Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
ponedjeljak, 30.01.2017.
Medena Kata
Stari klasik koji me oduševio prošle godine. Vjerujem da vas ima još takvih samo ni ne znate. Probajte pa javite .
Kore
2 jaja
40g maslaca
2 žlice meda, neutralnog
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450g brašna
1 mala žličica sode bikarbone
Krema
3 dcl mlijeka
3 vrhom pune žlice oštrog brašna
1 vanili šećer
200g maslaca
200g šećera
PREMAZ
pekmez od šljiva, slatko od višanja
Prvo kore
Jaje, maslac, med, mlijeko i šećer zajedno zagrijati da se rastope.
Brašno prosijati, dodati drugo jaje i sodu.
Rastopljenu smjesu dodati brašnu i umijesiti tijesto.
Brzo razvaljati 4 kore i peći ih na okrenutom limu oko 10 min na 180 C.
Veličina kora je najveći pleh od pečnice.
Savjet za sve kore;
Ja ih valjam na papiru za pećenje a gornji dio prekrijem prianjajučom folijom. Kad razvaljam na željenu veličinu samo maknem gornji dio i baratam sa cijelim papirom. I tako sa svakom posebno.
Krema
Brašno i vanilin šećer pomiješati s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko u koje ste dodali šećer.
Dodati maslac i dobro izmiješati.
Polumlaku polovicu kreme premazati po prvoj kori, zatim staviti drugu koru, namazati pekmezom, zatim treću koru, namazati ostatkom kreme i poklopiti zadnjom korom. Lagano pritisnuti i ostaviti da omekša do idućeg dana.
Pekmez obično koristim svoj, domaći, mora biti malo gušći, ali odlično paše i nadjev od višanja od Podravke.
Uživajte u svojim kolačićima.
Oznake: pita, Božić, Uskrs, medena pita, slatko, desert
30.01.2017. u 16:27 •
6 Komentara •
Print •
# •
^
četvrtak, 26.01.2017.
Avokado mufini
Imala ja doma avokado, taman je onako sazrio, fino, među bananama a nije mi se jelo, pitam se šta ću sad? I tako ja naletjeh na jedan strani blog i sve mi se svidilo, mada sam bila skeptićna jer nisam vjerovala da mogu da budu zeleni. Mislila sam ma 100% je stavila zeleni boju i sad nas folira. I krenem ja u izradu mafina. Priprema i samo pećenje relativno brzo gotovo. Ajmo na degustaciju?!?! Kad ono svi oduševljeni, koliko su meki i sočni, čak i drugi dan, meki i sočni.
1 šalica = 200ml
1 1/2 cup mekog brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo
1/2 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
3/4 cup šećera
2 jaja
1 zreli avokado
3/4 cup ulja
2/3 cup mlijeka
Ugrijte pećnicu na 180C.
Miksajte jaja (posolite) sa šećerom, dugo, 5-7 minuta.
Za to vrijeme prosijte brašno, sodu i prašak za pecivo.
Avokado pomiješajte sa uljem(ja sam stavila maslinovo a vi možete i suncokretovo) i usitnite štapnim mikserom u pastu. Dodajte mlijeko.
Lagano povežite jaja sa avokadom i promiješajte te špatulom umiješajte brašno.
Stavite smjesu u košarice i pecite oko 15 min.
Punite košarice za mufine
I mislim da nije stavila nikakvu boju, avokado da baš jednu lijepu zelenu boju koja se vidi kad se mufin zagrize.
Za kremu koristite šta volite, kod mene je bilo slatko vrhnje sa mileramom, tako ga najviše volim.
Dobar tek!
Oznake: muffin, avokado, slatko, desert
26.01.2017. u 17:38 •
2 Komentara •
Print •
# •
^
ponedjeljak, 09.01.2017.
