Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

16.08.2012., četvrtak


Sv. Stjepan, kralj
Image and video hosting by TinyPicVitraj Sv. Stjepana, kralja u Podbrestu - Sv. Stjepan, Ugarski kralj rođen je 975. godine u Ostrogonu u Mađarskoj. Stjepan potječe od uglednih roditelja od oca Gajze i majke Sarolte. Kršten je još kao dijete, iako tada veliki dio mađarskog naroda još nije bio pokršten.
Svoju mladost nije provodio u nedoličnim i grešnim zabavama nego u ozbilnoj pripravi za odgovornu službu koju mu je Božja providnost pripravila. Bio je odan Crkvi i Svetom ocu pa mu je papa Silvestar II poslao kraljevsku krunu i tako ga imenovao kraljem. Papa je u to vrijeme bio i crkveni i svjetovni vladar on je imenovao i okrunjivao kraljeve zemaljske. Stjepan Kralj je na sam Božić 1000. g. bio okrunjen za kralja. Bio je odan Bogu i mađarsku je podpuno približio kršćanstvu, veće gradove i mjesta podjelio je na nadbiskupije i biskupije kako je i danas uređena Crkva u Mađarskom narodu. Sv. Sjepan je primjer svim političarima da vjera i društveni angažman mogu ići zajedno. Sv. Stjepane moli za naše političare vjernike (ako takvih još ima) da se ne boje pokazati svoju vjeru, svojim djelima, i diči glas za moralne zakone. Stjepanu je jako stalo da kršćanstvo zaživi u Mađarskoj zato je i državnim zakonima odredio svetkovanje nedjelje, a za svakih je deset sela ili zaselaka dao sagraditi po jednu crkvu. U blizini svoje kraljevske palače u Ostrogonu započeo je gradnju veličanstvene katedrale. Daj nam Bože dobrih političkih vođa, po uzoru na današnjeg sveca-sv. Stjepana, kralja.
Image and video hosting by TinyPic
- 21:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.08.2012., srijeda


Uznesenje Marijino
Velika Gospa - velika mesa 15.8.2012.
Velika Gospa, najveći je Marijin blagdan. Tom svetkovinom slavimo Marijino uznesenje na nebo, Marija je dušom i tijelom uznesena na nebo. Ta dogma, vjerska istina, proglašena je 1950.g.
Marija je jedna kako god je nazivali Gospa Fatimska, Gospa Lurdska, Majka Božja Bistrička, Ona je Isusova i naša Majka, pomoćnica svakog kršćanina...
Mariju na poseban način častimo i Njoj se molimo u krunici zato molite krunicu kad god možete, kad ste u Crkvi, kapeli, kad ste doma, kad idete na put, kad se vozite, kad ste radosni kad ste žalosni; uvijek je molite jer to je najljepša Marijina molitva...
Image and video hosting by TinyPic
Na kraju Krunice preporuča se izmoliti još: Očenaš, Zdravomarija i Slava Ocu na čast Duhu Svetome, po nakani Svetog oca, te Lauretanske litanije i Zdravo Kraljice.
- 20:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.