Zmayski z Brega landra naokolo

02.10.2010., subota

Brestovac

Nekadašnji sanatorij za liječenje plućnih bolesti (eufemizam za tuberkulozu, naravno) podignut je na samom početku dvadesetog stoljeća. Savršen položaj zaklonjen gustom šumom na kojih 850 m/nm i okrenut suncu učinio ga je glasovitim lječilištem; napušten je tek šezdesetih godina kada su se promijenili načini liječenja tuberkuloze. Naravno, ubrzo je devastiran; danas je to poligon za paintball.

Na prilaznoj cesti je zaključana rampa; no ako ne voziš motor kojeg ne smije ogrepsti ni grančica (zašto sam se sjetio Branka? wink), može se provući pokraj nje.

Uz Brestovac je vezana i krasna zagrebačka romantična priča iz vremena secesije; dr. Milivoj Dežman ludo se zaljubio u legendarnu ljepoticu i glumicu Ljerku Šram - kao uostalom i svi zagrepčani onog vremena! - s tom razlikom što je on bio uporan i odlučan. Ili je jednostavno bila ljubav njegovog života. Ona vrlo zavodljiva (i puno manje vjerna), on prodoran i uspješan, bečki đak i Strossmayerovo kumče - no kakva bi to bila ljubav kad ne bi bila tragična. Predanost, trud i ljubav Dežmanova nije bila dovoljna; dok je bio na studijima unatoč obećanju udala se za drugoga. No on se nije predavao, očekujući da će taj brak biti kratkog vijeka; i bio je u pravu - muž joj zbog neke pronevjere nestaje iz Zagreba! Potpuno se predaje njoj, radi i stvara, piše za kazalište, dramatizira čak i Šenoino "Zlatarevo zlato", ugađajući ulogu Dore Krupić za Šramicu, no razboljela se od tuberkuloze, a kako ne bi morala odlaziti u daleke sanatorije, on, doktor iz stare bolnice na Jelačić placu inicira gradnju prve bolnice za plućne bolesti na jugu Europe i postaje njenim voditeljem. Unatoč tome što su mnogi na Brestovcu zahvaljujući izvrsnoj mikro-klimi ozdravili, Ljerka nije bila jedna od njih, na kraju je umrla... doslovno, njemu na rukama, i sam ju je položio u lijes.

- 09:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.