Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

17.06.2010., četvrtak


Blagoslov Novih VITRAJA
Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova 11.6. 2010. ugrađeni su u kapelicu u Vulariji novi vitraji koji su rad umjetnika Stjepana Đukića Pište. U nedjelju 13.6. 2010. na proščenje blagoslovljeni su vitraji koji prikazuju Presveto Srce Isusovo, Srce Marijino; te svece sv. Valentina i sv. Florijana. Kao što i na samim vitrajima piše dvije slike su dar župljana Vularije; a druge dvije su dar obitelji Petra i Franciske Škvorc. Ujedno su izrađeni i novi prozori i vrata od hrastovine da bi što duže trajali i služili narodu koji ide u tu Crkvu. Vitraje je na svetoj misi blagoslovio župnik vlč. Damir Slamek.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
- 09:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.06.2010., petak


Prva sv. Pričest
U našoj župi PRVU Sv. Pričest ove godine primilo je 35 prvopričesnika.
RAZMIŠLJANJE JEDNOG PRVOPRIČESNIKA

OVE GODINE SVETKOVINA PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE BILA JE ZA MENE POSEBNA.PRVI PUT SAM PRISTUPIO SVETOJ EUHARISTIJI I TO BAŠ KAO I SAMA SVETKOVINA NOSI IME I JA SAM PRISTUPIO SAKRAMENTU U OBJE PRILIKE.ALI KRENIMO REDOM.JEDAN DAN PRIJE SAMOG DOGAĐAJA BIO JE ZA MENE ISTO TAKO VELIK DAN. MOJA PRVA SVETA ISPOVJED.OSJEĆAJ UZBUĐENJA, ALI I STRAHA. KAKO ĆU SE ISPOVJEDITI? DA LI ĆU SE SVEGA ŠTO SAM SAGRIJEŠIO SJETITI?ŠTO ĆE MI REČI SVEĆENIK I NA KRAJU NAJBITNIJE DA LI ĆE MI ISUS OPROSTITI?SA MAMOM SAM RASPRAVLJAO O SVEMU TOME, A ONA MI JE REKLA DA MOJA NIJEDNA POGREŠKA NIJE VEĆA OD ISUSOVOG OPRAŠTANJA.TAKO JE I BILO, SVEĆENIK ME NIJE ŠPOTAO SAMO SE BLAGO NASMIJAO I REKAO DA MI ISUS SVE OPRAŠTA I DA ME JAKO VOLI. BIO SAM SRETAN.U JUTRO SAM SE PROBUDIO SA JOŠ VEĆIM UZBUĐENJEM, OBUKAO BIJELU HALJINICU I BIO JAKO SRETAN.KRENULI SMO U CRKVU I TOG DANA MI SE ČINILO DA ZVONA ZVONE JAČE NEGO BILO KOJI DRUGI DAN.KAD SAM UGLEDAO SVOJE PRIJATELJE,VIDIO SAM SRETAN OSMJEH I NA NJIHOVIM LICIMA.KAD JE POČELA SVETA MISA SRCE MI JE JAKO KUCALO.BILO JE SVE JAKO SVEĆANO.NAPOKON JE STIGAO TRENUTAK KAD JE SVEĆENIK REKAO DA ĆEMO MI PRVOPRIČESNICI PRVI PRISTUPITI STOLU GOSPODNJEM.MISLIO SAM:"O BOŽE, TO JE TO!"TI SE MENI DAJEŠ U TIJELU I KRVI, A JA TO NE MOGU RAZUMJETI.ALI PRIHVAĆAM TO I ŽELIM ZAUVIJEK S TOBOM ŽIVJETI I TEBE BLAGOVATI.BIO SAM JAKO, JAKO SRETAN.POSLIJE SMO SE SVI SKUPA SLIKALI DA BI IMALI USPOMENU KADA SMO PRVI PUT PRISTUPILI STOLU GOSPODMNJEMU.KAD SAM SE VRATIO U SVOJ DOM ČEKAO ME SVEČANI RUČAK, DA BI TAKO I KOD OBITELJSKOG STOLA NASTAVIO SLAVITI ZA MENE TAKO VELIK I NEZABORAVAN DAN. MATEJ POLGAR

Image and video hosting by TinyPic
- 22:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.