Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

30.11.2007., petak


GDJE JE NESTALO DOŠAŠĆE?
Image and video hosting by TinyPic

Ovih dana u našim gradovima uočit ćemo velike gužve na ulicama i u trgovinama dok su glavni prolazi i trgovi već bogato okićeni raznim zimzelenim, crvenim i blještavim dekoracijama. Svima je jasno da se nešto događa, a svi znaju i što: približava nam se Božić, blagdan rođenja Gospodinova! Svima je jasno da dolazi Božić, međutim malo tko misli i na subjekt tog blagdana te se mnoštvo bezglavo troši u tričarijama božićnog slavlja: nesputanom kupovanju i uljepšavanju.

Kapitalistički zakoni već su duboko prevladali tradicijama i običajima te bi nam priče naših baka i djedova o načinima pripreme za Božić sad više zvučale kao prave bajke kojima se divimo i koje nam pobuđuju maštu nego kao nešto što je zaista bilo i još uvijek živi u nekim pitomijim krajevima naše ekumene. Od svega toga ostala je samo nostalgija, kod onih koji su to proživjeli svjesno, a kod drugih mlađih generacija ta nostalgija živi podsvjesno kao dio povijesnog ljudskog iskustva i memorije.

Što je došašće?

Prilika je stoga da se u ovom trenutku podsjetimo što je to došašće. Vjerujem da mnogi deklarirani katolici niti ne znaju da ono postoji, još manje da se tako zove. To čini tragediju cijele naše liturgijske godine koja bi svojim porukama “jakih vremena” zaista mogla predstavljati stup našeg duhovnog života i rasta.

U došašću razmišljamo o Kristovu dolasku među ljude. Otuda i njegovo ime. Krist dolazi s određenim razlogom i poslanjem, a mi smo pozvani da u ovom razdoblju priprave na slavlje tog dolaska usmjerimo svoju intelektualnu, emocionalnu, socijalnu i duhovnu pažnju na etičke i vjerske imperative kojima nas je On sam poučio dok je hodao ovom zemljom. Krajnji cilj jesu događaji vezani uz pashalni misterij. Tako Božić svoju punu vrijednost dobiva tek u Uskrsnuću!

Sve je, dakle, u došašću okrenuto Kristovom rođenju, ali ne kao da se već dogodilo, već kao događaj koji čekamo. Iz tog razloga, naše biće trebalo bi biti u stavu meditacije pred tim velikim otajstvom. Vrijeme je to sabranosti, preispitivanja svojih postupaka i zbivanja oko nas, vrijeme zalaganja i kršćanskog poduzetništva, ali sve to u ozračju nade, radosti, vjere, ljubavi… To nije vrijeme tjeskobe i očaja već vrijeme radosnog iščekivanja.

Jedna od najjačih biblijskih slika došašća jest lik i djelo Ivana Krstitelja koji je došao “pripraviti put Gospodinu”. On nam svojim propovijedima, u kojima je naglašeno obraćenje, pokazuje što nam je činiti u ovo sveto vrijeme. Potrebno je obratiti se i učvrstiti svoju vjeru. Čovjek to čini u svojoj dubini i zato mu je potrebna sabranost i promišljanje. Međutim, u današnjem vremenu, on sve više postaje stranac samom sebi jer ne poznaje svoju nutrinu, ne prepoznaje svoju iskonsku vrijednost kao čovjeka. On kao da više voli živjeti negdje na površini, od mjesta do mjesta, ne nalazeći luku u kojoj bi osjećao sigurnost. Iz tog razloga, a u vremenu došašća na poseban način, čovjek živi daleko od svog adventskog zadatka gubeći se u zbrci svakodnevne propagande i komercijalizma.

Kako živimo došašće?

I ove ćemo godine u Hrvatskoj bzabilježiti rani početak “božićne priprave”. Naime, na nekim lokacijama božićni i novogodišnji simboli već su se pojavili. Razlog tome nije teško pronaći, ali se postavlja pitanje poznaje li takav marketing ikakve granice? Njegova je moć, naprosto, nevjerojatna jer ne podilaziti njegovim zahtjevima znači ne iskoristiti ogromnu i nezamjenjivu priliku autoreklame. Božić, u tom smislu postaje samo sredstvo ekonomske propagande, a njegov pravi smisao ostaje samo slovo na papiru. Tako nestaje došašće.

