonu zbilje.





Vidjeh lica slavnih u muzeju voštanih figura, osjetih miris oceana, osluhnuh pjesmu Sirena i zov čuvara njegovih dubina.
Bio si tu i tamo, bio si na obroncima sna i u obzorju jave, bio si u vrevi Rembrantova grada i u tišini moga pogleda. Zaustavih dah da ne probudim svijest, da ne nestane iluzija sa pozornice tog sretnog treptaja oka.
U kristalnoj prizmi osjećanja osjećaja naslutih laterne staroga grada i vidjeh tebe u pred slikom "Noćna straža".

Mjesec se još uvijek smiješio i pričinjalo mi se da čujem šapat iz davnina, istinu o vječnim mijenama, istinu o nama u zrcaljenju univerzuma.
Te noći nisam spavala, bila sam stražarica na dverima sna o nama.

Dijana Jelčić


- 07:17 - Komentari (16) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.01.2021.

Zahvala vremenu...






Golubije krilo zagrlilo jutro, nebo rominja poeziju kiše,
u dašku zanosa čujem vrijeme, mudrost osmišljenu zbiljom.
Pod ambrelom punom sunca osjećam ples kapi.
Prevrtljivi Protej pokazuje svoja lica,
proriče preobražaj svijesti, igra se valima mora,
vrednuje pjev oceana.
Zahvalna vremenu koje mi daruje tren,
čudesnu boju nebojom zvanu,
cvijet nik‘o iz uspomene.

Iz stigme prošloga izrasta ljiljan,
marijansko znamenje u oknima svete vode.
Sličan amfori punoj suza
uranja u svijest,
i srce.




Ispričat ću ti jednu davnu priču
u tom će mi pomoći moja muza
kol'ko se može kad se nekog voli
i čudna kako je poezija suza...

... Dlanovi neba padaju sve niže
i naša ljubav u osvit novog dana
a sve su, sve su jači zagrljaji kiše
i poezija drevnih oceana...


Stara pjesma ubija strahove,
donosi radost
nebesku…

Dijana Jelčić



- 10:10 - Komentari (15) - Isprintaj - #

subota, 16.01.2021.

Nijanse ljubičaste...





Sjedi na hridi, gotovo nepostojeća, nestvarna na platnu života, tužna žena trenutka, bolesna od sebe. More šumi elegijom vremena. Na pijesku krotine sjećanja. Otok vječnog sunca izranja iz zaborava. Prisjeća se, prolazila je lavandinim poljima, danima, tjednima, godinama, desetljećima. Vraćala se izvoru da sazna odakle dolazi ljepota. Sve je uvijek bilo isto, bez boje, bez mirisa, bez uzbuđenja, sve je ostajalo nepromijenjeno.

Ili joj se to samo činilo?

Vjetar joj dotaknu obraz, obrisa kristale tuge sa zaleđenog lica,
razmrsi utegnutu kosu i donese miris jednog davnog sna.

Smije li dotaknut stare snove?
Kako dotaknuti ono što je već davno zaboravila sanjati?

Tajna prošlog vremena. Pokušava se sjetiti, ali ova noć je jača od uspomena.
U nijansama ljubičaste i mirisu lavande osjeti raskinkavanje tajne budnosti u snu.
Iznenada slobodna, izraste iznad tuge, rastrga korotu, želja se prosu opustjelim srcem.
Noć bez sna, noć boje lavande, noć puna mirisa, postade san njenog života.

Ona osjeti odakle dolazi ljepota.

Dijana Jelčić


- 08:58 - Komentari (15) - Isprintaj - #

petak, 15.01.2021.

Uz prvu jutarnju kavu...







. Jesmo li trajali
u viru uzdaha,
u jauku rebra,
u vrisku rađanja?

Jesi li
iluzija vječnosti,
iscijeđen iz ruke stvoritelja,
poslanje bogova
ili zbilja očiju boje sna?

Jesam li
bol tvoga torza,
prvi grijeh,
uzročnica nemira
ili san u tvojim očima?

Nas dvoje,
beskonačni u konačnosti,
smrtni u besmrtnosti,
nerazumni robovi srca
u koloni žigosanih prolaznošću.

Nas dvoje nestvarno stvarni...

Dijana Jelčić ... „Nestvarno stvarni“ Zagreb, KULTura sNOVA, 2014.






Trenutačno živimo nestvarno stvaran život... bez vanjskih izazova koji bude nova, radosna nadahnuća... zato se u tišini svitanja uz miris kave prisjećamo razgovora sa početka priče.

Kome povjeriti tajnu zatvorenu u kukuljicu iz koje leptirica nije uspjela izletjeti? ... upitah

Otpusti snove sujetom zaustavljene u sjećanju, šapnuo si.

