Župa Gospe Fatimske - OREHOVICA

14.03.2013., četvrtak


Korizmena duhovna obnova za bračne parove
Image and video hosting by TinyPic
Prošli smo kroz Korizmenu duhovnu obnovu i doživjeli, po našem uvjerenju, jedno izuzetno iskustvo nošenja križa. Vjerujemo da ste svi, koji ste prisustvovali, bili dirnuti dijalogom bračnog para Havaić. Svoju kalvariju, bolest kroz koju su prolazili, iznijeli su kroz vrlo emocionalan dijalog i to u području koje izaziva u nama najteže osjećaje, a to je izvjesnost smrt . I sam uvod od vlč. Krune bio je izuzetno dobro osmišljen i veoma duboko zadirao u odnos čovjeka i njegovog križa. No zdravlje nije ničija privilegija ni monopol, a isto tako nije moguće, jednostavno, bolesti reči- ne. Oni su očit primjer kako život u bilo kojem trenutku i u bilo kojem životnom dobu može krenuti u naj neželjenijem pravcu. Prekrasno su iznijeli pred nas sve ono što ih je u tim teškim trenutcima razdvajalo ali i sve što ih je vraćalo jedno k drugome. Najvažnija njihova poruka nama jest da što god mi mislili, što god radili, koliko god odbijali poteškoće i zajedništva i razdvojenosti jedini pravi izlaz jest – prihvatiti životni križ koji nas vodi k spasenju. To nije nimalo lako ali prihvaćanje riješava mnoge otpore i odbacivanje nečeg što je neminovno. Križ od Boga poslani vodi nas u nebo. Za nas bračne parove to je poruka koja ide u najduble skrivenosti naših bića i zajedništva. To je poruka koja navodi i ohrabruje na nove odluke i pomake ka većem i snažnijem zbližavanju duha i tijela i međusobno i sa Gospodinom.
Križni put je bio lijepo osmišljen i vođen od vlč. Damira i njegovih ministranata. Križnom putu prisustvovali su i domaći vjernici. Parovi su čitali postaje sa dubokim doživljavanjem poruke hoda kroz muku kako Isusa tako i obitelji. Sve ono kroz što je Krist prolazio, u današnje vrijeme prolaze naši brakovi i obitelji. Misa, predvođena vlč. Krunom bila je jednako taka bogata porukama i usmjeravanjima kako svoj život i zajedništvo prihvatiti i onda kada nam se čini da je to nemoguća misija. Na sv. misi uz vlč. Krunu bila su i 3 koncelebranta to su vlč. Damir Slamek domaći župnik, preč. Josip Koprek i vlč. Pavao Markač, a vlč. Ivica, vlč. Blaž i vlč. Izidor, cijelo vrijeme su ispovjedali. Kroz misu su bile pjevane korizmene pjesme uz vodstvo naših novih Vikendaša Marije i Mladena Magdalenić. Snježana i Darko Cindrić osmislili su molitvu vjernika, a Psalam su otpjevali. Poklone koje smo darovali Havaićima i vlč. Kruni darovao nam je bračni par Radikovič.
Bračni par Matjašec, isto tako najmlađi Vikendaši aktivno su radili na pripremama i organizaciji svega uz to što su darovali vino za potrebe domjenka. Bračni parovi Sedlar, Žnidarič i Petek propustili su dio događanja u crkvi samo da i domjenak bude na visini kao što je bio i službeni dio događanja. Hvala bračnom paru Krešimiru i Mirjani Vukina na organizaciji, obaviještavanju parova i vodstvu i još puno toga... Neka nas sve prati Božji blagoslov!
Svim parovima koji su se odazvali velika hvala, neka ove slike barem malo dočaraju tu lijepu atmosferu, molitvu i druženje.
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.03.2013., subota


"Božji Anđeo"
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj kip anđela koji drži blagoslovljenu vodu na ulazu u Crkvu dar je mlade obitelji Branović Mladena i Marije iz Orehovice, koji su na privremenom radu u Švicarskoj. Zahvaljujem im od srca što su vidjeli i sami predložili što bi trebalo i što bi bilo bolje od onoga što smo imali. Dobro je imati dobre ljude koji vide što treba u Crkvi i daj Bože da takvih bude sve više. Hvala obitelji Branović neka im Bog plati.
- 20:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.03.2013., nedjelja


Križni put
U nedjelju, 3.3. 2013. U Orehovici je održan križni put koji su čitali mladi krizmanici i njihovi roditelji iz Romskog naselja. To je prvi puta da Romi katolici aktivno sudjeluju u pobožnosti križnoga puta. Na poziv župnika vlč. Damira Slameka odazvalo se četrnaest čitača koliko je bilo potrebno da se pročitaju sve postaje. Budući da je taj prvi susret bio dobro prihvaćen od vjernika Roma, nadamo se da će to postati i tradicionalni susret svake godine u korizmi. Ove nedjelje završavao je „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“ pa smo uzeli križni put koji je predviđen uz tu prigodu te smo molili za vjernike katolike u Bosni i hercegovini. Hvala svima koji su se uključili u ovu pobožnost te su čitanjem, molitvom i pjesmom od naših pjevača do ministranata doprinijeli svetosti i pobožnosti. Hvala s. Karolini koja je iz Zagreba došla na ovaj susret i dala nam podršku u ime povjerenstva za pastoral Roma Hrv. Biskupske konferencije.
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
- 18:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


