NSK radi normalno

31.12.2008.

Ekipo.
Ako ste mislili da NSK neće radit tjekom ovih blagdana varali ste se.
U petak 2.1. radi od 8 sati do subote 3.1 u 15 sati.
U ponedjeljak 5.1. radi od 8 do 24 sata.
Utorak 6.1. ne radi.
Opet se otvara u srijedu 7.1. u 8 sati.
Što se mene tiće kod mene nema odmora tako da 2 i 5.1. radim od 9 do 17:30 sati. Moram priznat da volim radit preko blagdana jer je mir i tišina na odjelu i puno se toga napravi u kračem vremenu.
Svima svako dobro u novoj 2009 godini.

Doček nove godine za usamljene u Zagrebu

30.12.2008.

Informacije koje su došle do mene su:
- Župa sv. Petar u Vlaškoj. Misa u 23:30 sata a nakon toga druženje u župi
- Franjevci na Kaptolu, molitveni doček nove godine a nakon toga druženje.
- DT chat, druženje počinje u 20 sati.
- Trg Bana Josipa Jelačića. Nastupa Oliver Dragojević
- Program HKR-a, radio Marije i radio MIR Međugorje.
S obzirom da mi treba odmor ja ću biti uz DT chat i radio MIR Međugorje.
Sretno na dočecima nove 2009 godine bilo gdje da išli.

DT chat sa Drinom Čavar

29.12.2008.

Image Hosted by ImageShack.us


Sa objavom chata kasnim zbog tehničkih problema i zbog toga što ga trebam prilagodit pisanoj verziji.
To ču napravit u novogodišnjoj noći.
Drina je na chat došla pola sata ranije tako da je chat počeo umjesto u 18 sati u 17:30.
Bilo nas je ukupno 9 s time da su se neki naknadno uključili.
Zao mi je što s nama nije bio i pater Luka Rađa koji je kao i mnogi dobili pocjetnik za to.
Pisana varijanta ukupno ima oko 10 stranica.
Kopija će biti dostavljena pateru Luki Rađi.
Ono što je sada jasno da se to svima svidjelo i da smo novo druženje sa Drinom zakazali za nedjelju 25.1. u 18 sati po Hrvatskom vremenu odnosno u 12 sati po Ekvadorskom.
Isto tako dogovoreno je da će se omogučit i pateru Luki Rađi da sudjeluju na chatu jer će netko otić do njega i biti uz njega kada bude chat.
Kako je ovo bio prvi chat Drini sa domovinom nismo imali neku veliku temu koji smo obradili. Drina je pisala o svom životu i radu u misiji u Ekvadoru gdje ostaje do lipnja slijedeće godine kada se vrača u Hrvatsku.
Na kraju hvala svima koji su bili, onima koji su htjeli doći a nisu, onima koji su mislima bili s nama.
Drugi puta će nas biti više.

Doček nove godine na DT chatu

27.12.2008.

Za sve usamljene, bolesne i za sve koji će na bilo koji način biti uz internet DT chat orgarnizira doček nove godine.
Program tj razgovor počinje u 20 sati i traje dok bude sudionika.
www.zrno.fsb.ht/dt/chat
Sve informacije primaju se na mail davorseljan@yahoo.com .

Dolazi nam Božić i nova 2009 godina

23.12.2008.

Dragi prijatelji, poštovani čitatelji ovog bloga.
Na kraju smo još jedne godine.
Puno se toga dogodilo u ovoj godini.
Bilo je lijepih stvari ali bilo je i onih ružnih.
Kada sve saberem ono lijepo pobija ono ružno.
Od onih lijepih izdvojit ću:
- Darka, Mihaelu, Kristinu i Marijanu (brat, sestra i nečakinje) s kojima živim i koji me trpe.
- Svoje prijatelje koji su uz mene i kada mi je bilo najteže i što su moliili i mole za mene, pogotovo Merkata (Krešu), Drinu i Tihanu, mlade koji se okupljaju na forumu mladih HBK
- Svoje kolege na poslu i šefice koje imaju razumjevanja za moje izostanke sa posla zbog bolesne majke,
- DT-ovce s kojima sam našao puno toga zajedničkog i ono što me raduje opet mi dali priliku da radim svoj stari projekt ali sada u novom ruhu i na njihovim stranicama.
- Patera Luku koji me svake nedjelje oduševi svojom SMS propovjedi.
- Udrugu H-epicentar čiji sam član i gdje djelujem koliko mogu.
SVIMA HVALA
Moja bolest je sada dobro tj super jer s obzirom na sitvaciju izdržavam samo sa injekcijama koje primam svaka dva tjedna uz redovne kontrole.
Ono što sam nekad pokrenuo puno toga je i dalje aktivno. Neke projekte pokrečem ponovno ali u novom ruhu i na novom mjestu.
Novih projekata bit će i u godini koja je pred nama jer već sada imam puno ideja.
Hvala svima na podršći, hvala svima koji redovno posječujete moje blogove.
Želim Vam da se dobro pripremite za Božić i da ga u miru proslavite.
SRETAN VAM BOŽIĆ I SVAKO DOBRO U NOVOJ 2009 GODINI.