Ne mogu otpustiti nešto što nemam, nešto što traži svoj završetak u sinopsisu nedovršenog scenarija davnog sna.

Završi odiseju uspomenama, slijedi vjetar koji razbija oblake i propušta bogove da bdiju nad tvojim životom. Živimo u univerzumu punom paralelnih događanja, među našim zvijezdama nema mostova. Dodiruju se osjećanjima i tkaju svilenkasto tkivo osjećaja. Mi smo istovremeno tu i tamo.

Osjetih tvoj glas kao milovanje, kao san, kao dašak vjetra koji je odnosio slike davnih proljeća i ostavljao mir u dubini svjesti. Pogledah zahvalno u tvoje oči. Vidjeh sebe na hridi oceana i spoznah da su godine kojih nije ni bilo prošle.

Sjeti se dječaće. Sjeti se onoga dana kada si došao očiju punih sunca i vidjeo moje, godinama skrivane, nesigurnosti. Došao si očiju punih snova, a ništa nisi znao o meni, nisi znao da nosim masku sreće na licu iza koje se krila bezgranična tuga, nisi znao da je to samo krinka, koju si ti nježnim poljupcem skinuo.


Došla si s osmjehom u očima i buketom vjerovanja u rukama, buketom satkanim od skoro zaboravljenih snova, došla si hrabra i ubila strahove, došla si nježna šireći ljubav nad umornim srcem i naučila me da i ja ponovo vjerujem.


Zrcalimo li se mi u svemiru ili se svemir zrcali u nama?

Tko osjeća ljubav taj nosi cijeli svijet u sebi, šapnuo si.

Osjetih pucanje kukuljice i srcem odapet let leptirice...

Dijana Jelčić



- 06:16 - Komentari (18) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.01.2021.

Poniznost...






"Šta je drugo naša nesanica do bespomoćna upornost inteligencije u pravljenju misli, niza sudova, silogizama i definicija samo njoj svojstvenih, njeno odbijanje da se povuče božanskom glupošću sklopljenih očiju ili mudrom ludošću snova. Čovjek koji ne spava, odbija manje više svjesno da ukaže povjerenje bujici stvari."
Marguerite Yourcenar, Hadrianovi memoari...

„Hadrijanovi memoari“ su, uz prekide, nastajali tijekom trideset godina autoričina života. Raslo je i sazrijevalo sa autoricom. Bilo je potrebno doseći vlastite životne i autorske zrelosti, uz pomoć kojih bi se dosegnula ona Hadrijanova.

„Uvijek se čudim kako moji suvremenici, koji vjeruju da su osvojili i preobrazili svemir, ne znaju da možemo po svojoj volji smanjiti razmak između stoljeća.
Napisala sam priču o vladaru, koja je u isti mah i priča o velikoj individualnoj sudbini. Uvijek je lijepo kada stvorenju koje je nekada živjelo omogućite da premosti vrijeme. No, povijesna je istina kao i sve druge: čovjek se vara, više ili manje“, kazala je Yourcenar koja je još od ranoga djetinjstva učila latinski i grčki jezik, cijeloga života proučavajući mitove, što ju je u djelima često vraćalo helenskim izvorima.

o njoj je pisala Tatjana Gromača Vadanjel



Čitajući njene knjige učimo poniznost pisca poete. Slijedeći njen izričaj, njenu psihološku prozu u kojoj se bavi "tajnom vječno ljudskog", ljudskim snovima i kulturom, pokušah se uživjeti u trenutke početaka vrtnje vrtloga vječnosti, u umijeće vremena.

Sjaj zvijezde pod kojom sam rođena ne iskri više na lazuru umirujuće tišine. Nevidljiva očima, njena svjetlost iz nedohvatnih daljina bdije nad našim životom. Promatram daljinu i pitam se kuda je otišao taj titraj moje sudbine, kamo ga je odnijela svjetlosna rijeka. Gdje, u kojem dijeliću svemira se zrcali moj preživljeni život.
Prolaznost vremena je iluzija, vrijeme ne prolazi, vrijeme je postojana dimenzija u kojoj se rađamo, živimo i umiremo.
Utopija vječnog života, balada besmrtnosti duša, željena istina nas oplemenjuje i daruje snagu da svjesni svoje fizičke smrti u svakom času živimo sreću i ljubav, da svaki tren proživimo punim srcem, da ga ispunimo tkivom sna i nitima zbilje.
San je kratka smrt, djelić nepostojanja u javi.
Često odlutam stazama sanja, putevima seobe duša. To su trenuci u kojima osjećam neprolaznost vremena i ćutim, snovi su mostovi između između iluzije i zbilje, neostarenih i ostvarenih želja, između života i smrti. Mističnost sudbine je upisana u brevijaru vječnosti, nedodirljiva za vidovnjake, vračare i proroke.

