Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

23.06.2008., ponedjeljak


ZA SANACIJU SRUŠENE CRKVE ŽUPE SVETOG JURJA NA BREGU
Image and video hosting by TinyPic
Vjernici naše župe kao i ostalih župa Varaždinske biskupije velikodušno su se odazvali pozivu biskupa mons. Josipa Mrzljaka da se milodari prikupljeni na misama u nedjelju 22. lipnja namijene obnovi, odnosno ponovnoj izgradnji župne crkve sv. Jurja u Lopatincu u župi Sveti Juraj na Bregu. Kolekta toga dana pomoći će ublažavanju nedaće koja se zbila 4. lipnja kada se uslijed radova na drenaži srušio zvonik koji je oštetio polovicu barokne crkve, zaštićenog spomenika kulture prve kategorije iz sredine 18. stoljeća. Biskup Mrzljak pozvao je na molitvu, solidarnost i prikupljanje materijalne pomoći župi Svetog Jurja na Bregu, poručivši kako se zgrade mogu srušiti, ali one se i nove grade, i to zahvaljujući živoj Crkvi koja je kadra priskočiti u pomoć braći u nevolji.
DAR NAŠE ŽUPE U TU SVRHU U VISINI OD 5.555,00 KN PREDAN JE BISKUPSKOM ORDINARIJATU.
SRDAČNA HVALA ONIMA KOJI SU SE ODAZVALI.strong>
- 18:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.06.2008., nedjelja


LIJEPO I UGODNO...
Naši pjevači iz Vularije, na poticaj voditelja i orguljaša g. Mladena M. danas su se nakon misnog slavlja u Vulariji okupili na “Kalapinđi“ i proveli ugodno nedjeljno poslijepodne u zajedničkom druženju uz pjesmu i zabavu u pravoj obiteljskoj atmosferi na imanju g. Pavla G.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Vruće i sprano nedjeljno popodne ohladio je na trenutke i rukavac stare Drave...

- 21:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.06.2008., petak


Kolekta za obnovu župne crkve Svetog Jurja na Bregu
Image and video hosting by TinyPic
Naš biskup mons. Josip Mrzljak uputio je pismo svim župama i samostanima na području biskupije, u kojem poziva da se u nedjelju 22. lipnja na svetim misama prikuplja kolekta za obnovu, odnosno ponovnu izgradnju župne crkve sv. Jurja u župi Sveti Juraj na Bregu, koja je teško stradala 4. lipnja. Biskup poziva da se na nedjeljnim misama 15. lipnja pozove i potakne vjernike na molitvu, solidarnost i prikupljanje materijalne pomoći župi Svetog Jurja na Bregu.
U pismu biskup Mrzljak podsjeća kako se u nesreći, koja je pogodila župu Svetog Jurja na Bregu, 4. lipnja ove godine u tijeku radova na drenaži srušila župna crkva. "Župna crkva bila je ponos župe i spomenik kulture, ali je sve u jednom trenutku srušeno. Zgrade se ruše, ali se i nove grade. U svoj toj nesreći zahvaljujemo Bogu da nije stradala živa Crkva koja je kadra priskočiti u pomoć braći u nevolji", ističe biskup u pismu te unaprijed zahvaljuje na dobroti i velikodušnosti i na sve zaziva Božji blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije Majke Crkve.
VJERNICI NAŠE ŽUPE ĆE SE ODAZVATI POZIVU NAŠEG BISKUPA, TAKO DA ĆEMO SVOJE DAROVE ZA OBNOVU CRKVE PREDATI DO NEDJELJE 22. LIPNJA.

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZAVRŠETAK ŠKOLSKE GODINE – OBITELJSKE IGRE
Image and video hosting by TinyPic
Nakon što su u srijedu 18. lipnja zahvalnim misnim slavljem za kraj školske godine u kapeli BDM Kraljice u Podbrestu, koje je predvodio njihov vjeroučitelj i župnik, učenici zahvalili za proteklu školsku godinu i posebno molili za svoje roditelje, učitelje i prijatelje, učenici PŠ Podbrest zajedno sa svojim učiteljicama organizirali su „Obiteljske športske igre“ na igralištu i u prostorijama NK Budućnosti iz Podbresta.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
U poslijepodnevnom druženju sudjelovali su roditelji, učiteljice s djecom, a pridružili su se i „novi prvoškolci“. Kroz različite športske igre
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
tako je ova školska godina završila u pravoj „obiteljskoj atmosferi“, koju su inicirale vrijedne učiteljice PŠ Podbrest
Image and video hosting by TinyPic
na opće zadovoljstvo i radost roditelja i djece.
Image and video hosting by TinyPic

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.06.2008., srijeda


Obiteljska blaženstva
Image and video hosting by TinyPic
1. Blago obitelji u kojoj se članovi okupljaju na zajedničku molitvu da bi se Bog nastanio među njima: "Gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime, ja sam među njima" (Usp. Mt 18,20).