Drina Čavar na DT chatu

22.12.2008.

Image Hosted by ImageShack.us


Ekipo.
Naša Drina Čavar iz dalekog Ekvadora javit će se u nedjelju 28.12.2008. godine na DT chat s... . ( http://www.zrno.fsb.hr/dt/chat/ ).
Početak chata je u 18 sati, tako da taj dan odite na misu u jutro tako da možete biti na chatu.
Ako ne možete doći onda mi na mail pošaljite pitanja za nju.
Popričajmo sa našom Drinom o npr Božiću u Ekvadoru i puno toga.
Dođite u što večem broju.

NIGHT OF ADVENT(URES)!

20.12.2008.

Zagreb, 20.12.2008. – „Night of ADVENT(URES)“ – naziv je 54. zabavno-humanitarne večeri H-epicentara što će se održati u utorak, uoči Badnjaka 23. prosinca 2008. s početkom u 20 sati u Saloonu na zagrebačkom Tuškancu.

Radi poticanja društvene uključenosti mladih u društvu, tokom večeri mladima će svoj rad predstaviti gosti večeri - mladi Udruge Alojzije Stepinac (UBOS). Mladi te udruge poseban će naglasak dati na prezentaciji svojih radionica a posjetitelji će moći kupiti i neke od ručnih radova te tako konkretno podržati njhov red.

Udruga brojnih obitelji Alojzije Stepinac osnovana je u travnju 2003. Razlozi nastajanja nalaze se prvenstveno u nesenzibiliziranom društvu gdje su jedna od najugroženijih skupina.
Cilj udruge je promijeniti svijest u odnosu prema takvim obiteljima koje su često žrtve malograđanskih stavova prema kojima su višebrojne obitelji nepoželjne. Zadatak udruge je djelovanje i na području povoljnih zakona, rješavanje zajedničkih odgojnih o obrazovnih pitanja, te iznalaženje putova materijalne sigurnosti svojih članova, a osobito onih najugroženijih. Udruga brojnih obitelji Alojzije Stepinac trenutno broji preko 80 obitelji sa preko 500 djece sa sjedištem u Zagrebu. Predsjednica udruge je nastavnica likovne kulture Neda Golubić, majka devetero djece.


Svi posjetitelji kupovinom ulaznice sudjeluju u humanitarnoj akciji za 24. godišnjeg Slađana Livnjaka koji je osoba s invaliditetom. Od rođenja mu je dijagnosticirana Parapresis flacida, a kreće se pomoću ortopedskih pomača. Ove godine je diplomirao na na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, smjer Rehabilitacija i upisao poslijediplomski doktorski studij Prevencijske znanosti i Studij invaliditeta na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno je zaposlen u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrav pod upravom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Kako je Livnjak zaposlen kao pripravnik/volonter nema nikakvih primanja i sredstava za život. H-epicentar želi ovom večeri senzibilizirati javnost kako bi pomogli u financijskom obliku.

Svetom misom - Djeca za djecu Zagreb, 28.12.2008.

Posvetimo svoje srca i misli svoj nedužnoj djeci koja su stradala i još uvijek pate zbog naše nebrige i nedostatka ljubavi.

Na blagdan Nevine dječice, koji je ove godine ujedno i blagdan sv. Obitelji, a pada u nedjelju, 28. prosinca 2008. slavit će se u 11,30 sati u Zagrebačkoj katedrali sveta misa sa sljedećom nakanom: Djeca za djecu.

Cilj nam je toga dana okupiti svu našu mladost i obitelji da u zajedničkoj pjesmi i molitvi posvetimo svoje srca i misli svoj nedužnoj djeci koja su stradala i još uvijek pate zbog naše nebrige i nedostatka ljubavi.

Tom prigodom misno će slavlje uzveličati jedan veliki dječji zbor od 150 mališana sastavljen od dječjih zborova Čarobna frula i Vrapčići (prof. Marijan Milić), Mozartine (prof. Sonja Rem), Anđeli iz Rovišća (prof. Biserka Horvat), dječji zbor Angelus iz Donje Stubice (prof. Jural Ivanić), Zagrebački dječaci (prof. Jasenka Ostojić Radiković), Zlatne note Glazbenoga ateliera Angelus (prof. Paule Fabinger- Orešković).