I dobro je tako jer to je tajna koja u nama budi znatiželju, čuđenje.

Ti si tu, čujem te vjetrom u krošnjama breza, vidim te u plesu sa oblakom, prepoznajem te u tajni sljedećeg trenutka. Tu si na dlanu s kojeg se uzdignuh na putanju između svitanja i svitanja, u neuništivoj snazi koja se rađa proljećem, živi ljetom i vjetrovima uspavana nestaje u jesenjim maglama, da zimom dotaknuta prespava umiranje i uvijek lijepa ponovo svane proljećem.

Dan proživljen bez ljubavi je izgubljen dan, Shakespearova misao potvrđuje njene i moje osjećanje. Lubav je energija koja se ne gubi, samo mijenja obike... ljubav prema likovima prohujalog vremena, prema literaturi, umijeću slikanja i skladanja... prema danu u kojem se budimo...

Vrijeme ljubavi je naše vrijeme, naša sreća, naš san, naš život tako jednostavan i lijep.

Dijana Jelčić


- 08:18 - Komentari (14) - Isprintaj - #

srijeda, 13.01.2021.

Na početku sna...





Na početku sna je sve bilo drugačije. govoili su nam... budite uvijek djeca veselja i sreće, jer kad odrastete brige će biti veče...
Billa sam dijete puno čudjenja i znatiželje. Kao Alice, uranjah u svijet iza zrcala, susretah zanovijet i začuđena se pitah... zar biljka zna govoriti. Odjednom je svo cvijeće progovorilo. Mislila sam bezglasno i sve su biljke i životinje oko mene, na moje veliko iznenađene, uistinu govorile, čula sam njihove glasove.
U svijetu iza zrcala nesvjesno razgovarah sa prirodom, prozivah ptice, životinje, lutke i uistinu dobijah odgovore.

Napustivši djetinjstvo i svijet igre prestadoh voditi takve nutarnje dijaloge, ali oni su dokaz da bezglasno, misaono imenovanje bića i predmeta pobuđuje naše središte za sluh, mi tada slušamo kako trava raste, kako titra list na vjetru, kako pupaju ruže, kako romori glas naših praotaca i čujemo tišinu.

Sjećanje na djetinjstvo i čudesan svijet u kojem sam tada živjela se mješaju s ovim snom koji sada budna sanjam.

Sanjam bajku o svijetu iza zrcala svijesti. Živim još ne napisanu utopiju o labirintu kristalnih ogleda i odaji tihih odjeka, carstvu divnih izmišljaja. Ponovo se osjećam kao Alica u zemlji čudesa i šapućem...
Tek onda kada trava ponovo izraste na trgovima,
kada na njoj procvalim cvijećem budem kitila kosu,
kada mi srne budu jele iz ruke, a svitanja budu najavljivale samo ptice,
orgulje mora i pozdrav suncu,
kada smrt prestane biti pobjeda i postane tiha utjeha kose,
kada oproštaj grijeha bude nepotreban,
kada nas riječ povede ka zapadnom nebu, riječ izgovorena lakoćom djeteta,
tek onda ću znati da sam razotkrila tajanom ovijeno bezgraničje svijesti,
skrivenu stvarnost, izmišljaje paralelnih svjetova,
utjelovljenu iluziju imaginarnog vremena trajanja, nestajanja i ponovnog rađanja na početku sna.

do tada živimo život...

Dijana Jelčić


- 09:09 - Komentari (10) - Isprintaj - #

utorak, 12.01.2021.

Nedjeljivost...






U ovm vremenu kororone, podrhtavanja tla i snijega dočitavam Borgesovu knjigu od snova. Metafore i pjesme su siluete u tkivu sna, kristalni bljesak u zagrljaju duše i materije, biserje iznjedreno iz sedefa duše. Spoznajem koliko toga još uvijek ne znam, koliko toga treba još doraditi, preraditi, preobraziti, oblikovati.
Pročitano je eliksir samospoznaji, most ka pojavnostima percepcije. Osluškujem snagu šaptača, ezoteričnog reformatora, elitnog sugovornika, stvaraoca nelinearne spoznaje literature i vidim snove dragog mi autora. Vodim misaoni dijalog sa Borhesom. Stvorio je književnu republiku u kojoj se vrijeme grana racvjetanom krošnjom čitaoca.

