Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zmayski

Marketing

Brestovac

Nekadašnji sanatorij za liječenje plućnih bolesti (eufemizam za tuberkulozu, naravno) podignut je na samom početku dvadesetog stoljeća. Savršen položaj zaklonjen gustom šumom na kojih 850 m/nm i okrenut suncu učinio ga je glasovitim lječilištem; napušten je tek šezdesetih godina kada su se promijenili načini liječenja tuberkuloze. Naravno, ubrzo je devastiran; danas je to poligon za paintball.

Na prilaznoj cesti je zaključana rampa; no ako ne voziš motor kojeg ne smije ogrepsti ni grančica (zašto sam se sjetio Branka? wink), može se provući pokraj nje.

Uz Brestovac je vezana i krasna zagrebačka romantična priča iz vremena secesije; dr. Milivoj Dežman ludo se zaljubio u legendarnu ljepoticu i glumicu Ljerku Šram - kao uostalom i svi zagrepčani onog vremena! - s tom razlikom što je on bio uporan i odlučan. Ili je jednostavno bila ljubav njegovog života. Ona vrlo zavodljiva (i puno manje vjerna), on prodoran i uspješan, bečki đak i Strossmayerovo kumče - no kakva bi to bila ljubav kad ne bi bila tragična. Predanost, trud i ljubav Dežmanova nije bila dovoljna; dok je bio na studijima unatoč obećanju udala se za drugoga. No on se nije predavao, očekujući da će taj brak biti kratkog vijeka; i bio je u pravu - muž joj zbog neke pronevjere nestaje iz Zagreba! Potpuno se predaje njoj, radi i stvara, piše za kazalište, dramatizira čak i Šenoino "Zlatarevo zlato", ugađajući ulogu Dore Krupić za Šramicu, no razboljela se od tuberkuloze, a kako ne bi morala odlaziti u daleke sanatorije, on, doktor iz stare bolnice na Jelačić placu inicira gradnju prve bolnice za plućne bolesti na jugu Europe i postaje njenim voditeljem. Unatoč tome što su mnogi na Brestovcu zahvaljujući izvrsnoj mikro-klimi ozdravili, Ljerka nije bila jedna od njih, na kraju je umrla... doslovno, njemu na rukama, i sam ju je položio u lijes.


Post je objavljen 02.10.2010. u 09:57 sati.