Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crkvaorehovica

Marketing

Image and video hosting by TinyPic


Komentiram samo podnaslov i dio teksta u lokalnim novinama, koji se odnose na župu Orehovica i „spornu“ donaciju Vlade Republike Hrvatske ovoj župi. Ostali dio teksta u spomenutom članku već je prošao kroz sito i rešeto mnogih medija u RH pa je nepotrebno ponavljati ono što je rečeno i od strane medija i od strane Vlade RH.

Evo tog odlomka u originalu:

FALA TI, BOŽEK, NA PREDIZBORNOJ KAMPANJI

Što se Međimurja tiče, 140.000 kuna iznenadnog, “ničim izazvanog”, dara dobila je Župa Majke Božje Fatimske Orehovica, a to je na nedjeljnoj misi (11. studenoga) svojim vjernicima obznanio župnik Stjepan Mostečak. Vlč. Mostečak zahvalio je pred vjernicima “doktoru Ivi Sanaderu”, naglasivši kako je to dar Vlade, a ne HDZ-a, ispričali su nam Orehovčani koji su prisustvovali spomenutoj misi. Da nije riječ o predizbornom darivanju, izgleda, vjeruje još jedino velečasni Mostečak. Jer, zašto bi inače bilo nemoguće ući u trag toj odluci Vlade?! Novac, točnije 100.000 kuna, stigao je i Župi sv. Roka u Draškovcu i, koliko saznajemo, bit će upotrijebljen za drenažu vlage u draškovečkoj crkvi.

Bilo je, dakle, i svećenika u našoj županiji koji su ispustili uzdah: Fala ti, Božek, na predizbornoj kampanji!