Odjek stalne dvojnosti postaje metafora trojstva, a Paracelzusova ruža, jednom jedinom riječi izranja iz pepela i postaje kozmički cvijet svijesti. U labirintu snova vidim umnažanje modrih tigrova, Ćutim kako nestaju u magli podsvjeti. Hvatam ih poput škotskog profesora i poklanjam prosjaku u katedrali spoznaje, mom neznanju. Knjiga od snova živi mnoge odsanjane sne i ostvaruje se paralenim razinama svijesti u koje me je pisac pozvao. U njoj nema kronologije, istovremenost izranja iz izvora, iz alepha. Sjedinju se prošlost i budućnost, njihova neopozivost.

Volim igru svjetlosti i tmine, u njoj naslućujem prvu i temeljnu istinu, nečujnu rapsodiju zlata, simfoniju tamjana, sonatu od smirne… sjaj zvijezde nad koljevkom poroda ljubavi, svitanje zlatnog doba... smjenu godina i epoha... krug do kruga prohujalog i dolazečeg...





U mnogokružju vremena moć spoznajne tišine, božanske tišine, božanstvene tišine.

Estetski užitak je nezamjenjiv. Živim igru treptaja oka, ćutim vječnost u platonizmu, vraćanje u Nietzscheovu filozofiju i nezaustavljivu vrtnju kotača svevremena. Knjiga od snova nije klasično poimanje literature, ona je kristalni labirint zrcala u kojima se grle san i java.

Na otaru života san o nedjeljivosti čovjeka i Svemira.

Dijana Jelčić


- 07:07 - Komentari (13) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.01.2021.

U makrameu svemira...






Darovali su mi ime i boginju lova i mjeseca. U začaranom krugu Mjesečevih mijena
osjećam moć Zenonovih razdaljina.
Uvijek smo na polovici puta ka cilju.
Sjećam se puteva na kojjima su ostali tragovi naših koraka. Uspinjali smo se ka suncu,
spuštali u dolinu suza, zaustavljali na rondoima sudbine.
Pitali se hoćemo li stići do željene oaze sna u snu o snu.
Pitamo se još uvijek.





Tražeći odgovor na usnama osjećam blizinu.
Vraćam li se iz budućnost u kojoj otkrismo naše godišnje doba i našu stranu svijeta?
Tu si i kada te nema.
Osjećam te u snazi još ne otkrivenih mjesta, u kapima još neispijenog nektara,
u tek naslućenim sutonima, u nedosanjanim snovima i tek iščekivanim svitanjima.
Utkan si u tišinu doline djetinjstva, u ikonografiju zelene rijeke,
u titraje nastajućeg prostora, u nadahnuće dolazećeg vremena.
Ćutiš li zagrljaj u onoj točki svemira u kojoj se radja i umire istovremeno,
u kojoj se sanja san o snu u snu.
Naslućuješ li pripadanje u sveukupnosti osjećanja koja nas ovijaju u klupko vječnosti?
Mi smo čvorovi u makrameu svemira.

Dijana Jelčić



- 08:08 - Komentari (14) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.01.2021.

Bila sam...





Svanulo je sivo jutro... Znalci vremena najavljuju snijeg... radujem se, iz tople sobe, promatranju plesa pahulja.. i bjelini kojom omataju jutro... utjelovljuju Berninijevu skulpturu... Apolon i Dafne u mramoru...njen bijeg iz kruga ljubavi...

Da, bježala sam, ćutim vrtloženje uspomena, stampedo spoznaje, rat svjetova. U osjećajnom režnju kovitlac slika...Igram se starim fotografijama... kolažem pokušavam zaustaviti mahnitanje. Čekam smiraj, tišinu koja zavlada nakon najezde silovitih htijenja. Osluškujem romor krvi i otkucaje srca. Pobješnjele misli se slijevaju u osjećanje spokoja.

Tvoj ulazak u sobu me vratio u stvarnost.

Što radiš?
Putujem putevima znatiželje i čuđenja.
I?
Sklopih mir sa luđakinjom koja me još uvijek pokušava odvesti u nedohvatljive visine tek naslućenih svijetova.
Ostaješ li tu?
Za sada.

Smiješiš se milujući mi čelo iza kojeg se smiruje misaona oluja.

Ispričaj mi neku bajku sa sretnim završetkom, jednu od onih koju zatvaraš u srce i kriješ od prodavača magle.

Progovaraš tišinom. Slušam tvoju izmišljenu priču. Čujem ono što proživjeh prije par trenutaka. Tvoje poslanje u mom životu obznanjuje svaki moj nemir, oslikava ga riječima koje izmišljaš za mene, ocrtava ih kao viziju koja se zrcali u ćulima.

Zidna ura otkucava vrijeme, a mi živimo izvan vremena, u onim drhtajima vječnosti koje poznaju samo anđeli.