Na orguljama će ih pratiti prof. Eva Kirchmayer Bilić.

Misna čitanja bit će također povjerena mladima tako da sve bude u rukama onih na kojima ostaje budućnost. Mi vjerujemo da ova inicijativa ima dubok duhovni smisao jer osim sudjelovanja u svetom misnom činu, iziskuje istinsko osobno sudjelovanje najmlađih vjernika u vrednovanju patnje i stradanja njihovih vršnjaka čije je mjesto u zajednici vjernika osigurala i Rimokatolička crkva ustanovivši blandan Nevine dječice.

To će im pomoći da bolje shvate značenje svetosti svakog ljudskog života bez obzira koliko on trajao na zemlji. Ovakve inicijative mogu poslužiti kao svjedočanstvo poštovanja života naspram sve prisutnije kulture smrti u dobu u kojem živimo.

Organizacijski odbor akcije Svetom misom djeca za djecu zahvaljuje prečasnom gospodinu Josipu Kuhtiću, rektoru zagrebačke katedrale na razumijevanju i pomoći oko realizacije ovoga misnoga slavlja.

Zahvaljujemo također, prof. Jasenki Polić Biliško predsjednici i ostalim članovima udruge Hrvatska bašćina kao i gđi Mariji Šepić tajnici Instituta za crkvenu glazbu koji su nam u svakom trenutku bili pri ruci.

Molimo sve koji su na bilo koji način u mogućnosti da o ovome izvijeste župnike, vjeroučitelje i medije da se ŽURNO jave Evi Kirchmayer Bilić (0959040553) ili Tugi Tarle(0919258381).

Molimo i sve ljude dobre volje da nam putem svojih mreža i kontakata pomognu proširiti ovu obavijest na što više adresa kako bismo dali priliku svima koji osjećaju potrebu iskazati svoju solidarnost sa djecom bez doma, bez ljubavi i bez prava na život da zajedno s nama molitvom i pjesmom slave Boga.

SRETAN BOŽIĆ!

Za akciju Svetom misom djeca za djecu Tuga Tarle i prof. Eva Kirchmayer, prof.

Kićenje božićne jelke ispred zagrebačke katedrale Zagreb, 23.12.2008.

Zagrebačka nadbiskupija organizira kićenje božićnog drvca na trgu ispred zagrebačke katedrale u utorak 23. prosinca, dan uoči Badnjaka, u 12 sati. Okupljene će blagosloviti zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, a događaj će svojom pjesmom uljepšati dječji zbor iz župe sv. Pavla iz Retkovca.

Tom će prilikom svi vjernici imati i prigodu dati svoj božićni dar za Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Caritas će ujedno na svome štandu predstaviti i ručne radove koje su izradila djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, štićenici Caritasovih kuća.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije danas na stalnom smještaju zbrinjava više od 450 djece i odraslih osoba, brojnim programima i projektima izravno pomaže više od 2000 socijalno ugroženih osoba i obitelji, a od župnih caritasa pomoć prima oko 5000 obitelji.

kni

Božično pismo kardinala Bozanića.

18.12.2008.

Neka nam Gospodin udijeli milost da ne previdimo veliku svjetlost Bogočovjeka na zemlji

Draga braćo i sestre!

1. Radujmo se svi u Gospodinu. Danas nam s neba pravi mir siđe. U božićnoj noći čujemo radosni navještaj koji nadilazi svaku našu čežnju, ali ne ostaje zaustavljen u toj noći, nego njegov glas pretvara noć u dan, u blagi dan. A očitovanje u vjeri po Apostolu naroda, sv. Pavlu, govori: "Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? [...] U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi" (Rim 8, 35. 37). Bog nam u Božiću daruje dioništvo u otajstvu svoje blizine po Kristu. Ako smo s Kristom sjedinjeni, nestaju strahovi, jer on i zlo okreće na dobro; s njime nestaju nezdrave težnje, a život dobiva smisao. Čak ni naše odbijanje, naš grijeh ne može uništiti njegovu ljubav. I ove se godine pred nama i u nama događa Riječ, Rođenje,

Bogočovjek; događa se najradosnija vijest da je Bog došao k nama i ostao među nama, kako bi nas učinio sretnima. Mi trebamo tu Vijest, trebamo je čuti i ponovno slušati. Nužna je za naše ljudske rane u vlastitu srcu, u obiteljima, u društvu.

