Zmayski z Brega landra naokolo

10.09.2011., subota

Planina Plješevica

I dok glavnina snaga navaljuje izravno na koncertni podij pred crkvom, mala diverzantska grupa odlučuje se na prodor u neprijateljsku pozadinu kako bi ih iznenadli udarom iz neočekivanog smjera...

Ili je tako, ili dio ekipe misli kako se pjevati, zezati i ispijati pivu može i navečer, dok je ovo prekrasno, sunčano poslijepodne kao stvoreno za vožnju zabavnim i praznim cestama dolina Krbave i Une! Kad sam prošle godine vozio Hrvatske Granice našao sam i tu cestu u izgradnji, tada još pod makadamom, kako presjeca Plješevicu i spušta se prema Kulen Vakufu. Već tada je bila zabavna i obećavala je pravi slatkiš od ceste za vožnju motora; zavojita, logična, dinamična... provjerio sam; sada je i asfaltirana (nisu svi opaljeni kao ja!), tako da se dogovaramo i krećemo preko Frkašića prema Donjem Lapcu. Tko želi voziti ovuda; cesta kreće od Bjelopolja i označena je kao zatvorena, no samo zato što nisu još postavili svu opremu ceste; mreže protiv odrona i slično. Kolnik je besprijekoran - ali naravno, valja misliti i na spomenute moguće odrone kamenja. (a ne kamenova ;-)

Sama Plješevica je velika, i visoka (1649m/nm) i prostire se od Krbave i Like na zapadu, doline Une i Grmeča na istoku sve do Udbine na jugu. Na sjeveru se kod Plitvičkih jezera sastaje s Malom Kapelom, a druga joj strana gleda na Bihać. U njenim strmim padinama tu je skriven i aerodrom Željava, na samoj granici sa BiH.

- 16:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.