U uzbuđenju tog spokoja osjećam miris lovora i bunike, Apolonov i Dafnin zagrljaj i doživljavam utjelovljenje svitanja.

Bernini je skupturom ovjekovječio uskrsnuće ljubavi. Mramoru darovao dušu.

Dijana Jelčić ...



- 10:10 - Komentari (10) - Isprintaj - #

subota, 09.01.2021.

Molitva...






Potapam li u strahu davne ideale... odustajem li od ljepote svitanja... pitam te...
Pronašli smo otok prividnog mira. Branimo se od vanjskih utjecaja.
U tišini trenutka osluškujemo vrijeme naših davnih priča.
Bivstvujemo u zatonu sjena, klizimo zavjetrinom vječnih nemira,
tragamo za uzrokom neostvarenih želja.

Vjerujem u povratak na ona mjesta na kojima smo bili. Vjerujem u de javu, prepoznajem nas u slikama oslikanim na zidovima pečina, naslućujem nas u ikonama na zidovima svetišta. Svetost ljudskosti nije umirala smrću konačnosti, utkana je u metafiziku vječnosti.

Sanjam čaše iz kojih nezasitni i žedni ispijasmo ljubav. I nije nam bilo dosta, bili smo pohlepni u svojoj gladi za ljepotom. U zaostalim kapima su ostala sjećanja na hladnoću koju smo ubijali poljupcima, na promrzle dlanove s kojih smo otkidali komadiće sudbine i slagali mozaik sreće.





U kolažu uspomena se zrcale prvi zagrljaji, susreti s prijateljima, vedre večeri poezije, lutanja svetištima, zaustavljanja u gradu mojih praotaca, u radosti odživljenoj na obali zelene rijeke... bogata je galerija naših sjećanja...

Na žrtveniku sadašnjeg trenutka izgovaram molitvu Bogočovjeku... njegovo poslanje nas poziva na put pokore, na uspinjanje Golgotom da osjetimo snagu oprosta i moć bezuvjetne ljubavi...


Dijana Jelčić



- 10:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 08.01.2021.

Biblija u kamenu...






Promatram kako se pale oči neba. Znam to je prošlost zvijezda. Pitam se prije koliko svjetlosnih godina je njihov sjaj krenuo na putovanje u sada. Podrhtavanje tla, strah utkan u ritam srca, skupljena u jedan hip svijest pokušava spoznati istinu o postanku svijeta, otkriti vrata vremena i objasniti tko se uistinu krije iza njih i tko se to šulja iza mojih misli i pretvara ih u slike i osjećaje koje pamtim.

Bili smo u Chartresu, u katedrali, u bibliji u kamenu. Kroz prozor na vrhu se probijalo sunce
i obasjavalo u kamenu iscrtani labirint. Zakoračih putem pokore. Osjetih brže odkucaje srca.

Srce je pehar u kojem ključa krv., šapnuh
Srce je fontana nutarnjeg svjetla, dodao si
Ljudsko srce je tajanstveni sveti Gral, sjetih se priča o izgradnji ovog hrama.

Ovo mjesto je izvorište ljubavi, tu izrastaše mnoga svetišta, tu su druidi pozdravljali zagrljaj sutona i zore...

Ova katedrala je kopija ljudskog srca... bila je to sinhronost misli.
Poslušaj zvuk orgulja...
Pogledah u pravcu melodije, ali za orguljama nije sjedio nitko...
Ovo svetište je glazbeni instrument.

Gdje započinje svijet, upitah.
Postoji li zbilja ili je sve ovo samo san?... odgovorio si pitanjem.

Sunce je, zaustavljeno u trenutku, stvaralo maglovitu sliku zbilje.
Vrtložila se divna iluzija oblikujući nove prostore i nas u njima.
Bio je to trenutak u kojem smo postali djelić biblije u kamenu.


Dijana Jelčić


- 07:17 - Komentari (9) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.01.2021.

Neka cijeli ovaj svijet...





Slike
u isti mah
bliske i daleke,
tajanstvene
kao titrajuća struna,
kao tkivo svemira,
kao svjetlost zvijezda
koja
odmakom u vremenu
našim očima
postaje vidljiva.

Dijana Jelčić … „Nestvarno stvarni“ Zagreb, KULTura sNOVA, 2014.






Dva kalendara jedna istina. Istovjetnost blagdana, ljubav ubrizgana u genetiku čovjeka, zagrljaj srodnih duša i pobratimsvo lica u kozmosu… Dopustimo da se ljubav rodi svaki dan iznova, jer Božić postaje vidljiv u svakoj ljubavi među ljudima!
Nek današnji dan bude radost, neka Božić vrata zlati, neka te svaka sreća prati. Anđeo sreće neka tebe, mene, nas vodi...