2. Bog nam dolazi u Djetetu koje izgleda nedovoljno snažno da bi ikoga spasilo. Rađa se siromašan u jaslama; prijeti mu progonstvo; mora bježati iz svoje zemlje. Evanđelisti iznose na vidjelo velik broj poveznica između Isusova rođenja i njegove muke i smrti. Sav je njegov život obilježen križem. No, tu rečenicu, da bi bila kršćanska, treba nadopuniti. Sav je njegov život – usprkos križu – Radosna vijest. A nije li nam on rekao da "nije učenik nad učiteljem" (Lk 6, 40)? Bog je prihvatio našu slabost; ponio je u sebi težinu zla izlažući se odbijanju, poniženju i umiranju. Ljubav prema čovjeku, ljubav prema svijetu što ga je stvorio, očitovala se u mudrosti križa, u sili Božjoj koju ovozemaljska mudrost ne razumije. Neuvjetovana i milosrdna ljubav objavljuje se u potpunosti u Raspetome, ali je vidljiva i u betlehemskome Djetetu.

Pozvani smo u vjeri prihvatiti Božju ljubav na takav način da po nama progovara: služenje, opraštanje, ljubav prema bližnjima. To je put koji osvjetljuje ljepotu i nadu življenja. Tim se putem učvršćuje obitelj, izgrađuje kršćanska zajednica i oplemenjuje društvo.

I dok se čini da evanđeoski navještaj nema puno zajedničkoga s našim stvarnim problemima, niti se tiče naše svakidašnje brige: rada, doma, uspjeha, sigurnosti, možemo se pitati uspijevamo li uopće, pod teretom neposrednih interesa, otkriti i vidjeti životna pitanja na koja Krist daje odgovor i želi da ga svaki od nas čuje.

3. Posljednjih se mjeseci diljem svijeta, pa tako i u hrvatskome društvu, često čulo govoriti o krizi i recesiji. One znače životnu nesigurnost, tegobe i uzmicanja, povlačenje i odstupanje od zacrtanoga. S njima se lako u ljudima izaziva malodušnost i nepovjerenje; osjećaj pritiješnjenosti i neslobode. Tim se rječnikom koriste oni koji svoje uporište pronalaze u zemaljskome, koji su se suočili s nestalnošću gospodarske zbilje, s neizvjesnom dinamikom težnje prema probitku ili planiranomu napretku.

Bog Isusovim dolaskom ide čovjeku ususret. "Samo Riječ Božja ostaje", rekao je Benedikt XVI. na Biskupskoj sinodi u listopadu ove godine. Njegova je Riječ konačna, stvarateljska i obnoviteljska. S Isusom u svijet ulazi nova prisutnost: milosrdna i oslobađajuća; Riječ života.

U kršćanskome se slavlju gore spomenute riječi ne koriste. Često se mogu susresti druge koje govore baš o suprotnoj dinamici. Krist nije uzmicao i nije dopuštao da ga tko odvede s njegova puta. Krist nije dao da zavodljivost kraćih putova mijenja Božji put. Sjetimo se samo kušnjâ u pustinji u kojima na primamljivost ponuda odgovara vjernošću uporištima koja jamče zajedništvo s Bogom.

Sjetimo se čuđenja učenika kada im je govorio o križu i Petrova odvraćanja od muke. Njegov je odgovor bio: Odlazi, nosi se od mene, sotono. Znao je da onima koji tako govore, nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko (usp. Mk 8, 33). Sjetimo se i posljednjega pokušaja kojim se ljudska mudrost htjela obračunati s Isusovom poslušnošću Ocu, njegovim prihvaćanjem ljudskosti u svjetlu spasonosne žrtve: "Neka sada siđe s križa pa ćemo povjerovati u nj" (Mt 27, 42). Isus nije uzmicao, jer mu je uporište bila Očeva volja, njegova ljubav koja je progovorila u darivanju Sina nama ljudima. Zar ima većega dobra od dobra koje otvara našu smrtnost vječnosti?

4. Uistinu, zbog čega se u svijetu osjeća kriza, nesigurnost? Pred čime se i zašto uzmiče? Što su razlozi posustajanja? Da bi se odgovorilo na ta pitanja, dovoljno je postaviti njima komplementarna: Na čemu je građena sigurnost? Kamo se to uputilo i koji su bili ciljevi? Kakva je bila hrana izdržljivosti i koja su uporišta izabrana? I ranije se znalo da svjetska ekonomija tim putem ne može stalno biti u rastu, ali se to nije htjelo spominjati jer nas suvremeno društvo uči živjeti danas, trošiti danas, a sutra će se vidjeti.

Mi se kršćani ne čudimo, jer sve čemu u dnu ne vidimo Boga, držimo nestalnim i prolaznim. Sve što za konačni cilj nema vječnost, osuđeno je na vremenitost koja razočarava. Ako Bog nije postavljen kao temelj, gradi se na prividu ljudske veličine.

