Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
ponedjeljak, 30.01.2017.
Medena Kata
Stari klasik koji me oduševio prošle godine. Vjerujem da vas ima još takvih samo ni ne znate. Probajte pa javite .
Kore
2 jaja
40g maslaca
2 žlice meda, neutralnog
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450g brašna
1 mala žličica sode bikarbone
Krema
3 dcl mlijeka
3 vrhom pune žlice oštrog brašna
1 vanili šećer
200g maslaca
200g šećera
PREMAZ
pekmez od šljiva, slatko od višanja
Prvo kore
Jaje, maslac, med, mlijeko i šećer zajedno zagrijati da se rastope.
Brašno prosijati, dodati drugo jaje i sodu.
Rastopljenu smjesu dodati brašnu i umijesiti tijesto.
Brzo razvaljati 4 kore i peći ih na okrenutom limu oko 10 min na 180 C.
Veličina kora je najveći pleh od pečnice.
Savjet za sve kore;
Ja ih valjam na papiru za pećenje a gornji dio prekrijem prianjajučom folijom. Kad razvaljam na željenu veličinu samo maknem gornji dio i baratam sa cijelim papirom. I tako sa svakom posebno.
Krema
Brašno i vanilin šećer pomiješati s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko u koje ste dodali šećer.
Dodati maslac i dobro izmiješati.
Polumlaku polovicu kreme premazati po prvoj kori, zatim staviti drugu koru, namazati pekmezom, zatim treću koru, namazati ostatkom kreme i poklopiti zadnjom korom. Lagano pritisnuti i ostaviti da omekša do idućeg dana.
Pekmez obično koristim svoj, domaći, mora biti malo gušći, ali odlično paše i nadjev od višanja od Podravke.
Uživajte u svojim kolačićima.
Oznake: pita, Božić, Uskrs, medena pita, slatko, desert
30.01.2017. u 16:27 •
6 Komentara •
Print •
# •
^
četvrtak, 26.01.2017.
Avokado mufini
Imala ja doma avokado, taman je onako sazrio, fino, među bananama a nije mi se jelo, pitam se šta ću sad? I tako ja naletjeh na jedan strani blog i sve mi se svidilo, mada sam bila skeptićna jer nisam vjerovala da mogu da budu zeleni. Mislila sam ma 100% je stavila zeleni boju i sad nas folira. I krenem ja u izradu mafina. Priprema i samo pećenje relativno brzo gotovo. Ajmo na degustaciju?!?! Kad ono svi oduševljeni, koliko su meki i sočni, čak i drugi dan, meki i sočni.
1 šalica = 200ml
1 1/2 cup mekog brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1/2 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
3/4 cup šećera
2 jaja
1 zreli avokado
3/4 cup ulja
2/3 cup mlijeka
Ugrijte pećnicu na 180C.
Miksajte jaja (posolite) sa šećerom, dugo, 5-7 minuta.
Za to vrijeme prosijte brašno, sodu i prašak za pecivo.
Avokado pomiješajte sa uljem(ja sam stavila maslinovo a vi možete i suncokretovo) i usitnite štapnim mikserom u pastu. Dodajte mlijeko.
Lagano povežite jaja sa avokadom i promiješajte te špatulom umiješajte brašno.
Stavite smjesu u košarice i pecite oko 15 min.
Punite košarice za mufine
I mislim da nije stavila nikakvu boju, avokado da baš jednu lijepu zelenu boju koja se vidi kad se mufin zagrize.
Za kremu koristite šta volite, kod mene je bilo slatko vrhnje sa mileramom, tako ga najviše volim.
Dobar tek!
Oznake: muffin, avokado, slatko, desert
26.01.2017. u 17:38 •
2 Komentara •
Print •
# •
^
četvrtak, 19.01.2017.
Leća sa batatom
U ovo ledeno doba baš nam paše nešto fino i toplo i nešto šta grije dušu, pa makar to bila samo jednostavna leća. Uz dodatak ječma i batata, hmmm nemojmo zaboravit i onaj komadić suhog mesa ili kobasice, ovo je vrhunsko toplo jelo koje lijeći i diže.
Evo i namirnica:
250g smeđe leće
200g ječma
1 batat (oko 200g)
1 luk
1 češanj češnjaka
1 žlica rajčica pirea (kod mene uvijek bude domaći)
sol, biber, svinjska mast ili ulje
po želji
kobasice, suho meso, može neka nogica
!
Ja uvijek sve grahorice stavim moćiti preko noći, to je navika a i brže je kuhano. Ovaj puta uz leću i ječam moćim.
Na masnoći dinstati luk, dodati batat narezan na male kockice, češnjak da zamiriše te leću i ječam. Sve dobro promiješati i zaliti sa pola temeljca i pola vode. Odlična je i samo voda. U to stavite odmah kobasice ili suhi meso a da nije preveliko te kuhajte oko 20 minuta. Provjerite okuse, ako je meso jako slano da ne presolite, doradite ih i servirajte uz kupus salatu i gemišt.
Dobar tek
Oznake: varivo, leća, batat, ječam, comfort food
19.01.2017. u 14:57 •
9 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 16.01.2017.