I na kraju:

Božić započinje četrdesetak dana prije službenog početka bez ikakve priprave, Sveti Nikola se pretvara u debelog starca odjevenog u crveno polarno odijelo, crkve se kite već početkom prosinca, a Božić se svodi na bakalar, puricu, božićnu jelku, lampice i razuzdanu zabavu. Do samog Božića čovjek je već umoran od slavlja, a sam blagdan uredno se odrađuje eventualnim odlaskom na misu ili jednostavnim pospremanjem ostataka sinoćnje zabave. Na svu sreću postoji i ono nešto neuništivo unatoč svemu: Božić ostaje blagdan radosti, obiteljske intime i međusobne ljubavi. Kamo sreće da mnogi ljudi osjete tračak tih božićnih emocija. Možda se u pokojoj duši i rodi želja da se vrati na izvor i napoji istinske radosti i ljubavi.



piše: Davor Maltar, na: www.kriz-zivota.com.

- 10:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.11.2007., četvrtak


HODOČAŠĆE LURD - FATIMA
Image and video hosting by TinyPic
HODOČAŠĆE LURD - FATIMA
od 1. do 12 lipnja 2008.
Ove se godine navršilo 90 godina od ukazanja Majke Božje u Fatimi u Portugalu, a slijedeća je godina jubilarna 150. g. od ukazanja BDM u Lurdu. Zato već sada planiramo ŽUPNO HODOČAŠĆE u ta dva najpoznatija marijanska svetišta. ( I papa Benedikt XVI. posjetit će iduće godine glasovito francusko hodočasničko svetište Lurd. Još se ne zna točan datum ).
Ovih je dana s agencijom EXPRESS TOURS - koja je i do sada bila organizator naših velikih hodočašća – dogovoren okvirni plan i program našeg hodočašća. Putovat će se autobusom, uz usputna noćenja (dakle bez noćnih vožnji), a ako se prijavi 45 hodočasnika cijena je je 4.600,00 kn. U cijenu je uključeno i posebno osiguranje, noćenja s večerom i doručkom te puni pansioni u Lurdu 2 dana. Usput će se posjetiti i poznata mjesta Italije, Francuske, Portugala i Španjolske.
Stoga molim sve koji su zainteresirani za ovo hodočašće da se što prije, a najkasnije do 10. XII. 2007. prijave. Kada se prijavi dovoljan broj (45) hodočasnika – biti će potrebno prvom uplatom od 500,00 kn do Božića potvrditi svoje putovanje. Onda će se kroz naredne mjesece u obrocima od po 500,00 kn uplaćivati, tako da se do samog hodočašća uplati svota od 3.000,00 kn a ostatak od 1.600,00 kn će se uplaćivati nakon hodočašća, a najkasnije do početka 9. mjeseca slijedeće godine.
Organizator nam tako daje otplatu na rate.
Svakako da je potrebno računati i na osobne troškove tijekom putovanja.
Ako se iz naše župe ne javi dovoljan broj hodočasnika – ponuditi ćemo susjednim župama, kako bismo ovo hodočašće mogli i ostvariti.
Detaljnije informacije o hodočašću te plan i program putovanja za one koji se odluče, biti će u posebnim obavijestima koje ćete dobivati od agencije i župnika.

- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.11.2007., utorak


Image and video hosting by TinyPic


Komentiram samo podnaslov i dio teksta u lokalnim novinama, koji se odnose na župu Orehovica i „spornu“ donaciju Vlade Republike Hrvatske ovoj župi. Ostali dio teksta u spomenutom članku već je prošao kroz sito i rešeto mnogih medija u RH pa je nepotrebno ponavljati ono što je rečeno i od strane medija i od strane Vlade RH.

Evo tog odlomka u originalu:

FALA TI, BOŽEK, NA PREDIZBORNOJ KAMPANJI

Što se Međimurja tiče, 140.000 kuna iznenadnog, “ničim izazvanog”, dara dobila je Župa Majke Božje Fatimske Orehovica, a to je na nedjeljnoj misi (11. studenoga) svojim vjernicima obznanio župnik Stjepan Mostečak. Vlč. Mostečak zahvalio je pred vjernicima “doktoru Ivi Sanaderu”, naglasivši kako je to dar Vlade, a ne HDZ-a, ispričali su nam Orehovčani koji su prisustvovali spomenutoj misi. Da nije riječ o predizbornom darivanju, izgleda, vjeruje još jedino velečasni Mostečak. Jer, zašto bi inače bilo nemoguće ući u trag toj odluci Vlade?! Novac, točnije 100.000 kuna, stigao je i Župi sv. Roka u Draškovcu i, koliko saznajemo, bit će upotrijebljen za drenažu vlage u draškovečkoj crkvi.