Idemo rečenicu po rečenicu:
1. Što se Međimurja tiče, 140.000 kuna iznenadnog, “ničim izazvanog”, dara dobila je Župa Majke Božje Fatimske Orehovica, a to je na nedjeljnoj misi (11. studenoga) svojim vjernicima obznanio župnik Stjepan Mostečak.
-Točno je da je župnik svojim vjernicima na misi obznanio da je Župa dobila dar, jer su vjernici ove župe uvijek do sada najiscrpnije informirani o svakom daru i finacijskom poslovanju ove župe: u nedjeljnim oglasima, zatim preko oglasne ploče u predvorju crkve te preko župnog listića koji mjesečno donosi vijesti o događajima i aktivnostima u župi. Župnik je jednostavno pročitao cijelo Rješenje Vlade 0d 12. listopada 2007. g. koje je objavljeno i u „Narodnim novinama“ u kojem stoji da su sredstva namjenjena „za potporu sanacije župne crkve“.
-Netočno je međutim da je taj dar „iznenadan i ničim izazvan“. Taj dar je itekako “izazvan“. Naime: posljednjih godina otkako mi je povjerena uprava ove župe, osim za duhovnu skrb vjernika brinem se uz pomoć Župnog ekonomskog vijeća i za materijalna ulaganja u sve župne objekte, što je dobro znano vjernicima a manje široj javnosti, jer lokalni mediji i novinari ne žele baš pisati o obnovama i zahvatima na sakralnim objektima. Njima su interesantnije teme: o automobilima svećenika, o horoskopima pojedinih župnika te tu i tamo o nesporazumima koji proizlaze iz pastoralnog djelovanja pojedinih svećenika naših župa kada se drže crkvenih zakona i propisa pastorala. O tome sam se i sam osvjedočio više puta. Obnova župnih objekata traje već nekoliko godina. Počevši od nabave novih orgulja, križnog puta, kompletnog unutarnjeg uređenja župne crkve s veličanstvenom oltarnom slikom, uređenja svetišta i kora te elektroinstalacije, postave svih novih vrata na crkvi do ovogodišnje kompletne obnove krovišta i limarije, te pripreme za konačni dovršetak vanjske obnove župne crkve. Dovršenje kapele u Podbrestu, unutarnje i vanjsko, uređenje okoliša, unutarnja obnova kapele u Vulariji, izmjena dotrajalog krovišta itd. Većinu financijske potpore pružaju sami vjernici koji vole svoju crkvu i radosni su što se ovih godina vidi veliki napredak u materijalnoj obnovi. Svakako da se ne može zaobići niti potpora Županije Međimurske i Općine Orehovica koji prema svojim mogućnostima izdvajaju sredstva i tako pomažu obnovi. Uza sve to i sama Varaždinska biskupija izlazi nam u susret svojim donacijama u plaćanju dijela materijala te u pozajmicama koje redovito i na vrijeme vraćamo – jer je to jedini način da se planirano izvrši. Stoga ovaj dar nije „iznenadan“ nego smo se itekako nadali da će nam Vlada i Ministarstvo kulture pomoći jer smo proteklih godina diosta obogatili crkvu vrijednim kulturnim djelima (orgulje i sliko-reljef) a samo to prelazi vrijednost od preko 600.000,00 kuna. Zato moram ponoviti što je već i na ovim stranicama navedeno da Općina Orehovica nije još uvijek odgovorila na zamolbu kojom smo je zamolili kako bi barem pismenim jamstvom popratila vraćanje naših pozajmica, a imala je vremena na sjednici Općinskog vijeća raspravljati o donacijama crkvi u proteklih pet godina i na usmeno traženje da nam dostavi barem informaciju iz zapisnika sa te sjednice, i uz obećanje Načelnika Općine da ćemo je dobiti službeno – još uvijek čekamo. Pa si mislim valjda im se brojke ne slažu. Mi točno znamo koliko smo dobili od Općine u zadnjih pet godina, a ne znamo kakva oni izvješća daju članovima Vijeća Općine. Zato se je župnik obratio pismenom zamolbom Vladi RH, s točno navedenim projektima i troškovima koji su potrebni za dovršenje obnove, i jasno je naveo što će se raditi, te zamolio Vladu da pomogne kako bi se planirano izvršilo, u čemu će svakako vjernici ove župe dati i svoj doprinos.
2. Vlč. Mostečak zahvalio je pred vjernicima “doktoru Ivi Sanaderu”, naglasivši kako je to dar Vlade, a ne HDZ-a, ispričali su nam Orehovčani koji su prisustvovali spomenutoj misi.
- Nije točno da je župnik na spomenutoj misi zahvalio „doktoru Ivi Sanaderu”. Pročitao je pismo a na kraju pisma potpis je Predsjednika Vlade. Župnik je zahvalio i naglasio da je to dar Vlade i rekao da je poslao pismo zahvale Vladi RH. A na to, što se na jednoj misi od samih vjernika nakon pročitanog pisma poluglasno čulo „hvala Sanaderu“, župnik nije mogao utjecati jer do tada nitko nije bio upoznat sa donacijom.
- No mene više brine to što se na jednoj misi pojavio „dušobrižnik“ ili više njih, kao u stara komunistička vremena koji su imali zadatak „nadležnima“ a među njima i novinarima prenijeti što je to župnik rekao. Takva vremena su odavno prošla. Autorica članka zapravo je uvrijedila sve Orehovčane koji su bili na misi kao da su joj svi oni prenijeli tu informaciju, a bilo bi bolje da je navela onoga ili one koji su je informirali. Orehovčani, koji su svojim marom i odricanjem podigli svoju župnu crkvu u vremenu koje je Crkvi i vjeri bilo nesklono i koji su se puno žrtvovali a i sada se žrtvuju, mogu samo sa žaljenjem primjetiti da među njima žive takvi koji žele unositi razdor i neslogu među njih.
3. Da nije riječ o predizbornom darivanju, izgleda, vjeruje još jedino velečasni Mostečak.
- Možda je riječ o predizbornom darivanju. Pozivam zato i druge dok još nije kasno da nas „daruju“. I njima ćemo reći hvala, kao što smo i prije četiri godine kad je tadašnji ministar Obnove i graditeljstva dijelio novce pa smo i od njega onda prije izbora dobili 100.000,00 kn koje smo utrošili za dovršetak izgradnje kapele u Podbrestu. Onda sam isto u crkvi zahvaljivao Čačiću pa nitko nije reagirao, čak što više pohvaljen sam što sam to rekao na misama.
4. Jer, zašto bi inače bilo nemoguće ući u trag toj odluci Vlade?!
- Opet netočno. Vlada ne skriva noge kao zmija. Autorica spomenutog članka mogla se potruditi pa prolistati „Narodne novine“ – službeni list Republike Hrvatske, u kojem sve to lijepo piše, a da se javila župniku župe Orehovica, on bi joj olakšao traženje jer bi je informirao točno u kojem broju, kojem razdjelu i prema kojim aktivnostima i odakle je župa dobila donaciju. Čudno kako tu informaciju ne zna jedan bivši saborski zastupnik – ili je ne želi znati, kako bi mogao korisnije provoditi svoju promidžbu do izbora.
Možda bi bilo bolje da sam svotu od 140.000,00 kn prešutio – kao što naša Općina i dalje šuti o točki dnevnog reda u kojoj su raspravljali o financiranju župe.


5. Bilo je, dakle, i svećenika u našoj županiji koji su ispustili uzdah: Fala ti, Božek, na predizbornoj kampanji!
- Moguće da je bilo svećenika koji su tako uzdahnuli. I dobro je da predizborne kampanje postoje jer mnogi pa i same novine imaju velike koristi od toga, objavljujući što veće oglase i debelo zarađujući na predizbornim oglasima pojedinih kandidata. Ovih 140.000,00 kn je prema tim prihodima mala svota. A znate li gdje konačno novine završavaju ? Neke ovdje, neke ...
- Listajući navedene novine nisam naišao na vijest da se u Orehovici u dvorani Osnovne škole, koja je doduše u vlasništvu Općine, održao predizborni skup jedne stranke pa su djeca te iste škole zbog skraćene nastave radosno uzdisala: Fala ti, Božek, na predizbornoj kampanji! Znamo da se crkva ne smije koristiti u promidžbene svrhe bilo koje stranke – pa se čudim može li se Škola opravdati za taj potez.

I na koncu:

Kad crkva u Orehovici bude uređena do kraja – a nadamo se da će uz darove vjernika i ova donacija Vlade pomoći – vjernici će biti ponosni bez obzira tko će biti na vlasti, jer vlasti i kraljevstva prolaze a mi ćemo živjeti i dalje...


Post je objavljen 20.11.2007. u 14:03 sati.