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Svi nam govore da je doručak najvažniji dio obroka a i valja ona doručkuj kao kralj, ručaj kao princ a večeraj kao siromah. Moram priznat lakše je reći nego ućiniti, bar meni, često me zezne, jer ja okrenem doručak i večeru. Al ajde, pokušavam s vremena na vrijeme.
Ovo je recept o zobenoj kaši koju radi Jamie Oliver, volim njegove recepte jer su često jednostavni i sa dostupnim namirnicama. A i ovo pripremite ranije i stavite u teglicu pa kod pripreme imate svega par minuta prije nego krenete uživati.
200g zobenih pahuljica
200g datulja
200g lješnjaka (tostiranih)
3 žlice tamnog kakaa
2 žlice extrakta vanilije( pola mahune, ili burbon vaniliju ili vanili šećer)
1 naranča, korica
Lješnjake prepecite na suhoj tavi ili u pećnici.
U multipraktiku miksajte zobene pahuljice, tostirane lješnjake te datulje, okrenite par puta i miksajte pulsirano tj, po malo, ne onako junački jako. Nakon toga dodajte kakao, zrna vanilije ili šta imate te nibajte koricu eko naranče. Ovaj dio sa narančom je kod mene došao na kraju jer nisam željela da se taj fini miris izgubi, vi kako želite. Okrenite još nekoliko puta noževe multipraktika, tj pulsirajte dok vam se sve ne promiješa i malo usitni.
E sad tu mješavinu uspite u staklenku koju možete zatvoriti i imate za otprilike 6 dobrih porcija.
E sad doručak. Jede vam se nešto a da nisu dječje radosti ili obićna zobena kaša.
65 g mješavine zobene kaše
200ml mlijeka, zobenog, bademovog, kokodovog, sojinog ili vode, a može i kravljeg ili kozjeg.
Uzmete 65g mješavine koju ste napravili i prelijete sa 200ml zobenog mlijeka te lagano kuhajte dok vam ne zavre i ugusne se u finu kašu.
Servirajte u zdjelicu u sredinu stavite dobru žlicu grčkog jogurta i voće po želji. Ako volite slađe možete sve pokapati sa malo meda. Meni ovako baš odgovara.
Dobar vam tek i javite ako vam se sviđa.
Oznake: doručak, zobena kaša, lješnjaci, zdravo
16.01.2017. u 15:22 •
16 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 09.01.2017.
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Moj prvi recept u 2017.g neka bude malo drugačiji, neka bude sirov. A vama Sretna Nova <3
Evo sam ovo ljeto prolupala za sirovim slasticama. I svi oko mene su bili skeptični, ali nakon prvog kušanja oduševljeni, to je čudno kod mene, nikad se naš kvartet nije složio oko nećeg, ali ova i još neke torte su im bile odlične. Govorim tu i o djeci, mom Roku od 10g i Viti od 8,5g. Izrada je relativno jednostavna, samo vam treba neki dobar kuhinjski procesor ili kao ja koristim Delimanov Nutribullet ;-)
Recept je od Švedske raw kuharice, blogerice, aktivistice zdrave prehrane itd Erike Frost sa njenog bloga Rawness.
Mjere su za fi 26 a ja sam radila dvije tortice promjera 8,5 cm.
Pa krenimo
PODLOGA
3dcl lješnjaka (ako ih tostirate lješnjaci imaju bolji okus)
9 medjool datulja
3žlice sirovog kakaa
prstohvat soli
TAMNI ČOKOLADNI "GANASH"
4 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
5 ml vode
100 ml otopljenog kakao maslaca
4 žlice sirovog kakaa
100 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
prstohvat soli
"MLIJEČNI" ČOKOLADNI "GANASH"
3,5 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
4 ml vode
70 ml otopljenog kakao maslaca
2 žlice kakaa
70 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
prstohvat vanilije
BIJELI ĆOKOLADNI "GANASH"
3,5 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
4 ml vode
70 ml otopljenog kakao maslaca
70 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
dobar prstohvat vanilije ili pola štapića vanilije
Da bi si olakšala posao sa tortom ja dno kalupa omotam u prianjajuću foliju tako da prilikom micanja nemam problema.
Lješnjaci se ne bi trebali tostirati jer je to raw, tj sirova varijanta ali imaju puno bolji okus kada puste malo svog ulja. Ovaj korak je na vama.
Datulje medjool su puno mekanije i podatnije za raditi, ali ako ih ne možete naći dobre su i ove klasične iz dućana samo ih bar dva sata držite namoćene u vodi.
Indijske oraščiće držim namočene preko noći.
Zaslađivače koristite po želji, ja sam većinom stavljala domaći med od bagrema.
Za podlogu u food procesor stavite sve sastojke i miksajte dok ne nastanu manje grudice. Tu masu utisnite na dno kalupa i fino raspodijelite. Stavite u frižider.
Svaki "ganash" radite posebno sa razmakom od jednog sata.
U jači blender ili food procesor stavite sve sastojke i miksajte dok krema nije skroz glatka. Stavite na podlogu pa u frižider ili u duboko. I tako dok ne završite do kraja. Prvo tamnu, pa mliječnu pa bijelu kremu.
Ukrasite sa voćem po želji.
Oznake: raw, desert, sirova čokolada, torta, gluten free
09.01.2017. u 19:18 •
8 Komentara •
Print •
# •
^