Ove smo godine proslavili desetu obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija Stepinca pod sloganom: Meni je živjeti Krist. Upravo nam njegov život pokazuje ispravan put koji u sebi ne krije razočaranje i tjeskobu. Na Božić ratne 1941. godine, kada se cijelim svijetom širila mučna tjeskoba krvoprolića, vjernicima je rekao:

"Vjeran kršćanin znade da nema veličine na ovome svijetu pred kojom bi strepio Gospod Bog, niti sitnice koja bi izmakla oku Njegovu, niti skrušena srca kojemu se ne bi htio smilovati, niti zločina koji ne bi mogao kazniti. Klečeći dakle danas u duhu pred malim Isusom u jaslicama, oživimo u sebi vjeru i ufanje u Božju providnost" (J. Batelja – C. Tomić [prir.], Alojzije Kardinal Stepinac, nadbiskup zagrebački. Propovijedi, govori, poruke [1941-1946], Zagreb 1996; Propovijed u katedrali, na Božić, 25. prosinca 1941, str. 77).

Ta Božja providnost pohitala je ususret čovjeku koji je izgubio uporište i nastanila se u noćnoj tišini u jaslama obasjanim zvijezdom, spajajući nebo i zemlju. Ta Providnost je u zemlju zasadila drvo križa koje je s neba na zemlju spustilo plodove trajne prisutnosti u euharistiji, u Crkvi. Ta je Providnost u srca posijala sjeme Božje poniznosti po kojoj nebo čini zemlju novom. Križ i betlehemska špilja uporišta su novih početaka čovjeku umornom i opterećenom idolima koje si je sam stvorio.

5. Naše suvremeno društvo stvara velik broj dobara, ali ih ujedno brzo troši. Umnaža životne ponude: dojmove, osjećaje, iskustva. Stvara umjetne vrijednosti kako bi se još više moglo trošiti, povećavajući žurbu i nemir. Rađa neprestane promjene, pokretljivost, izvanjska događanja, obilje predstava...

No, istodobno proizvodi tjeskobu i životni umor. Sve se to pretvara u krhotine življenja, u površno skupljanje nepovezanih dijelova koji čovjeka ostavljaju nezadovoljnim, razočaranim i praznim. Nažalost, često se to događa i s raznim duhovnim ponudama.

Moderno društvo prisiljava nas da stavimo u središte: stvari, novac, bogatstvo, uspjeh, zaboravljajući čovjekove prave vrijednosti: zajedništvo, solidarnost, vjeru, nadu...

Usmjerujući pogled prema vlastitoj nutrini, vidimo da u nama živi želja za puninom, za iskustvom istinske sreće. Ipak, sve više postajemo svjesni da postoji nerazmjer između želja koje nosimo u sebi i naše mogućnosti da ih ostvarimo. Ostvarivost ostaje djelomičnom, a kao najbolji pokazatelj je nužnost umiranja. Da bi se čovjek obranio od smrti, da bi prigušio strah i tjeskobu, da bi se osjetio sigurnim, upušta se u trku za užicima, posjedovanjem i moći. Takav stav rađa sebično dosizanje svojih ciljeva i lažnu samodostatnost. U nemogućnosti da dodirne stvarni odgovor na pitanje životne bezmjernosti i sreće, jača osjećaj nutarnjega razdora, lomova koji postaju izvorom malodušja i očaja.

Kako mogu odvagnuti svoj život u ograničenosti zemaljskoga ako ne u mjeri neizmjernoga i vječnoga? Božić nam donosi obzorje beskonačnoga dobra. Bog je taj kojega tražimo s one strane zemaljske zbilje; on nas pomoću stvorenoga privlači svojom prisutnošću koja po njegovoj stvoriteljskoj i otkupiteljskoj ljubavi živi u svijetu.

6. "Bog, rođen od Oca prije svih vjekova", Svevladar, izložen je hladnoći i opasnosti, u potrebi za najosnovnijim životnim prostorom. U posvemašnjemu siromaštvu, iz kojega se nema kamo uzmaknuti u materijalnome smislu, ipak je živio jedno bogatstvo – obitelj. Bogatstvo ljudskosti i ljubavi kojim je očitovao važno uporište našim nesigurnostima.

Rođenje Božjega Sina u obitelji izaziva nas na zalaganje oko kulture koja u svoje središte stavlja: osobu, uzajamno sebedarje, život, obitelj, kreativnost u dobru, nadu. Vjernost i stalnost supružnika, rađanje i odgajanje djece, vjerski odgoj, to su čvrsti temelji društva. U takvome se ozračju može tražiti jamstvo za zadovoljstvo, jer se u kršćanskoj kulturi trajno računa s dimenzijom križa. Takav oblik društvene stabilnosti traži i zakonsku i ekonomsku potporu države i društva i ne može se izjednačiti s niti jednim od oblika zajedničkoga življenja. Štoviše, treba izbjegavati sve što može potamniti njegovu vrijednost i dovesti u pitanje njegovu nezamjenjivu ulogu.