Bilo je, dakle, i svećenika u našoj županiji koji su ispustili uzdah: Fala ti, Božek, na predizbornoj kampanji!


Idemo rečenicu po rečenicu:
1. Što se Međimurja tiče, 140.000 kuna iznenadnog, “ničim izazvanog”, dara dobila je Župa Majke Božje Fatimske Orehovica, a to je na nedjeljnoj misi (11. studenoga) svojim vjernicima obznanio župnik Stjepan Mostečak.
-Točno je da je župnik svojim vjernicima na misi obznanio da je Župa dobila dar, jer su vjernici ove župe uvijek do sada najiscrpnije informirani o svakom daru i finacijskom poslovanju ove župe: u nedjeljnim oglasima, zatim preko oglasne ploče u predvorju crkve te preko župnog listića koji mjesečno donosi vijesti o događajima i aktivnostima u župi. Župnik je jednostavno pročitao cijelo Rješenje Vlade 0d 12. listopada 2007. g. koje je objavljeno i u „Narodnim novinama“ u kojem stoji da su sredstva namjenjena „za potporu sanacije župne crkve“.
-Netočno je međutim da je taj dar „iznenadan i ničim izazvan“. Taj dar je itekako “izazvan“. Naime: posljednjih godina otkako mi je povjerena uprava ove župe, osim za duhovnu skrb vjernika brinem se uz pomoć Župnog ekonomskog vijeća i za materijalna ulaganja u sve župne objekte, što je dobro znano vjernicima a manje široj javnosti, jer lokalni mediji i novinari ne žele baš pisati o obnovama i zahvatima na sakralnim objektima. Njima su interesantnije teme: o automobilima svećenika, o horoskopima pojedinih župnika te tu i tamo o nesporazumima koji proizlaze iz pastoralnog djelovanja pojedinih svećenika naših župa kada se drže crkvenih zakona i propisa pastorala. O tome sam se i sam osvjedočio više puta. Obnova župnih objekata traje već nekoliko godina. Počevši od nabave novih orgulja, križnog puta, kompletnog unutarnjeg uređenja župne crkve s veličanstvenom oltarnom slikom, uređenja svetišta i kora te elektroinstalacije, postave svih novih vrata na crkvi do ovogodišnje kompletne obnove krovišta i limarije, te pripreme za konačni dovršetak vanjske obnove župne crkve. Dovršenje kapele u Podbrestu, unutarnje i vanjsko, uređenje okoliša, unutarnja obnova kapele u Vulariji, izmjena dotrajalog krovišta itd. Većinu financijske potpore pružaju sami vjernici koji vole svoju crkvu i radosni su što se ovih godina vidi veliki napredak u materijalnoj obnovi. Svakako da se ne može zaobići niti potpora Županije Međimurske i Općine Orehovica koji prema svojim mogućnostima izdvajaju sredstva i tako pomažu obnovi. Uza sve to i sama Varaždinska biskupija izlazi nam u susret svojim donacijama u plaćanju dijela materijala te u pozajmicama koje redovito i na vrijeme vraćamo – jer je to jedini način da se planirano izvrši. Stoga ovaj dar nije „iznenadan“ nego smo se itekako nadali da će nam Vlada i Ministarstvo kulture pomoći jer smo proteklih godina diosta obogatili crkvu vrijednim kulturnim djelima (orgulje i sliko-reljef) a samo to prelazi vrijednost od preko 600.000,00 kuna. Zato moram ponoviti što je već i na ovim stranicama navedeno da Općina Orehovica nije još uvijek odgovorila na zamolbu kojom smo je zamolili kako bi barem pismenim jamstvom popratila vraćanje naših pozajmica, a imala je vremena na sjednici Općinskog vijeća raspravljati o donacijama crkvi u proteklih pet godina i na usmeno traženje da nam dostavi barem informaciju iz zapisnika sa te sjednice, i uz obećanje Načelnika Općine da ćemo je dobiti službeno – još uvijek čekamo. Pa si mislim valjda im se brojke ne slažu. Mi točno znamo koliko smo dobili od Općine u zadnjih pet godina, a ne znamo kakva oni izvješća daju članovima Vijeća Općine. Zato se je župnik obratio pismenom zamolbom Vladi RH, s točno navedenim projektima i troškovima koji su potrebni za dovršenje obnove, i jasno je naveo što će se raditi, te zamolio Vladu da pomogne kako bi se planirano izvršilo, u čemu će svakako vjernici ove župe dati i svoj doprinos.
2. Vlč. Mostečak zahvalio je pred vjernicima “doktoru Ivi Sanaderu”, naglasivši kako je to dar Vlade, a ne HDZ-a, ispričali su nam Orehovčani koji su prisustvovali spomenutoj misi.
- Nije točno da je župnik na spomenutoj misi zahvalio „doktoru Ivi Sanaderu”. Pročitao je pismo a na kraju pisma potpis je Predsjednika Vlade. Župnik je zahvalio i naglasio da je to dar Vlade i rekao da je poslao pismo zahvale Vladi RH. A na to, što se na jednoj misi od samih vjernika nakon pročitanog pisma poluglasno čulo „hvala Sanaderu“, župnik nije mogao utjecati jer do tada nitko nije bio upoznat sa donacijom.
- No mene više brine to što se na jednoj misi pojavio „dušobrižnik“ ili više njih, kao u stara komunistička vremena koji su imali zadatak „nadležnima“ a među njima i novinarima prenijeti što je to župnik rekao. Takva vremena su odavno prošla. Autorica članka zapravo je uvrijedila sve Orehovčane koji su bili na misi kao da su joj svi oni prenijeli tu informaciju, a bilo bi bolje da je navela onoga ili one koji su je informirali. Orehovčani, koji su svojim marom i odricanjem podigli svoju župnu crkvu u vremenu koje je Crkvi i vjeri bilo nesklono i koji su se puno žrtvovali a i sada se žrtvuju, mogu samo sa žaljenjem primjetiti da među njima žive takvi koji žele unositi razdor i neslogu među njih.
3. Da nije riječ o predizbornom darivanju, izgleda, vjeruje još jedino velečasni Mostečak.
- Možda je riječ o predizbornom darivanju. Pozivam zato i druge dok još nije kasno da nas „daruju“. I njima ćemo reći hvala, kao što smo i prije četiri godine kad je tadašnji ministar Obnove i graditeljstva dijelio novce pa smo i od njega onda prije izbora dobili 100.000,00 kn koje smo utrošili za dovršetak izgradnje kapele u Podbrestu. Onda sam isto u crkvi zahvaljivao Čačiću pa nitko nije reagirao, čak što više pohvaljen sam što sam to rekao na misama.
4. Jer, zašto bi inače bilo nemoguće ući u trag toj odluci Vlade?!
- Opet netočno. Vlada ne skriva noge kao zmija. Autorica spomenutog članka mogla se potruditi pa prolistati „Narodne novine“ – službeni list Republike Hrvatske, u kojem sve to lijepo piše, a da se javila župniku župe Orehovica, on bi joj olakšao traženje jer bi je informirao točno u kojem broju, kojem razdjelu i prema kojim aktivnostima i odakle je župa dobila donaciju. Čudno kako tu informaciju ne zna jedan bivši saborski zastupnik – ili je ne želi znati, kako bi mogao korisnije provoditi svoju promidžbu do izbora.
Možda bi bilo bolje da sam svotu od 140.000,00 kn prešutio – kao što naša Općina i dalje šuti o točki dnevnog reda u kojoj su raspravljali o financiranju župe.