Nebo otvara dveri mladom danu slijevajući stazom sudbine znakovlje mira. Na oknu blješti suza dokotrljana sa lica vremena. Sinoć drhtaj zemlje...
Neka danas bude dan ritma srca i poljubaca... neka cijeli ovaj svijet postane livada od sna...





neka bude poistovječivanje ljepote s ljepotom.

Sretno svima koji danas slave rođenje ljubavi... Mir Božji, Hristos se rodi!

Dijana Jelčić




- 09:00 - Komentari (14) - Isprintaj - #

srijeda, 06.01.2021.

Drhtava svanuća...






U zenitu onoga dana se začuo urlik... zagrmilo je podzemlje... zatresla se zemlja...uzemirile se ptice... nebo je proplakalo nad ruševinama i ljudima... slijedila su drhtava svanuća...

Na žrtveniku uspomena plam svijeće. Danas slavimo krunidbu ljubavi. U plahoj svjetlosti voštanice privid kraljeva i sjaj zlata.
U zraku mirisi smirne i tamjana.

Illuminatio, Manifestatio i Declaratio.
Prosvjetljenje, Objava i Proglašenje.

Glas liturgijske svetosti nad putevima okrutnih zbivanja. Na barikadama vremena konovoji darivatelja
moć ljubavi čovjeka prema čovjeku. Tlo podrhtava... podrhtavat će mjesecima...
Prosvijetljenje je počelo...kad se ljudske ruke slože dogodi se čudo...

Promatram kako se gase oči neba, završava igra umiranja noći.

Uranjamo u novo drhtavo svanuće.

Dijana Jelčić




- 08:18 - Komentari (8) - Isprintaj - #

utorak, 05.01.2021.

Nedovršene pjesme...





Raspuknuće zimskog pejsaaža utjelovljuje vrijeme strahovanja.
Kiša ispire tragove lišća u krošnjama pred prozorom. U njima su ptice najavljivale svitanja. U opustjelim granama samuje vjetar. Osjećam nestvarno stvarnu viziju dolazećeg. Život na drhtajima podzemlja. Šetnje opustjelim gradom. Prolaznici pod maskama, u očima strah i bijeg od blizine...
U dnevnim vijestima slike razrušenih gradova i moć ljudskosti... titraji dobrote i ljubavi...

U trenucima dvoumljenja uranjam u misaoni režanj. U tim odbljescima nepostojanja spoznajem više od običnog trajanja u stvarnosti. Dotakne me život lomljiv i nepredvidiv, a naizgled zaboravljeni kaos dobija obličje. Izrasta u geometriju bivstvovanja, postaje smisao.





U ovom vremenu nemoći fascije sjećanja kovitlaju osjećajne slike. Naše naglo ljeto zgusnuto u davna pisma romori smaragdnom rijekom, titra tišinom, pjevom barskih ptica, mirisom mora, poezijom ruža i pozdravom suncu.
Iz pjeska i pjene izranja silueta odsanjanih privida. Bijela golubica kruži nad galijom prepunom neprocjenjivog blaga.





U srcu vremena tiho odzvanja život… u njemosti tišine čujem otkucaje srca… iz podsvjesti izranja njegova tajnovita memorija… budi se emocija zgusnuta u zaborav… tajanstvena misao odbačena u vremenu sumnji… znakovlje izbrisano sa palete sjećanja… nedosanjani snovi… čujem šapat sa početka priče… neka bude svjetlost… i bi svjetlost…

Osjećam bljesak četvrte dimenzije i porinuće u prostor tek naslućujuće zbilje.

Slike prohujalih dana slažem u galeriju pamćenja, osjećaje u riznicu uspomena, misli u neukoričenu knjigu nedovršenih pjesama.

Dijana Jelčić



- 08:08 - Komentari (12) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.01.2021.

Nestajanje u pripadanju...







Nemam opravdanja za prošle tuge i boli. Odživjeli smo ih. Sada osjećajući podrhtavanje tla smišljamo nova značenja, nove simbole za brevijar života.
U zjenici vječnosti ples privida i jave, u nabojima beskraja komplementarnost suprotnosti,
igrivost sjena kozmičke istine.
U raspuknuću spokoja vrijeme krade tajne zbilji, a riječi usnama razbuđene osvješćuju praslike nesvjesnog, raskrinkavaju pratipove zatomljene u podsvjesti, razularene suprotnosti, negdje u dubinama skriven izmišljaj uzajamne ovisnosti.

Venera izranja iz sutonske omaglice, nagovještava umiranje dana i porod noći punog mjeseca. Urušava se sunčana svjetlost u bespuću lazurnog privida.