7. Upravo zbog toga pozivam sve nas koji vjerujemo u Krista da se životno zaustavimo na radosnome događaju božićne svetkovine i da uđemo u ljepotu koju nam Bog daje okusiti najviše u zajednici koja slavi i koja ne prekida svoje slavlje sa završetkom obreda. Slavlje Božića poziva nas na razmatranje što je bitno u životu, a što je od drugotnog značenja, iako potrebno.

U slavlju Božića snažnije osjećamo radosti i boli onih koji su u potrebi. Osjećamo radost obitelji združenih u ljubavi; radost prihvaćene i voljene djece; radost prijatelja koji su spremni na žrtvu; radost solidarnih ljudi s onima koji su u potrebi. Blizina Boga koji je iskoračio prema nama i zagrlio nas u Isusu Kristu sili nas da budemo bližnji jedni drugima, da stvaramo veze međusobne pripadnosti, vjernosti i nesebičnosti, a naročito u izgrađivanju Crkve.

Neka ovogodišnje slavlje 75. obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije bude dodatni poticaj za življenje otajstva Rođenja Gospodinova. Caritas je trajno očitovanje Božjega utjelovljenja, spuštanja neba na zemlju i čitanja zemaljske zbilje kao prostora kršćanske kulture, iznikle na ljubavi prema čovjeku, ali ne i na navezanosti na stvoreni svijet.

Molimo za one koji žive u nevjeri, u sumnji, za one koji su zatočenici praktičkoga materijalizma i sebičnosti, za sve koji su ravnodušni, za žrtve nasilja, sukoba i društvenih nepravda, za rastavljene i osamljene, za bolesne i napuštene, za nezaposlene i beskućnike.

8. Što zaželjeti kao čestitku za Božić, nego ponoviti riječi proroka, ispunjene Kristovim dolaskom: "Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku" (Iz 9, 1). I dok tmine zastiru pogled, toliko je dobrih ljudi koji sjaje ljubavlju. Neka nam Gospodin udijeli milost da ne previdimo veliku svjetlost Bogočovjeka na zemlji. Po zagovoru Presvete Bogorodice Marije neka Gospodin izlije svoga Duha na sve obitelji, osobito na djecu, a bolesnima ulije snagu i strpljivost koja izvire iz Kristove poniznosti i radosti!

Čestit vam Božić i blagoslovljena nova 2009. godina!

Zagreb, o Božiću 2008.

Kardinal Josip Bozanić nadbiskup i metropolit zagrebački

Thomsonovi koncerti u Pazinu za lječenje patera Luke Rađe

Koncerte koje će Thomson održat u Pazinu 20, 21 i 22.12 idu za lječenje patera Luke Rađe.
Dva koncetra su već rasprodana a za koncert 22.12 još ima karata.
S obzirom na udaljenost ja neću moći ići ali svi koji možete dođite na te koncerte i pomozimo pateru Luki Rađi da prohoda.

Obavijest

17.12.2008.

Znam da sam zapustio svoje blogove ali s obzirom da sam u guživi jedno stavno ne stignem.
Nadam se da ću iza Božića imat puno više vremena za sve Vas i da će blogovi zaživjet.
Što se tiće foto bloga imam propremljeno jako puno fotki koje ćekaju da ih objavim a dosta su zanimljive.

Dobrotvorni koncert Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba za Udrugu Zdenac (klinki)

12.12.2008.

Nadbiskupska klasična gimnazija organizira dobrotvorni koncert za izgradnju misijske kuće u Tanzaniji
u petak 12. prosinca 2008. u 19.30 h u sjemenišnu crkvu Srca Isusova na Šalati, Voćarska 106, Zagreb.

Na koncertu ćete imati priliku kupiti božićne darove za svoje bližnje:
misijski kalendar za 2009. godinu, autentične suvenire, slike i originalni
nakit iz zemalja trećega svijeta, radove djece iz misija i volontera
Zdenca te božićne čestitke i ukrase koje su izradili učenici i profesori naše škole.

Suza za najmanje

Mir i dobro,

Prije manje od mjesec dana sa radom je počeo jedan vrlo jednostavan blog pomno biranog naziva koji glasi Suza za najmanje.

Zašto se zove SUZA ZA NAJMANJE možete vidjeti i sami kada otvorite blog.

Vjera koju živimo ujedno je i konkretno življenje Evanđelja.