5. Bilo je, dakle, i svećenika u našoj županiji koji su ispustili uzdah: Fala ti, Božek, na predizbornoj kampanji!
- Moguće da je bilo svećenika koji su tako uzdahnuli. I dobro je da predizborne kampanje postoje jer mnogi pa i same novine imaju velike koristi od toga, objavljujući što veće oglase i debelo zarađujući na predizbornim oglasima pojedinih kandidata. Ovih 140.000,00 kn je prema tim prihodima mala svota. A znate li gdje konačno novine završavaju ? Neke ovdje, neke ...
- Listajući navedene novine nisam naišao na vijest da se u Orehovici u dvorani Osnovne škole, koja je doduše u vlasništvu Općine, održao predizborni skup jedne stranke pa su djeca te iste škole zbog skraćene nastave radosno uzdisala: Fala ti, Božek, na predizbornoj kampanji! Znamo da se crkva ne smije koristiti u promidžbene svrhe bilo koje stranke – pa se čudim može li se Škola opravdati za taj potez.

I na koncu:

Kad crkva u Orehovici bude uređena do kraja – a nadamo se da će uz darove vjernika i ova donacija Vlade pomoći – vjernici će biti ponosni bez obzira tko će biti na vlasti, jer vlasti i kraljevstva prolaze a mi ćemo živjeti i dalje...

- 14:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.