2. Blago obitelji koja svetkuje Dan Gospodnji, u kojoj svi članovi idu na svetu misu, često se ispovijedaju i pričešćuju; oni će biti pozvani na gozbu vječnoga života.

3. Blago obitelji u kojoj se supružnici vole, poštuju život i rađaju djecu; oni grade kuću na čvrstoj stijeni i ostaju postojani u nevoljama.

4. Blago obitelji u kojoj nema psovke, svađe, ružnih riječi, loših filmova i časopisa koji narušavaju dostojanstvo braka i obitelji; njoj je zajamčena budućnost.

5. Blago obitelji u kojoj nema rasipništva i oholosti života, u kojoj se djeca i mladi uče raditi, moliti, razgovarati i voljeti vlastiti dom. Oni su oaza zdravog okruženja.

6. Blago obitelji u kojoj se uče: poštenje, radne navike i vedro raspoloženje; ona će uvijek, zagovarana zaštitnicima svete nazaretske obitelji, pronaći rješenja svojim problemima.

- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.06.2008., nedjelja


VRIJEDNI DAROVI HODOČASNIKA
Image and video hosting by TinyPic
Prvo župno hodočašće u Fatimu (i drugo u Lurd) ostati će u tajnoj uspomeni budućim naraštajima naše župe. Kip Gospe Fatimske, koji je davne 1972. godine u Fatimi nabavio tadašnji župnik vlč. Ivan Jurak, a spomenica župe spominje ga kao „dar jedne obitelji“, okrunjen je pozlaćenom krunom koju su u Fatimi nabavili svojim darom svi ovogodišnji hodočasnici. Tako uz krunicu koja je dar blagopokojnog pape Ivana Pavla II našu Gospu sada resi i ovaj vrijedni dar s PRVOG ŽUPNOG HODOČAŠĆA U FATIMU. Image and video hosting by TinyPic
U nedjeljnom zahvalnom misnom slavlju hodočasnici su prinijeli i ostale osobne i zajedničke darove kojima su obdarili našu župnu crkvu: plašt, posudica za blagoslovljenu vodu, misnica, jarbol za župnu zastavu, 4 cinguluma te fatimskim simbolima svečano ukrašeni prekrivač za ambon. Također hodočasnici iz Vularije nabavili su albu, cingulum, posudicu za blagoslovljenu vodu i posudicu kod ulaza u kapelu, za svoju kapelu Presv. Srca Isusova u Vulariji.
Srdačna hvala svima koji su osobno i zajednički u tome sudjelovali.