Tajanstveni ritam svemira, taj nečujini žubor nebeskih visina svojim titrajima me uzdiže u snu. Levitiram, postajem zvuk zlaćane lire i promatram život očima vremena. Vidim koljevku poroda, korake stazama izrastanja, naš susret na rondou sudbine, naše sazijevanje u ovom sada.
Na humku iza mrkih čempresa se naziru iskre ljubičastog sna.
Usnuli kip Amora se uzdiže, grli obrise mojih titraja i odnosi me u dvore sijača zvijezda. Ruke sijača zvijezda prebiru po gitari, širi se miris daljina, sloboda ubrizgana u rađanje.
Ljubavnici lete u nebo.





Jauk zemlje objavljuje podrhtavanje tla, srce zaboravlja odkucaje, ali pamti emocije.
Tvoja blizina smiruje. Smiješiš se.
Smijeh je zarazan, kao dobročudan virus guši strah... ćutim nestajanje u pripadanju.

Dijana Jelčić


- 08:08 - Komentari (10) - Isprintaj - #

nedjelja, 03.01.2021.

Neka zora porodi ljubav...






Listah monografiju Chagallovih slika...
omamljena dahom samoće razgovarah s neznancem, vizijom čovjeka, prividom pjesnika…
Pozvao me u igru plavim daljinama i nedosanjanim snovima...
Dan je zalazio za planinu, srce se uspinjalo, padalo i usnulo pod zvjezdama
nasmiješenog neba.
Vidjeh iluziju sebe na vratima srca, Iluziju njega na vratima uma,
dva usamljenika pod nevidljivom svjetlošću,
jedno pod svjetlom omamljujuće čežnje.
drugo pod ledom zatomljene žudnje.

U zvuku vjetra utjeha neba, u Lovrinim suzama ostvarenje želja.
Začuh vjetrom zapisano ime... razumijeh govor neba.

Poželjeh, neka zora porodi ljubav, neka joj sunce pročešlja kosu.
U bljesku jutrenja oćutih poljubac i srcem odapet let golubice.
Zobala je zvijezde. Vidjeh umiranje tmine. Čekala sam.

Glas je došao kasnije...

Dođi u san, budi sjaj sunca, budi sol na koži i bjelina žala.
Dođi u san i budi rastvoreno jedro, odnesi me u daljine.
Daruj mi je školjku, ključ snovitih dubina.

Krenuli smo stazama mikrokozma...
slijedili lepet leptiroviih krila,
osjetli uragan nutrina...
kvantni skok srca...

Slike kazuju... umjetnost je to... neuništiva... usrećuje...
Eto je... tu je... hrani... oplemenjuje...
čini nemoguće mogućim...

Dan izlazi iza planine, srce pod nasmijanim nebom
otvara školjku, na žalu drevnog oceana
zora porađa ljubav...

Dijana Jelčić



- 07:47 - Komentari (9) - Isprintaj - #

subota, 02.01.2021.

Naučih se ponovo smijati...




Ubi dušu gravitacije...

"......istina je, mi volimo život, ne zato što smo navikli živjeti nego zato što smo navikli voljeti. Uvijek ima pomalo ludila u ljubavi. Ali uvijek ima i pomalo uma u tom ludilu, uvijek ima ludila u metodi kojom se koristimo. Vjerovao bih samo u onoga Boga koji bi se znao igrati. A kad sam vidio svog đavola, našao sam ga ozbiljnog, temeljnog, dubokog, svečanog. To je bila duša teže, duša gravitacije zbog koje padaju sve stvari. Ubija se ne gnjevom nego smijehom. Naprijed, hajde idemo ubijati dušu gravitacije! Naučio sam koračati, otada dozvoljavam sebi trčanje. Naučio sam letjeti i otada ne dozvoljavam da me najprije netko gurne da bih krenuo s mjesta. Sada sam lak, sad letim, sad vidim sebe pod sobom, sad se Bog igra kroz mene. "
Friedrich Nietzsche.






Željela sam zaborav, pokušavala odagnati pamćenje. Sjećanje ima moć putovanja kroz vrijeme, vječnu povratnu kartu u trenutak. Otužna je to spoznaja bjegunice. Otišla sam u nepoznatom pravcu… u daljine…
Trčala sam poljima punim mirisa ne osjećajući proljeće… lutala gradom snažnih vjetrova… odmarala se na salinama oceana… konture uspomena su bile tu… utkane u plavetnilo neba … u kliktanje galebova… u pjeni morskih valova… u šapatu vjetra… gledale su me iz oblaka… iz romora kiše… iz bijelih pahuljica... tugovala sam… odbjegla od sebe u prostranstva nepostojećih želja... u krajolike nepoznatih žudnji... izgnanica iz topline… prosjakinja na dlanu trenutka… pustolovka bez truna ludila... bez godišnjih doba... uhvaćena u zamku netalasanja...