Stoga svi vi koji želite konkretnije živjeti Evanđelje pogledajte BLOG SUZA ZA NAJMANJE...Tko ima uši neka čuje, tko ima oči neka vidi..

www.suzazanajmanje.blog.hr

Ubojstvo najmanjih odredit će sudbinu svijeta. Papa Ivan Pavao II.

Caritasova akcija - 1000 radosti....pridružimo se

Preuzeto s KNI

Humanitarna prodaja božićnih drvaca
13.12.2008. U okviru božićne akcije Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“ 2008 6. dan “Hrvatskih šuma” u božićnoj akciji
Caritas, u suradnji s Hrvatskim šumama, u okviru akcije „Za 1000 radosti“ organizira humanitarnu prodaju božićnih drvaca s korijenom. Prodaja će se organizirati 13. prosinca 2008. u Zagrebu, Sisku, Karlovcu, Vinkovcima, Vodicama, Šibeniku, Splitu, Zadru, Benkovcu i Biogradu.

Hrvatske šume (HŠ) i ove su godine darovale su HC-u 1000 božićnih drvaca čijom se prodajom prikupljaju sredstva za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj. U prodaji će sudjelovati i predsjednik Uprave HŠ-a Darko Vuletić.

Hrvatske šume darovale su HC-u drvca s korijenom, uzgojena za ovu namjenu, čime se naglašava se i ekološka dimenzija humanitarne prodaje. Djelatnici Hrvatskih šuma kupcima će objasniti na koji način zbrinuti kupljena drvca kako bi bila pogodna za presađivanje.

U Zagrebu će se božićna drvca prodavati na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) s početkom u 9h. Očekuje se kako će osobnim angažmanom u prodaji drvaca u Zagrebu pomoći Jadranka Kosor, podpredsjednica Vlade RH i ministrica branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti te Tatjana Holjevac, predsjednica skupštine Grada Zagreba. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također će osobno pomoći, a dolazi u 9.30h. Dolazak je potvrdio i Zvonimir Šostar, pročelnik ureda Grada Zagreba za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.

U Karlovcu će prodaja biti ispred pastoralnog centra župe Sv.Tri kralja na Baniji (kontakt Živka Krupnicki 091 9539 029).

U Sisku na Trgu bana Josipa Jelačića (kontakt Marija Zaloker 098 711 507).

U Vinkovcima će prodaja biti na Trgu bana Šokčevića (kontakt vlč. Tomislav Korov 098 437 490).

U Šibeniku će prodaja biti kod Jadranske banke i u prodajnom centru Dalmare.

U Vodicama u centru (kontakti Milan Zaninović 098 523 328 i vlč. Marinko Mlakić 098 266 273).

U Splitu će prodaja biti “kod fontane”, na spoju Marmontove i Rive (kontakt Slavko Jerončić 098 971 5507).

U Zadru će prodaja biti na Narodnom trgu (kontakt vlč. Ivica Jurišić 099 311 8130).

U Biogradu kod tržnice (kontakt Mirjana Tadić 099 311 8132).

U Labinu će prodaja biti organizirana u tjednu od 15. do 21.12. (kontakt vlč. Željko Zec 098 254 351).


Ovogodišnja prodaja božićnih drvaca organizira se uoči Nedjelje Caritasa, koja se obilježava na treću nedjelju Došašća,14. prosinca.

Svake se godine odabire moto ili geslo, a ove se godine obilježava s pozivom „Ljubav sve podnosi” (1. Kor 13). Nedjelja Caritasa je dan posvećen razmišljanju o potrebnima, ali i prilika da ljudi dobre volje u crkvama diljem Hrvatske daju priloge za potrebne i oskudne.


Kontakti:
mr.sc. Roberta Brusić, Hrvatski Caritas, tel. 4871 920, 099 4812 210
mr. Jasna Molc, Hrvatske šume, tel. 4804 213, 098 440 408
___

Ako želite pomoći javite se svom župskom Caritasu koji je uključen u akciju 1000 radosti...

Božićna akcija Za 1000 radosti 2008. - Caritas

Što ja mogu učiniti?:
TVRTKE se u akciju mogu uključiti

uplatama na žiro račun 2340009 – 1510126452 (poziv na broj 08 )
kupnjom prigodnih božićnih čestitaka HC-a ili
donacijom proizvoda i usluga.

GRAĐANI se u akciju mogu uključiti

uplatama na žiro račun 2340009–1510126452 (poziv na broj 08 )
pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,10 kn).
slanjem SMS na telefon 65256 (s lijepim, poticajnim mislima ili porukama koje su dobili ili sami slali drugima), a cijena poruke 3,05 kn

Pocjetnik na sutrašnji 'Advent na trgu'

05.12.2008.