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.06.2008., petak


HODOČAŠĆE: LURD – FATIMA od 1. do 13. lipnja 2008.
Image and video hosting by TinyPic
U nedjelju 1. lipnja nakon molitve i blagoslova hodočasnika pošli smo u 19,00 sati ISPRED ŽUPNE CRKVE U OREHOVICI na naše drugo župno hodočašće u Lurd i PRVO u FATIMU. Uslijedila je noćna vožnja uz usputna zaustavljanja preko Slovenije, Italije prema MILANU.
U ponedjeljak 2. lipnja došli smo u Milano u ranim jutarnjim satima. Razgledali smo katedralu, Scalu, Castelo Sfortza.
Image and video hosting by TinyPic
Misu smo slavili u crkvi sv. Karla Boromejskog. Nastavivši put prema AZURNOJ OBALI došli smo u CANNES i smjestili se u hotel.
U utorak, 3. lipnja nakon doručka - odlazak prema CARCASSONNE-u –najčuvenijem srednjovjekovnom gradu,
Image and video hosting by TinyPic
te nastavak vožnje prema LOURDESU.
Image and video hosting by TinyPic
Dolaskom u hotel okrijepili smo se večerom te sudjelovali u hodočasničkom program uz procesiju sa svijećama.
U srijedu 4. lipnja sudjelujemo u hodočasničkom međunarodnom programu: svetu misu u bazilici sv. Pija X predvodi Lyonski kardinal a poslije podne krećemo „Jubilejskim hodočasničkim putem“ od crkve Bernardičina krštenja, preko Cachot-a do Hospice-a.
Image and video hosting by TinyPic
Nastavljamo pobožnošću križnog puta te večernjom procesijom u kojoj na hrvatskom predmolimo otajstvo krunice i pjevamo kiticu pjesme Majci Božjoj Lurdskoj: Hrvati se evo k tebi utiču...
Image and video hosting by TinyPic
Drugi dan nastavljamo hodočasnički program molitvom pred kipom Majke Božje, pomirenjem, obilaskom bazilike i špilje ukazanja te molitvom i paljenjem naše hodočasničke svijeće,
Image and video hosting by TinyPic
a nakon slobodnog popodneva okupismo se u kapeli sv. Patrika s druge strane Gave na naše misno slavlje i oproštaj s Lourdesom, te krećemo prema glavnom cilju našeg hodočašća – FATIMI. Noćna vožnja kroz Španjolsku i Portugal. Stižemo u blizinu Fatime, no najprije posjećujemo Batalhe – razgledavamo dominikanski samostan i baziliku Santa Maria da Vitoria te prekrasnu gotičku Marijinu crkvu u Nazareu
Image and video hosting by TinyPic
– ribarskom mjestu na obali Atlantika – najstarije svetište Portugala (Gospa od Nazarea).
Image and video hosting by TinyPic
Odlazimo do Alcobaçe, divimo se prekrasnoj crkvi i samostanu de Santa Maria de Alcobaça.
Image and video hosting by TinyPic
Stižemo u Fatimu i nakon večere sudjelujemo u molitvi krunice i procesiji sa svijećama.
Image and video hosting by TinyPic
U subotu 7. lipnja upoznajemo svetište i baziliku Majke Božje Fatimske, obilazimo grobove vidjelaca: Franje, Hijacinte i Lucije, muzej odnosno zbirku darova, sudjelujemo u programu prve subote i u međunarodnoj misi u novoj bazilici Presvetog Trojstva – pozdravljeni od voditelja misnog slavlja. Čita se evanđelje na hrvatskom i zaziv u molitvi vjernika pred više od 5000 hodočasnika. Nakon slobodnog popodneva odlazimo u Aljustrel – rodno mjesto vidjelaca a navečer sudjelujemo o molitvi krunice i procesiji sa svijećama.
Image and video hosting by TinyPic
Predmolimo otajstvo na hrvatskom i stapamo se s mnoštvom od oko 10 000 hodočasnika – prateći lik Majke Božje Fatimske pjesmom.
Nedjelja, 8. lipnja: RAZGLED GLAVNOG GRADA PORTUGALA - Lisabona. Grad na desnoj obali Esturija rijeke Teja, stara srednjovjekovna gradska jezgra Alfama u podnožju tvrđave Sao Jorge, romanička katedrala i barokna crkva Sao Vicente de Fora, četvrt Belem sa samostanom Jeronimos, Tvrđava Tore, spomenik Portugalskim osvajačima, crkva sv. Antuna, i katedrala,
Image and video hosting by TinyPic
vožnja čuvenim tramvajem br. 28.
Image and video hosting by TinyPic
A oni koji su ostali zbog umora u Fatimi – sudjeluju s mnoštvom hodočasnika u hodočasničkom programu. Po povratku radujemo se pobjedi naših „vatrenih“ i u 20,00 sati slavimo sv. misu u bazilici a poslije molimo krunicu na hrvatskom uz razmatranje o četvrtom otajstvu, procesija i počinak.
Image and video hosting by TinyPic
Još za mraka u ponedjeljak hitimo prema mjestu ukazanja
Image and video hosting by TinyPic
i slavimo svetu misu – ostavljamo na dar našu hodočasničku svijeću – opraštamo se s Fatimom i krećemo prema Avili: grad karmelićanskog reda. Posjet crkvi sv. Terezije Avilske i razgledavanje tog prekrasnog grada s njegovim zidinama i kulama...
U utorak 10. lipnja, nakon doručka odlazimo prema Madridu i Zaragozi – uz manju gužvu na cesti zbog kamionskih zapreka panoramski prolazmo pored Madrida i Zaragose prema CALELLA- i grada 40 km od Monserata i Barcelone. U srijedu 11. lipnja uzimamo doručak na put kako bismo stigli do Avignona – gdje u katedrali sv. Petra slavimo sv. misu te nakon razgledavanja grada i papinske palače krećemo prema Canness-u na noćenje da bismo odmorni zadnji dan 12. lipnja posjetili kneževinu Monaco, crkvu i kneževu palaču te Monte Carlo
Image and video hosting by TinyPic
a u popodnevnim satima stigli u Padovu, imali sv. misu u crkvi sv. Leopolda, posjetili i molili dan uoči blagdana sv. Antuna njegov grob i baziliku – odgledali dio pobjede „vatrenih“
Image and video hosting by TinyPic
te preko Trsta i Slovenije stigli u Orehovicu točno u 3,00 sata kako je bilo planirano – te zahvalnom pjesmom i molitvom u našoj župnoj crkvi završili naše hodočašće koje će nam svima ostati u najljepšim uspomenama...

- 18:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.