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Moj prvi recept u 2017.g neka bude malo drugačiji, neka bude sirov. A vama Sretna Nova <3
Evo sam ovo ljeto prolupala za sirovim slasticama. I svi oko mene su bili skeptični, ali nakon prvog kušanja oduševljeni, to je čudno kod mene, nikad se naš kvartet nije složio oko nećeg, ali ova i još neke torte su im bile odlične. Govorim tu i o djeci, mom Roku od 10g i Viti od 8,5g. Izrada je relativno jednostavna, samo vam treba neki dobar kuhinjski procesor ili kao ja koristim Delimanov Nutribullet ;-)
Recept je od Švedske raw kuharice, blogerice, aktivistice zdrave prehrane itd Erike Frost sa njenog bloga Rawness.
Mjere su za fi 26 a ja sam radila dvije tortice promjera 8,5 cm.
Pa krenimo
PODLOGA
3dcl lješnjaka (ako ih tostirate lješnjaci imaju bolji okus)
9 medjool datulja
3žlice sirovog kakaa
prstohvat soli
TAMNI ČOKOLADNI "GANASH"
4 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
5 ml vode
100 ml otopljenog kakao maslaca
4 žlice sirovog kakaa
100 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
prstohvat soli
"MLIJEČNI" ČOKOLADNI "GANASH"
3,5 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
4 ml vode
70 ml otopljenog kakao maslaca
2 žlice kakaa
70 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
prstohvat vanilije
BIJELI ĆOKOLADNI "GANASH"
3,5 dcl indijskih oraščića (namočenih najmanje 4 sata u vodi)
4 ml vode
70 ml otopljenog kakao maslaca
70 ml javorovog sirupa, meda ili zaslađivača po želji
dobar prstohvat vanilije ili pola štapića vanilije
Da bi si olakšala posao sa tortom ja dno kalupa omotam u prianjajuću foliju tako da prilikom micanja nemam problema.
Lješnjaci se ne bi trebali tostirati jer je to raw, tj sirova varijanta ali imaju puno bolji okus kada puste malo svog ulja. Ovaj korak je na vama.
Datulje medjool su puno mekanije i podatnije za raditi, ali ako ih ne možete naći dobre su i ove klasične iz dućana samo ih bar dva sata držite namoćene u vodi.
Indijske oraščiće držim namočene preko noći.
Zaslađivače koristite po želji, ja sam većinom stavljala domaći med od bagrema.
Za podlogu u food procesor stavite sve sastojke i miksajte dok ne nastanu manje grudice. Tu masu utisnite na dno kalupa i fino raspodijelite. Stavite u frižider.
Svaki "ganash" radite posebno sa razmakom od jednog sata.
U jači blender ili food procesor stavite sve sastojke i miksajte dok krema nije skroz glatka. Stavite na podlogu pa u frižider ili u duboko. I tako dok ne završite do kraja. Prvo tamnu, pa mliječnu pa bijelu kremu.
Ukrasite sa voćem po želji.
Oznake: raw, desert, sirova čokolada, torta, gluten free
09.01.2017. u 19:18 •
8 Komentara •
Print •
# •
^
petak, 11.11.2016.
Tart mousse
Sa ovim nikako nećete pogriješiti, pogotovo za ljubitelje čokolade, ako još trebate ostaviti dojam bit će ovo pravi pogodak nakon finog obroka.
Ja sam radila u 6 malih kalupića za pite, tako da je svakome bio jedan tartić a moussa mi je ostalo i njega sam sav višak stavila u čaše i posebno ga poslužila mojim omiljenima uz dodatak slatkog vrhnja i voća po želji. Prhko tijesto je dovoljno za promjer 24-26. Desert bez problema možete napraviti dan ranije, dapaće preporuća se ;-)
Prhko tijesto:
100g štaub šećera
200g maslaca
300g brašna
prstohvat soli
Za bolju prhkost tijesta rabite štaub šećer i šta hladniji maslac. Brašno i šećer prosijte da se šta bolje pomiješaju. Sve sastojke zamijesite i to tako da ih prvo trljate, da se maslac upije u brašno. Nemojte mijesiti predugo jer tada tijesto postane žilavo. Oblikujte ga u loptu, zamotajte u prozirnu foliju i na hlađanje oko 1 sat.
Nakon hlađenja razvaljajte tijesto na način da pospite malo brašna na dasku i po tijestu.
Tijesto stavite u male kalupe ili jedan veliki i pomozite si prstima da dobijete lijepe rubove.
