morsky blog

petak, 12.12.2008.

ćoravi kiklop

A eto. Iden se i ja oglasit po zadnjem nacionalnom pitanju namber van. Jer nismo mi nekulturna čeljad koja po cile dane lamentira o nacionalnoj ekonomiji i politici, a ne, ne, mi smo nacija koja se bavi pitanjima kulture.
A to je, ne moran vas valjda ja podsjećati, biti ili ne biti po pitanju Kiklopa.
Pa se pred kulturnom elitom pojavila teška hamletovska dilema: progucat drek (to nekako lipše zvuči, nego ono naše dalmatinsko go... vulgaris), i dati tog jednookog maloj drpićki-celzijusici jer ga je na kraju uspila drpiti, ili progucat malo manje i - ukinit nagradu. Jer da tobože nije dobro napravljeno istraživanje. Tu je nešto spetljano, "netransparentno", pa ćemo ove godine preskočiti nagradu za čije je osvajanje jedini kriterij broj prodanih komada knjiga. Mislim, kriterij i nije nešto diskutabilan. Nije nešto podoban za preispitivanje i filozofiranje. Ne piše što u knjizi triba pisat, koliko misaono djelo triba biti, lipo kaže da nagradu dobiva onaj ili ona koja uspije privuć najviše čitača koji su spremni iskesati neku lovu (nije bitno ni koliku), jer su toliko nestrpljivi da pročitaju dotično djelo (ili nedjelo, kako sada proglašavaju uradak velevažne Nivesice), da se ne mogu strpiti da dođu na red za čitanje u knjižnicama.
Ma dajte ljudi, nemojte me zajebavati, vi što sjedite po tim raznim komisijama i odborima.
Jer cila ova blamaža ne govori ništa o toj maloj Nivesici, nego o vama i čitačima, tj. nama Hrvatima (evo, ubrojila san i sebe, iako nisan ni kupila ni čitala tu knjižicu, niti ću ikada, jer me uopće ne zanima). A to je vrlo jednostavno za dijagnosticirati. Vi ste napuhane veličine, a čitači priglupa kurijoža čeljad, koja uživa u (tuđin) prljavštinama, a svoju pomno sakriva.
Ima jedna rič kojon sve šta san rekla mogu skratit : svekoliko LICEMJERJE.
I još mislin, da je N.D.C. s punim pravom pozvala razne građanske udruge u obranu svojih prava.
A njima i priliči da se takvin problemima bave. Naročito HHO-u. Bancu i Čičku. Braniti ugrožena ljudska prava Nives Celzijus Drpić i nagraditi državnog odvjetnika Bajića za to što radi ono za što je plaćen, mislim da je to njihov maksimalni doseg. U drugo bolje da se ne petljaju.

A možda bi i meni bilo bolje da se ne petljan u tako važne nacionalne rasprave.
Bolje bi mi bilo da lipo prazne glave šetan po rivi i gledan jugo.
Neumorno jugo.
A ne da stalno gledan u cice najveće ovogodišnje književnice u Hrvata .

Photobucket

Photobucket

(Uopće nisan imala namjeru pisati o ovoj temi. Nego san bila sigurna da drugarica @skaska ima već spreman tekst po pitanju Kiklopa, kad ono kod nje nekakva socijala, rad nedjeljom, blagajnice koje ne mogu ić na more i slično. Bit će da je ka i Tomac doživila preobraćenje pa sad piše po narudžbama Kaptola.
Ili se otišla u Liku konzultirat sa svojim starim prijateljem na koji će način obradit temu Kiklopa s fibron.)

- 11:13 - Komentari (11) - Isprintaj - #