Srce je otkucavalo tišinu… bez pomaka… bez uzbuđenja… bez nemira… bez mahnitanja… u ravnodušju svijesti je umirala nada… zaustavih se na rubu bezdana… korak do ništavila…do pada u mediokritetsko samosažaljevanje...

Ubi dušu gravitacije... slijedih nietzscheanski imperativ kojim se uči letjeti... barem u snovima. Sanjala sam letenje. Lebdjela sam, odvajala se od dušogrizja koje me proganjalo, od raspuknuća ljubavnog zanosa.

Bila je noć punog mjeseca.

Dogodio se bljesak ćilibarskog sjaja, glas je stigao kasnije... svjetlost je uvijek brža... stigne iznenada i najavi oluju osjećanja... razumjela sam govor munja i gromova... čekala prolom oblaka... i nebo je proplakalo suzama svetog Lovre.

Jedna zvijezda padom dotaknu tišinu. Srce je promijenilo ritam.

Na horizontu svitanja vidjeh Volto Santo... i to više nije bio san... pretočio se u zbilju... pogledah u nebo… zlatna hostija je izranjala na obzoru mladog dana… mjesec se smiješio odnoseći dugu mračnu noć... osjetih spokoj u nemiru, u drugačijim otkucajima srca…

Naučih se ponovo smijati.


Dijana Jelčić



- 08:08 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 01.01.2021.

Sretno vam bilo tek naćeto mlado ljeto...





Bože moj, kada bih imao jedan komadić života… Ne bih pustio da prođe ni jedan jedini dan, a da ne kažem ljudima koje volim da ih volim. Uvjeravao bih svaku ženu i svakog muškarca da su mi najbliži i živio bih zaljubljen u ljubav.
Dokazivao bih ljudima koliko greše kada misle da prestaju da se zaljubljuju kada ostare, a ne znaju da su ostarili kada prestanu da se zaljubljuju.

Gabriel Garcia Marquez... zaljubljen u ljubav






Bila sam dugo samo pustolov pred vratima sna. Tražila sam dokaz demokracije među zvijezdama, potvrdu drevne Kantove premise o zvjezdanom nebu iznad nas i moralnom zakonu u nama.
Pitala sam se hoću li riječima uspjeti oživjeti uspavanke položene u blage oblake koji ne govore, hoću li uspjeti uzdahom oslobođenog srca odpuhati koprene ponavljajućih tuga i sretna zakoračiti u jutro obasjano sjajem kapljica sreće, tih čudesnih kristala usađenih u ljudske oči prošarane ljepotom vjerovanja u ljubav?

A onda sam pročitala njegovo oproštajno pismo, začudnu ispovijest čovjeka koji je svojim djelima obogatio knjižnicu svjetske literature. Svaka riječ se pretočila u dubinu svijesti, postajala jedno od tisuće sunca u galaksijama nutrine. Zaljubljena u ljubav osjetih buđenje nove svijesti.
Kao da je nevidljiva ruka "stvoritelja" zlatnim srpom požnjela snop tame i dotada ničim se prosulo sjeme života.

Više ne vrednujem vrijednosti nego značenja, spavam manje, a sanjam više. Svaka minuta u kojoj sam zatvorila oči mi krade 60 trenutaka životne boje, svaka minuta u kojoj sam isključila uši oduzima 60 trenutaka zvukova radosti.

Slušam glas onih koji me vole i pamtim riječi. Glas istine mi kazuje da sutra ne postoji i da ni jučer više nije važno. Promatram nebo i spoznajem, sreća nije u oblacima nego na stazi kojom kročim. Živim trenutak kao da je poslijednji, trenutak u kojem govorim istinu i šapućem žao mi je zbog svega do sada neizgovorenog, molim oproštaj za grubosti i zahvaljujem za ljubav, ljepotu i sve lijepe riječi. Svu tugu i sva nesretna stanja nacrtah na komadiću leda otrgnutog iz ogrtača tihog mirovanja i čekam izlazak sunca.

Budi se sunce, probudio se grad, budnost je tu, u tragovima sanja…
Pitam se pišem li himnu životu, himnu ljubavi, himnu ljudskom srcu za koje vjerujem da u sebi nosi iskru dobrote?
Odgovori se kriju u susretima, u osmijesima, u zagrljajima, u zdravicama svakom trenutku provedenom u društvu prijatelja.

Prijatelji dragi sretna sam što ste tu… sretno vam bilo tek naćeto mlado ljeto...

Dijana Jelčić



- 10:30 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>