06. PROSINAC 2008.
Trg Bana Jelačića

JUTARNJI PROGRAM
10:00 - uvodne pjesme
10:20 - najava programa
10:30 - predstavljanje Zajednice (DVD)
11:00 - predstavljanje kuće u Vrbovcu (uz komentar)
11:30 - demonstracija pojedinih poslova
- radionice sa djecom
12:45 - pozdrav sa pjesmama uz poziv na večerašnji program

POSLJEPODNEVNI PROGRAM
18:00 - uvodne pjesme
18:30 - najava programa
18:40 - ples «MASKI»
18:50 - pjesme
19:15 - predstava «POVRATAK IZGUBLJENOG SINA»
20:15 - svjedočanstva (momci i djevojke)
20:40 - predstavljanje Zajednice (DVD)
21:00 - svjedočanstvo (roditelji)
21:20 - pjesme
21:30 - svjedočanstva (momci i djevojke koji su završili Zajednicu)
21:50 - pozdrav

Ajmo kupit taj aspirator i pomoć bebi]

02.12.2008.

Molim vas sve koji poznajete mene ili osobu od koje ste primili ovaj mail, za pomoć!
Ovo nije prevara niti spam koji se šalje u nedogled, a moje ima vam to garantira.
Radi se konkretnoj osobi kojoj su moji prijatelji Denis i Mladen odlučili pomoći.
Cilj je prikupiti sredstva kako bi pomogli Filipu i njegovoj obitelji kupnjom potrebnog aspiratora (3500kn).
Eventualni višak sredstava će se također iskoristiti za medicinsko pomagalo.
Ako primite ovaj mail iza petka (5.12.2008), nije ga potrebno slati dalje!
Ne trebate ga slat na min 20 adresa u nadi da će vam se ispuniti želja, jer NEĆE!
Neka vam nagrada bude činjenica da kad dajemo, zapravo primamo.
Nije potrebno, a mnogima niti moguće pomoći sa većom sumom novaca, već koliko tko može: 5, 10, 20kn ....

Hvala svima,
Krešimir Kajin - član Župnog pastoralnog vijeća na župi Marija Pomoćnica (Knežija, Zagreb) i voditelj VIS Marija Pomoćnica

Dragi prijatelji,

U tijeku je humanitarna akcija pomoći obitelji Fritz a posebice malom Filipu, 10-mjesečnoj bebi koja je pri porodu ostala bez kisika što joj je onemogućilo normalan razvoj i normalan život poput druge djece.....

..... samim time promijenio se život roditeljima i njegovoj sestri Dori, koji se svakodnevno bore da svom Filipu omoguće svu moguću njegu koju mu mogu priuštiti.....?!

Zato dragi prijatelji, ljudi dobre volje, odazovimo se na ovu humanitarnu akciju i pružimo ruku dobrote i podrške ovoj hrabroj obitelji, i omogućimo malom Filipu život dostajn svima nama!


Jer uvijek je lakše pružiti pomoć nego ju primiti!
Stoga, želja nas sviju je prikupiti dovoljno sredstava kako bi Filipu kupili nužna medicinska pomagala poput aspiratora koji bi mu uvelike olakšao svakodnevni život.

Prikupljanje sredstava traje do petka 05.12.2008. jer nam je cilj posjetiti ih i darovati ove subote za Svetog Nikolu!...

Za sve informacije vezane uz ovu akciju slobodno nas kontaktirajte na brojeve telefona:

Krešimir Kajin 095/8619-875, Denis Kozlica 098/1693-968 Mladen Ćurić 098/489-343.


Svoje donacije možete uplatiti na broj žiro računa: 3114288037
ili ih možete dodijeliti nama osobno pozivom na spomenute brojeve

Zahvaljujemo se svim ljudima dobre volje!
Svaka kuna nam je od velike pomoći...

HVALA OD SRCA!
Krešimir, Mladen i Denis!

Susret dopisne teologije u Samoboru od 28 do 30. studenog 2008.

01.12.2008.

Ovaj vikend u Taboru je održan susret dopisne teologije.
Bilo nas je oko 60 iz svih krajeva Lijepe naše.
Ovo je bio peti susret u Taboru.
Ja sam bio dva dana s time da sam oba dana putovao u Samobor.
Jedan zanimljiv i dobar susret koji traje tri dana i dolaze sve godine.
Predavanja u subotu su bile zanimljiva i jako dobra.
U nedjelju je plenum poučio puno toga što će sigurno usmjerit dopisnu teologiju i sve nas koji to studiramo na jedan dobar put.
Krenula je i web stranica, povezivanje studenata i 'mentora' bit će još bolja.
Sve u svemu dobro i korisno.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.