RASPORED SVETIH MISA I MISNE NAKANE:
Image and video hosting by TinyPic

ŽUPNE AKTIVNOSTI:

ŽUPNE KATEHEZE- raspored:
8. razred
- subotom u 9,00 sati
PRVOPRIČESNICI
3. r. i stariji
- subotom u 10,00 sati
MINISTRANTI
SVAKI drugi petak
ŽUPNI ZBOR
UTORKOM U 20,00 sati
Voditelj:g. Mladen Magdalenić
Pučko pjevanje u Podbrestu:
UTORKOM u 19,00 sati
Free Web Site Counter
Free Web Site Counter

...klikni pa vidi, možda ti se svidi...

VARAŽDINSKA BISKUPIJA
MLADI VARAŽDINSKE BISKUPIJE
KATOLICI
MISLI SRCA
MOLITVA ONLINE
IGRE

UDŽBENIK ZA ROME
UPOZNAJ ROMSKI KATEKIZAM
ŠKOLA OREHOVICA

Image and video hosting by TinyPic

SVETIŠTE GOSPE FATIMSKE FATIMA-PORTUGAL
POVIJEST FATIMSKOGA SVETIŠTA ZAPOČINJE 13. SVIBNJA 1917. GODINE KADA SE, USRED RATNIH RAZARANJA ZA VRIJEME PRVOGA SVJETSKOG RATA, BLAŽENA DJEVICA MARIJA U MJESTU COVA DA IRIA, U BLIZINI FATIME U PORTUGALU, UKAZALA TROJE MALIH PASTIRA: LUCIJI OD ISUSA, FRANJI MARTU I JACINTI MARTO. GOSPA SE DJECI UKAZIVALA IDUĆIH PET MJESECI, UVIJEK 13. U MJESECU. POSLJEDNJEM UKAZANJU, 13. LISTOPADA 1917, NAZOČILO JE 70.000 LJUDI. KASNIJE SE GOSPA JOŠ DVA PUTA UKAZALA LUCIJI, KOJA JE U MEĐUVREMENU POSTALA REDOVNICA, ZAPOVJEDIVŠI JOJ SLAVLJENJE PET PRVIH SUBOTA U MJESECU. GODINE 1919. GRADI SE KAPELA UKAZANJA, A BAZILIKA SE POČINJE GRADITI 1928. GODINE DA BI BILA POSVEĆENA 7. LISTOPADA 1953. FATIMA POSTUPNO DOBIVA SLUŽBENU CRKVENU POTVRDU KAO MARIJANSKO SVETIŠTE SVJETSKIH RAZMJERA: GODINE 1930. MJESNI BISKUP POTVRĐUJE AUTENTIČNOST UKAZANJA, A 1931. PORTUGALSKI BISKUPI POSVEĆUJU PORTUGAL BEZGREŠNOM SRCU MARIJINU. GODINE 1942. PAPA PIO XII. POSVETIO JE BEZGREŠNOM SRCU CIJELI SVIJET, A 1951. U FATIMI JE OKONČANA SVETA JUBILARNA GODINA. PAPA PAVAO VI. HODOČASTI U FATIMU NA PEDESETU OBLJETNICU UKAZANJA 13. SVIBNJA 1967, A IVAN PAVAO II. DOLAZI ZAHVALITI FATIMSKOJ GOSPI ZA PREŽIVJELI ATENTAT ISTOGA DANA, 13. SVIBNJA, 1982. TE 1991. GODINE. GODIŠNJE SE U FATIMSKOM SVETIŠTU OKUPI OKO ČETIRI MILIJUNA HODOČASNIKA. UKAZANJA USRED RATNIH RAZARANJA, POBJEDA BEZBOŽNE KOMUNISTIČKE IDEOLOGIJE U RUSIJI UBRZO NAKON TOGA, GOSPINO OBEĆANJE DA ĆE SE RUSIJA OBRATITI, POSVEĆENJE SVIJETA MARIJINU SRCU USRED RATA, ČINJENICA DA JE SADAŠNJI PAPA ODABRAO UPRAVO FATIMU KAKO BI ZAHVALIO ZA ŽIVOT NAKON IZLJEVA MRŽNJE - SVE TO GOVORI KAKO FATIMU TREBA PROMATRATI KAO VELIKU PORUKU MIRA, A PREDUVJET MIRA JE OBRAĆENJE.