Pecite na 180 C oko 15 - 20 minuta. Pustite da se ohladi u kalupu.
Ganash krema
150 g tamne čokolade
150ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje ugrijte do vrenja i u njega ubacite kockice tamne čokolade. Ostavite stajati par minuta i onda miješajte dok ne dobijete lijepu kremu. Po želji dodajte rum. Ohladite.
Sastojci za mousse
200g tamne cokolade (najmanje 70% kakaoa)
5 jaja
100g secera
2 vrecice vanilin secera
125 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
Šumsko voće za dekoraciju
Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj.
Odvojiti bjelanjke i na pari ih spojiti sa 80g šećera (ja jaja najčešće kupujem, nema domaća i uvijek ih termićki obrađujem) u mnogim receptima se ovaj dio sa tućenjem na pari preskače. Tućem ih toliko dugo dok se kristali šećera ne razbiju i otope.
Istućem i slatko vrhnje u čvrsti šlag.
Žumanjke pomiješati sa 2 žlice vruće vode i ostatkom šećera, dodati i vanilin šećer. Mutiti na pari da se šećer otopi, nekih 4-5 minuta, tek da postanu kremasto gusta. Žumanca vam se ne smiju "skuhati".
Bitno je da se koristi čokolada sa visokim postotkom kakaa, jer kakao određjuje o čvrstoci moussa. Ako se koristi mliječna ili bijela čokolada mora se dodati želatina. Gotovu kremu mozete "obogatiti" rumom, baileys-om, raznim likerima ili začinima...
E sada je na redu spajanje svih sastojaka
Posudu sa žumancima skinuti sa pare i dodati im otopljenu čokoladu, miješati pjenjačom da se sve sjedini u lijepu jednoličnu kremu.
Umućeno slatko vrhnje lagano umiješati u kremu od čokolade i žumanjaka, a zatim i snijeg od bjelanjaka. Ovaj dio polako prebacivati tj. miješati silikonskom špatulom tako da ostanu "mjehurići", tj, da ne izbijete sav zrak iz pjenice.
Za tart mousse stavite u silikonski poluloptasti kalup a ostatak složite u čaše ili zdjelice i na hlađenje minimum 4-5 sati.
Silikonski kalup sa moussom kad se ohladi stavite u duboko da lakše stavite na tartove.
Slaganje tarta
Na prhko tijesto stavite mlaćnu ganash kremu i pustite da se ohladi. Kad je mousse dovoljno smrznut da ga izvadite iz kalupa možete ga staviti na taj čokoladni tart. Ukrasite ga po želji, sa voćem ili orašastim plodovima, te mentom.
Ima posla ali isplati se, uspjeh zagarantiran.
Oznake: mousse, čokolada, tart mus, desert, hedonizam
11.11.2016. u 15:04 •
10 Komentara •
Print •
# •
^
utorak, 10.05.2016.
Pohana bazga u umaku od jagoda
Možda niste znali ali bazgu možete i pohati, evo i kako.
5 većih cvjetova bazge
Smjesa za pohanje kao za palačinke
1 jaje
1 vanilin šećera
50 ml mlijeka
60 ml bijelog vina
100g Pšeničnog oštrog brašna
1 žličica naribane limunove korice
prstohvat soli
ulje za prženje
sos od jagoda
300g jagoda
2 žlice šećera (po ukusu)
Cvjetove operite pod mlazom vode i dobro osušite na papiru.
Jaje izmiješajte s vanilin šećerom, dodajte mlijeko, vino, brašno, limunovu koricu, sol i sve dobro izmiješajte. Smjesa mora biti kao za palačinke.
Osušene cvjetove bazge umočite u pripremljenu smjesu i pržite u vrućem dubokom ulju do zlatnožute boje.
Jagode operite i narežite na manje komadiće. Dodajte šećera te sve zajedno kratko prokuhajte, Smjesu možete ispasirati ili ostaviti jagode u komadićima.
Po tanjuru staviti umak od jagode i na njega pohanu bazgu. Sve zajedno malo poprašiti šećerom u prahu.
Oznake: pohano, bazga, vege, slatko, desert
10.05.2016. u 16:58 •
1 Komentara •
Print •
# •
^